Lahoda podobné

Lahoda
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502595/bmid_lahoda-yTm-502595.jpeg 4 12 12

Touha po lahodných chutích ovlivnila běh lidských dějin. Autoři nabízejí nový pohled na to, proč nám jídlo přináší radost. Jak chuť přispěla ke vzniku prvních nástrojů, jaký mohla mít vliv na vyhynutí dávných velkých savců a jak se podílela na evoluci nejchutnějších a nejtučnějších plodů na světě? Dozvíte se o chuťových receptorech, o nichž jste ani netušili, že je máte, zjistíte mimo jiné, jak fermentovat mastodonta, jak paleolitické umění souvisí se sýrem, proč se podvědomě vyhýbáme hořkému a naopak milujeme sladké a slané. Poznatky z nejnovějších vědeckých výzkumů provedených u primátů i lidí se v knize prolínají s příběhy z kulinářských cest a přinášejí zevrubnou historii chutí.... celý text

Literatura naučná Historie Kuchařky
Vydáno: , Host
Originální název:

Delicious, 2021


více info...

Podobné knihy (2)

Sitopie: Jak zachránit svět pomocí jídla Sitopie: Jak zachránit svět pomocí jídla Carolyn Steel

Budoucnost prochází žaludkem. Snad žádnou tělesnou potřebu nepociťujeme tak naléhavě jako hlad a žízeň. Starost o plný žaludek proto stojí v základu každého života i celé lidské civilizace: od toho, co jíme, jak jídlo vy... více


Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Mýty na talíři: Proč téměř všechno, co se říká o jídle, není pravda Timothy David Spector

Jak se dobře najíst, neublížit si — a hlavně se nezbláznit Stačí otevřít sociální sítě nebo oblíbený časopis a už se na nás hrnou stravovací doporučení nebo zaručené dietní triky. Snídejte takto, pijte tolikrát denně,... více