Hana
Alena Mornštajnová
Ak existuje niečo, čo preveruje ozajstnosť ľudského života, potom je to utrpenie. A ak existuje niečo, čo život znehodnocuje, potom je to utrpenie, ktoré človek spôsobuje iným. Lenže čo keď je napriek tomu nevinný? Čo keď je to všetko len zhoda okolností a človek je iba bezmocným nástrojom osudu? Je zima roku 1954 a deväťročná Mira sa napriek zákazu rodičov vyberie k rieke voziť sa na ľadových kryhách. Spadne do vody, čím sa jej neposlušnosť prezradí, a je za to potrestaná tým, že na rodinnej oslave nedostane zákusok. Nevinná príhoda z detstva však pre Miru znamená zásadný životný zvrat. Nasleduje tragédia, ktorá ju na dlhé roky pripúta k mĺkvej a depresívnej tete Hane a odhalí pohnutú rodinnú históriu, čo popláva ďalej s prúdom jej života ako ľadová kryha. Príbeh, vychádzajúci zo skutočných udalostí, podáva Alena Mornštajnová v strhujúcom tempe a so zmyslom pre dramatickosť, až má čitateľ pocit, že sleduje napínavý film. Zostáva iba otázka, či sa kryha osudu nakoniec predsa len roztopí…... celý text
O knížce s tímto tématem nelze říct, že je krásná. Ale rozhodně se jedná o silný příběh, který vás zasáhne a který ve vás zůstane. Když jsem dočetla, zůstala jsem sedět, po tvářích mi tekly slzy a v mysli se znovu vracela k příběhu. Myslím, že ho nějakou dobu nepustím z hlavy a teď zrovna nemám chuť pustit se do jiné knížky, ale znovu otevřít první stránku ……….
Dnes ráno mám v práci kruhy pod očima a jsem nevyspaná. Důvod? Hana Aleny Mornštajnové mi nedala spát; k přetáhnuté večerce se pak přidaly hodiny a hodiny převalování a šrotování v hlavě. Četba jako toto není četba na spaní. Autorka se pro mě stává synonymem ke generačním románům se silnými ženskými postavami. Oceňuju mimořádnou práci se slovem, dialogy, spád vyprávění, členění na kapitoly i části. Moc se mi líbily tři různé perspektivy pohledu, postupné odkrývání příběhu bylo jako otáček kartičky s pexesem, hledat, pátrat, spojovat si. Opravdu vynikající dílo, které ve mně zanechalo hluboký dojem.
Dnes se mi dostala do ruky kniha, o které slyším chvalozpěvy už velmi dlouho. Kniha se opravdu přečte během pár dechů, za odpoledne jsem ji opět vrátila sousedce a pocity tak zvláštními, že jsem ještě před chvílí nevěděla co napsat. Kniha je vskutku nádhernou četbou a pro mě neznámá spisovatelka bodovala na plné čáře, tak že si ji budu do budoucna hlídat. Příběh postavený na skutečném ději, který tu jistě popsal každý čtenář nelze popsat pár přídavnými jmény. Samotný styl psaní autorky mě uchvátil, že jsem nenašla jedinou stranu, která by mě neoslovila. Silný hlavně dojemný příběh o skutečných událostech, osudech lidí, výčitek, pocitů vykresleny až se tají dech, trápení i lásky. Psychicky a emočně tato kniha se čtenářem zacloumá, tím myslím, že ho nenechá jen tak chladným. Hana zanechá ve mě hodně!
Knížka se čte lehce, ačkoli se jedná o těžké téma a problémy z druhé světové války. Celou dobu mě mrazilo a stále jsem byla v očekávání dalšího neuvěřitelného zvratu. Dokonce jsem u knihy nechala i pár slz. Ale do jedno do teď nechápu. Jak může lidské srdce zvládnout tolik utrpení a hrůzy? Rozhodně doporučuji, už jen jako připomínku děsivé historie.
Nejde dát jinak, než 5 hvězd... Kniha je velice čtivá - já jí dala za 2 dny... Příběh je strhující, a o to víc mrazí, že se zde takového věci opravdu děly... doporučuji přečíst opravdu všem... Skvělá knížka!
Tohle není hezká knížka. Tohle je knížka s krutým příběhem, která vás ale chytne a nepustí a přinutí vás uvědomit si, že každodenní problémy, které dnes řešíme, jsou vlastně prkotiny a že bychom si měli více vážit doby, ve které žijeme a nezapomínat, že ne vždy bylo takhle dobře.
Tohle tema ctu jen zridka, protoze se mi to vzdy vryje hluboko pod kuzi a nepusti hodne dlouho. Je mi smutno proto, co se delo, ceho bylo lidstvo schopne. Hana ale mela tolik krasnych doporuceni, ze jsem se musela kousnout.
Kniha byla krasne napsana, Alena ma dar slova, to bez reci, ovsem udalosti tak dobre popsane a paradoxni me zasahly a znovu jsem se presvedcila, ze o absurdne ztracenych zivotech se mi nikdy nebude cist dobre. Za me plny pocet, ale smutek me ted nejakou dobu neopusti.
Hana je bravurně napsaný příběh. Při čtení jsem si užívala, jak se postupně odhalují nová fakta, která dosud čtenář neměl a dělal si proto mylné úsudky o postavách a dalších událostech. Jak se to posupně rozuzluje, jak vás při tom mrazí a jak si přejete, aby alespoň na chvíli zasvítilo slunce. Ale ono prostě ne a ne vyjít. A tak s okouzlením ale v mém případě i docela s depresí dočtete a i ta poslední věta vám vyrazí dech. UF! Hano, Vy jste mi dala. Aleno, to se Vám tedy opravdu povedlo.
Fakta vložená do příběhu, popsaná smutnými slovy. Strhující příběh, který i přese všechno, co Vás odrazuje, nutí číst dál. Kniha o utrpení, krásně napsaná, protkaná emocemi, přesto prostá jakéhokoliv patosu.
Přečteno jedním dechem. S lítostí, že příběh končí, i když je jasné, že tak to má být. Nádherná kniha.
--------------
Nedokážu hodnotit knihy s tématikou holokaustu a WWII počtem hvězd.... každá taková, ať je napsaná jak chce, by měla být ohodnocena na maximum neboť vnímám jako důležité si danou dobu připomínat...
Z knížky jsem byla opravdu nadšená a doporučuji všem. Skvělý příběh, i přes velké množství postav stále máte přehled kdo je kdo. Ihned jsem se pustila do čtení dalších knih od této autorky.
Nečtu schválně žádné válečné knihy, ale tady jsem udělala výjimku, protože mě zaujalo, kolikrát je knížka navržena na knihu roku 2017... nelituji, že jsem se nechala inspirovat a jdu se přidat k těm, kdo ji nominují. Silný příběh skvěle napsaný. Text ubíhal tak rychle a hladce, že jsem si ani nevšimla, že čtu a najednou byl konec. Přečtení mi trvalo míň než 24hodin a to je dnes pracovní den a v práci číst nemůžu.
Četla jsem na doporučení kolegyň z práce a musím říct, že je to skvělá kniha. Tak skvělá jako je osud Hany příšerný. Hodně mi to připomnělo Vyhnání Gerty Schnirch. Podobně zničený osud soukolím druhé světové války. I kdy Hana na tom byla asi ještě hůř.
Skvost. O Haně jsem slyšela ze všech stran chválu, ale vyhýbala jsem se úmyslně recenzím, abych neměla velká očekávání a nepřišlo pak zklamání. Nepřišlo. Od začátku do konce čtivé, zajímavé, krásné. Navíc, a to jsem z anotace na obálce ani nepoznala, jde o knížku, která zakomponovala mé "oblíbené" literární téma, tj. válka, holocaust, koncentrační tábory, ovšem zase pojaté trošku jiným způsobem. Na konci pochopíme podivínskou Hanu a u mě přišel i obdiv, jak dokáže s vlastním pocitem viny žít (jde především o její pocit, výčitky z okolí zřejmé nikdy nebyly) a taky obdiv, že svůj život nevzdala.
Moje první kniha od autorky,co jsem četla.Od první stránky se mi perfektně četla,ihned mě chytla a já hledala každou chvíli volného času,kdy budu moci číst.Příběh o tom,jak jedno jediné rozhodnutí změní život nejenom konkrétnímu člověku,o vině,kterou cítí a jak s vinou žít.Příběh k zamyšlení,už pro to,že kolikrát společnost odsoudí,,podívína´´ ,aniž by kdokoliv věděl,proč je takový - poznání,pochopení a věta - Potřebuje tě - dokáže i zázrak. Po dočtení jsem měla pocit,že mi něco chybí - nechtělo se mi loučit s postavami,s kterými jsem těch pár hodin trávila. Děkuji- za nádhernou knihu a doporučuji
Silný příběh, plný citů a emocí,že i s nesprávným rozhodnutím se musíme vyrovnat a naučit se žít dál.Tato kniha je prostě krásné a působivé dílo,dokáže čtenáře v táhnout do děje a vcítit se do postav .
Přečetla jsem ji jedním dechem a zůstalo plno smutku a dojetí.Jsem ráda,že tuto knihu mohu zařadit do přečtených knih,všem mohu doporučit
Paráda, čte se jedním dechem. Mám ráda příběhy zahrnující několik generací. A zde se mi líbilo řešení viny a neviny a odpovědnosti za (špatná) rozhodnutí, která ve svém důsledku fatálně ovlivní životy nejbližších.
ach ty věnečky... vše zde bylo již napsáno.
Hana (a nejen ona) opravdu vtáhne a zanechá stopu.
Můj osobní povzdech: když "zhltnu" knihu během pár dní, zůstane pocit, že mi cosi uniklo...
Jedna z nejlepších knih, které jsem četla. I když popisuje spoustu hrozných okamžiků a člověk by se nad ní snadno rozbrečel, je skvělá. A zároveň děsivá. Najdete v ní totiž spoustu paralel k dnešnímu světu - nenávist k menšinám, mylná jistota, že přece genocida ve 20. století uprostřed Evropy je nemožná a opovrhování nad těmi, jejichž problémům nerozumíme a vlastně ani rozumět nechceme. Protože bychom mohli po čase přijít k tomu, že část viny za jejich rány neseme i my.
Židé rodinné vztahy rasová diskriminace poválečná doba ženy v 2. světové válce rozhlasové zpracování osudy žen Valmez - Valašské Meziříčí holokaust, holocaust české rományAutorovy další knížky
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2023 | Les v domě |
2017 | Slepá mapa |
Když jsem v cca osmnácti letech přečetla Sofiinu volbu, myslela jsem si, že tak silný příběh už nikdy číst nebudu. Ale nyní po více než třiceti letech se mi dostala do ruky tato kniha. Jedním slovem - úžasná. Pořád na příběh myslím, mám tendenci všem o knize vyprávět, jsem jí plná. Bylo by tolik potřebné, aby se o tématu více mluvilo. V době, kdy sílí ve společnosti tendence rozdělovat lidi na ty správné a nesprávné dle víry, národnosti, barvy kůže. To nebezpečí tady pořád je!!!!