Sudetský dům II: Podzim 1947 - květen 1950
Štěpán Javůrek

Sudetský dům série
Audiokniha Sudetský dům II, autor Štěpán Javůrek, čte Kamila Janovičová, režie Ondřej Černý. ZÁŘÍ 1947 – KVĚTEN 1950 V podhorské vesnici Skláře se po válce zabydlují české rodiny. Mezi nově příchozími je i rodina mladé dívky Jarmily Lukešové. Maminka jí zemřela za války, a tak se Jarmila musí postarat o dva malé bratry, ale také o otce, který rodinné úspory prohrává v kartách. Jarmila se v novém domově zamiluje do Františka Smolíka, ten však její city neopětuje. Věří, že se z Německa vrátí jeho milovaná Paula. Stále více se také dostává do sporu s místními komunisty. Po událostech února 1948 je však jeho boj stále marnější. Komunisté předepisují Smolíkovým pro jejich hospodářství nesplnitelné dodávky, navíc se mluví o plánované kolektivizaci. Jarmila je v těch těžkých časech jediná, kdo při Františkovi pevně stojí. Ten tak poznává, jak statečná žena to je. Dokonce se zdá, že by společný život s ní mohl být útěchou před tím, co se chystá. Ale žádné štěstí netrvá věčně, zvlášť když kolem krouží všemocná strana a její tajná policie ŠTĚPÁN JAVŮREK Štěpán Javůrek (*1987) žije pod Krušnými horami celý svůj život. Ve svém volném čase rád o Krušných horách píše a poznává jejich historii. Román Chaloupky je jeho první vydanou knihou, následují romány Nebe nad Perninkem, Sudetský dům I a II a Krušnohoské osudy. V současné době žije v Chodově a jeho koníčky jsou cestování, psaní, běhání, rodina a pes. KAMILA JANOVIČOVÁ Od roku 2008 studovala Janáčkovu konzervatoř v Ostravě, poté po roční pauze pokračovala na pražské DAMU. Její první divadelní působení bylo hostování v roce 2010 a 2011 na Komorní scéně ve Hře snů. V roce 2011 také začala hrát ve Slezském divadle Opava roli Luisy v tragédii Úklady a láska. V letech 2017 až 2022 hrála v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Od podzimu roku 2021 hraje v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě. Z filmových rolí se zapsala do povědomí diváků zejména rolí Aničky v Tajemství staré bambitky 1 a 2.... celý text
Literatura česká Historické romány
Vydáno:Interpreti: Štěpán Javůrek

Moc ráda jsem se vrátila do Sklářů, k rodině Smolíkových. Jejich další osudy v poválečných Sudetech nebyly vůbec jednoduché. Hodně povedené pokračování a já se moc těším na poslední díl.

Tato kniha nenechá člověka v klidu.
Jsem plná emocí. Vztek, litost, soucit.
Hned jdu na třetí díl a budu doufat

Měla jsem rezervaci na tento díl v knihovně, ale po přečtení prvního dílu, jsem ihned objednala druhý. Musela jsem pokračovat.
Marie, Jarmila, František a další, je tam tolik odvážných postav.
Jarmila mě opravdu nepřestávala udivovat svým pevným charakterem.
Myšlenku, kterou si nesu.......Neodkládat milá slova pro své blízké, opravdu nikdy nevíme, co přinese budoucnost.

Jak mě první díl úplně nenadchl, nebo jsem si teda asi spíš musela na styl psaní pana autora zvyknout, tak o to lepší je díl druhý :-)

“Lidé dokážou být svině v každé době těmhle se ale nevyrovná nikdo.
Uf, tak čerstvá poválečná atmosféra v pohraničí mi zabrnkala na nervy.
Takhle od plic si zanadávat u knihy to praktikuju pravidelně. Ale takto často skoro na každé straně. To je už co říct.
Režim, který převzal moc skrze lid, který mu slepě věřil. Který měl v čerstvé paměti kruté Němce a najel plynule do krutovlády další.
Já ani nemůžu vypíchnout z čeho je mi víc blbě? Z lůzy a buranů, kteří nastoupili do vysokých funkcí jako odborníci? Z bezmoci lidí, kteří se nemohli dovolat spravedlnosti a báli se svých vlastních sousedů?
Ztráta iluzí, Utahování šroubů, Spadla klec. Samotné názvy kapitol ti napoví, ze osudy obyčejné rodiny z pohraničí, která tvoří hlavní děj jsou opět krušné a korespondují s dobou.
Že by mi chyběl druhý úhel a pohled německé rodiny, jako v prvním díle, říct nemůžu.
To, co se dělo v rozpětí této knihy :podzim 1947-květen 1950- je “atraktivní i jen z pohledu vlastníků půdy, kterým zatínali tipec různými metodami.
Františka mám moc ráda, jeho zarputilost a věrnost jeho Němce. Naproti tomu Jarmila je za mě kráva mučednice, která si za spoustu věcí mohla sama.
Pět hvězdiček a jedu dál.

Za mě slabší než první díl, moc politiky, ale chápu, že o tom to právě má být, jen mě to až tolik nebavilo, každopádně třetí díl budu číst určitě a jsem zvedava jak to cele vlastne dopadne

Druhý díl splnil přesně to, co jsem od něj očekávala. Plíživý nástup komunismu, který v posledních stránkách udeřil plnou silou i ve Sklářích. Autor za mě přesně vystihl tehdejší atmosféru ve společnosti. Najdete tady fanatické přitakávače, udavače, stranické kádry a jejich pletichaření i obyčejné lidi, kteří se snažili vzdorovat, ale i ty nastupující režim nakonec zlomil.
Výborně napsané postavy, příběh byl dobře vystavěný. Od jednotlivých kapitol jsem se nemohla odtrhnout a s každou další stránkou ve mně víc a víc kypěl vztek a nespravedlnost. Autor do příběhu zakomponoval i takové situace jako brutální výslechy na bezpečnosti nebo represi církve. Doufám, že se jednou tato knížka dostane i do výběru knih k povinné či doporučené četbě na středních školách. Zejména středoškolákům by to mohlo pomoci v orientaci v této etapě našich dějin.
Už se těším, až se vrhnu na třetí díl.

Ve druhém díle se opět vracíme do vesnice Skláře. Tentokrát se příběh odehrává v těžké době 50.let, která byla plná absurdit, zničených životů a trápení, které se nevyhne ani Smolíkovým. Kniha je velmi čtivá. Těším se na další díl.

Opět byl děj zřejmý od začátku, ale popis nástupu komunismu a těžkého období v Sudetech byl brilantní, nemohla jsem přestat číst. Těším se na další díl!
,,Já vím, Františku," usmála se na něj Marie. ,,Ale tohle bys měl povědět hlavně jí."
,,Povím," usmál se na ni. ,,Hned zítra jí to všechno povím."

Je to fantasticky napsaná kniha a vylíčení zrůdné doby, jen ten František byl ve vztahu k Jarmile prostě na facku.

Doba ve ktere se dej odehrava neni nic moc hezkeho, v knize je ukazano, ze kdo se nepodvolil nemel to lehke... Konec knihy nuti k precteni dalsiho dilu.
Čte se hezky a urcite stoji za precteni

Strhující vylíčení atmosféry padesátých let v českém pohraničí. Postavy tak dobře popsané, že jsem zloduchům měla chuť zakroutit krkem, a těm "dobrým" zase držela palce, aby to ustáli.
Opět úžasně napsané knížka, která se četla jedním dechem!

Nezažila jsem tu dobu, ale kdo ji přežil s čistým štítem, tak klobouk dolů.
Opět autorem naprosto luxusně zpracované a ještě luxusněji napsané- styl pana Javůrka je prostě dokonalý.
Jen tak pro info, jaká to byla doba....Máme v rodině- nebo vlastně měli jsme v rodině pamětníky, jejichž rodinní příslušníci prošli jak gestapem, tak STB - a vyšetřování STB bylo - omlouvám se za použití nespisovné češtiny, ale autentické : "- kurevsky drsné a kam se hrabalo gestapo..."
Moje babička z toho měla po duši akový zmatek a strach o své děti, že po smrti dědy- komunisty a přitom ona sama byla věřící- že chodila v neděli tajně na "ranní" a v pondělí na schůzi KSČ.... a takhle to praktikovala až do své smrti....až tak dokázaly obě strany lidi zblbnout- a my se divíme, že to dokázal Hitler v Německu s davem, který za ním šel...nešel třeba za ním, šel za prosperitou a blahobytem... a co mužíci v Rusku, když přišli k moci- negramotní, vyhladovělí lidé dostali moc a to se pak točilo kolo osudu- a kdo čekal, že lidé v jakžtakž demokratickém státě budou jiní?
Kdo nešel s davem, byl nejen on, ale i jeho následná generace, odsouzen k buď "dobrovolnému odejití", nebo peklo na zemi. A kdo přežil s čistým štítem zdejší peklo na zemi, tak tomu čest a sláva...
A díky panu Javůrkovi za krásně zpracované téma a moc se těším na 3 díl, který mi díky DK už míří do schránky....

Druhý díl je trochu slabší, trochu červená knihovna v kulisách těžkých padesátých let. Komunistická strana se dere bezohledně k moci a kdo nejde s ní je nepřítel. Šíří se strach mezi lidmi a ukazují se charaktery lidí.

Je to naivní, je to plný zbytečný vaty. Je to vykrádačka toho co už bylo napsáno a natočeno. Od šikmýho kostela až po všechny dobré rodáky. Pan Javůrek se jako autor od Nebe nad Perninkem nikam neposunuje už jen mlátí prázdnou slámu.

Krutý a pravdivý popis událostí 50. let 20. století, který by si měli přečíst hlavně mladí. A moc bych se moc přimlouvala za to, aby se podle knihy natočil seriál. Měla jsem slzy v očích.

Pokračování příhod rodiny Smolíkových (ne, nejde o ten maďarský kreslený seriál), která žije ve fiktivní vesnici Skláře v Sudetech. Rodina zažívá všechny ty trable, které se na konci čtyřicátých let udály. Někdy mám dojem, že autor si sepsal všechna příkoří, která se takové rodině mohou stát, a potom je postupně zapracovával do knihy. Jak už jsem psal o minulém díle, není to žádný mistrovský román, ale čte se to velmi dobře.

Pokračování se drží ve stejném tempu, jako druhá půlka první knihy. Výborný příběh, dobře napsáno. Inspirace Šikmým kostelem tam podle mě pořád je a zřejmě bude i v posledním knize, ale to vůbec nevadí.
politika kolektivizace svoboda vesnice Sudety udavačství historie měst, obcí a regionů tajná policie komunistický režim historické romány podle skutečných událostí komunistická propagandaAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2021 | ![]() |
2021 | ![]() |
2023 | ![]() |
2024 | ![]() |
Přečteno za 2 dny. Musela jsem po chvílích odkládat, jak se mi fakt občas zvedal az žaludek. Teda ten Tomeček je fakt hajzl..
Pan Javůrek umí opravdu psát