Na kopci

Na kopci
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205440/bmid_na-kopci-205440.jpg 4 338 338

Co se stalo devítileté Marii na kopci Svatý Tomáš? Opravdu viděla anděla, nebo byl její zážitek mnohem pozemštější? V roce 2000 se ve Výtoni, zapadlé vesnici v podhůří Šumavy, zjevil malé Marii anděl. O dvanáct let později se Milan, student vysoké školy s výhledem na novinářskou kariéru, vydává na poutní místo, aby sebral všechny dostupné materiály a vyslechl svědky. O proslulé události chce napsat diplomovou práci. Během svého výzkumu naráží na indicie, které naznačují, že slavné výtoňské zjevení možná neproběhlo tak, jak se traduje. Církev ho odmítá uznat, samotná vizionářka Marie nyní pracuje v nonstop baru, k minulosti se nechce vracet a trpí nevysvětlitelnou úzkostí. Setkání s bývalou policistkou Helenou, která opustila Prahu a usadila se právě ve Výtoni, otevře Milanovi oči. Díky své bývalé profesi totiž poznala, že dítě nejspíš čelilo nevýslovně trýznivému zážitku. Stala se tedy Marie na kopci nad Výtoní obětí zločinu? Vytvořila si její mysl na obranu před psychickým traumatem falešnou vzpomínku na mystický zážitek? Helena přesvědčí Milana a spolu se rozhodnou vypátrat, co se tehdy doopravdy stalo.... celý text

Fixa08
27.04.2020 5 z 5

Skvělý příběh, moc mě to bavilo. Jiří Březina píše skvěle, moc se těším na jeho další novou knihu.

rodak
24.02.2020 5 z 5

Tady vůbec nevidím důvod něco kritizovat.Příběh se mi líbil.Pomalé rozplétání děje sympatické postavy.Nevím co víc si přát.Pan Březina píše výborně.

daza.dt
22.01.2020 5 z 5

Po knize jsem sáhla v knihovně náhodou, ale moc mile překvapila. Děj měl spád, nečekané zvraty, rozhodně vás to vtáhne do děje. Ač prvotina autora - opravdu se povedla. Zajímavé téma, uvěřitelně popsáno. Mrknu se určitě i po dalším knihách.

konicekbily
05.01.2020 5 z 5

Na prvotinu velice dobře napsaná kniha. Pomalu vlekoucí děj, zbytečné odbočky i předvídatelnost děje - to vše odpuštěno - vynahrazeno pěkným stylem. prostředím děje a reálností postav!

Yabac
30.12.2019 3 z 5

Velice mě tato kniha bavila. Byla čtivá, zajímavě pojatý příběh. Jediné, co mi trochu kazilo dojem, bylo to, že jsem velmi brzy pochopila, co mělo být záhadou celé knihy.

haski
03.11.2019 4 z 5

Navzdory záporným recenzím, mně se kniha líbila. Nešlo o detektivku v pravém slova smyslu, ale o příběh. Ten se postupně rozmotával, až vám došlo, že se z toho může vyvinout něco tajemného. Ryze české prostředí, postavy obyčejných a uvěřitelných lidí. Těším se na další knihy od autora.

Kyri
04.08.2019 2 z 5

Tuhle knihu jsem přečetla už před delší dobou. V paměti mi zůstalo jen "Březinu už nikdy".
Ještě dodávám, že jsem poté od autora přečetla další věci a jsou dobré....

triatlet
21.07.2019 2 z 5

Jsem rád, že jsem Březinovu tvorbu začal před rokem Promlčením a následně Polednicí. Kdybych začal prvotinou Na kopci, možná bych neměl motivaci sledovat jeho další tvorbu.
Prvotina je neúměrně natahovaná. Vadilo mi množství poznámek, odboček, zbytečností.
Milan se chová dost prostoduše. Ve spojení s psycholožkou Helenou a spolubydlícím z koleje tvoří podivnou amatérskou trojici a porušují základní pravidla vyšetřování.
Pachatel je odhadnutelný od prvního zmínění. Roz(h)řešení působí nepřesvědčivě.

viva71
01.05.2019 4 z 5

Knihy pana Březiny mě prostě baví. Není to detektivka v pravém slova smyslu, ale rozplétání příběhu, který se udál před léty. Neotřelá zápletka mě okamžitě vtáhla do děje a napětí vydrželo až do konce.

Markushka
04.04.2019 4 z 5

Příběh točící se kolem jedné události pomalu plynul, nijak neodbočoval a výsledkem bylo pohodové čtení, místy mírně předvídatelné a jakoby toporné.. Proti krvavým, brutálním detektivkám ze severu příjemná změna.

Evišťátko
17.02.2019 4 z 5

Detektivka-alespoň tak je kniha titulována na přebalu. Takže vezmete knihu do rukou přesně s tímto očekáváním. Jenže... na detektivku je příliš rozvláčná, nejednou jsem ji už chtěla odložit,ale téma bylo natolik zajímavé, že jsem ve čtení pokračovala dál a dál. Celkově: námět není vůbec špatný, je originální a nepůsobí trapně. Jen to co mi celou dobu chybělo je ono neustále udržování čtenáře v napětí, které zkrátka k detektivkám patří.

Katerina.Gabrie
09.10.2018

Je to trochu rozvláčné, mnoho věcí se hodněkrát opakuje, až zbytečně, je to spíš vyprávění, než detektivka. Do klasické detektivky mi chybí trochu toho napětí.
Je to trochu škoda, protože z tématu by se dalo vytěžit opravdu hodně.
Zase se mi líbilo realistické pojetí, vykreslení postav, atd.
Myslím, že kdyby byla kniha o polovinu kratší, byla by čtivější.

olívoil
06.09.2018 5 z 5

Autor, vystudovaný pedagog, velice čtivým způsobem napsal knihu, ve které je hlavní zápletkou zneužívání malých dětí právě pedagogickým pracovníkem. Kniha se mi velmi líbila.

Sheldon
28.07.2018 4 z 5

Dobrý příběh, bavili mě české reálie i skutečnost, že lze něco takového zasadit do českého prostředí a nepůsobí to trapně.

spidin
16.07.2018 4 z 5

Zajímavá kniha. Všem doporučuji.

orinka3
09.07.2018 1 z 5

Ach ne, to bylo hodně slabé. Nezkušený autor, ale může se vypracovat, psát umí. Jen zatím nedokázal proškrtat detektivku tak, aby byla napínavá a neunavovala balastem. To je ten kumšt, nenechat děj rozpliznout. Je to jako v módě. Coco Chanel prý kdysi řekla, že oděv je tehdy dokonalý, když z něj nelze nic ubrat. Podle mě to platí i pro knihy.

SSTknihy
09.05.2018 3 z 5

Detektivka z českého prostředí, která staví svou zápletku na podivných okolnostech jednoho andělského zjevení. První polovina je poněkud zdlouhavá a zbytečně ukecaná. Přestože čtenář už od prvních stránek tuší, co že se to na jihočeském venkově vlastně odehrálo a bohužel také velmi rychle pochopí, kdo je pachatelem, autor mu to velké odhalení naservíruje téměř po 300 stranách, aby ho pak dalších sto udržoval v neexistujícím napětí. Takové lehké čtení na letní odpoledne.

Inka063
25.01.2018 2 z 5

Knížka úplně trapná, škoda peněz. Od první strany bylo zřejmé, co se Marii stalo. Což by ještě tak nevadilo – existují detektivky, kde to také hned víme, ale pak následuje zajímavé rozplétání případu, mnohdy i nečekané rozuzlení. To tady ale také chybí – pachatel je jasný po pár stranách.
Všechny postavy (Milan, jeho kamarád Petr, Helena, její kamarádka Marcela i Marie) se chovají divně, málo uvěřitelně, dialogy jsou chvílemi až trapné a infantilní. Kniha na mě působí dojmem takové dětské, rozsáhlejší slohové práce studenta střední školy. Zbytečné opakování již napsaného (nejdříve si mnohokrát přečteme, co se na kopci stalo, a pak si to raději ještě jednou zopakujeme spolu s Milanem při psaní jeho diplomky - proč, pane Březino?).
A závěr tomu všemu dal korunu - takhle by se choval více jak dvacetiletý mladík? To v tom případě hodně četl Rychlé šípy. Zkrátka vlk se nažral a koza zůstala celá.
Je to autorova prvotina, tak tedy budiž. Polednice už byla výrazně lepší, takže odpouštím a nehážu do braku :-).

faba
10.11.2017 3 z 5

Detektivka v netradičním pojetí. Napsaná tak, že nemůže nikoho urazit, i když o pachateli může být jasno už po polovině knihy (já měl). Což ovšem na kvalitě neubírá - P. Highsmitová prozrazuje pachatele na první straně a jsou to jedny z nej knih - pro mě.
Někde jsem sice četl, že to má být typ severské krimi, ale tak daleko bych nešel. Zůstaňme u jihočeské detektivky, která je výborně napsaná, s vykreslenými charaktery postav a hezky popsanou vesnicí, kde se od teď perfektně vyznám :-)

alnahu
30.10.2017 4 z 5

Psychologický román s detektivní zápletkou , kterou napsal pan Březina ,jako svou prvotinu, se mi velmi dobře četla ,asi i proto ,že je děj v českém prostředí.Na prvotinu velmi dobré.