Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533380/bmid_mezi-dvema-kimy-na-studiich-v-kldr-65e21684005b6.jpg 4 1166 1166

Unikátní vhled do života v KLDR, zemi, do které se člověk běžně nepodívá, a pokud ano, vidí pouze to, co mu režim chce ukázat. Koreanistce Nině Špitálníkové se tuto pečlivě budovanou oponu podařilo odhrnout.

INCOGNITOREADER
30.04.2021 3 z 5

Tahle kniha vyšla v pořadí jako první a asi by jako první měla být i čtená. Mě se nejdříve dostala do rukou druhá kniha autorky Svědectví o životě v KLDR a ta na mě zapůsobila mnohem více asi i tím, že obsahuje rozhovory se skutečnými lidmi, kterým se povedlo z KLDR utéct.
Tato kniha obsahuje pohled autorky ze studií v KLDR. Je to určitě zajímavý pohled, ale pokud už máte přečtenou právě zmiňovanou knihu, další informace už nedostanete.
Spíše jen takový jiný pohled cizince na to jak to v KLDR chodí pokud vás tam pustí.
Je to samozřejmě dané tím, kam vás režim pustí atd.
Za mě rozhodně doporučuji Svědectví....

SilviiM
28.04.2021 4 z 5

Každý kdo nadává na život v ČR, by si měl povinně přečíst tuto knihu. Určitě mě Nina inspirovala k tomu, abych si přečetla více knih o KLDR. Někdy mě až děsilo, jak je možné, že se tímto způsobem žije v 21. stoletím

intueri
22.04.2021 4 z 5

Kolika občanům z "imperialistických" zemí se podaří po delší dobu pobývat a studovat v KLDR? V tomto je kniha velmi zajímavým a záslužným reportážním náhledem na běžné životy Severokorejců i na praktický dopad vládnoucího režimu.
Jako první jsem četla autorčin novější počin: Svědectví o životě v KLDR (reference samotných uprchlíků). Toto starší dílo mi proto přišlo jako dobré doplnění informací z prožitků našince a "zaostření celkového obrazu" problematiky.

radusak9806-1
17.04.2021 3 z 5

Pořád je to zajímavý náhled pod pokličku. Nicméně, editor si mohl dát trochu práce, některé věci se opakují, některé pojmy jsou vysvětleny vícekrát.

HaniSebi
03.04.2021 5 z 5

Zajímavé vyprávění o studijním pobytu české koreanistky v KLDR. Takto to píši záměrně, protože ač se Nina Špitálníková očividně velmi snažila zažít alespoň trochu skutečné severokorejské reality, zase tolik se jí to nepodařilo. Všude sledovaná tajnou policií viděla to, co vidět měla/směla. Zároveň jsou v knize ale velmi dobře vsunuté faktické informace o KLDR, které ji skvěle doplňují. Oceňuji i výklad pojmů, sice byly všechny vysvětleny postupně v knize, ale zařazení i takto přehledně ke konci je super.
Trochu mi vadily překlepy, ale tak to se stává každému. Já osobně bych také preferovala, kdyby byly poznámky vloženy hned na dané stránce "pod čarou", abych nemusela tolik listovat na konec. Odkazy na literaturu klidně mohly zůstat na konci, ale u různých dovysvětlení by to bylo prima (v knize Svědectví o životě v KLDR to tak už je a mně to moc vyhovovalo).
Celkově knihu hodnotím moc pozitivně, přístup autorky à la Bukowsi (svět patří těm, co se neposerou) obdivuji. Ačkoli mě KLDR velmi zajímá, navštívit ji nijak netoužím.

Kantynka
26.03.2021 3 z 5

Oproti autorčině druhé knize se mi tahle nelíbila až tak tolik. Vadily mi gramatické chyby a překlepy. Celkově mám z knihy smíšené pocity. Informace byly zajímavé a člověk se ale nedozvěděl nic moc nového, pokud už četl autorky druhou knihu. Přišlo mi to jako takové celkové shrnutí života v KLDR.

Mindy
14.03.2021 5 z 5

Při čtení této knihy jsem se cítila strašně...jak to říct - nedobře. Sklesle a smutně. Taky mi to trvalo, než jsem ji dočetla, protože jsem nikdy nevydržela dlouho. KLDR je určitě krásná země a ačkoliv cestování miluju, nějak mě to tam neláká. Autorka píše velmi poutavě, pořád jsem měla při sobě tablet a různé stavby, památky, ukázku z hromadného cvičení Arirang a mnoho dalšího jsem si hned vyhledala. Doporučuji k přečtení.

Emily82
22.02.2021 4 z 5

I když tu není struhující děj, četla jsem knihu se zatajeným dechem. Až mi přijde neuvěřitelné, jak moc dokáže propaganda ovlivnit a řídit životy lidí. Ideologie se stala náboženstvím, kde mu každý věří a prožívá ho celým tělem. A uvědomila jsem si, že i navzdory všem momentálním opatřením, žijeme ve svobodné zemi, kde nemusíme mít obavy opustit svou vesnici a navštívit místo za humny. Občanem KLDR bych rozhodně nechtěla být.

Audrina
06.02.2021 4 z 5

O autorce jsem toho slyšela hodně, především o její aktuální knížce. Řekla jsem si, že její tvorbu začnu objevovat postupně, a proto jsem začala její první první knihou.
Autorka dokázala milou formou podat všechny podstatné informace, které se o KLDR tradují. Člověk sice tuší, že všechny tyto věci existují, přesto se neubrání tomu, aby mu běhal při čtení mráz po zádech a pořád si bude pokládat jednu a tu samou otázku - "Jak je tohle možné?"

Greenfingers
03.02.2021 4 z 5

Kniha staví především na osobních zkušenostech autorky z jejího studijního pobytu v jedné z posledních bašt komunismu. Svědectví, které přináší, je vskutku otřesné. Současně však i poučné a varující. Propaganda adorující vůdce (Kimův klan), přetrvávající kult osobnosti, policejní stát, zatajování tristní ekonomické situace, militarismus, pošlapávání základních lidských práv - to jsou jenom některé atributy stávajícího režimu. Severní Korea, skanzen budování komunismu, se stala zářným příkladem toho, kam až může země dospět, pokud je dlouhodobě vedena diktátory stalinského typu.

Maciiik
01.02.2021 3 z 5

Neuvěřitelné vyprávění o životě běžných lidí v asijské totalitě. Masivní propaganda přetírá betonovou šeď zářivými barvami, zatímco dennodenně dochází k porušování základních lidských práv. V zápiscích ze studijního pobytu ožívají strohé věty z učebnic a dostávají děsivě konkrétní podobu. A to se zdá, že zde autorka záměrně vybrala hodně pozitivní paletu témat (společnost, práce, studium, kuchyně, vztahy, ...).

Utkvěla mi básnička, kterou se učí děti ve školce:
"Našimi nepřáteli jsou američtí zlosynové,
kteří nám chtějí vzít naši krásnou vlast.
Zbraněmi, které si sám vyrobím,
je zastřelím. Bum, bum, bum."

Knihu jsem přečetla za dva dny s nadšením a s velikým zájmem, přesto dávám jen tři hvězdy. "Atraktivita" tématu výrazně předčila kvalitu zpracování. Kniha je na můj vkus poněkud neuspořádaná a těch překlepů je vážně hodně a to mi kazí zážitek ze čtení. Navíc tomu celému nějak chybí jakýkoliv konec a závěr.

martin3554
22.01.2021 5 z 5

Mé první seznámení s KLDR, poutavé čtení, neuvěřitelné, jak může existovat ještě v 21.stotelí totální režim.

sisanakq
13.01.2021 2 z 5

Ze začátku jsem upřímně úplně nevěděla, jak knihu pojmout. Jako zápisky studentky, která navštívila KLDR, nebo jako publicistickou příručku anebo spíš historický vhled do minulosti, politického uspořádání a hospodářství? A nebo všechno dohromady, co se snaží o komplexnost, ale je z toho spíš místy matoucí mišmaš? Chyběla mi nějaké specifičtější a uspořádanější forma, struktura. Zápisky jakoby lítaly z jednoho tématu na druhé, kapitoly byly naředěné jednak výklady z jiných zdrojů, jednak osobní zkušeností, což nám snad mohlo dát onu komplexnost, ale tak nějak to nehrálo dohromady. Ocenila bych spíš lepší uspořádání, hlubší zamyšlení se nad ideologií, jít víc do hloubky, snažit se o objasnění podstaty země, o které má mnoho lidí zkreslené představy, snaha o pochopení - nebo nepochopení.

maro47
06.01.2021 4 z 5

Veľmi pútavé rozprávanie o živote, mentalite a miestach v KĽDR, kam sa bežný turista nedostane. Páčil sa mi aj prístup autorky, kde sa nesnaží za každú cenu vykresliť realitu len v tej najtemnejšej podobe, ale vyvažuje ju aj pozitívnymi zážitkami. Jednu hviezdu strhávam za plno gramatických chýb a záverečnú historickú časť knihy, ktorá je určite pre celistvosť dôležitá, no mne osobne sa čítala ťažšie ako zvyšok.

pazdy15
03.01.2021 5 z 5

Tak přesně tohle téma mě baví... Kombinace perfektně sepsáného příběhu autorkou spolu se syrovou realitou v KLDR = přečteno za 2 dny jedním dechem :)

velun15
20.12.2020 4 z 5

Veškeré světové společenství ví, co se v zemi děje a nikdo s tím nic nedělá, to je na tom to nejsmutnější...je mi těch lidí opravdu líto :(

MarkétaKočí
14.12.2020 5 z 5

Moc milá knížka! Zhltla jsem ji za jeden den a bylo mi líto, že je konec. Určitě by si téma zasloužilo delší zpracování - mě vy to určitě zajímalo. Tento rok by měla vyjít další kniha autorky - taky si určitě přečtu.

ivorey
24.10.2020 5 z 5

Výborná kniha, čtivá, psaná z osobní zkušenosti, ale protknuta fakty. Současně se mi na knize líbí určitá jedinečnost - většinou se setkávám s knihami o KLDR z pohledu uprchlíků. Autorku obdivuji, mám ráda její přednášky, doufám, že se i nadále bude věnovat vědecké práci.

lidunka1
22.10.2020 5 z 5

Osobní svědectví studentky, která dva semestry pobývala na studiích v KLDR. Moc se mi líbí její snaha o objektivitu. Zároveň člověku zůstává rozum stát, jak je možné takhle zbožštit vůdce lidi. A ta hrůza, jak ideologie proniká úplně všude.

Maisha
09.07.2020 4 z 5

Jednoznačně jedinečná kniha. Jen je vážně škoda, že je plná gramatických chyb. To ale není chyba jen autorky. Každopádně doufám, že to není autorčina poslední kniha.