Inferno
Dan Brown
Robert Langdon série
Harvardský profesor Robert Langdon se při svém nebezpečném poslání musí tentokrát proplést nejen labyrintem florentských, benátských či istambulských uliček, tajných chodeb a skrytých komnat, ale také labyrintem narážek a Kódů. Jediným vodítkem je mu zprvu jen tajuplný kovový váleček, obsahující několik zašifrovaných odkazů na renesanční literární veledílo- Božskou komedii Danta Alighieriho. V sázce přitom není jenom jeho bezpečí, ale bez nadsázky osud celého světa: pokud se Langdonovi a jeho záhadné společnici nepodaří zasáhnout včas, hrozí lidstvu skutečné inferno Dantových rozměrů...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Inferno, 2013
Nenadchla, neurazila, jak již bylo zmíněno. Knihy mají stejné schéma, takže u Inferna jsem nebyla tak odvázaná jako u Andělů a démonů, nicméně oceňuji fakta z Danteho života a jeho díla, mně osobně vůbec nevadila.
Tuto knihu jsem poslouchala v audio verzi a ještě se mi nestalo, abych celou audioknihu poslechla v tak rekordním čase. Děj velmi rychle odsýpal, bylo zde napětí, nečekané dějové kličky. Vše, co v dobré knize má být. Možná tomu i trošku dopomohl melodický hlas Miroslava Táborského, ale z této knihy jsem nadšena. Zvlášť se mi líbilo prostředí, kde se děj odehrával a klasické prolínání s uměním. Bravo!
Kniha plná faktů, kde se opět výborně prolíná historie s reálnými problémy blízké budoucnosti. Člověk se pořádně nenají, dokud nedočte poslední stránku. A ani po dočtení ho kniha zcela nepustí. Mne osobně často přivádí až k filozofickým úvahám nastoleného problému. Navíc dostanete chuť si přečíst Dantovu Božskou komedii i Vasariho Životy. 0:)
Já Dana Brawna a jeho příběhy se slavným profesorem Langdonem miluji.
Někdo se pouze snaží být dobrým spisovatelem, ale Dan Brawn to v sobě má. Dokáže napsat něco neotřelého, zajímavého a napínavého úžasnou formou. A dá k tomu i něco nad čím by jste se měli zamyslet.
Opět je do toho zapojená historie, což se mi moc líbí. Úžasná a pravdivě popsaná jak místa, tak historie. Mám hrozně ráda že i když nejsem ve Florencii, v Benátkách nebo na jiném místě dokáže to tak popsat jako kdyby jste tam skutečně byli a procházeli si ty neskutečně krásná místa s ním a obdivovali tam tu velkolepou historii.
Hlavně mě dokáže s každou knížkou tak zaujmout, že si po přečtení, nebo i během čtení hledám další informace o tom daném tématu.
Tentokrát se ocitáme na začátku v nemocničním pokoji, kde našeho profesora Langdona někdo napadne. Opět mu začne pomáhat žena jako v každém příběhu a spolu začnou řešit záhadu jak se vůbec Langdon ocitl ve Florencii. Konec opět nezklamal a to co jste si mysleli na začátku vůbec nic neznamenalo. Skvělá, skvělá skvělá.
Ze začátku to bylo slabší, člověk se do toho musí chvíli dostávat. Jinak mě příběh bavil víc než Šifra mistra Leonarda.
Kniha Inferno mě velmi příjemně překvapila. Bála jsem se, že se v ní budu těžce orientovat, ale byla výborně napsaná, takže jsem ji přečetla jedním dechem.. Je mou první knihou od Dana Browna a jen mě na lákala na shánění jeho předchozích knih...
Kniha pro mě byla velkým přínosem.. Obohatila můj přehled o světě i pohled na něj a na samotné lidstvo... Knihu mohu jen nadšeně doporučit... Sama se k ní určitě vrátím.
Brown umí psát dlouze a podrobně, ale přitom poutavě. Umí psát o tématu, kterému nemusíte ani rozumět, ale přesto si nepřipadáte ztraceni nebo úplně mimo. Umí zaujmout, přitáhnout pozornost, udržet ji po stovky stránek a pracovat s dějem, aby se pořád něco dělo a přitom to bylo únosné. Podle mě je Inferno skvěle odvedenou prací, jak řemeslně, tak ideově a je za ním vidět ohromný kus práce a také kus srdce. Tahle kniha v člověku stopu rozhodně zanechá...
Vizionální, fascinující kniha s retrospetivní podívanou na historické události a místa. Vinikajicí autor, který dokáže propojit realitu, historii i fantazii čtenáře. 100 bodou :-)
Knížku jsem nedokázala odložit. Od Browna jsem ji četla jako první a hned jsem si ho zamilovala. Osobně by mě zajímal i autorům názor na přelidnění.
Skvělá kniha plná zvratů a překvapivých událostí, kde nic není, jak se na první pohled zdá. Miluju, jak autor do detailů popisuje chrámy, umělecká díla apod. Dobrý typ na výlet:)
Knihu řadím v oblíbenosti na druhé místo, hned za Andělé a démoni.
Taky jsem knihu nečetla, ale poslouchala. Jinak audioknížka skvěle načtená od Miroslava Táborského. Oproti dřívějším knížkám s Robertem Langdonem je tahle ještě obohacená o trochu té tzv. hlubší myšlenky. S manželem nás to "donutilo" k diskuzi a to je u knížky super. :)
Stejne jako knihu Ztraceny symbol jsem knihu necetl, ale poslouchal. Dej byl velice poutavy a jsem z knihy velice nadseny. Za me hodnotim na vybornou a vrele doporucuji :-)
Není to vůbec špatné. Ba naopak, tuto knihu jsem přečetl za pár večerů.
Je to napínavé hned od prvních stránek a kniha vás nepustí. Co víc, a to se mi moc líbilo,
zavítáte do zákoutí pár překrásných měst, kam se jistě budete chtít podívat.;-) Takže i jako reklama a průvodce pro ona města je to skvělé. Je fakt, že tato města to nepotřebují, ale vás to nepochybně naláká.;-)
Ústřední myšlenka je poměrně alarmující; exponenciální růst lidí na naší malé planetě je děsivý. A zdroje jsou opravdu omezené anebo budeme baštit geneticky upravené ledasco, vždycky si vzpomenu na Návštěvníky a amarouny. Všechno bude vypadat stejně, slizovitě, jen na obalu budete mít napsáno např. svíčková. O dostatku pitné vody nemluvě. Hrozná představa.
Velmi pravdivý citát z knihy, aktuální v jakékoliv době.
"Nejtemnější místa v pekle jsou vyhrazena těm, kdo si v časech mravní krize zachovávají neutralitu" (Dante Alighieri, 1320, Božská komedie)
První kniha, kterou jsem od Daniela Browna na doporučení přečetl, byla Inferno. Na straně 20 jsem myslel, že její čtení ukončím předčasně a knížku odložím, ale pak jsem se začetl. Děj se zajímavě rozvinul a prostředí Florencie a Benátek podtrhlo atraktivitu tohoto díla. Román je i velice poučný svými odkazy na významná renesanční díla, prý jsou dost přesné a věrohodně odpovídají skutečnosti. Mysticky zaměřené knížky rozhodně nevyhledávám, nikdy dříve bych si nemyslel, že se mi bude takto zaměřený román líbit, výtvarné umění mi mnoho neříká, ale tohle se mi prostě líbilo :-) Děj byl hodně nepředvídatelný. Už se těším na film s Tomem Hanksem a Felicity Jones :-)
Tak tohle byl autoruv vrchol ! Ztm jeho nejlepsi kniha...kazdy si tam najde to svoje a pro me tohle bylo TOP ... Neni co vic dodat...
Náhodný výběr, jinak bych se do Browna asi nikdy nepustil. Zklamán jsem nebyl... Na jednu stranu o napětí není nouze a člověk se leccos dozví, na druhou stranu z knihy přímo čiší ta nastudovanost zeměpisných a historických reálií, přepečlivá preciznost skládání soukolí složitého příběhu a úpěnlivá snaha neudělat sebemenší chybu. Což je (na jednu stranu) chvályhodné, ale (na druhou stranu) čeho je moc, toho je příliš. Kdo to má rád, tomu dobře. Na mě až příliš vypočítavé. Ale neurazí.
Audiokniha; Táborského přednes mi neimponuje, jakkoli je bezchybný až sterilní - snad právě proto, ale k téhle knize se to stejně docela hodí.
tajemno zfilmováno symboly thrillery šifry Florencie Itálie peklo přelidnění
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Brown se dobře čte, má spád, taky je psán jako ideální scénář pro zfilmování. Četla jsem všechny jeho knihy napsané v tomto stylu a tak mohu říci, že je to hlavně řemeslo, co je činí zajímavými. Přirovnala bych tyto knihy ke křížovkám, které jsou ozvláštněny vždy jinými kulisami, ale jedou stále podle jednoho osvědčeného scénáře. Přínosem pro čtenáře je seznámení se zajímavými reáliemi z různých oblastí, tady supluje kniha průvodce po Florencii, Benátkách a Istambulu. Kdo má rád umění, jistě také jeho kniha potěší. Ale to je tak vše. Do hloubky a hlavně do vztahů se autor nikdy nepouští, klouže po povrchu. Příběh se odehrává v průběhu jednoho či několika málo dní a připomíná počítačovou hru.
Přínos podobných knih vidím v tom, že mohou přitáhnout ke čtení nového čtenáře, který se dosud bránil vzít knihu do ruky a toto je lehké a stravitelné čtení.
Na druhou stranu je nutno přiznat, že konečná a hlavní myšlenka příběhu stojí za úvahu a není zcela nesmyslná.