Slepá mapa
Alena Mornštajnová
„Lidé přicházejí na svět z různých důvodů – z lásky, náhodou, nebo omylem. Já jsem se narodila kvůli bytu,“ předesílá hlavní hrdinka Anežka na začátku ságy o trojici žen, která se začala psát už před první světovou válkou. Do Anežčina osudu se promítají nejen životní příběhy jejích rodičů a prarodičů, ale i krutý dopad dějinných událostí. Její babička Anna odjela přes odpor rodičů do pohraničního městečka na severu Čech, aby tam se svým vyvoleným začala nový život – ten se však záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později se pak s těžkými začátky potýká i jejich dcera Alžběta, donucená prchat před německou armádou zabírající Sudety. Po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu – tentokrát v podobě důstojníka StB – i život vypravěčky Anežky... celý text
Romány Pro ženy Literatura česká
Vydáno: 2019 , OneHotBookInterpreti: Veronika Gajerová
Knížce chybí nějaký zásadní děj a zvrat. Je to jen prostoduché vyprávění o tom, jak se tady žilo dříve. Chybí propracování jednotlivých postav, pořádné dialogy i zápletka. Kdyby autorka sepsala o každé postavě samostatnou knihu, bylo by to lepší. Tohle je takový pohled z rychlíku do života jedné ženy, její matky a babičky. Mě to nestačí.
Prišlo mi to pritiahnuté za vlasy síce iba v jednom bode, ale ten bol dosť zásadný. Na druhej strane v Rusku udávanie bolo celkom bežné a asi aj u nás. Na Hanu to nemá. Ale je to lepšie než "tiché roky".
Vlastně další úplně obyčejná kniha o obyčejných lidech. Proč tedy člověk u každé její knihy nevěřícně kroutí hlavou, kde se to jenom v té “ženské” bere. Je jedno, v jakém pořadí její knížky čtete, protože každá vás okamžitě drapne do svých spárů a hned tak nepustí. Musíte se smířit s tím, a věřte, že se smíříte rychle a rádi, že vaše domácnost bude nějakou dobu přeplněná. Postavy z knihy, naprosto živé, budou všude kolem vás a budou se dožadovat svého místa na slunci. A vy se budete snažit čtení protahovat co nejdéle, i když vás kniha bude přitahovat jako magnet, jen aby ještě pár dní zůstaly.
Tož tak.
Tiché roky mě udělily výchovný pohlavek tím, že mi předvedly, jak rychle si může člověk druhé zařadit, aniž by pátral po tom, co za tím kterým jedincem a jeho chováním je. Slepá mapa mě zas připomněla, že všichni jsme lidé s tužbami, láskami, pády a vítězstvími a ty, kteří tu byli před námi, nemáme odsouvat s tím, že je to pouhá historie.
Asi každou autorčinou knihu budu porovnávat s Hanou. A i když je tato kniha také vynikající, tak jejich kvalit nedosahuje. Kniha je velmi čtivá, člověka ten příběh neustále udržuje v napětí, ale přece tam ta nějaká "třešnička na dortu" chybí. Nevím, možná to je tím, že jde o autorčinu prvotinu a postupně se dopracovala k dokonalosti (to posoudím, až si přečtu Tiché roky). Možná je to i hlavní postavou, kdy Hana je silná osobnost, zatímco Anežka spíš slaboch, který se snaží proplouvat životem bez konfliktů.
Shodou okolností všechny knihy Mornštajnové se ke mně dostaly jen v elektronické podobě, což mě trochu mrzí, myslím, že v hardbacku by byly ještě silnější. Jako vždy, skvělé. Skloubení osudů tří generací, nečekaná rozuzlení, přitom celý děj přirozený bez násilných zvratů.
Moc pěkná kniha. Čtivě a zajímavě ukazuje životní osudy tří generací jedné české rodiny a spousty jejich známých napříč 20. stoletím. Ukazuje, jak důležité historické události dvacátèho století měnily životy jednotlivců, ale i celých rodin, jak se měnily jejich osobnosti, touhy a sny, a jak se vypořádávali se změnou podmínek/režimů.
již druhá úžasná kniha této autorky. Už vyhlížím další. Opět vlastně obyčejný příběh obyčejné rodiny, provázaný napříč obdobím, místem i režimy. Četlo se to samo.
Kniha se mi dobře četla, i když téma bylo opět děsivé...Jak jednotlivá období ovlivňují životy obyčejných lidí...ani si neuvědomujeme, co máme, když můžeme žít ve svobodě..
Skvělá kniha, autorka píše velmi poutavě, takže se to skvěle čte, navíc bylo zajímavé číst o osudech tolika generací.
Asi mám už pro autorku slabost, všechny její knihy se mi čtou lehce, líbí se mi styl vyprávění.
Četla jsem Hanu a Tiché roky a nyní Slepou mapu. Podle mě z těchto třech knih byla tahle nejslabší, ale i tak se četla dobře a příběh byl pěkný.
Po Haně druhá kniha od Mornštajnové, kterou jsem četla. Ne tak dojemný, přesto velmi silný příběh. Rozhodně si přečtu i spisovatelčiny další knihy.
trošku míň mocné oproti Haně a Tichým rokům, ale i tak za pět. výstavba příběhu, soucit a uvěřitelnost postav na jedničku.
Kniha se mi četla velmi dobře, a možná jsem i ráda, že jsem u ní nebrečela jako u knihy Hana.
Brzy se pustím do další knihy Aleny Mornštajnové, nezaujal mě pouze Hotýlek, nevím proč, ale ta jediná kniha se mi od ní moc nelíbila, ale to jsem určitě jedna z mála.....
druhá světová válka (1939–1945) Státní bezpečnost (StB) první republika, 1918-1938 Sudety komunistický režim historické romány rodinná historie, dějiny rodu
2017 | Hana |
2019 | Tiché roky |
2021 | Listopád |
2017 | Slepá mapa |
2023 | Les v domě |
Pro mě zatím nejslabší ale stále krásný příběh. Ze začátku jsem měla docela guláš kdo je kdo.