Koralína
Neil Gaiman
Čo sa skrýva za veľkými vyrezávanými drevenými dverami v salóniku? Podľa Koralíninej mamy nič, iba stena, pôvodne vraj spájali ich byt s vedľajším. Keď však Koralína do tých dverí jedného nudného dňa vstúpi, na druhej strane nájde iný byt, napodiv presne taký istý ako ten ich (len lepší). Na prvý pohľad sa zdá, že všetko je úžasné. Jedlo je lepšie ako doma a škatuľa s hračkami je plná lietajúcich anjelikov a lebiek dinosaurov s cvakajúcimi zubami. No po chvíli sa ukáže, že tento druhý svet je v skutočnosti desivý. Druhá matka a druhý otec vyžadujú, aby zostala s nimi a stala sa ich malým dievčatkom. Chcú ju zmeniť a už nikdy nepustiť. Koralína bude musieť bojovať, aby sa mohla vrátiť do bežného života a zachránila nielen seba, ale aj svojich rodičov.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Bude vydáno: 2024 , Slovart (SK)Originální název:
Coraline, 2002
Když jsem byla malá, vůbec jsem nečetla knížky. Proč taky? Všechno dobré je zfilmované a stejně je kratší a zabere miň času se na příběhy jen podívat. Díky tetě, která mě brala neustále s mým bratrem do kina jsem se dozvěděla o právě zfilmované "Coralině" na kterou jsme s tetou chtěli jít, jelikož nás ten příběh z recenzí zaujal. Bohužel já onemocněla a tak se naše dobrodružství s Coraline muselo odložit. To jsem ještě nevěděla jak moc mě příběh pohltí. O pár týdnů později jsem šla s maminkou do knihkupectví a našla jsem zde knížku a komix. Jasně, že jsem chtěla spíš ten komix ale byl moc drahý. Se zájmem k tomu příběhu jsem si jí sama koupila a nelituji dodnes. V momentu, kdy jsem knížku začala číst jsem nemohla přestat. Pamatuju si, že jsem jí četla pořád dokola a dokola a i teď mám potřebu se k ní stále vracet. Seděla jsem každou noc v mezeře dveří a předsíně abych na čtení viděla a nešla jsem spát dokud jsem se neprokousala alespoň polovinou knížky. Byla to má první opravdová knížka.
Když příběh knihy uchvátí člověka natolik, že jej nemůže přestat číst. Ať se knížka nelíbí komukoliv, ten autor je skvělý a já ho za to miluji. Doslova.
Kniha je plná dobrodružství, zábavy, ale také dramat. (Né nadarmo se jí říká první dětský horor.) Hlavní postava je rázná a svéhlavá. Myšlenky které jsou v knížce ukryty jsou nádherné a těžko se jich zbavíte. Budou vás pronásledovat pořád. Krásné propojení reality s fantasii.
Velice pěkný, v mnoha ohledech strašidelný, fantasy příběh o holčičce, které chybí rodičovská láska a pozornost a která ji hodlá jakýmkoli způsobem získat....Svět druhé matky je opravdu hororový, násilný, diktátorský a do něj se Koralina dostává...:-) Tato pohádka ovšem skončí tak, jak by si dětský čtenář představoval, a také předpokládám, že se mu bude líbit a možná nad tímto tématem začne přemýšlet i jinak než jen jako o denotativním významu příběhu...:-) Vřele malým čtenářům doporučuji....
Uzasne napinava knizka, skvele popsane postavy, myslenky - az mi behal mraz po zadech! Nadherne desive
Jako vždy Gaiman se svými neotřelými nápady a fantazií zabodoval. I přes jistou jednoduchost, děsivé.
Jednoznačně perfektní! Neokoukaná, osobitá a s nápadem. Navíc tak krásně tajemná. Pět hvězdiček! :-)
Naštěstí jsem nejprve četla knihu a až potom (hned ten samý den...) jsem se vrhla na film. Díky tomu ji asi můžu hodnotit výš, než kdyby tomu bylo naopak, ale ona je prostě opravdu dobrá. Dětská kniha, co postraší i dospěláka. Psáno strohými větami a bez širších popisů, což třeba u "druhého světa" trochu chybí, ale o to větší je prostor pro fantazii. A možná i strach. Vždyť kde právě jinde na vás má dolehnout, než v mlze, tichu a mezi těmi krátkými větami? V tomhle ohledu se film rozbíhá mnohem šířeji a nutno říct, že dost zábavně a povedeně. A ještě v jedné věci se obě zpracování liší. Zatímco v knize mi postava Koralíny byla sympatická, ve filmu z ní udělali mnohem většího spratka a z jejích opravdových rodičů mnohem větší otravy...:-)
Musím přiznat, že jsem nejprve viděla film, až poté jsem se rozhodla sáhnout po knize. Film mě zaujal, proto jsem si říkala, že kniha bude ještě mnohem zajímavější, ale bohužel (a překvapivě) se moje očekávání nenaplnilo.
Kniha mi přišla jako do konce nedotažený náčrt toho, co by mohlo být - černobílá, zjednodušená, schematická. A to i přes to, že svět za zamčenými dveřmi přímo vybízí k rozvinutí a vrstevnatému zpracování v detailu. To jsem v knize postrádala asi nejvíc, navíc postavy na mě působily jaksi nepřirozeně a nezaznamenala jsem u nich jakýkoli vývoj. Proto v hodnocení asi nejvíc oceňuji nápad (hlavně ty knoflíkové oči) a styl.
Koralína tak rozhodně nenaplnila moje (asi velké) očekávání a i když se mi dobře četla, onoho mrazení jsem se nedočkala.
Mráz běhající po zádech. Temná zákoutí a pavučiny. Děsivé a zároveň divně roztomilé postavičky, které byste potkat nechtěli. Sychravé dny a postavy mizející v mlze. Knoflíky místo očí. Koralina. Pět hvězd.
Úžasná kniha! Myslím, že u žádné jiné pohádky mi takhle neběhal mráz po zádech a vím naprosto jistě, že jsem se po žádné takhle nebála usnout.
Velmi prijemna a lehce strasidelna pohadka pro deti a nejen pro ne, s dokonale creepy obrazky grafickeho genia Davea McKeana. 8/10
Koralína je veskrze dětskou knihou, ale opět krásně napsanou a příjemně strašidelnou. Gaiman umí vymyslet zajímavý příběh, u kterého děti zažijí dobrodružství a dospělí noční můry.
-----------------------------------------------------------------------------
Film: Koralína a svět za tajnými dveřmi: Gaiman umí psát originální a zajímavé příběhy a jejích převedení na plátna kin si vždy, bohudík, pohlídá. Platilo to jak u Hvězdného prachu a platí to i zde. Přesto, že jde o animovaný film, ona i knížka je spíše pro mladší čtenáře, přesto jde o skvost, po všech stránkách. Animace je vynikající, sama Coralina perfektní a určitě bych neopomíjel i soundtrack. Děj má vše podstatné a řídí se předlohou. Nádhera! 5/5
Koralinu (NE Karolínu! :)) jsem si vybrala jako čtení pro dnešní den. Těšila jsem se na ni již dlouho, protože filmové zpracování patří k nejoblíbenějším "pohádkám" našeho prcka. Nezapomenu, když se řevem prchal po bytě před mou sestrou, která si dala plátky okurek na oči a šeptala "Já jsem tvá druhá maminka". :) Já sama filmu stále odolávala, protože jsem si chtěla nejprve přečíst předlohu. Po dnešku mám tedy splněno a mohu si ho v klidu pustit.
Samotný příběh o znuděné holčičce, která najde cestu do jiného světa, k rodičům, kteří se jí plně věnují a udělají, co jí na očích vidí, je nejen pěkný a fantazie při jeho čtení pracuje na plné obrátky, ale i poučný. Koralina nejenže prokáže svou odvahu a obětavost, ale především si uvědomí, co má a jak moc je za to vděčná.
"Vy to opravdu nechápete, že? Já nechci, cokoliv se mi zachce. Nikdo to nechce. Co by to bylo za legraci, kdybych jednoduše dostala, co chci. Jen tak, jako nic. To by přece byla samozřejmost, vůbec nic by to neznamenalo. Co z toho?"
Styl psaní krátkými, úsečnými větami pro mne byl zprvu osvěžující, avšak ke konci jsem pociťovala jisté ochuzení a strohost. Což je asi mou jedinou výtkou k tomuto dílu. Dávám tedy 3,75* :)
Koralininu povahu s tými jej večnými odpoveďami typu "Hmm" alebo "Aha" som úplne zbožňoval.
zfilmováno fantasy pro děti strašidelné domy knoflíky strašidelné příběhy Locus Poll Award (ocenění) animované filmy, animace
2006 | Nikdykde |
1997 | Dobrá znamení |
2001 | Američtí bohové |
2017 | Severská mytologie |
2007 | Koralina |
Koralina, pro dospělé příběh naprosto děsivý, pro děti kouzelný. Pro mě to bylo něco mezi tím, příběh je to každopádně jedinečný.