Sůl moře

Sůl moře
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544493/bmid_sul-more.png 5 2733 2733

Druhá světová válka se chýlí ke konci a statisíce Němců prchají před postupující Rudou armádou. Mezi nimi i Joana, Emilia a Florian, jejichž cesty se zkřížily na lodi, která slibovala spásu a cestu ke svobodě. Jmenovala se Wilhelm Gustloff. Donuceni okolnostmi drží při sobě, ale když se zdá svoboda na dosah, udeří tragédie. Pak už jen každý z těch deseti tisíc lidí na palubě bojuje o přežití. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím CooBoo v roce 2016.... celý text

Coco3
06.02.2020 5 z 5

Nevím, co říct. Vše mi přijde jako klišé, když si jen uvědomím, co všechno museli lidé v této šílené válce zažít, přežít, s čím museli žít a týkalo se to všech. Cítím hrůzu z toho všeho, vděčnost, že jsem tady a teď a strach, co se všechno může stát, dít a někde určitě něco podobného i děje.

eva3992
04.02.2020 5 z 5

Kniha se odehrává v roce 1945 v době druhé světové války. Tisíce zoufalých lidí prchají k moři před sovětskou armádou. Skupinka mladých lidí, která se cestou potká, se snaží dostat na loď Wilhelm Gustloff, jež slibuje bezpečí a svobodu. Ne každý slib se však dá dodržet.

Tentokrát druhá světová válka jinak. Událost, o které se až tak nemluví, největší tragédie v dějinách mořeplavby.
Příběh je vyprávěn v krátkých kapitolách pohledem 4 různých lidí, kteří se náhodou potkají při cestě za svobodou. Autorce se i přes tuto formu textu, podařilo udržet čtenáře v napětí celou dobu a okamžitě vtáhnout do děje. Každá postava si nese své tajemství a postupně se před námi otevírá.
Emočně silný příběh na pozadí skutečné události.

Tuto knihu moc doporučuji k přečtení.

Patapuf
29.01.2020 5 z 5

Tak tahle kniha mě dostala.... autorka dokázala spojit více zajímavých témat, jako je válka, Jantarová komnata, největší námořní katastrofa.... myslel sem si, že častější kapitoly přečtení knihy jen urychlí, což je sice pravda, ale zase neskutečně zvyšují napětí.... tuhle knihu sem si opravdu užil...

burilltomas
24.01.2020 5 z 5

velmi výpravné čtení, které bere dech! skvělá vsuvka dějepisu do čtení

jankor
24.01.2020 4 z 5

Nejdřív jsem četla V šedých tónech (5+), toto oproti tomu dávám 4 a půl. Dějově je to částečně provázané, proto patří k sobě, i když by mohly být i samostatně. Mě osobně rozčilovalo tak rychlé střídání vyprávění jednotlivých postav, vždycky jsem si nejřív musela ujasnit, kdo je kdo. Proto 4 a půl. Asi od půlky Vás to vtáhne víc do děje, před očima máte Titanic v závěrečné fázi.

melonka
23.01.2020 5 z 5

Velmi povedený román. Děj plynul přirozeně, střídání postav hezky na sebe navazovalo. Navíc vyzdvihuje část konce 2. světové války, o které se moc nemluví.

KSarlota
21.01.2020 5 z 5

Příběh pojednává o utečencích před Stalinem k Hitlerovi a největší námořní katastrofě ( Wilhelm Gustloff) všech dob. Velmi čtivá kniha, psáno z pohledu všech postav.

hannina
20.01.2020 5 z 5

Zase jeden puzzle dílek do historie druhé války....

Kája95
19.01.2020 5 z 5

Moc pěkně napsaná knížka. Trochu jiná strana války

Kocourek
19.01.2020 5 z 5

Kniha mi byla doporučena a neudělala jsem vůbec chybu. Perfektně vykreslený malinký kousek válečných dějin, který se týkal obyčejných lidí. Tyto knihy by měli číst ve škole děti jako povinnou četbu. Hodně rychle se zapomíná. Strhující děj mi nedovolil knihu téměř odložit. Navíc postavená na skutečných událostech.

elissa14
17.01.2020 5 z 5

Přečteno jedním dechem! Střídání postav nebylo na škodu, naopak knize rozhodně přidávalo na dramatičnosti. Je děsivé, co museli obyčejní lidé zažívat v dobách války. Minulost před kterou bychom neměli zavírat oči, i když mnohdy bych je při čtení raději zavřela, abych nemusela otáčet dál a odhalovat všechny ty hrůzy, které se opravdu staly skutečným lidem. Skvěle napsaná kniha!

grimik
27.12.2019 5 z 5

Výborná kniha. Asi to nejlepší, co jsem letos mohl číst (vedle Hany). Zde se mi moc líbilo střídání postav i v rámci prožití totožné situace. Když jsem viděl první 4 kapitoly, že každou vypráví jiná postava, myslel jsem si, ejhle, toto bude průser. Ale ani náhodou, je to zvládnuté bravurně. Velice snadno se čtenář dostane do víru dění, není potřeba si nic složitě představovat, vše je popsáno tak, že se v hlavě doslova zhmotňuje obraz celého okolního světa i to, co se v něm právě odehrává. Příběh, byť zcela smyšlený, umě pracuje s historickými fakty a využívá toho, že ani ve skutečnosti není známo, jak to dopadlo - konkrétně s Jantarovou komnatou - díky čemuž může autorka popustit uzdu své fantazii a vymyslet dějovou linku, která ... může být, prostě může být. :) Díky celkem detailnímu pohroužení do niter postav, získává kniha plusové body za emoce, protože beznaděj, lítost, smutek...tím vším je děj prosycen až až. Není to tak trýznivé, jako psychická i fyzická tyranie koncentračního tábora. U mnoha knih z tohoto prostředí jsem pustil nejednu slzu. Zde se to obešlo bez slz, ale i tak jde o obrovsky oduševnělé dílo, které zároveň seznamuje čtenáře s jednou z největších námořních tragédií všech dob, která oproti jiným zůstala téměř zapomenuta. Zkrátka a dobře, opravdu jsem byl z knihy nadšený.

soupik2012
07.12.2019 5 z 5

Další válečné drama, tentokrát z druhého pohledu, než jak jsem měla většinou možnost válku prožívat. Naštěstí pouze na stránkách románů. Sledujeme osudy několika málo lidí, kteří se snaží utéci před běsnící, znásilňující a vraždící Rudou armádou. Kniha je dobrodružná, napínavá plná citů a hlavně zcela reálná. Opravdu hodně povedený román, který pro své kulisy využívá známou tragédii o které se tolik nemluví. Proč? Audioknihu tentokrát musím hodně vyzdvihnout. Každá postava má svého narátora, hudba perfektně pasuje a ještě to ozvučení zvuky rozbouřeného moře. Zcela mimořádně povedená audiokniha.

v.e.v.er.ka
03.12.2019 5 z 5

Skvělá

85098211
01.12.2019 5 z 5

Nevím, zda je možné o této knize napsat, že se mi líbila... Protože to opravdu ani zdaleka nevyjadřuje moje pocity po jejím přečtení. Tragédie lodi Wilhelm Gustloff mi není neznámá, proto jsem i zhruba tušila, o čem bude autorka ve svém příběhu psát. Téma zpracovala na výbornou, o tom není sporu. Kniha je nekonečně smutná až depresivní a často jsem se při jejím čtení přistihla, jak polykám slzy... Všech osudů (i těch jen letmo zmíněných) mi bylo moc líto. Ale i taková byla válka a já si myslím, že na některé události by se určitě zapomínat nemělo, už jen proto, aby se lidé (snad) z minulosti poučili a tyto strašné chyby neopakovali.

RHorse
15.11.2019 5 z 5

Ke knize jsem se dostala zcela náhodou, měla jsem ji ve čtečce jako bonus, takže jsem vůbec nevěděla co a o čem budu číst. Musím říct, že jsem jí slupla jak malinu, kniha se nedá odložit. Tématiku 2.SV mám ráda, takže mi knížka zase doplnila další obrázek tohoto období. Strašné věci, ale skvěle napsané, mám pocit, že jsem to vše prožívala s postavami. Asi to nebude poslední knížka, kterou si od autorky přečtu.

Josh
10.11.2019 5 z 5

Na styl, který paní SEPETYS zvolila - stejná situace viděna očima zúčastněných se musí zvyknout, ale je skvělý. Nenechá na pochybách, je to živý příběh a člověk se možná někdy rozhlíží, zda je v teple domova..... Víceméně fandíte všem, bez ohledu na národnost, jejich svědomí, prostě a stručně "kéž přežijí". Dle mého autorka ve své poznámce byla výstižná na 300 %:

CITACE
O 2SV se vypráví mnoho důležitých příběhů. O bitvách, politice, vině a odpovědnosti.... Na všech frontách zvítězilo utrpení, jehož nezůstal ušetřen žádný národ. Když jsem psala tento román, pronásledovaly mě myšlenky na bezmocné děti a mladé lidi - na nevinné oběti boje o území, etnických čistek a pomstychtivých režimů. Stovky tisíc dětí připravila válka o rodiče. Opuštění nebo odloučení od rodičů museli s válečnou příšerou bojovat sami.... Mnozí prožili nevýslovnou krutost, jiní zase zázračnou laskavost cizích lidí.

Tuto knihu by měli mít v povinné četbě nejen děti odkudkoliv, ale především dospělí. Zvláště ti, co se jim líbí moc, vliv, své ego a jediné co chtějí je mít více, ještě více, a to bez ohledu na jiné. Že by politici, premiéři, prezidenti, .... mnoha současných zemí? Protože když se neptají na běžný život a podmínky těch "obyčejných" rodičů, natož jejich dětí, budou se ptát "kdo chtěl bolest, utrpení"?

Janaves
07.11.2019 5 z 5

Úžasně krásně napsaná kniha o strašné tragédii.Tolik jsem přála štěstí všem putujícím. Neumím si představit být na jejich místě.Byli neskutečně stateční.Knihu doporučuji!

Lacerta.j
02.11.2019 4 z 5

O tragedii jsem vazne nikdy neslysela. Jak to?
Precteno za den, ale v hlave ji budu mit jeste hodne dlouho.
Tezko si to dnes predstavit. Kdybychom si museli sbalit batoh a jit. Kam? Nekam... Jit. S malym ditetem, nemocnou mamou, tehotnou sestrou.

Shaxx
01.11.2019 5 z 5

Kniha V šedých tónech mě nijak nevzala. Přišlo mi, že autorka jen ždímá co se dá z prostředí a postavy nějak zapomněly mít charakter. Jak jsem psala, dobrý námět z knihy nedělá dobrou. Ale Sůl moře, ta mě dostala. Všechny postavy mě chytly za srdce. Třeba Alfréda jsem nenáviděla z celého srdce. Ale ostatní... ♥ Přiznám se, že předtím jsem nikdy o lodi W. Gustloff neslyšela. Všichni znají zromantizovaný Titanic. Na téhle lodi zemřelo přes 9000 lidí, na Titaniku přes 1500. Díky krátkým kapitolám jsem Sůl moře přečetla za jeden den. A tipuju, že se bude řadit do jedné z mála knih, kterou si přečtu ještě víckrát.

Jo a svlékněte tuhle knihu z obalu! Pod přebalem je fakt nádherná :)