Námi to končí
Colleen Hoover
Námi to končí / Končí sa to nami série
1. díl >
Nové vydání u příležitosti uvedení celovečerního filmu! Občas právě ten, kdo nás miluje nejvíc, dovede nejvíc ublížit. Lily to neměla v životě vždycky jednoduché. Ušla ale dlouhou cestu a teď žije v Bostonu a rozjíždí vlastní business. K tomu se ještě seznámila s dokonalým a neskutečně přitažlivým neurochirurgem Rylem. Vypadá to, že jí všechno vychází na jedničku. Ryle je do Lily blázen, pronásledují ho ale traumata z minulosti, kvůli kterým se jejich vztah komplikuje. Když se navíc do Lilyina života vrátí její láska z dětství Atlas, všechno, co si tak důkladně budovala, se začíná rozpadat…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Ikar (ČR)Originální název:
It Ends With Us, 2016
Tato kniha byla úžasná, autorka si s knížkou vážně hezky pohrála ikdyž to bylo podle skutečnosti co vlastně zažila sama autorka, akorát mě mrzí, že tyto problémy v rodině nebo u partnerů se vážne může stát. V knížce bylo tolik poučení a u pár scén jsem se rozbrečela, knížka byla krásná a až někdy nastane čas přečtu si ji zase znovu :)
Miluju Colleen a ano vychvaluju všechny její knihy, ale tohle je zatím moje nejoblíbenější. Skvělý příběh, dotažené postavy, rychlý průběh a krásný styl. Já si nemůžu pomoct, Colleen má super knížky a doufám, že mi film nepokazí dojem na knihu. Přečtu si i pokračování, ale myslím, že by klidně kniha tady mohla skončit. Moc doporučuji.
Knihu mě donutily přečíst až nepříliš lichotivé recenze na její zfilmovanou adaptaci, kterou jsem nicméně chtěla shlédnout až po přečtení knihy. Knížka, ač sem tam přeslazená, měla asi všechno. Romantiku, žerty, narážky, přátelství, ale i silné téma počínající násilnými a toxickými vztahy a konče vzorci, které nechtěně přebíráme z dětství a opakujeme je. Dílo mi předalo veškeré emoce, které mi předat mělo a celou dobu jsem doufala v konec, jaký nastal. Lily mi v knize přišla velmi sympatická, se silným charakterem. Hodnotím opravdu kladně.
To samé už ale nemohu říci o tom filmu. Ten mi nedal naprosto nic, plochý příběh s naprosto jinou než knižní Lily.
Přečteno jako audiokniha - skvělá interpretace.
Kniha je dlouhou dobu hrozně sladká. Ale věřím, že je to záměr, abychom si oblíbili hlavního hrdinu a pak byly o to víc zasaženi. Jenže po přečtení recenzí, jsem první "ránu" čekala dřív a bohužel mě pak zase tak moc nedostala. Vím, že to bude znít hrozně, protože jakékoliv týrání je odporné, ale asi jsem čekala něco víc dramatického a drsného.
Nevím, jestli je to pochvala, nebo spíš ne, ale mně se nejvíc líbil dovětek ze života autorky. Hodnota knihy pro mě pak vzrostla.
Proč musí být v těchto knihách vždy všichni tak dokonalý?
- Lily se zamiluje - nejlepší a nejkrásnější chirurg na světě
- Lily otevře podnik - hned nejlepší v celém městě
- Lily si najde zaměstnankyni - nejlepší kámoška, které navíc nemusí platit, protože je bohatá
- Lily potká svou první lásku z minulosti - nejlepší kuchař ve městě
Nudná pohádka. 2 hvězdičky za to, že ji Ryle párkrát strčil
Kniha se moc dobře četla, jak se dovídáme z doslovu, při psaní autorka vycházela z vlastních zkušeností. Je opravdu s podivem jak opakujeme chyby svých rodičů. Ale jak je známo láska je slepá. Těším se na další díl.
(SPOILER)
Vážné a důležité téma, vepsané ale do takového románu pro mamky. Lily neví, co se sebou, a tak si v náhlém popudu otevře květinářství, když už ji rodiče pojmenovali Rozkvetlá Lilie. Jinou motivaci nemá a v celé knize se doslova nic o květinách nedozvíme, proto je nesmírně podezřelé, že její podnik, za jehož založení neváhala utratit všechny peníze z dědictví po nenáviděném otci, je okamžitě vyhlášen jedním z nejlepších podniků v Bostonu. Lily neví nic o podnikání a nezdá se, že by věděla něco o květinách, přesto je z ní okamžitě hvězda v oboru, přičemž květinářství vede sama s pomocí náhodné kolemjdoucí, ze které se vyklube znuděná bohatá panička, která potřebovala nějakou práci, jen aby ji z nudy doma nešvihlo. Tyhle dvě to tedy dotáhnou na žebříček nejlepších bostonských podniků hned vedle prvotřídní restaurace, kterou zase vede Lilyina bývalá láska Atlas. Toho nemůže vystát Lilyina současná láska, špičkový a díky tomu i velmi bohatý neurochirurg, který je shodou velkých náhod bratrem Lilyiny ještě bohatší zaměstnankyně. V tomhle prostředí pracháčů, kterým jde všechno, na co sáhnou, se pak rozehrává drama, kdy neurochirurg Ryle se ukáže být ještě výbušnějším, než se jevil na první pohled, přičemž jeho sestra je z toho hrozně překvapená, jako by ho neznala celý život. Lily, která tohle všechno už jednou zažila se svým otcem, celkem brzo bere rozum do hrsti a s nesmírnou podporou okolí včetně Rylovy sestry a švagra zabraňuje větší tragédii.
Téma je to těžké a je dobře, že se na něj upozorňuje. Lilyin přístup, kdy se poměrně brzy vzpamatuje a řekne si, že svého manžela nemůže znovu omlouvat a musí ho okamžitě opustit, je skoro vzornej. Jasně, neměla si ho vůbec brát, ale pořád se vzpamatovala hodně brzy. Taky mě těší, že aspoň sama přiznává, že ona má úplně pohádkovou podporu ode všech a spoustu peněz, takže může Ryla prostě odstřihnout (musí ho teda pořád vídat při předávkách dítěte) a začít žít sama. To je nesmírná výhoda, protože v životě je právě často problém to, že si podobnou samostatnost žena dovolit nemůže, a tak zůstává s násilníkem. Oceňuju poukázání na závažné téma, kniha ale celkově nemá na víc než průměrné hodnocení. A ty dopisy pro Ellen DeGeneres jsou úplnej úlet.
O knize jsem se dozvěděla prostřednictvím reklam na nově natočený film. Jak už zaznělo v předchozím komentáři, i já si Lily představovala jako krásnou Blake Lively, přestože jsem viděla před čtením pouze trailer. :)
Kniha jako taková se mi opravdu líbila, hlavně druhá půlka, ale i tak mám nějaké výhrady. Na začátku bylo pár obratů, které najdete snad v každé romantické knize, což mě trochu zklamalo, protože od téhle jsem měla jiná očekávání a i ty dopisy, které byly ve formě deníků mě ze začátku docela iritovaly. (Uznávám ale, že hlavní hrdinka je psala, když jí bylo 15, takže vzhledem k jejímu věku byly vlastně adekvátní.) Taky mě trochu mrzelo, že ze začátku, je popisovaný skoro den po dni a ke konci jsou tam hodně velké časové skoky..
Co se týče druhé poloviny knihy, kde už se sama Lily stává obětí domácího násilí, tak hodně oceňuju to jak začíná chápat svoji matku a uvědomuje si, že to není tak černobílé. I popsání té situace i pro nás, které tu zkušenost s domácím násilím nemáme. To, že vlastně nejde jen o ty rány, které se časem zahojí, ale i o to uvědomění, že vám ubližuje člověk, kterého milujete a on miluje vás (nebo aspoň by měl :) ). A teď se rozhodnout, zda mu jeho omluvy uvěříte a budete si užívat ty hezké společné chvíle nebo si samy zlomíte srdce a opustíte ho.
Dále se mi taky hodně líbilo, jak tam autorka zakomponovala Atlase jako první lásku. I já na svoji první lásku nikdy nezapomněla, přestože mám už delší vztah s někým jiným. A všechny ty detaily, které se o jejich společné minulosti dozvídáme a následně jakým způsobem jejich vzájemné setkání mělo na Lily vliv mi přišlo krásný.
Na závěr za mě doporučuju přečíst na konci i slova autorky, přišla mi pěkná a zároveň i poučná. Knize dávám 4 hvězdičky a rozhodně se těším na druhý díl, tak doufám, že nezklame. :)
Dlouho mě žádná kniha nezasáhla tak, jako právě tahle. Myslím, že o ní budu ještě dlouho přemýšlet.
(SPOILER)
Jelikož jsem zvědavá na film, nemohla jsem jinak než si nejdříve přečíst knihu. Jasně, moje fantazie byla při čtení ovlivněná, samozřejmě jsem měla před očima krásnou a eterickou Blake Lively! Nicméně, s Colleen Hoover jsem měla zatím bilanci 1:1...jedna její kniha se mi vůbec nelíbila (Pravda nebo lež) a druhá, kterou jsem od ní četla (To nejlepší z nás) se mi líbila moc.
Nejdřív bych se vyjádřila k tématu. Je to určitě aktuální, ale stávalo se to určitě dříve, jenže se o tom nemluvilo. Vůbec si nedovolím soudit Lilyinu situaci nebo jakoukoliv jinou ženu v této situaci, protože jsem v ní nikdy nebyla a doufám, že nikdy nebudu. Musí to být šíleně těžké. Nicméně, nelíbilo se mi to věčné omlouvání a vymlouvání, obzvlášť, když to konkrétně tady Lily zažila u rodičů. Na druhou stranu jsem cítila, že autorka tak trochu ví, o čem mluví. Těžko říct, jak bych se v dané situaci zachovala já. Když to ale shrnu, postava Lily je nesmírně silná a nakonec velmi rozumná hrdinka.
Stylisticky bych měla pár výhrad. První část byla hrozně do podrobna vyprávěná a šla skoro den po dni.
Druhá část knihy mi přišla zase hrozně uspěchaná. Na posledních stránkách jsem uronila slzy. Dialog po
porodu mě dostal. Atlas mi bohužel přišel jako kůl v plotě a jejich dějová linie je spíš pohádková. Co mi stylisticky vadilo, byly dopisy Ellen - byly až moc zdlouhavé a nudné.
Co se týče jazyka, četla jsem v originále. Četlo se to moc dobře, autorka používá běžná slovíčka, takže je naprosto ideální, pokud se čtením v angličtině začínáte.
Celkový dojem na 75%..stále jsem na ten film zvědavá :)
Tato kniha má těžké téma a to je domácí násilí. Svým životem nás provází Lily, která se odstěhovala za svým snem do Bostonu . I tak se vrací ke svým deníkům , ve kterých v dospívání popisovala svůj strach a nenávist k otci, který týral maminku. Její největší oporou a později první láskou se stal bezdomovec Atlas.
V Bostonu si otevře atypické květinářství, najde nejen úžasnou kamarádku, ale i muže svých snů. Ryle je lékař, ale v napjatých situacích ukáže svou pravou tvář, možná následky tragického neštěstí v dětství, ale to nikoho neomlouvá. Lily zjišťuje, že se ocitá, stejně, jako její maminka, tam, kde nikdy být nechtěla a
proč odsuzovala matku, že otci neustále odpouští. V knize se dovíme, zda, jako jedna z mála týraných žen, se dovede z násilnického vztahu vymanit.
Jediné, co mi vadilo a to nejsem puritánka a to je výraz pro milování, v tomto případě š...t. Pro mně, jako ženu, je toto slovo pro to krásné, co mezi dvěma milujícími lidmi může být, ponižující.
Dojemný, emotivní, srdcervoucí. Už chápu, co na té knize všichni mají.
Lily odchází do Bostonu za novým životem. Chce uniknout trýznivým vzpomínkám na násilnického otce a matčině trpitelskému postoji. Když zde pozná Ryla, je šťastná. Ryle vypadá jako perfektní muž - milý, pozorný, navíc úspěšný lékař, co víc si přát. Až do jisté chvíle Lily žije jako v pohádce, ale pak se ji zhroutí celý svět.
Námi to končí reaguje na ožehavou problematiku domácího násilí a vychází z autorčiny rodinné historie.
Když jsem četla první část, tak jsem zpočátku cítila hlavně vztek. Vztek na to, že se tohle v rodinách děje, vztek na mámu Lily, že se nevzepřela. Vztek, že v tom nechala žít svoje dítě. Ale s každou další stránkou jsem začala cítit spíš lítost a uvědomění, že dokud člověk některé situace sám neprožije, tak o tom nic neví a nemůže soudit.
První část mě hodně zasáhla, a o to víc jsem se bála konce. Ani nevím proč, čekala jsem to nejhorší. Ale když jsem knihu dočetla, tak jsem měla radost a za ten závěr jsem byla opravdu šťastná.
Když nad tím přemýšlím, tak si nevzpomínám, kdy ve mně nějaká kniha vzbudila tolik emocí a pocitů. Je mi jasný, že většina z vás knihu už četla nebo jste o ní už slyšeli, ale pokud patříte k těm, kdo knihu ještě nečetl, tak si ji přečtěte, stojí za to!
Tak předně to byla teda emoční jízda. Tuhle knížku jsem nejprve neměla vůbec v plánu si přečíst, protože jsem se detailně nepídila po jejím obsahu a mylně se domnívala, že se jedná o nějakou sentimentální červenou knihovnu. Ale chyba lávky a to teda pořádně. Podruhé jsem na ni narazila právě letos v souvislosti se stejnojmenným filmem, a když jsem viděla trailer, tak jsem si ji stejně vlastně nechtěla přečíst, protože jsem se domnívala, že to bude jenom červená knihovna o hloupé ženské, která se nechá mlátit chlapem, jehož miluje, ale nedokáže ho opustit, takže je prostě pitomá. Ale kdepak, tady jde o hloubku. A o to, že autorka vychází bohužel z vlastních osobních zkušeností, které přetavila do zatraceně osobní knihy. A píše zatraceně dobře, lidově řečeno vás to chytne za koule a nepustí. Doslova.
V hlavě mi utkvěla celá řada věcí z té knížky a myšlenek, které autorka do textu vepsala. Za mě alespoň ty nejsilnější momenty:
"Představ si všechny lidi, které jsi kdy v životě potkala. Je jich tolik. Hrnou se ve vlnách nebo jemně přišplouchají a zase zmizí. Někdy je to prudká vlna, která změní pobřeží víc než ostatní. Některá s sebou přinese věci vyplavené z hloubi moře a nechá je pohozené na pláži. Zůstanou po ní stopy v písku ještě dlouho potom, co ustoupí s odlivem. Tak to Atlas myslel, když řekl, že mě miluje. Chtěl mi povědět, že jsem ta největší vlna, která ho kdy zasáhla. A že ty stopy v písku po ní zůstanou navždycky, i když dávno ustoupí s odlivem."
"Možná, že láska vždycky neopíše celý kruh. Někdy se jen objeví a zase zmizí, tak jako někteří lidé ve vašem životě."
Silná kniha. Pořád jsem chtěla Ryla omlouvat. Asi to máme my ženy v krvi. Stačí medová slovíčka a všechno odpustíme. Viděla jsem i filmové zpracování a to se mi líbilo o kapku více.
Sladkobolná kniha pro ženy a dívky s úplně zcukernatělým epilogem ;-).
Závěrečné slovo autorky pak uvede knihu do tvrdého, reálného světa s vysvětlením logického vyústění příběhu. Líbilo.
láska vzpomínky první láska těhotenství romantika domácí násilí vztahy štěstí psychické problémy vyrovnání se s minulostí
2018 | Námi to končí |
2016 | Odvrácená tvář lásky |
2014 | Bez naděje |
2020 | Pravda, nebo lež |
2014 | Život jedna báseň |
Kniha se mi strašne líbila.Překvapilo mě,že je to napsané podle skutečných událostí.