Někdo z nás

Někdo z nás
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535936/bmid_nekdo-z-nas-66143655d7bbe.jpg 4 724 724

Sourozence Herelovy od dětství pojí silné pouto, a přestože už jsou všichni dospělí, nedají na sebe dopustit. Rodinnou idylku jim však jednoho dne naruší hrůzný nález na zahradě matčina domu, jenž spustí lavinu nečekaných událostí. Minulost se probouzí k životu a spolu s ní i mučivé tajemství, které nikdy nemělo spatřit světlo světa. Jak snadné je ztratit důvěru v někoho, koho známe celý život? A opravdu víme, co jsou naši nejbližší vlastně zač?... celý text

Miro67
17.09.2024 5 z 5

"Ale vždyť to byla moje vina! To já ho vyprovokovala.."
Základní kámen každého domácího násilí, kdy oběť hledá chybu jen u sebe. Doprovází je pak nevšímavost okolí a bohužel stále ještě nedostatečné potrestání tyrana. Takže kdo dokáže z tohoto kolotoče utéci, zaslouží si metál za statečnost.
A nebo... Ta jímka je také řešení.
Příběhu by možná pomohlo trochu zkrátit začátek, ale s koncem oslavy začíná super čtenářská jízda. A epilog pozvedl už tak dobrou knihu ještě o stupeň víc.

fle.urinka
17.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Na to, že se jedná o českou detektivku musím říct, že pro mě kniha byla velkým překvapením. Oproti jiným knihám, které jsem od českých autorů četla (např. Michaela Klevisová) byla tato velmi čtivá a děj pěkně plynul.

Po pomalejším začátku se kniha začala pěkně rozvíjet. Osudy jedné rodiny spokojeně plynou do doby, kdy se na jejich zahradě (v jímce) najde mrtvola - tělo jejich roky pohřešovaného otce. V tu chvíli se začíná rozkrývat jedno děsivé tajemství. Každý z nich má určité informace, co se onoho večera stalo, avšak každý z nich se je bojí vyslovit nahlas. Všichni se snaží ochránit nejmladší sestru, což se jim ale bohužel nepodaří. Nakonec se jejich cesty nadobro rozejdou...

hodna.postacka
13.09.2024 4 z 5

Zajímavá a čtivá detektivka na pomezí s psychologickým thrillerem. Jednu hvězdičku dolů dávám za některé nelogičnosti a nejasnosti.

mcabr
11.09.2024 5 z 5

Opět super čtení, autorka umí. Ten konec byl zajímavý a velké překvapení. Je smutné co někteří lidé musí prožít a nezlomí je jít dál.

ZuzkaPapežová
09.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Četlo se mi to výborně. Nedokázala jsem se od toho odtrhnout. Trochu zklamání na konci, kdy příběh jedné z postav je zbytečně překombinovaný. Celé rozuzlení je velmi rychle na pár řádcích na konci, což mi přišlo také škoda.

jaste
08.09.2024 5 z 5

Vynikajici detektivka, jedna z nejlepších českých. Rozhodne doporucuji

beruska
31.08.2024 4 z 5

Smutné téma domácího násilí... Dobrá detektivka, která zaujme...

cori
26.08.2024 3 z 5

(SPOILER) Pět sourozenců a jejich matka slaví pětadvacáté narozeniny nejmladší dcery. Při zahradní party je na zahradě objevena kostra. Začne pátrání po její totožnosti a odkrývání dávného tajemství spojeného s násilnickým otcem rodiny a terorem, který od něj museli všichni snášet. Během vyšetřování pevná rodinná pouta vlivem vzájemného podezírání praskají a rodina se rozpadá. Zajímalo by mě, jak dvojčata Tea a Lukáš mohli žít tak dlouho v klidu se svým tajemstvím. Nela po zjištění pravdy musela skončit na práškách nebo v blázinci. Drsné psychologické drama o domácím násilí a děsivém tajemství.

Kuci12
25.08.2024 4 z 5

Ani nevíte, jak a jste v půlce knížky. Celou dobu si říkáte, tak kdo z nich to byl a už jsem si byla celkem jistá, abych potom zjistila, že jsem byla kompletně mimo. Je to svižné, má to děj a obrátku na konci. Za mě spokojenost.
"Až protrhne se ticha hráz, břehy až strhne proud, poznání zkáza čeká nás, naděje vyblednou."

AlbionFoxyFox
19.08.2024 3 z 5

Z knihy mám smíšené pocity, první kapitoly připomínaly nereálné rozhovory konverzace seriálů TV Nova, v druhé polovině dej nabral na obrátkách, ale hlavní zápletka se dala vyvodit na prvních 30 stranách. Naopak se mi líbilo, že byl dán zhruba stejný prostor všem různorodým osudům postav.

Danago
18.08.2024 5 z 5

Už jsem od autorky četla tři knihy a líbily se mi a líbila se mi i tato.
Čtení to bylo bolestné a trpké, ale mělo napětí , které graduje. Některé souvislosti mě osobně napadly, ale konec se nedá předvídat. Přesto určité pasáže mi připadaly šokující , samozřejmě jsem se s "pachateli" nemohla ztotožnit. To co se stalo bylo nervy drásající.
Kniha popisuje především alkoholismus , který plodí domácí násilí .
Popravdě ještě jsem nečetla nic , kde by se stalo něco takového, co zde. Hodně to se mnou zamávalo.
Kniha nebude pro citlivé povahy.

Ivka14
17.08.2024 4 z 5

Velká rodina a jedno velké, temné tajemství.

Bylo to moje první setkání s autorkou a jsem mile překvapena. Jen škoda, že jsem zápletku odhadla skoro na začátku, ale jinak to bylo fajn čtení, kde se pomalu odkrývala rodinná tajemství a ne jen to.

BaPe895
16.08.2024 2 z 5

Zatím pro mně nejslabší autorčina kniha. První polovina trochu postrádala tempo.To se potom zlepšilo,ale vzhledem k tomu,že závěr se dal vytušit,chyběl tomu ten správný moment překvapení.

EmillyT
13.08.2024 4 z 5

Autorka je velmi talentovaná a umí čtenáře zaujmout. Příběh byl velmi napínavý a dobře se četl. Postupně do sebe zapadaly jednotlivé souvislosti a některé věci byly snad předvídatelné. Výjevy z domácího násilí jsou místy velmi realisticky popsány až z toho člověku zatrne. Závěrečné rozuzlení v epilogu bylo překvapivé a opět se potvrdilo, že se tato autorka nebojí neočekávaných závěrů.

veronika9761
11.08.2024 3 z 5

Podle me nejslabsi kus autorky.

anája
10.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Přečteno za den, pro ně to musela být hrůza. Nejhorší pro mně bylo to vyhození tělíčka prasatům.Dobře napsané. Vůbec jsem nečekala to rozuzlení. Doporučuji

mkarajda
08.08.2024 4 z 5

(SPOILER) První část knížky mě absolutně nebavila. Dál se již vše hodně rozjelo a četlo mnohem lépe, ale pro mě jako matku malých dětí to bylo velice náročné čtení.
Osud Nely byl pro mě dost nepochopitelný, jediné vysvětlení - zoufalí lidé dělají zoufale věci - jinak se nedá pochopit, proč to udělali.
Vím,že se takové věci v reálu dějí, že je potřeba o nich mluvit a nezavírat oči,ale tak těžko se to čte, představuje.

rumova_kulicka
06.08.2024 4 z 5

Autorku jsem si oblíbila, ale tato kniha mě bavila nejméně. Bylo to drsné, bylo to smutné a bylo to i předvídatelné. Ale čtivé taky.

Vampucha
31.07.2024 audiokniha 4 z 5

Toto bylo mé první setkání s Kristýnou Trpkovou a jsem vcelku spokojená, na audio poličce už mám její další knihu Stvůra, tak uvidíme, jakou laťku kniha Někdo z nás nastavila.

Hlavní zápletka je známé klišé, vícečlenná rodina v jednom domě a mrtvola. Ale někdy ty jednoduché motivy stačí a fungují skvěle. A tak je tomu i v případě této knihy.

Ačkoli se zdá, že mrtvola je tím tématem, co se v knize řeší nejvíc, je to i hodně o rodině Herelových. O jejich minulosti a různých tajemstvích, ať už každého zvlášť nebo společných.
Příběh má od začátku hezký spád a myslím, že tam nejsou ani hluchá místa. Líbily se mi prostřihy do minulosti formou vzpomínek jednotlivých postav, které autorka zasadila do časové osy, tak že vzpomínky na sebe relativně navazovaly.

Různé charaktery jednotlivých sourozenců stojí také za zmínku, každý byl ovlivněn dětstvím jinak a v dospělosti se to zajímavě projevuje a promítá do celého příběhu.

V určité chvíli jsem začala tušit, co to tajemství je a nespletla jsem se, což je vlastně škoda. To napětí a finální odhalení tajemství na konci nebylo tak šokující a nemělo správný efekt.
Naopak co jsem nepoznala a co bylo překvapivé, bylo odhalení vraha.

Hodnocení 3,5

anovy64
30.07.2024 5 z 5

Zpočátku jsem si říkala, že to je takový psychologický román pro ženy, kdy autorka rozebírá osudy jednotlivých postav, ale po rodinné oslavě to začala být síla a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Konec byl pro mě dost překvapivý.