Šumavský Děs: Paměti upírské
Václav Votruba
Šumavský Děs série
< 4. díl
Šumavský Děs je zpátky! Tentokrát nám odhaluje příběhy upírů, kteří po staletí procházejí stíny našeho světa. Tato bájná bytost, jež se vyhýbá lidem, našla před lety překvapivě důvěru ve Václavu Votrubovi, se kterým se postupně dělí o temné memoáry. Tentokrát se rozpovídal o upírech, takže se těšte na devět krví potřísněných povídek. Než se ponoříte do zákoutí vampýrských, raději se ujistěte, že máte zatažené záclony a zavřené dveře. A hlavně, až upír dorazí k vašemu domu, nezvěte ho dovnitř. Nebo se odvážíte?... celý text

Štýl Václava Votruby mám rád (Řeka ztracených duší), ale jeho predchádzajúci hororový výlet na Šumavu (Šumavský děs: Paměti okultní) mi pasoval viac. Tu už mi to pripadalo písané trocha narýchlo, len aby bola ďalšia kniha. Myslím si, ale môžem sa samozrejme mýliť, že možno i toho vinou sa do textu prepašovali navzájom si odporujúce veci (na s. 126 hrdinka nadáva na zlého informátora, ale hneď v druhej vete explicitne vraví, že cíti, že je na správnom mieste), predvídateľnosti (v predposlednej poviedke som hneď vedel, čo sa ukrýva v taške) a opakovania (neustále zdôrazňovanie, že na Šumave žijú upíri a že sú mŕtvi i živí zároveň). Navyše si Václav tentokrát nevybral pestrú pod-žánrovú paletu, lež upírov. A ja deti noci nemá rád. V dejinách kníh, komiksov, filmov a seriálov boli použití toľkokrát, že je z matematického hľadiska malá šanca, že sa na tomto poli urodí niečo výnimočné. A táto zbierka to nie je, hoc jej nemožno uprieť, že je (tak nejak celkovo) fajn a sympatická. Mnohé poviedky sú priemernejšieho razenia, no akiste sa nájdu aj skvelé, šťavnaté, fajnové kusy (Žranice, Sladká Luna). Ďalšiemu temnému výletu do šumavských hôr sa nebránim, ale nabudúce by som ocenil oveľa viac vizuálnych opisov tohto nepochybne skvostného, nádherného a nesmierne atmosférického kraja. Inak píše Václav dynamicky a s citom pre postavy a dialóg. Len tak pre info, posledná poviedka sa samozrejme objavila už v perfektnej antológii Jihočeský horor.

S klasickými horrorovými monstry je ten problém, že málokdy mají čím překvapit. Upíři v této knize nejsou žádná výjimka (čímž nevylučuji, že nelze napsat originální upírský příběh). Na čtenáře zde číhá devatero klasičtějších příběhů o krvesajích. Jejich silnou stránkou sice není originalita, ale svižnost a atmosféra to zvládají obstojně vyrovnat. Co taky čekat od vyprávění prastarého Šumavského děsa, jehož memoáry písař Václav Votruba zodpovědně zaznamenává, aby je zachoval i pro budoucí generace? (Až mě mrzí, že to Děs nepojal jako „evoluci upírství v průběhu věků“.)
Spolek korektorů už si jistě ostří osikové kůly a horlivě světí vodu, o větší frekvenci chybovosti tedy raději pomlčím a zmíním pár zajímavých kousků. Nejdelší příběh SLADKÁ LUNA je (v horrorovém smyslu) až syrově hnusný, krutý a na první pohled do knihy nezapadá; pravda je, že nečekaný zvrat ke konci celé vyprávění rozbil a učinil neuspokojivým. Za vrchol knihy považuji JOZEFOVSKÝ VRCH, jehož temná gotická atmosféra mi sedla od začátku až do uspokojivého konce. Dobrá práce! Pokud už jste narazili na předchozí svazky z vyprávění Šumavského děsa, možná se ptáte, zda se objeví i upír Ludvík. Odpověď je kladná - a to natolik, že se v povídce HEDVIKA dozvíme jeho genezi. Docela mě to překvapilo, protože tento příběh jsem četl již v jiné knize (antologie Jihočeský horor) a prý ho před pár lety napsal Václav Votruba. Šok! Začínám mít drobné podezření, že si snad celého Šumavského děsa jen vymyslel...
Doporučuji všem milovníkům upírů, temnoty a klasičtějších příběhů.

Napady na povidky hezke, ale provedeni mi prislo prilis jednoduche a slohove neobratne - alespon co se tyce prvnich par povidek. Dal sem se nedostal.

Jako milovník upírské tématiky jsem do čtvrtého dílu Šumavského děsu vstoupil s očekáváním – a byl jsem lapen. Povídky se nesou na temné vlně krve a stínů, některé jsou brutálně sadistické, jiné překvapivě humorné, ale vždycky mají ostrý tesák. Atmosféra je hustá jako mlha nad Šumavou, a celek je bravurně napsaný. Temné pochutnání, které rozhodně stojí za to ochutnat!
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
Přečetl jsem na jeden zátah a musím říci, že mě to opravdu velmi bavilo. Jednotlivé povídky byly kvalitně napsané a vždy mě dokázali zaujmout. V podstatě tu nebyla jediná vyloženě špatná povídka, některé byly více brutální, krvavé, jiné hráli víc na hnus, či na atmosféru. Každý si vybere. Já jsem byl spokojen a milovníkům krvesajců doporučuji. Upír Ludvík byl super, ten by si zasloužil samostatnou knihu.