Na kopci
Jiří Březina
Co se stalo devítileté Marii na kopci Svatý Tomáš? Opravdu viděla anděla, nebo byl její zážitek mnohem pozemštější? V roce 2000 se ve Výtoni, zapadlé vesnici v podhůří Šumavy, zjevil malé Marii anděl. O dvanáct let později se Milan, student vysoké školy s výhledem na novinářskou kariéru, vydává na poutní místo, aby sebral všechny dostupné materiály a vyslechl svědky. O proslulé události chce napsat diplomovou práci. Během svého výzkumu naráží na indicie, které naznačují, že slavné výtoňské zjevení možná neproběhlo tak, jak se traduje. Církev ho odmítá uznat, samotná vizionářka Marie nyní pracuje v nonstop baru, k minulosti se nechce vracet a trpí nevysvětlitelnou úzkostí. Setkání s bývalou policistkou Helenou, která opustila Prahu a usadila se právě ve Výtoni, otevře Milanovi oči. Díky své bývalé profesi totiž poznala, že dítě nejspíš čelilo nevýslovně trýznivému zážitku. Stala se tedy Marie na kopci nad Výtoní obětí zločinu? Vytvořila si její mysl na obranu před psychickým traumatem falešnou vzpomínku na mystický zážitek? Helena přesvědčí Milana a spolu se rozhodnou vypátrat, co se tehdy doopravdy stalo.... celý text
(SPOILER)
Jak se tu víceméně psalo - je už z anotace jasné oč jde, protože co jiného by se holce asi tak mohlo stát žejo... je to nešťastně napsáno, proto je potom tolik stran a chození od ničeho k ničemu zbytečných a nudných.
Helenina postava taky o ničem a přiznám se - po straně 50 jsem skákla na konec a přečetla "rozuzlení" a je mi jasný, že jsem o nic nepřišla.
Prokousávat se tím by byla hrůza.
Při chození po tý Šumavě pomlouvá vzhled vesniček, všecko je post komunisticky hnusné, zanedbané, omezené, ošuntělé, buranské, když ho lidi nepustí do obyváku, hned je zle a jsou to hnusní burani, když je zvonek trochu vybledlejší, určo to znamená, že ani nebude funkční...tyjo, on fakt zvoní ???!!
Prostě pane, udělal jste ze svýho študenta kreténa nesympatickýho, to se na mě zlobte jak chcete.
Takže uhm...ne.
- Všechna tajemství jsem odhalil dlouho dopředu, což se mi často nestává. V některých místech se mi kniha zdála až příliš dlouhá.
+ Velice zajímavá zápletka, sympatické postavy. Závěr příběhu.
Nekrvavá detektivka - prvotina autora, kterého mám v oblíbených. Pokud vám nevadí, že se kniha občas trochu táhne, mohu vřele doporučit, stejně jako další knihy pana Březiny. Pro mne je to další skvělý český "detektivkář".
Velmi uspokojivé.
Autorova prvotina a hned paráda! Četlo se to velmi dobře, příběh zajímavý a hlavní hrdina co umí i něco zmrvit. Je prostě fajn, když jde ještě pořád napsat dobrou knihu bez přechytralých alkoholiků.
Tohle je sice Březinova prvotina, ale dostala se ke mně až teď, kdy už mám přečtenu většinu jeho dalších knížek. A ani tentokrát mě nezklamal. Pěkná psychologická detektivka bez zbytečných krvavých scén.
Do poloviny se děj hrozně vlekl, myslela jsem, že to vzdám. Protože se mně líbila autorova nejnovější kniha Nalezení, vytrvala jsem. Druhá půlka už byla čtivější.Téma zajímavé, i když v určitých chvílích dost nepravděpodobné. A našla jsem nějaké nesrovnalosti. Nejspíš to bude tím, že je to prvotina, což je omluvitelné.
Začátek knihy byl takový roztahaný a pomalý,další část už měla spád a frčelo to.Námět mne zaujal a nakonec mě to i bavilo.
První část knihy mi přijde dost rozvláčná, chvilkami až zbytečně podrobná, ale ke konci se to zlomí a začne to fičet. Kniha je napínavá a čtivá a námět zajímavý, i když o této problematice se velmi těžko čte. Konec bych si přála jiný, ale hlavní protagonisti s tím už bohužel opravdu neměli co udělat více.
Konečně česká kniha ze současnosti, která má hlavu a patu a zajímavý námět. Studentovo pátrání, v rámci diplomové práce na náboženské téma, se stočí zcela jiným směrem. Nejsympatičtější postava pro mě byla postava Heleny. Autorova prvotina je pro mě příjemné překvapení a líbila se mi.
Povedená kniha. Hvězdu jsem ale musela ubrat za kostrbaté psaní, což je zjevně způsobeno tím, že se jedná o prvotinu. Ale druhou za ten závěr. Naivní. Nějak mi nestačí slubuju, že už budu hodný, takhle to asi nefunguje.
Mohlo to být o trošku kratší, ale jinak docela dobře zpracované téma se sondou do psychologie obětí znásilnění. Líbila se mi postava bývalé policistky Heleny, která od základů změnila způsob života a řešila tak své psychické problémy, následky své práce - vyšetřování kriminálních případů páchaných na dětech.
Úplně se stydím, že jsem se o tak výborném českém autorovi dozvěděla až teď! Začala jsem číst "Na kopci" a jsem maximálně spokojená doslova s každou stránkou knihy, už dlouho jsem si tak dobře "nepočetla". Velice zajímavé téma, čtivě zpracované, na pomezí detektivky a společenského románu. Těším se na všechny další knihy autora.
Příběh se odehrává v nádherné šumavské přírodě obce Svatý Tomáš a Výtoň. V dětství malá Marie viděla anděla,a z tohoto zjevení má psychické problémy a neustálý strach i v dospělém životě. Objeví se mladý novinář Milan a začne pátrat po nejasnostech tehdejší události, kde je jistě jakési zlo. Kniha Jiřího Březiny je jeho prvotina, ale i přesto je moc hezky napsaná, autor píše opravdu dobře, a proto knihu lze určitě doporučit k přečtení.
Mně se knížka líbila. Pohoda, hezké čtení , hl. hrdina sympatický mladý muž ....dávám pět hvězd a čekám na další knihu pana Březiny. Všechny už mám přečtené -)
Vzhledem ke blížícímu konci výpůjční lhůtě v knihovně jsem byla nucena některé odstavce přeskakovat. A nic mi neuteklo...
Příběh zasazený do českého prostředí, mrzí mě, že jsem si přečetla anotaci na zadní straně obálky, pak už jsem tušila, kam se to bude ubírat... Téma ale strašně nosné a důležité!
Na kopci je Březinova prvotina, to píšu hned na úvod, protože tady to ještě rozhodně není úplně ono. Další dvě autorovy knihy Promlčení a Polednice totiž hodnotím jako velmi povedené. Mám rád dlouhé knihy, ale tahle krimi by mohla být klidně o sto stránek kratší. Úvodní část vypadá velmi nadějně, ale po tom se děj hodně zpomalí a trochu zešedne. Zejména části o ochotnickém spolku jsou až únavné. Jak píši na začátku, tady to ještě nebylo úplně ono, ale už teď se těším na autorovu nejnovější knihu Vzplanutí, která se dostala dokonce do červených čísel.
Skvělý příběh, moc mě to bavilo. Jiří Březina píše skvěle, moc se těším na jeho další novou knihu.
Musím souhlasit s komentáři níže, že se kniha cca prvních 100 stran táhla a také jsem už byla na vážkách odložit … vysvětluje se prvotinou… jsem ráda, že jsem vydržela - bylo to potom skvělé. Klasická detektivka to není, ale těžké téma, zajímavě podané se sympatickými postavami, krásným prostředím, od poloviny knihy nelze odložit… Myslím, že čtenář velice brzy pochopí, co ho asi tak bude čekat, ale je zvědavý, jak se s tím autor popasuje- a zde je to zajímavě podané. Za mne super a ke konci: jsem ráda když alespoň na stránkách knihy se může člověk s takovou zrůdou utkat…