Lolita
Vladimir Nabokov
Román Lolita začal Nabokov písať roku 1939 v Paríži a dokončil ho v oregonskom Ashlande na jar roku 1954. Jeho vydanie spôsobilo v prudérnych Spojených štátoch škandál, jeho šírenie bolo zakazované, rovnako ako obe filmové spracovania (1961 a 1998), a mnohí kritici o ňom hovorili ako o pornografii. Hlavnou postavou románu je spisovateľ Humbert Humbert, ktorý pricestuje z Európy do Spojených štátov, aby prednášal francúzsku literatúru. Nájde si ubytovanie u vdovy, matky dvanásťročnej Dolores, prezývanej Lo alebo Lolita. Humbert postupne prepadne kúzlu mladého dievčaťa.... celý text
S panem Nabokovem jsem zatím měla problém. První knihu jsem nedočetla. Ale tentokrát to bylo mnohem lepší. Přestože téma knihy není nijak pozitivní, dokázal autor hlavního hrdinu přiblížit čtenáři tak, že jeho počínání nevyznělo tak odpudivě a hnusně. Nemohu říct, že by mi ho bylo líto, ale taky nemohu říct, že bych ho nesnášela. Spíš jsem ho jenom nechápala, tak jako člověk nechápe různé úchylky a deviace. Na postavu Lolity toho bylo v tomto románu navaleno až přespříliš a z toho zřejmě i vychází to, že nebyla žádným svatouškem už před tím, než potkala našeho „hrdinu“. Je to samozřejmě velmi dobře napsaná kniha, dokonce se i dobře čte až zase na tu hromadu francouzských vět, což je zřejmě Nabokovův způsob vyjádření doby či společenského postavení.
Po přečtení jsem shlédl i film, který mne zaujal daleko více. Lépe vystihuje podstatu příběhu a společně s hudbou Ennio Morricone je perla světové kinematografie. Nabokov se snažil příběh cílevědomě propracovávat z mnoha stran. Je zde hodně cítit jeho způsob psaní z kartičkových poznámek, kterých měl velkou krabici. Ubírá to na plynulosti příběhu, který se povedl ve filmu. Kniha měla úspěch v době vydání roku 1955, podobně jako dějový protipól Smrt v Benátkách od Thomase Manna v roce 1912. V dnešní době plné deviantů, vrahů a masových šílenců se podstata příběhu ztrácí v duševní prázdnotě. Knihu a zejména film doporučuji.
Zvláštní kniha. Jsem z ní vlastně nadšená, protože autor geniálně vystihl postavu Humberta a to, co se v něm dělo. Téma je rozporuplné, rozhodně nemůžu říct že bych si nějakou postavu oblíbila, nebo že bych byla napjatá jak to skončí, ale o to v Lolitě ani nešlo. Přečetla jsem ji, protože mě zaujalo téma po psychologické stránce. A moje očekávání rozhodně splnila. Humbert byl pro mne hodně rozporuplný. Na začátku mi byl nechutný svou arogancí a odporem k lidem okolo něj, následně jsem ho nenáviděla za to ja naprosto vědomě a sobecký ničil Lolitě život a ke konci byl pro mě ubohým šílencem, kterého strávila beznadějná láska. Takže celkový obrázek? Sobecká , arogantní a slabošská oběť sexuálních pudů a lásky. Lo byla taky oříšek. Je sice fakt že ji Humbert zkazil, ale tu zkaženost měla už v sobě, on ji jenom "probudil". Nemyslím si, že nebýt jeho, byla by normální slušnou dívkou. Její zvrácenost by se jen projevila jindy a jinde.
Toto je kniha, ktorá sa neobyčajne ťažko hodnotí. Z niektorých komentárov sa dá vyvodiť, že ide o prekrásne poetické dielko o veľkej špinavosti, autor používa ,,krásny a bohatý jazyk'' a ,,mistrovský sloh''. Pod niečím takýmto si predstavím ,,Portrét Doriana Graya'' alebo Burtonove filmy, ale táto kniha očakávania tohto smeru nespĺňa. Sloh je pekný, ale často veľmi uťahaný, niekedy množstvo neslovesných viet pripomína nákupné zoznamy. Francúzština je tiež len na škodu veci. Prvá polovica viac-menej odporná a druhá nudná. Súhlasím, že Lolita je podivné dieťa, papierové a tvrdím, že Humbert ju zničil a pokazil a rozhodne to nebola jej vina. Najkrajšie sú drobné epizódy každodenného života a niektoré z komparzových postavičiek, ktoré sa mihnú dejom. Udivuje ma, že všetky posledné komentáre písali ženy. A v hĺbke duše si myslím, že tie, ktoré sú tak natešené týmto dielkom, musia byť podivné bytosti. Autora si vážim kvôli záveru, ktorý som neočakávala, t.j. Humbert nezabil Lolitu ani jej muža a dokonca jej dal peniaze. Najkrajší moment knihy. Knihu si treba prečítať, aby ste vedeli, o čom všetci hovoria. :)
Po rozporuplných hodnoteniach som nečakala, že kniha bude až taká dobrá. Páčila sa mi, vôbec sa nečítala ťažko, páčil sa mi štýl akým bola napísaná a bez problémov som ju zaradila do knižnice.
Brilantně vykreslený příběh svým způsobem nešťastného muže, který je zcela v područí své sexuální touhy. Kniha vynikající, snad jen nevhodná pro mladé čtenářky, které v sexuální oblasti dosud tápou. V takovém případě je pro ně takřka nemožné pochopit pohnutky hlavního aktéra příběhu.
Nečekala jsem, že to bude tak dobré. Kniha mě bavila, i když to téma je opravdu nechutné. :D 5 hvězdičkám chybí jen na mě zbytečně dlouhá druhá část.
Knihu jsem si chtěla přečíst, jako chybějící na mém seznamu "klasika, kterou by člověk měl znát". Trochu mě odrazovala tématem a myslím, že kdybych ji nečetla, o nic bych nepřišla.
Samotné téma je hrozné. Humbert je vypočítavý pedofil, snaží se čtenáři osvětlit své jednání, vtáhout ho do svého světa, kde za každou cenu musím dostat to co chci, i když vím, že je to špatné a ublížím tím někomu jinému. Jeho kroky jeden za druhým vedly dítě, trochu příliš rozverné a ne ukázněné, ale obyčejné dítě do země beznaděje. A udělal to vědomě a úmyslně.
Jeho pravá povaha prosvítá pod nánosem intelektuálských řečí a francouzštiny. Je sobecký, nechutný, manipulátor a slaboch.
Lolita pro své přežití udělá co musí, naučí se, jak obelstít a přežít v rukou tyrana. Její postava je trochu nevyvážená. Je málo uvěřitelné, že by se zamilovala do jiného slizouna, v Humboltově věku. Každopádně jako postavě jí přeji i jen těch pár spokojených let po boku normálního a hodného muže Dicka, který ji má opravdu rád a je na ni hodný.
Hodnocení v hvězdičkách si budu muset rozmyslet. Jazyk je krásný, zpracování trochu zdlouhavé a téma...no, to je na vás. A stejně tak doporučuji každému potencionálnímu čtenáři si rozmyslet, jestli tuto knihu opravdu potřebuje číst.
Knihu jsem přečetla ze zvědavosti. Ovšem kdo ji nepřečte, o mnoho nepřijde. Ani s jednou z postav není možné sympatizovat a Humbert je slizký vypravěč.
Díky krásnému a bohatému jazyku, se celkem dobře čte. Místy jsem se nudila, takže díky bohu za něj.
Za mě, stačí přečíst jednou. Určitě se ke knize už nevrátím.
Tak nečekaně dočteno.. myslela jsem, že s tím po pár stránkách seknu, ale naštěstí se autor nerozepisoval o detailech fyz. vztahu s Lolitou - čehož jsem se po tom úvodu bála a co bych nevydýchala.. co říct, patřím do skupiny, která má s knihou potíže. Humbert neustále řeší jak Lolitu miluje, ale ve skutečnosti je to jenom jeho chtíč. Nestará se jak jí je, co si myslí, psychicky ji týrá, zneužívá.. sám na konci píše, že o tom nechtěl přemýšlet, i když viděl její dětský utrápený obličej.. Humbert byl sobec a žárlivý tyran, Lolita nesnášená matkou a zneužívaná nevlastním "otcem" to ustála ještě dobře..
Během čtení jsem si Lolitu představovala starší, protože její skutečný věk a psychiku při takovém zneužívání si nedokážu a nechci představovat..
Styl autora se mi nelíbil, četla jsem stylem "kdy už to skončí", kniha ve mě až na nechuť nevyvolala žádné jiné emoce.. žádné sympatie s Humbertem - chudáčkem jednou svedeným a pak 2 roky soustavně zneužívajícím a posedlým..
Na knize mě nejvíc zaujal způsob, jakým na mě autor působí.
První část je zcela podřízena následování Humbertovy žádosti, která silně a neústupně táhne příběh kupředu. Zároveň jako by se vypravěč snažil podsunout mi myšlenku, že můj a jeho vesmír se od sebe v zásadě neliší - řeči o lásce a osudovosti, uhlazené vyjadřování, krotké, běžné kulisy, manipulativní upřímnost. Kontrast mezi tím, co se říká, a jak se to říká.
V druhé části se základní rozpor projeví naplno. Cíle může být dosaženo jen donucováním a vynucený stav je v každé chvíli ohrožen zánikem zvnějšku i zevnitř. Přestože postavy neustále mění místo pobytu, jako by se nehýbaly z místa. Necítíme v tom svobodu, spíš bezcílnost, provizorium. A únik. Štěstí je neradostné, získává se násilím na druhém. Neustálý koloběh uspokojení žádosti a placení ceny. Únava a obavy. Myslím, že je na místě, když se zde čtenář cítí otráveně. Závislost je z podstaty nudná a ubíjející.
Potom snad v jednu chvíli opravdu upřímnost. Snad vyhlédnutí z té klece egoismu, opravdový pohled ven.
A nakonec opět návrat k sobě a fraška, když už není co ztratit ani získat.
3,5 hvězdy
Uff, tak to bylo něco. Opravdu jak tady celkem dost lidí píše, strašně nudná kniha. Nechápu to velké hodnocení, ale asi sto lidí - sto chutí. V celé knize se skoro nic nedělo, věčné popisování mě strašně štvalo. Bavilo mě snad jen 30 stránek z celé knihy a to je opravu málo. Styl Nabokova mi asi bohužel nesedí. Myslím, že kdybych tuto knihu nečetla, o nic bych nepřišla. Dočetla jsem ji jen z důvodu toho, že knížky dočítám do konce, ale opravdu jsem se musela hrozně moc nutit. Francouzština mě v téhle knize taky štvala a po půlce knihy jsem se už ani neobtěžovala otáčet dozadu na vysvětlivky. Za mě prostě ne, a moc mě to mrzí, jelikož jsem si tuhle knížku chtěla dát do maturitní četby a moc jsem se na tohle dílo těšila.. Ale bohužel..... nic pro mě
Dvě hvězdy za celkem dobrý nápad ( který podle mého byl bohužel ale pojat celkem dost špatně.) a za těch pár stran, které mě bavily.
Jedna z nejlepších knih co jsem četla. Je pravda, že některé pasáže byly trochu zdlouhavé, ale stálo to za to.
Autor vás donutí s Humbertem soucítit a i když bych to na začátku nečekala, na konci mi bylo líto obou.
Dlouho jsem nečetla nic nudnějšího. Bohužel. V celé knize se toho v podstatě moc nestalo. Dvě hvězdy jsou jen za Humberta Humberta, který sebe samého velmi bystře a s humorem popisuje.
Vladimír Nabokov má určitě mistrovský sloh, ale kniha se mi četla těžce. K některým úsekům jsem se musel vracet, abych poruzuměl textu. Kniha má 2 části. Ke knize bych se už znovu nevracel.
Bylo pro mě šokující, že Lolita (téměř dítě) se zaplete s 35. letým mužem. Bylo to šokující, až to hraničilo s pornografií.
"Lolita, světlo mého života, žár mých slabin. Můj hřích, má duše."
Zakázané ovoce, které baví. Nevím na kolik jsem zvrácená, ale styl vyprávění, lehkost a humor s jakým Nabokov píše, Humberta i s jeho touha po nymfičkách a samozřejmě i ji, onu "zakázanou" spratkovitou Lolitu, vše jsem si zamilovala.
Mužský chtíč podaný skvělým vypravěčským stylem.
Nedocenená či preceňovaná Lolita. Zvrátená téma (ani sa mi veriť nechce, že Nabokov myšlienkové pochody Humberta len vymyslel), ukázanie skazenej morálky, výsmech vtedajšej spoločnosti, hľadanie obete (kto je vinný? Humbert alebo Lolita?).
Za tým všetkým sa ukrýva štylizovaný jazyk, plný obratov a popisov. Asi v inej knihe by to bolo na škodu, ale kupodivu v tomto románe to napomohlo k tomu, že som priam stála vedľa hlavných postáv v hotelových izbách, opaľovala som sa s nimi na záhrade, a cestovala s nimi naprieč USA.
zfilmováno 20. století erotika USA (Spojené státy americké) pedofilie posedlost rozhlasové zpracování nymfomanky Cena Josefa Jungmanna
2007 | Lolita |
1990 | Lužinova obrana / Pozvání na popravu |
2008 | Čaroděj |
2001 | Pnin |
2015 | Ada aneb Žár |
Kniha rozhodně nebyla tím, co jsem čekala, že bude... Po dočtení mám jen jednu otázku: Kdo je oběť?