Labužníkovy historky
Vladimír Poštulka
Do české kuchyně proniklo gazpacho, bouillabaisse, aglio olio peperoncino nebo carpaccio. Ovšem kdo z nás ví, kdy, kde a jak tato jídla vznikla? Byla to náhoda nebo dokonalé umění kuchaře? Autor sbírá labužnické historky jako vzácné doklady o tom, že jídlo a pití je nedílnou součástí kultury. Mnohé populární pokrmy – palačinky, bliny s kaviárem, imam bajildi, svíčková Stroganoff nebo omáčka Béchamel – mají své velice zajímavé příběhy a stojí za to je znát. Měli bychom přece vědět, co jíme.... celý text
Přidat komentář
Tak zajímavé téma a tak špatná knížka. Jednotlivé "povídky" mi přišly spíše jako seminární práce na téma XXXX studenta střední školy. Škoda...
Bývalý textař a nyní hlavně labužník a gurmet-kritik sepsal knihu, která obsahuje soubor historek seřazených podle data. Jsou to historky zabývající se vznikem většiny základních receptů, které musí každý kuchař nebo labužník znát. Soubor je docela obsáhlý, jsou v něm i pokrmy méně známé. Někdy historky působí, že byly k receptu přidány trochu násilím, kdy si autor asi řekl: No tahle historka je vtipná, tak ke kterému receptu jí ale dám. Zároveň mě trochu zklamalo, že autor, není zas až tak zábavný vypravěč. Dobře na mě ale působilo, že veškeré dění podrobně a z velkým přehledem uvedl do historických souvislostí. Taky je na knize trochu znát, že autor není fanda jen na kulinářské ale taky na jiné požitky, takže u většiny historických postav nezapomene trochu rozebrat i jejich sexuální život. :-) Určitě je takový soubor, ale výborný počin pro ty, kteří si chtějí rozšířit vzdělání o tom co jedí, ale nechce se jim číst dlouhé nudné kuchařky nebo knihy o historii.
Štítky knihy
vaření gastronomie historie a fakta
Autorovy další knížky
2007 | Dějiny pornografie v datech |
2011 | Labužníkovy historky |
2008 | Blues pro Stalina |
2014 | Hřbitovní kvítí na smetaně |
2002 | 100 nejslavnějších receptů světa |
Ja som rada, že aspoň niekto napísal knihu na túto tému. Škoda len, že kniha nevyšla na lepšom papieri a každému príbehu nie je venovaná dvojstrana kvôli predhľadnosti. Uvítala by som tiež fotky jedál a ich "vynálezcov". Ako milovníčka histórie a jedla dávam napriek všetkým chybám päť hviezdičiek.