Ztracený kov

Ztracený kov
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539024/bmid_mistborn-ztraceny-kov.jpg 5 2 2

Mistborn série

< 7. díl

Bývalý ochránce zákona z Burin, nynější senátor Waxilián Ladrian už léta stíhá záhadnou organizaci Sbor, v jejímž čele figuroval jeho zemřelý strýc a nyní v něm působí jeho sestra. Sbor stál za únosy lidí s allomantickými schopnostmi nebo genetickými předpoklady a stojí patrně i za nově objevenými tajnými zásobami zbraní v oblasti Vnějších měst kolem Bilmingu. Jeho vliv sahá až do senátu a rozdmýchává nebezpečný konflikt mezi Vnějšími městy a Elendelem. Wax odhaluje zbraň obrovské ničivé síly namířenou na Elendel, kterou má Sbor patrně k dispozici. Od nesmrtelných kander, které slouží scadrialskému bohu Souladu, se dovídá, že se Bilming dostal pod vliv Sborem uctívaného boha Trella a že Elendelu i celému Scadrialu hrozí zkáza. Marasi je kontaktována bytostmi z jiných koutů kosmíru usilujícími o záchranu Scadrialu. Wax čelí tlaku, aby navzdory vlastnímu přesvědčení znovu přijal roli bojovníka Souladu a postavil se proti katastrofě, která jinak zničí Elendel i celou planetu.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

The Lost Metal


více info...

Přidat komentář

cetriolo
29.05.2024 5 z 5

(SPOILER) Čteno v originále.
Krásné zakončení druhé éry mistbornů. Přišlo mi, že zde výrazně přibylo humoru, u některých Waynových hlášek jsem se vážně bavil. Každá z hlavních postav dostala skvělé ukončení své dějové linky, ale ne všechny otázky byly zodpovězeny - Brandon si tím připravuje půdu pro třetí éru mistbornů (kterou začne psát 1. 1. 2025).

SPOILERY
Brandon v jednom rozhovoru řekl, že od toho dílu se jede bez rukavic (the gloves are off), čili už se nebude krotit ohledně referencí na Kosmír a svůj slib dodržel. Jedním z hlavních protagonistů je Střep Automa. Dovzíme se trošku více o "božských kovech". Na scénu vstupují Krveduchové (které už můžete znát z Rošáru), a kterým bude věnována celá Era 3. Objevují se i protagonisté z ostatních světů Kosmíru, čirý Dor a samozřejmě nemůže chybět Hoid :) Těch referencí je ohromné množství a pokud znáte ostatní díla z Kosmíru tak si knihu užijete o to víc (pokud je neznáte tak nevadí zážitek to nijak zvlášť nezkazí).

Málokdy se mi stalo, že by mě smrt nějaké postavy sebrala tak jako tady, ale bylo to napsáno skutečně bravurně včetně reakcí ostatních protagonistů.

Kromě ukončení hlavních dějových linií si Sanaderson připravuje půdu pro další éru
- Kelsierova žádost o zásah Souladu k urychlení technologické revoluce a novým mistbornům
"Lead us into a new technological age."
"We need Allomancers - real Allomancers, like in the old days - to face what is coming."
- Co se stalo s Moonlight? I když tady spíš tuším, že se to vyřeší v jiné sérii
- Vyslání agentů Souladu do širšího Kosmíru
- Souboj Růstu a Zmaru o to kdo převezme kontrolu a zda se ze Souladu stane Discord
"We have to face it. Something´s happening to you."
- Informace o tom, že další síly v Kosmíru obrátily svou pozornost na Scadrial
"I can see pieces moving in the comsere. Aligning. Pointed at us. We are not free of their influence. But we have ... time, now."
- Nevíme co se stalo s Pouty dědictví...

Věřím, že třetí éra bude fenomenální!!

Autorovy další knížky

Brandon Sanderson
americká, 1975
2012  94%Cesta králů
2008  92%Finální říše
2006  89%Elantris
2019  89%Meč Přísahy
2019  91%Vzhůru k obloze