Temné piesky
Robert Bryndza
Kate Marshallová série
Jedného sériového vraha už chytila. Podarí sa jej chytiť aj druhého? Hmlový fantóm, ktorý vraždí ľudí, je vraj len miestny mýtus. Jedno dievča sa však presvedčí o opaku. Profesorku kriminológie Kate Marshallovú čaká počas potápačskej výpravy so synom šokujúci objav: v hlbinách priehrady Temné piesky nájdu zachytenú mŕtvolu mladého chlapca. Polícia príliš rýchlo usúdi, že sa utopil bez cudzieho zavinenia. Kate má iný názor a sleduje stopy, ktoré ju zavedú k zlovestnému odhaleniu. Je to ďalšie v rade záhadných úmrtí a zmiznutí, ktoré súvisia s okolitými slatinami a s mýtickým fantómom, čo vraj striehne v hustej hmle. Keď zmizne profesorka, ktorá skúma pôvod miestnych legiend, Kate a jej spolupracovník Tristan Harper musia bleskovo konať. Záhadný sériový vrah, po ktorom Kate a Tristan pátrajú, však nie je jediný, kto má pred nimi náskok. Aj niekomu ďalšiemu veľmi záleží na tom, aby sa tajomstvá Temných pieskov nikdy nevynorili z hlbín zabudnutia.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2022 , LindeniOriginální název:
Shadow Sands, 2020
Tohle bylo zatím to nejlepší, co jsem od Bryndzy četla. V Kanibalovi tlačil, na můj vkus, moc na pilu. Říkala jsem si, že série s Kate asi nebude nic pro mě. A ono ne :-) Jsem ráda, že jsem knize dala šanci, protože tentokrát to byla jízda bez jediného zaškobrtnutí. Díky!
Výborné prázdninové čtení. Spolu S Kate a Tristanem prožíváte nejen postupné odhalování stop vedoucích ke konečnému odhalení, ale i nelehký osobní život. Bonusem pro mě bylo prostředí míst v Anglii, která jsou mi velmi blízká.
Serii s Erikou neznam, takze nemohu posoudit .. Paralelne posloucham audio Jursky park, a ten mi tedy prijde napinavejsi.. Se priznam..
Asi bych potřebovala thrillerový půst. „Mlha nad Shadow Sands“ není špatná, ale na téma únosů a vražd už jsem četla mnoho lepších knih, intenzivnějších. Neměla jsem při četbě pocit, že autorovi dala múza pořádného francouzáka a příběh z něj musí ven, tohle bylo spíše jako: „Píšu, protože se tím živím a tak prostě naťukám seriálovou vatu s osvědčeným tématem, přihodím podrobnosti z života hlavních hrdinů a zadělám si těsto na další díl.“
Některé pasáže měly sílu, vzhledem k prostředí jsem však vnímala vyšší potenciál. Nic mě nepřekvapilo, pachatele jsem trefila na první dobrou, Tristanovo přiznání bylo zcela očekávané a osobní problémy Kate mě spíše nudily. Nechápala jsem, proč s těmito amatérskými prudiči bez licence kdokoliv ochotně spolupracuje a více věcí bylo přitažených za ochlupení. A proč si, sakra, pořád vykají?!
Navzdory mému remcání nebyla čtvrtá hvězda vzdálená, úplně by stačilo, nečíst tento žánr tak často, snížit si nároky. 65-70%
(SPOILER) Knížka se mi líbila a četla jsem ji jedním dechem. Jen mi tam chybělo v závěru rozuzlování Něco. Možná trošku zapeklitější minulost Bakerových a to, proč jednali, jak jednali. Některé postavy se chovaly dost zvláštně. Zajímalo by mne, jestli se člověk tak dostane jednoduše k informacím, když není soukromé očko. Těším se na další díly.
Nedokážu říct, jestli se mi líbil víc první nebo druhý díl, prostě pecka. Přečetla jsem od Bryndzy všechny knížky a jsem nadšená, jeden z mých nejoblíbenějších autorů.
Knížka se mi líbila, i když první díl se mi možná líbil o maličko víc. Kniha má vše, co správná detektivka potřebuje - napětí, spád, překvapení...Líbil se mi vývoj Kate a Tristana. Jejich spolupráce a vzájemná interakce mě obecně baví.
Samotné vyšetřování bylo opravdu bezva, pachatele jsem dopředu neodhalila, bylo tam mnoho slepých uliček, které ale dávaly smysl.
Líbily se mi i kapitoly z Magdalenina pohledu, které všemu dávaly mrazivost.
Jediné, co bych tomu vytkla, je vsuvka s Peterem Conwayem, obecně mám vsuvky z jiných knížek autora ráda a i tady bych to ocenila, ale přišlo mi to ne úplně uvěřitelné. Když si vezmu, jak Peter v minulém díle uvažoval, např. o Jakeovi úplně mi to tady nesedělo. Ale to byla jen drobnost
Druhý díl s Kate a Tristanem, zajímavé téma, kniha plná napětí a vraha jsem do poslední chvíle netušila. Takto by detektivka měla vypadat:-) dokonce se mi líbil i nápad propašovat do příběhu předchozí knihu, vypadá to, že Bryndza to má předem promyšlené, kam se život Kate bude dále ubírat. No nic budu si muset počkat na další díl:-)
Příjemná detektivka. Čte se dobře, ale určitě nebudu předbíhat kolegyně, prokládat to loktovačkou do obličeje, že nutně potřebuji číst Kate Marshallovou jako první, jinak se zhroutí galaxie, pohasne ekosystém a vymřou slepice, takhle asi.
Způsobně si počkám, až přijdu na řadu.
Druhý díl nové série ale stále jsem z toho nějaká rozpačitá. Jako nečte se to špatně. Ale příběhy s Erikou mi stále sedí víc no.
Druhý příběh Kate a Tristana se mi líbil o fous víc než ten úvodní. Oceňuji originální zápletku a rozuzlení až v samém závěru. Vraha jsem tentokrát netipla předem, za což jsem ráda. Musím přiznat, že je mi trošku smutno po Erice. Snad se k pokračování její série Robert vrátí. Nicméně další osudy Kate Marshallové si určitě nenechám ujít.
Kniha pekna, trochu mi prislo, ze odhaleni, motiv a nakonec i ta mlha je trochu odflaknuta. Ale kniha se cte dobre
Velmi povedená kniha - líbila se mi více, než první případ Kate Marshallové. Osobně bych jen ocenila více napětí v závěru knihy - na můj vkus příběh dostal moc rychlý spád.
Dobrá, čtivá detektivka, kde nechybí napětí a zajímavá zápletka. A jsem ráda, že tentokrát si autor nechal odhalení pachatele až na závěr.
Zajimavy pripad. Pro me asi jedwn z nejlepsich. Doslova jsem jej zhltla na jeden zatah.
2016 | Dívka v ledu |
2017 | Noční lov |
2019 | Kanibal z Nine Elms |
2018 | Do posledního dechu |
2017 | Temné hlubiny |
Moje prvotina od tohoto autora a byla jsem příjemně překvapená. Kniha byla stejně napínavá po celou dobu, ani jednou mi nepřišlo, že by mě nějaký úsek přišel zbytečně protahovány, naopak nemohla jsem přestat číst a stránky ubýhaly velmi rychle..
Knihu jsem objevila náhodně v knihkupectví, nevšimla jsem si, že je to "druhý případ Kate Marshallové" a jako jediné mínus knihy považuji, že tu bylo prozrazeno o čem byl "první případ" a mrzí mě, že si tak nemůžu přečíst i první díl, škoda :-)