Muž menom Ove
Fredrik Backman
Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného. Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
En man som heter Ove, 2012
Jsem nadšený, skutečně nadšený a v duchu tleskám. Doslova každou volnou chvíli jsem věnoval jejím řádkům. Snad mě paní, vedle které jsem seděl včera na lavičce s knihou v ruce, už vytěsnila z hlavy - prvních několik stran jsem totiž skutečně řval smíchy a nedokázal se ovládnout. A pak jsem se uklidil domů a četl dál. A na konci, tam jsem řval taky, ale už ne smíchy. Frederik Backman a jeho Ove se nesmazatelně zapsal do mého literárního srdce.
Nejdřív mě ten starý bručoun příšerně štval, protiva jeden. A najednou jsem zjistila, že ho mám vlastně ráda. Překvapilo mě to. Jak se to přihodilo? Jak to autor dokázal, že si člověk ani nevšimne, že se vztah čtenáře k jeho hrdinovi změní?
Líbily se mi i další knihy F.Backmana, ale Ove byl první!!
Úžasné, Oveho jsem si postupně oblíbila, ale kdo mi hned padl do noty, byla Parvaneh, Oveho sousedka. Bavila mě, věděla jak na něho a uměla se vypořádat s jeho nerudností galantně a tak, že měl Ove pocit, že to dělá dobrovolně. Kniha je opravdu úžasná, vtipná, smutná a zároveň hrozně živá.
Jedna z nejlepších knih co jsem za poslední dobu četl. Od začátku do konce jsem se bavil a nikdy bych neřekl ze i u knihy se mohu nahlas smát. Úžasná kniha, která určite stoji za přečtení. Doporučuji!
Již brzy recenze na blogu
www.vsude-plno-knih.blogspot.cz
Prvních sto stran jsem váhal, zda je to pro mne či ne...jak však čtete dál a ten starý sympatický bručoun vám začne vlézat pod kůži všemi svými skutky tak už ji nelze odložit a člověka to thane až do konce.
Nakonec se mi to líbilo a moc. Ze začátku to nevypadalo, ale jak přibývalo víc a víc stránek, tak se mi to víc a víc líbilo, až mi bylo líto, že už je konec. Docela jsem si toho starého nespokojence oblíbila.
Co říct, co tu nebylo ještě řečeno. Muž jménem Ove je jedním slovem neuvěřitelná kniha. Příběh plný přátelství, lásky, samoty a všeho co k lidskému životu patří. Backman své čtenáře dokáže rozesmát, dojmout, zaujmout...
Z příběhu dýchá neuvěřitelná lidskost a i přesto, že Ove je bručoun dokáže čtenáře okouzlit. V příběhu dominují i vynikající postavy a za to všechno můžu Backmana jen obdivovat a žasnout nad jeho vypravěčským talentem.
Muž jménem Ove je nejlepší kniha jakou jsem kdy četla.
Ove mi byl ze začátku protivný svojí nabručeností a po pár stránkách jsem chtěla knížku odložit. Naštěstí jsem to neudělala a nakonec možná i slzička ukápla :-)
Krásná práce se slovy. Věty mířené tak, že přesně zasáhnou svůj cíl. Alespoň mě zasáhly. V jednu chvíli jsem se smála a po pár stranách jsem plakala. Doporučuji.
Úžasně úžasný příběh, žila jsem s Ovem, dýchala jsem s ním a vše jsem s ním prožívala!
Backman je super autor! Pokud přemýšlíte zda si ji koupit nebo né určo po ní sáhněte, nezalitujete!
Příběh plný emocí, podpory a přátelství, lásky, ale také samoty a deprese, touhy po "svobodě" a po pořádku, přesně tohle se ukrývá v knize s názvem Muž jménem Ove. Já si i pobrečela. A pokud chcete,více v recenzi v záložkách :)
Starý bručoun, který potřeboval zachránit a opět rozsvítit jeho potemnělé dny. To se úžasným, vtipným a přitom laskavým způsobem podařilo těhotné sousedce, která člověku prostě nedovolila jen tak si umřít. Knížka, která mě pobavila a zároveň téměř rozplakala.
Kniha mě bavila od samého začátku. Nepřečetla jsem si dopředu o čem Muž jménem Ove je, takže jsem vůbec nečekala jak se příběh vyvine.. Kniha na začátku vypadala, že mě provede (a pobaví) úsměvnými příhodami bručounského dědka Ova a jeho nových sousedů. Začátek mě Vůbec nepřipravil na příběh opravdového chlapa se vším všudy, na příběh oddanosti a lásky a opravdového přátelství. Byl to příběh neskutečně něžný a já několikrát cedila slzy dojetí. Při čtení takové knihy si člověk uvědomí, co je v životě podstatné..
Já jsem z knihy nadšená, líbilo se mně to moc. Od autora jsem začala podivínskou Britt-Marií, teď protivný, nekomunikativní Ove a zase jsem dostala velkou dávku optimismu a naděje v dobro v nás lidech, kterou mně autor prostřednictvím Oveho předal.
Jen už si příště knihu nechci půjčovat z knihovny, neboť ji potřebuji mít doma, abych se k ní kdykoliv mohla vrátit, protože takové příběhy udělají den hezčí.
Jaj, ten začátek šel ztuha. Musela jsem kouknout sem a přečíst si pár hodnocení, abych se namotivovala pokračovat...dala jsem tomu šanci...svět je o úhlu pohledu, Ove byl pořád stejný a přece se zdál o třista stránek jiný....jsem ráda, že jsem knížku dočítala v temném kupé, protože jsem fakt přes slzy neviděla...
Moje nejvíc nejoblíbenější knížka :-) Pujčila jsem si ji z knihovny, ale po přečtení jsem zainvestovala a mám svého Oveho taky doma :-) co nevidět ho budu číst po druhé, řekla jsem si, že ze čtení Ova udělám letní tradici a myslím, že mě nikdy neomrzí. úžasný humor a román, co chytí za srdce... U mě top! Zajím jsem nezjisitla, jak se uděluje počet hvězd... :-) Já jich ale dávám minimálně 10 :)))))
kočky přátelství prvotina zfilmováno stáří švédská literatura mezilidské vztahy senioři sousedé
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Prvních pár kapitol mě tento nabručený pán celkem rozčiloval, ale časem jsem si ho zamilovala. Čím víc stránek jsme měla přečtených, tím více mi byl tento bručoun sympatický a chovala jsem k němu čím dál víc pozitivních pocitů. Je to velice pěkný příběh. :) Všem tuhle knihu vřele doporučuji.... jsem si jista, že tahle kniha dostane opravdu každého. :)