Lahoda

Lahoda
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502595/bmid_lahoda-yTm-502595.jpeg 4 12 12

Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Autoři nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte mimo jiné, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané. Poznatky z nejnovějších vědeckých výzkumů provedených u primátů i lidí se v knize prolínají s příběhy z kulinářských cest a přinášejí zevrubnou historii chutí.... celý text

Literatura naučná Historie Kuchařky
Vydáno: , Host
Originální název:

Delicious, 2021


více info...

Přidat komentář

IHT
11.10.2024 4 z 5

Velmi pekna kniha - zajimave postrehy a poznatky, na ktere jsem dosud v cesky psanych knihach nenatrefil. Autori maji sympaticky jemny humor. Vadily mi jen tri veci. Jako typicti Americani cpou do knihy osobni zazitky, coz s ohledem na tema je cestovani za kulinarskymi pozitky - pusobi to na me misty dost snobsky (fakt nepotrebuji vedet, jake vino a jaky dezert meli na ktere oslave). Poznamkovy aparat je prebujely. Rada poznamek byla velmi zajimava, ale minimalne tretina z nich byla mimo tema - treba jen "vtipny" postreh (ze v Lipsku je spousta primatologu). Mnohem vice bych ocenil poznamky pod carou, namisto neustaleho prelistovavani na konec knihy. Treti slabinou byl cesky preklad. Jako zoolog mohu posoudit, ze prekladatel casto netusil, o cem pise. Rejsek neni totez, co rypos (ani kdyz se poukazuje na rypacek), jak se mu do jedne vety vloudila namisto vrestana vyza je mi naprostou zahadou. Doslovny preklad "jiny druh malpy kapucinske" asi kazdemu ctenari s biologickym povedomim dost zvysi krevni tlak. Podobnych nesmyslnych preslapu je v knize nekolik desitek a vyrazne mi snizovaly pozitek ze cteni. Pokud ale nepatrite mezi choleriky, kteri maji v takove chvili tendenci jit knihu vratit do knihkupectvi jako zmetek, odmeni Vas cetba zajimavym rozsirenim obzoru :)

bravefox
15.03.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, která vás nutí přemýšlet o tom, co jíte. Proč to tak chutná? Proč to tak voní? Jsou zde rozebírány chutě a jejich vývoj a k tomu je vše citované a doplněné o příklady. Kniha se příjemně čte a ocenila bych klidně i další díl, nebo další knihu na podobné téma.