Tetovač z Auschwitzu

Tetovač z Auschwitzu
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537174/bmid_tetovac-z-auschwitzu-662a9d0b1d1a5.jpg 4 4455 4455

Podľa skutočného príbehu slovenských Židov Laleho a Gity Sokolovcov Román, ktorý si získal srdcia viac než 13 miliónov čitateľov po celom svete. Prvá kniha z uznávanej trilógie Heather Morrisovej Tetovač z Auschwitzu teraz ako nový seriál iba na SkyShowtime. V roku 1942 Lale dorazil do tábora Auschwitz-Birkenau. Jeho povinnosťou bolo číslovať väzňov, ktorých nacisti po selekcii nechali nažive. Jedného dňa sa do radu na tetovanie postavilo vystrašené mladé dievča, Gita. Vytetoval som jej číslo na ruku, ona sa mi vpísala do srdca. Tak sa začína jedno z najdojímavejších rozprávaní z obdobia holokaustu: nezabudnuteľný príbeh lásky tetovača z Auschwitzu.... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)

The Tattooist of Auschwitz, 2018

gudaska
10.08.2020 4 z 5

Četla se jedním dechem, toto zažít by už nechtěl nikdo....

LussyP
09.08.2020 5 z 5

Audiokniha.

Příběh bych ohodnotila asi pouze 4 hvězdičkami, ovšem čtení Martina Siničáka si zaslouží další.
Příběh nepopisuje přímo hrůzy, co se děly, je to příběh lásky. Přirovnala bych to ke knize Petr a Lucie, jiná válka, ale stejný motiv. Válka je tam spíše jako pozadí.

Aaloha
08.08.2020 3 z 5

Na knihu jsem se těšila, ale docela zklamání. Takový průměr. Na toto téma jsem četla víc knih, ale tahle je taková slabší. Jde tam hlavně o vztah dvou mladých lidí.

Mishel156
06.08.2020

Co se týče válečné tématiky, řekla bych, že tato kniha byla spíše taková "oddechová". V žádném případě nechci tuto dobu zlehčovat, naopak! Ale kniha na mě nezanechala takový temný stín jako jiné válečné knihy.

Fontak
03.08.2020 2 z 5

K této knize mě napadají pouze dvě slova - nic moc.

zdenek118
03.08.2020 3 z 5

O holokaustu jsem již přečetl několik knih. Tento příběh zpracovaný novozélandskou spisovatelkou po mnoha letech podle vyprávění slovenského žida Lale Sokolova, který byl vybrán v koncentračním táboře Osvětim jako tatér, bych zařadil spíše do románové beletrie než jako věrohodné svědectví o bezohledném zacházení s vězni v koncentračních táborech za války. Velmi se mi však líbil pěkný intimní vztah Laleho a slovenské židovky Gity, kteří přežili otřesné podmínky v koncentračním táboře a dočkali se oba konce války. I přes některé těžko pochopitelné události popisované v každodenním životě v koncentračním táboře, hodnotím zpracování příběhu jako lepší průměr. Dávám 3*

Limboračka
02.08.2020 5 z 5

Nemám slov...
Přečtěte si to!
A hlavně nezapomeňte na Epilog, Dovětek, Další informace a Doslov!
Knihu bych zhltla ještě rychleji, ale některé pasáže jsem četla pomalu, abych si po každém odstavci uvědomila, že tohle, že to byla skutečnost...

katallinka
02.08.2020 4 z 5

Malinko naivní příběh, který se odehrává na místě plném hrůzy. I přes některé nepravděpodobné pasáže, velmi zajímavý příběh. Je příjemné číst o Osvětimi z pohledu dvou zamilovaných.

Charmedka
01.08.2020 4 z 5

Primární tu byla láska mezi hlavními hrdiny, díky tomu příběh působil jemněji. Ono celkově mi přišlo, že to nebylo tak drsné, jak to ve skutečnosti bylo. Kolikrát to působilo jak docela velká pohoda a ne jako vězeňský tábor, kde Židé byli posíláni do plynových komor.

Pokud válečnou literaturu čtete, zajímáte se o tyhle události, tak si úplně nemyslím, že by se Vám Tatér z Osvětimi líbil, protože je to opravdu spíše beletrie, bez většího pocitu tísně, strachu a děsu.

JankaV80
28.07.2020 3 z 5

Kniha přečtena celkem rychle, ale vastně nevím, jak ji hodnotit. O tématu holocaustu jsem už něco četla a knihy ve mně zanechaly daleko větší stopu než tato kniha. Sama sebe se ptám, zda je vůbec možné, aby ne jeden člověk (Lale), ale hned dva lidi (Lale a Gita) měli v jedné z nejhorších dob tolik štěští a přežili. Tím nechci říct, že to možné není, ale je to reálné?
Knihu doporučuji hlavně citlivějším duším, které mají problém něco o tomto tématu číst.

Jana2424
27.07.2020 1 z 5

Mám ráda knihy o historii, o holokaustu už jsem jich pár přečetla. Ale tohle? To bylo šílené zklamání. Vůbec nechápu to nadšení, které okolo knihy je. Příjde mi, že je kniha psána hodně povrchně, podbízivě, aby se líbila i lidem, kteří moc nečtou a nepotřebují o věcech moc přemýšlet. Smyslem téhle knihy je podle mě pouze a jenom masový prodej a absolutně nic navíc. Ty "sranda" náhody nemají s holokaustem nic společného.

pige
27.07.2020 5 z 5

Přečtená jedním dechem.

Příběh je předáván velice násilně.
Jeden by ani nevěřil, že se to skutečně stalo. Nad někým opravdu bdí anděl strážný dnem i nocí.

I když děsy a hrůzu překrývá milostný příběh, stále se jedná o příběh jednoho a téhož člověk.
Životní vůle je veliká.

I nám by celý příběh (knižní i životní) mohl předat lecjaké poučení do životů dnešních.

Baru16
26.07.2020 5 z 5

Kniha, která mě přivedla k válečné beletrii. Děkuju!

FUNFACT: Často čtu ve vlaku. Nasedám do vlaku domů, čtu si, vlak vyjíždí a vagonem se rozezní stanice, kterými se bude projíždět. Moji pozornost upoutala stanice Osvětim. Nevěděla jsem, jestli brečet nebo se smát.
No jo, mezistátní vlaky.

misha.ela
25.07.2020 4 z 5

Nedoporučuji číst ji před spaním. Nemohla jsem dlouho usnout a ani sny pak nebyly nic moc.

PetrKral
25.07.2020

Je k pláči, že tu lidé pietně hodnotí holokaust, ale ne špatnou, lacinou, komerční a neuvěřitelně špatnou knihu.

TomHagen
24.07.2020

Jako nadšenec do historie jsem si tohle musel přečíst, když to teď bylo tak populární... a propána! Vážně? Tohle je "ta" kultovní kniha?
Jestli je tohle obrazem naší kolektivní paměti na události ze středu Evropy doby ne tak dávné, pak učitelé dějepisu těžce selhali. Nebo je někdo neposlouchal (jako obvykle). Nejde jen o to, že jde o komerci, která dojí tohle téma (toho je všude spousta). Jde o to, jak je to celé napsané, jaká je to faktografická blbost. Ano, beru, je to beletrie. Jenže taková, která se strašně moc tváří, jakože je historický pramen, jen trochu upravený pro plynulost vyprávění. Totiž když už tam někdo napíše "podle skutečného příběhu", čekal bych, že alespoň základní rámec bude odpovídat realitě. Ne. Tohle je čistá historická fikce, uměle naroubovaná na „provokativní“ reálné historické pozadí někým, kdo si zcela očividně nedělal domácí úkoly.
Chcete rychlý příklad o čem mluvím, aniž byste to museli číst? Podívejte se na mapu v závěru knihy – výraz „Greater Německo“ je jen špičkou ledovce (a hodně špatnou vizitkou překladatele a redaktora). Evropa v uvedeném časovém rozmezí takto nevypadala. Nikdy takto nevypadala.
Ještě jsem asi nikdy nebyl z knihy tak zklamaný, jako teď. Snad i proto, že se dá sehnat obrovská spousta děl od renomovaných historiků. Nebo jen komentované paměti účastníků. Stačí do toho nakouknout. Historie není vždy jen odborná kniha s poznámkou pod čarou zabírající na stránce více místa, než zabírá text kapitoly samotné. Stačí hledat.
Neztrácejte s tím čas. Čtěte kvalitnější věci.

Lena78537
22.07.2020 5 z 5

Úžasný příběh, skvěle napsáno. To jsou přesně ty knihy, které ve mě po přečtení zanechají stopu. Přesně tyto by měly být součástí povinné četby.

tittanie
19.07.2020

Kniha se mi líbila, byla plná neuvěřitelných příběhů, které byly vlastně hrozné. Kniha si vysoké hodnocení zaslouží díky tématu, ale nevyvolala ve mě pocit hrůzy války.

PriMula
19.07.2020

Je to čistá komerce, s holocaustem to nemá co dělat.
Hodnoťme knihu, nikoliv dobu!!
Bizár. Příšerné, laciné. Celou dobu, co jsem knihu četla, jsem se styděla za tak obrovské zveličování této doby. Žádná pokora, z koncentračních táborů autorka udělala trochu horší pionýrské tábory.
Styl psaní příšerný, dialogy katastrofální.
Nemám slov. Nedočteno. Uživatel 'Kryštofka' to shrnul bravurně.

Marfulka007
18.07.2020 2 z 5

Kniha se čte rychle a sama, stránky utíkají jako nic. Mě osobně nezklamala (možná proto, že na tohle téma nemám tolik načteno), ale faktem je, že jsem od ni očekávala něco trochu víc. Navzdory tomu, že se na záložce píše, že příběh lásky nepřeválcuje děsivý příběh holokaustu, myslím, že právě to se stalo. A tak jsem v ní víc než hrůzostrašné vykreslení doby viděla zázračný příběh lásky s happy endem. Bohužel je také těžké se ztotožnit s tím, že se jedná o příběh dle skutečné události, když hlavní hrdina se přes všechny překážky dostává jako hrdina typického amerického filmu, o kterém už na začátku víme, že nikdy nezemře a že ze všeho se na poslední chvíli dostane shodou náhodou, díky štěstí a kontaktům (?) ... Na to zaplakání, které jsem očekávala jsem čekala marně. Velké emoce nevzbudila. Přesto však času stráveného s touto knihou nelituji.