Na kopci

Na kopci
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205440/bmid_na-kopci-205440.jpg 4 322 322

Co se stalo devítileté Marii na kopci Svatý Tomáš? Opravdu viděla anděla, nebo byl její zážitek mnohem pozemštější? V roce 2000 se ve Výtoni, zapadlé vesnici v podhůří Šumavy, zjevil malé Marii anděl. O dvanáct let později se Milan, student vysoké školy s výhledem na novinářskou kariéru, vydává na poutní místo, aby sebral všechny dostupné materiály a vyslechl svědky. O proslulé události chce napsat diplomovou práci. Během svého výzkumu naráží na indicie, které naznačují, že slavné výtoňské zjevení možná neproběhlo tak, jak se traduje. Církev ho odmítá uznat, samotná vizionářka Marie nyní pracuje v nonstop baru, k minulosti se nechce vracet a trpí nevysvětlitelnou úzkostí. Setkání s bývalou policistkou Helenou, která opustila Prahu a usadila se právě ve Výtoni, otevře Milanovi oči. Díky své bývalé profesi totiž poznala, že dítě nejspíš čelilo nevýslovně trýznivému zážitku. Stala se tedy Marie na kopci nad Výtoní obětí zločinu? Vytvořila si její mysl na obranu před psychickým traumatem falešnou vzpomínku na mystický zážitek? Helena přesvědčí Milana a spolu se rozhodnou vypátrat, co se tehdy doopravdy stalo.... celý text

Jíťa307
14.09.2024

Skutečný příběh obyčejné dívky z dřívější doby, ale mohl by se odehrát i v dnešní době. Nejedná se o klasickou detektivku, ale přesto mě ta audiokniha zaujala tak, že jsem těžko od ní odcházela. Je zde pěkně popsáno zjevení, kterého se všichni věřící „chytli a už nepustili“. Určitě doporučuji k poslechu.

danielavachova
26.08.2024 3 z 5

Moje první kniha od pana Březiny. Děj je zasazen do nádherné krajiny na Šumavě, za to veliké plus. Téma velmi zajímavé, ale občas mi to příšlo zbytečně natahované, tak od poloviny knihy bylo docela zřejmé jak to dopadne. Jde o autorovu prvotinu, doufám , že další kniha mě bude bavit více.

Susan94
14.08.2024 3 z 5

Na začátku, to vypadalo na skvělý příběh, který se bude číst sám. Bohužel autor pro mě nedokázal téma zpracovat tak, aby mě bavil. Bylo tam spoustu nudných částí, které ubírali zajímavému ději.

Ctenar1202
14.08.2024 2 z 5

Autor měl skvělý nápad na sepsání detektivky s mysteriózními prvky. Zpočátku totiž čteme jen o zázraku, který se na kopci za vesnicí odehrál a jsme natěšení kam se bude celý příběh posunovat. Do všeho se však vloží Milan, který jde do všeho hlava nehlava a to, co by měla vyšetřovat policie, zvládne hravě on sám. Vadila mi právě ta suverenita a naivita s kterou Milan jednal. O co v příběhu jde a jak to s celým zjevením bylo, jsem odhalila ve třetině, takže jsem pak pouze čekala, jestli se moje domněnka potvrdí. A potvrdila…

Je opravdu znát, že Na kopci byla autorova první kniha, protože mi celkově přijde taková neučesaná a když už se začalo něco dít, opět příběh odběhne jinam a mě to rušilo. Konec knihy byl logickým vyústěním a já byla ráda, že jsem ji dočetla.

p.stranska
05.08.2024 4 z 5

Audiokniha. Tak jak mě první polovina knihy nebavila, tak mě druhá půlka chytla a bavila mě moc. Možná jsem si jenom musela zvyknout na průměrný přednes pana Marka Holého, nicméně zápletka se hezky rozvinula a příběh dostal spád. Zajímavé, silné téma, je dobře o takových věcech psát. Líbilo se mi to.

annettka1098
26.07.2024

Tato kniha má velmi zajímavé hlavní téma, které je originálně zpracované a toho si hodně cením. Jedná se však o poklidný příběh, který byl na můj vkus bohužel málo napínavý. Na příběhu navíc bylo znát, že se jedná o autorovu první knihu. Postavy se na můj vkus chovaly velmi naivně až hloupě a hodně brzy jsem vše odhadla. Věřím ale, že například čtenáři Michaely Klevisové budou nadšení. Já příště opět sáhnu po autorově detektivní serii s Tomášem Volfem, která je více dle mého gusta.

Péťa1950
26.07.2024 4 z 5

Zápletku asi brzo odhadnete. Opět dva případy. Tentokrát se k pravdě propracovává začínající redaktor a stále ještě student s pomocí bývalé vyšetřovatelky, hledající klid na venkově. Zaujala mě charakteristika prostředí a osob, Milan, Helena, Marie a všechny další postavy, rozdíl atmosféry venkova a Prahy. Postupně jsem se do příběhu začetla, i když začátek mě příliš nezaujal. Doporučuji.

mila2411
20.07.2024 3 z 5

Nalákán předchozími velmi podařenými detektivkami jsem se pustil do další knížky JB s velkým očekáváním. Je to jiné, nejedná se již o klasickou krimi, byť i zde po celou dobu probíhá vyšetřování záhadné události a jednou z hrdinek je bývalá policistka. Námět je velice originální, zasazení do českých reálií uvěřitelné, jen ten pocit nadšení a 1oo% vtažení do příběhu, který se u předchozích knih dostavoval tady prostě chybí...

hanap
05.07.2024 5 z 5

(SPOILER) To byla parádní jízda, nejdříve mystický příběh zjevení a nakonec kriminální čin. Líbilo se také popis života na malé vesničce, kde se každý zná s každým a přece o sobě nic nevědí nebo to nevidí.

Rainbowdreamer
30.06.2024 5 z 5

Byl jsem hodně zvědav, jak toto trochu mystické a církevní téma autor pojme, jako katolík mám k tomuto tématu poutních míst a zjevení asi trochu jiný vztah než většina čtenářů. Musím ale napsat, že jsem byl spokojen, kniha je napsaná čtivě, se znalostí věci, nijak neuctivě se nedotýká věcí víry, naopak celkem zasvěceně popisuje, jak to může být ve skutečnosti s mnoha tzv. zjeveními, které žijí v různých místech svým vlastním životem. Autorovi se podařilo do příběhu dostat správnou dávku tajemna až mystična, a přitom zůstal oběma nohama na zemi. Kniha se mi moc příjemně četla, mohu ji doporučit pro ty, kteří hledají pohodovou oddechovou četbu, která ale přece jen podněcuje k přemýšlení a otázkám.

Zuzunda
05.06.2024 5 z 5

A víte co? Podle mě to bylo moc dobré. První půlka se trošku táhne, ale pořád je to příjemné čtení. V druhé půlce se zvyšuje frekvence postupně dávkované pravdy a já osobně jsem se od knížky pak už nemohla odtrhnout.

Jana283
16.05.2024 3 z 5

Chvilku trvalo než jsem se začetla. A když jsem se začetla, tak mi bylo jasné, jak se to bude vyvíjet...

Kopretinka784
27.04.2024 4 z 5

Jakmile vidím, že kniha získala nějakou cenu, tak jsem na ni o to víc zvědavá. Většinou zjištuji, že já bych ji tak neocenila. V tomto případě (a že už jsem od Březiny něco přečetla) bych ocenila, ale ne jako detektivku ale psychologický počin. Přestože jsem po několika stránkách tušila, co za zjevením bude, byla jsem zvědavá, jak to pan Březina odtajní. Způsob dávkování pravdy byl skvělý.
Zajímalo by mě i to první - neupravené vydání. Tak snad ho seženu. Každopádně knížku mohu jen doporučit.

Vesmich
23.04.2024 3 z 5

Je to takový ten žánr - Někdo přišel někam a tam se něco stalo. A protože se tam toho stalo opravdu hodně, tak se nic nestačilo stát pořádně. Chyť si svůj směr toho stávání se a zkus si to tak nějak domyslet, anebo to nech plynout a nebojuj s tím, že se to stalo divně.

Kaja1
11.04.2024 4 z 5

Spíš než detektivku mi to připomíná psychologický román. Na konci si člověk říká, kolik takových lidí chodí kolem nás. A je divné, že musíte vy dokazovat, že jste oběť, a ne, že obviněný je vinen, od počátku musíte čelit nedůvěře, že chcete pošpinit bezúhonného člověka. Rozhodně je to knížka, která ve vás zanechá spousty otázek, bez ohledu na to, co člověk už od poloviny knihy tuší.

Peggy2711
08.04.2024 3 z 5

Autor napsal rozhodně lepší díla. Zápletka vypadá dobře, ale brzy mě napadlo, jak to asi bylo, těch nápověd pro čtenáře je tam hodně. Také mi přišlo spoustu situací nereálných, hlavně to, jak ochotně všichni pouštějí novináře do svých příbytků a povídají si s ním, tohle bylo pro mě spíše rušivé. Takových situací tam bylo popsáno víc, ale jako prvotina určitě neurazí, ale nijak moc nenadchne.

Marci70
28.03.2024 5 z 5

Knížka se mi líbila.

LadaLil
18.02.2024 3 z 5

Mám velmi ráda detektivky tohoto autora. I tato začala velmi slibně, ale potom se z příběhu stal spíše psychologický, zabíhal do detailů oboru kriminalistiky, psychologie či psychiatrie. To jsem nečekala a popravdě mě to trochu nudilo.

Kudlanka03
29.01.2024 4 z 5

Tato prvotina byla velmi hustá. Já už tvorbu pana Březiny znám, sice od posledního dílu, ale ten um tam je hned od začátku, takže jsem ani nepostřehla rozdíl.
Na kopci nám vypráví skoro mysteriózní setkání s andělem, kdy malá dívenka má zjevení na kopci. Hned následuje střih a jsme v současnosti a zase se mi líbí, že tu máme více osob a jejich linii příběhu.
Nečekala jsem tedy takový spád asi od půlky, ale byla to jízda. Měla jsem to za den přečtené a všechno bylo velmi velmi....No já ho prostě žeru, takže knihu si rozhodně kupte, přečtěte a i další, které už mají všechny nový kabátek a vypadají skvěle, stejně skvěle, jak jsou napsané.
Já moc neumím držet emoce na uzdě, když se mi nějaká kniha líbí, takže chápete, co tím chci říct. Cokoliv bych řekla navíc mi přijde jako spoiler, takže vám řeknu jen to, že oblast vesnice, poutníci, ochotnické divadlo, další dívky, odchod ze zaměstnání, snaha o nový život, změna prostředí, začátek nové kariéry, diplomka, výlety na venkov....Všechno tam je a ještě daleko víc. Hned teď vstaňte a běžte si ji koupit.

soukroma
25.01.2024 3 z 5

Je na tom poznat, že to byla autorova prvotina - a to i přes vyškrtání 22 tisíc slov, tedy značné úpravě textu v nejnovějším vydání.
Téma zjevení pro mne vlastně nezajímavé, ale přesto mne vyprávění zaujalo, hlavně v první půli. Nelíbil se mi ale vstup Heleny a navrch ochotnické divadlo. Helena mi vadila až do samotného konce, stejně jako Marie (ta za to ale asi nemohla) a její nesoudná rodina.
Trauma z hrozného zločinu, který je teď tak nepochopitelně populární v naší literatuře... (už bych uvítala nějaké humorné knihy, než se pořád babrat v děsivé současnosti, utrpení nemnohých, které pak vypadá, že je prostě všudypřítomné...).
Nejlepší byl nakonec Milan, se svou diplomkou, zájmem o novinařinu a akčním mladickým přístupem k životu. Trocha naivity, nejistoty, ale srovnané hodnoty.