Koralína
Neil Gaiman
Čo sa skrýva za veľkými vyrezávanými drevenými dverami v salóniku? Podľa Koralíninej mamy nič, iba stena, pôvodne vraj spájali ich byt s vedľajším. Keď však Koralína do tých dverí jedného nudného dňa vstúpi, na druhej strane nájde iný byt, napodiv presne taký istý ako ten ich (len lepší). Na prvý pohľad sa zdá, že všetko je úžasné. Jedlo je lepšie ako doma a škatuľa s hračkami je plná lietajúcich anjelikov a lebiek dinosaurov s cvakajúcimi zubami. No po chvíli sa ukáže, že tento druhý svet je v skutočnosti desivý. Druhá matka a druhý otec vyžadujú, aby zostala s nimi a stala sa ich malým dievčatkom. Chcú ju zmeniť a už nikdy nepustiť. Koralína bude musieť bojovať, aby sa mohla vrátiť do bežného života a zachránila nielen seba, ale aj svojich rodičov.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Bude vydáno: 2024 , Slovart (SK)Originální název:
Coraline, 2002
Hororová pohádka pro děti i dospělé. Na knoflíky se po přečtení budete dívat úplně jinak a možná si uvědomíte, že ten svět, ve kterém žijete není tak špatný.
Nemohol som sa počas čítania ubrániť porovnávaniu s podstatne staršou Alicou v krajine zázrakov, pretože štýl písania je takmer identický. Ale musím podotknúť, že na rozdiel od všeobecne známej klasiky som sa dobre bavil. Skrátka, Carrollove dielo ťahá za kratší koniec. Samotnému príbehu nie je čo vytknúť, len ja som už naň trochu starý. :-) Avšak pôžitok z čítania bol kráľovský.
HUUU...to je pěkně zvrhlá pohádka o malé holčičce a jejích maminkách. Dokonalý minimalismus, který sklízí maximální úspěch
Prostě bomba :) Neil Gaiman je prostě spisovatel č. 1 :) Taková pohádka pro dospělé před spaním :)
Byla nebyla jedna malá holčička jménem Koralina a ta jednoho večera objevila temnou chodbu v místech, kde dřív byla pevná cihlová zeď. Na druhé straně nalezla svět velmi podobný tomu našemu, jen s drobnými rozdíly. Zvířata mluví, lidé mají místo očí knoflíky a stínům se nedá věřit…
Jsou různé druhy pohádek – a ne všechny jsou určeny pouze dětem. A právě Koralina je jednou z těch, nad kterou by i bratři Grimmové potěšeně tleskali nadšením. Nenápadná hororová atmosféra, jednoduchý příběh s rychlým spádem, vypravěčské umění a v neposlední řadě i nízký počet stran jsou zárukou toho, že knihu přečtete skutečně za chviličku. Podobně jako Alenka v říši divů či Malý princ je plná barvitých dialogů, kouzelných postav a krásných scén, což ještě umocňují stylové ilustrace Davea McKeaneho.
Krátká novelka, kterou po dočtení sice založíte do knihovny a zapomenete, ale některé motivy budou v mysli rezonovat už navždy. A takhle to Neil Gaiman hraje v podstatě vždycky.
Koralina je moc pěkná kniha. Velice originální. Líbilo se mi, jak autor Neil Gaiman psal o strachu, odvaze a o tom, že možnost mít cokoliv není zdaleka tak dobrá, jak se zdá. Ovšem, snad poprvé v životě, musím napsat, že film se mi líbil více. Je více propracovaný a hlavně mi v knize chyběl Hubík (v angličtině Wybie), na kterého jsem byla z filmu tolik zvyklá.
Jinak ale dávám pět hvězdiček za tuhle originální, strašidelnou pohádku pro všechny věkové kategorie.
Já nemůžu hodnotit jinak, než všemi pěti *. Zabrala jsem se do knihy a přečetla ji doslova na jeden nádech, občas mě při tom čtení zamrazilo a občas jsem si zafilozofovala spolu s hrdinkou. Jedna z opravdu vydařených knih.
Tolik fantasie v tak utle knizecce, jednim slovem nadhera. Strasidelny pribeh, ke kteremu se rada vracim v tomto rocnim obdobi.
Pěkná kniha do podzimního počasí, které panuje venku za okny. Kdy jdete na procházku parkem a s každým krokem odhrnujete zlatavé listí na cestě.
P.S. Jenže pokud si nedáte pozor a budete příliš zamyšlení, riskujete, že váš labrador sblajzne něco, co nemá a kouzlo knihy je pryč! Holt chlupatý pes není černá kočka...
Úžasné! Kniha boží, film taky. Prostě doporučuji přečíst. Avšak jediné, co bych vytkla, je autorův styl psaní. Trochu málo se rozepisoval, mnohdy jsem chtěla, aby lépe popsal, jak se Koralina tváří...
hodně dobrá kniha, ovšem poprvé v životě o něčem musím říct, že se mi film líbil víc, díky všem těm drobnostem, které jsem v knížce čekala, a nebyly, a které z něj dělají ještě složitější a geniálnější dílo, než kniha. přesto mi jde hlava kolem, protože mi tak přijde, že je všecko na jedno brdo a najednou se objeví Koralina s novým tématem.
Přesně jak prohlásila autorova dcera - Na Koralinu není nikdo moc starý. Kniha mě vtáhla, mám ráda hororově morbidní dětský styl. A ilustrace jsou úžasné. : )
Při čtení Koraliny mě mnohdy až mrazilo nad situacemi, do které autor nacpal všechnu svou zvrácenou fantazii. Fajn, přiznám se, po nocích jsem se s touhle knížkou vážně bála. Přesto je ale moc pěkná, čtivá a rychle to ocípá. Od jejího přečtení se bojím knoflíčků, hehe.
Ačkoliv by někdo řekl, že jsem ještě dítě, nemám pocit, že bych patřila do cílové kategorie. Je to kniha pro malé i velké, ale já hold nepatřím k těm velkým, které to ještě baví, musím však přiznat, že kniha má jisté kouzlo. Dávám čtyři hvězdičky, protože si dokážu představit, že dítě by to moc bavilo. Ale když už, raději se podívám na filmové zpracování. :)
Jak už tady psali mnozí jiní, kniha má své zvláštní kouzlo... Sice nedokážu přesně určit v čem to kouzlo tkví, ale je to tam. Je to milé, strašidelné, pohádkové, dobrodružné - je to prostě skvělé čtení pro malé i velké, takže neváhejte! :)
skvěle napsaná. Takovou matku s knoflíky bych nechtěla. A jak jí chodila ta ruka, to bylo strašidelní.Byla zfilmovaná, kniha i film se mi moc líbil. Doporučuji.
Je to pěkná kniha. Přečetla jsem ji za jeden den, má jen pár stránek. Nikdy by mě nenapadlo, že mě ten příběh tak chytne, je to taková hororová pohádka, která má velice zvláštní děj. Knoflíky místo očí ? :) :D No co dodat snad jen doporučit ostatním čtenářům. Určitě se chystám na další knihu od tohoto spisovatele. :)
Opravdu dost povedený horor. Po knize jsem tehdy sáhla z důvodu mě povědomého jména a vůbec jsem nevěděla co čekat. A byla jsem překvapena- hodně. Už dlouho mě u čtení takhle nemrazilo a nečetla něco jedním dechem. Řádky se četly samy a to co jsem si zprvu myslela že bude jen pohádka se stalo dost mrazivým příběhem. Při čtení jsem skoro cítila jak mi ta divná ruka škrábe po zádech. Tolik originálních a děsivých nápadu, tak promyšlený a dotažený příběh. Nejvíc mě dostalo knoflíky a scéna s klepáním na knoflík, které se později změnilo v kapání kohoutku. Stejně jako Koralína jsem celou dobu nevěděla na čem jsem.Nikdy by mě nenapadlo že zdánlivý příběh pro děti může takhle zapůsobit. Určitě si to ještě někdy znova přečtu, stálo to za to.
zfilmováno fantasy pro děti strašidelné domy knoflíky strašidelné příběhy Locus Poll Award (ocenění) animované filmy, animace
2006 | Nikdykde |
1997 | Dobrá znamení |
2001 | Američtí bohové |
2017 | Severská mytologie |
2007 | Koralina |
Když jsem knihu dočetla poprvé, byla jsem si jistá, že budu mít špatné sny. Nyní (podruhé) mám stejný pocit. Ale skoro se na ty sny těším, protože je to opět něco, co nás vrací do dětství. Místo očí knoflíky, nedejbože samotný ten proces přišívání na oční víčka, je něco, co považuju za snad nejděsivější představu ze všech příběhů, které jsem kdy přečetla. Gaiman dokáže dokonale popsat ty dětské děsy, které nyní jako dospělí už téměř nechápeme. Dokáže nás vrátit k tomu tíživému a především vnitřně zcela znepokojivému pocitu, že je něco špatně a že nám nikdo neuvěří a tudíž ani nepomůže. Jako i Oceán na konci uličky, je Koralina krásná kniha, která čtením zaplní sotva jedno půlodpolední, ale v hlavě a snech zůstane mnohem déle.