Koralína
Neil Gaiman
Čo sa skrýva za veľkými vyrezávanými drevenými dverami v salóniku? Podľa Koralíninej mamy nič, iba stena, pôvodne vraj spájali ich byt s vedľajším. Keď však Koralína do tých dverí jedného nudného dňa vstúpi, na druhej strane nájde iný byt, napodiv presne taký istý ako ten ich (len lepší). Na prvý pohľad sa zdá, že všetko je úžasné. Jedlo je lepšie ako doma a škatuľa s hračkami je plná lietajúcich anjelikov a lebiek dinosaurov s cvakajúcimi zubami. No po chvíli sa ukáže, že tento druhý svet je v skutočnosti desivý. Druhá matka a druhý otec vyžadujú, aby zostala s nimi a stala sa ich malým dievčatkom. Chcú ju zmeniť a už nikdy nepustiť. Koralína bude musieť bojovať, aby sa mohla vrátiť do bežného života a zachránila nielen seba, ale aj svojich rodičov.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Bude vydáno: 2024 , Slovart (SK)Originální název:
Coraline, 2002
Skvělá pohádkovohororová kniha pro odreagování i pobavení. Není moc náročná, přečíst a pochopit by ji měl každý.
Koralínu mám anglicky jako audioknihu, český překlad neznám. Jedna z opakovaně poslouchaných knih, kterou si ráda poslechu zase.
Přiznám se, že se mi malinko více líbil Hvězdný prach. To ale nemění nic na tom, že jsem ráda poznala příběh svým způsobem výjimečného děvčátka Koraliny. Stejně tak mě zaujala postava kočky beze jména, která naprosto věrně kopírovala obecně známý kočičí charakter. Kniha nebyla nijak náročná, tím spíš se četla sama. Oceňuji i některé Gaimanovy prvky (ruka - porušený slib), které příběh udělaly netradičním.
[036/11] (ebook) Kombinace Alenky a Narnie funguje vcelku solidně a samotný autor má příjemně vypsanou ruku, ale mě nebavila jak Alenka, tak ani Narnie a proto mě nemohla nadchnout ‘Koralina‘. Jelikož film jsem neviděla a anotaci si nečetla, jen jsem letmo tušila a tak výsledek je takový, jaký je.
Spoléhám na to, že v ’Nikdykde‘ se Neil Gaiman ukáže v lepším světle, protože slýchám, až moc často, jak je to skvělý spisovatel. Mám ale takové tušení, že to dopadne podobně, jako s Pratchettem a mé nadšení opadne rychlostí londýnského metra. Zjistím, že kultovní záležitosti globální fantasy a science fiction jsou jen laciné kýče, které mě neuspokojí ani v nejmenším. Ale nemalujme čerta na zeď.
‘Koralina‘ je v dětském žánru do desíti let poměrně drsnou záležitostí, ale přiznávám, že mě nevtáhla a neupoutala. Neuvěřitelně často jsem od textu (možná to bylo tou formou ebooku) odcházela, někdo by to zveličil na prchala, a věnovala se jiným záležitostem. Asi 10x (na tak kraťoučký text je to síla) jsem se přistihla, že nedávám pozor, že některé řádky čtu vícekrát a nebo, že přemýšlím nad něčím dočista jiným a číst jsem úplně přestala. Vlastně si teď už ani nepamatuji, co se dělo od vysypání truhly s hračkami v “negativním“ pokoji, až po jakýsi záblesk o nalezení třetí kuličky. Pak mám zase okno a finální úprk do reality. No, číst to znovu rozhodně nebudu.
Nejsem typickým skalním stoupencem tohoto druhu literatury, občas si ji přečtu jako oddechovku, ale Koralina je velmi dobrá oddechovka a snad i trochu více.
Tato kniha je prostě kouzelná...
Všechny knihy od Gaimana mají prostě svoje vlastní kouzlo...
Možná že nejsou stylově až moc propracované, ale čtení je plynule nádherné...
Skvělý příběh pro děti, který jsem jedním dechem četla i já. Přišlo mi to vyváženě "fantastické", promyšlené, poučné, nepřeslazené a neotřelé. Doporučuji :)
Je strašná škoda, že film tak zvrtali. Možná je graficky na úrovni, ale z Coraline se stal rozmazlený spratek a úplně to zadusilo vše, nad čím se dalo přemýšlet.
zfilmováno fantasy pro děti strašidelné domy knoflíky strašidelné příběhy Locus Poll Award (ocenění) animované filmy, animace
2006 | Nikdykde |
1997 | Dobrá znamení |
2001 | Američtí bohové |
2017 | Severská mytologie |
2007 | Koralina |
mocinky hezká horpohádka .