Úzkosti a jejich lidé
Fredrik Backman
Buď lže jeden, nebo všichni. Někdo ví, kde se ten pachatel skrývá… Takhle by mohl znít závěr vyplývající z výpovědí osmi svědků prapodivného přepadení, které provedlo „to pako s pistolí“, přestože vlastně nic drsného neplánovalo... K politováníhodnému incidentu došlo den před silvestrem při prohlídce bytu, kam však zdaleka ne všichni zájemci dorazili s úmyslem najít si nový domov. Jakmile místní policisté podivuhodného zločince v objektu zamknou a osvobozená rukojmí odvedou k podání svědectví na služebnu, ukáže se, že pachatel mezitím zmizel. Odhalí strážci zákona Jim a Jack, kam se padouch vypařil a proč jsou všichni tak střelení a rozčilení? Detektivní groteskou se vyhledávaný švédský autor vrací ke kořenům svého psaní, především k fenomenálnímu Muži jménem Ove.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , OneHotBookOriginální název:
Folk med ångest, 2019
Interpreti: Otakar Brousek ml.
(SPOILER)
Nejlepší kniha za poslední dobu! Hodně čtivá, dělalo mi problém ji odložit. Líbily se mi krátké kapitoly, i to, jak se příběh postupně "dával dokupy". Ze začátku spousta věcí nedávala smysl, ale jak jsem četla dál, zjištovala jsem toho víc a víc. Až do poslední stránky! To bylo asi nejlepší, že každá stránka byla zajímavá. Vůbec mi nevadilo, jak se prolínala přítomnost s budoucností a minulostí. Naopak. A obdivuji, jak to někdo takhle dokázal napsat! Jen mě překvapilo, že příběh skončil možná až velkým happy endem, ale na druhou stranu, proč ne?
Určitě doporučuju!
Zezačåtku mě kniha nezaujala, ale pak mne vtahla a nepustila. Tentokráte opět správná dávka moudrosti a lidství opepřena skvēlým severským humorem.
Netuším, proč kniha Fredrika Backmana zařazuje do humoru, ještě hůře do komedie. Všechny, co jsem zatím četla, včetně této v sobě nesou určitou hloubku a humor je jen součástí příběhu. Kniha, která rozhodně není o tom, že rozesměje, spíše donutí zamyslet , že v tom všem nejsme sami. Všichni máme své ...
Asi pět. Ne, že bych se chechtala nahlas, označení bláznivá komedie mi úplně nesedne. Prostě milé, vtipné, úsměvné. Sbírka bizarních lidiček, která i vyvolávala úsměv, ale častěji překvapující postřeh: Tak v tom nejsem sama? Tohle cítí i jiní? Pod tou protivnou slupkou se skrývá citlivý, zranitelný člověk? Někdy vyslovené moudro bylo moc do očí bijící, ale odpuštěno. Jindy mi totiž vyhovovalo, ponouklo k zastavení. A tentokrát se mi líbily šťastné konce!
Lehce potrhle, ale Backman proste veri v lidi, v zasade je to stejne pozitivni knizka jako Ove.
Krásné, dojemné, vtipné, milé... Budu muset přečíst ještě jednou, abych si knihu totálně vychutnala, protože začátek je dost zamotaný :).
(SPOILER) Začátek měl skvěle našlápnuto, zamrzel mě konec. Šup šup šup, rychle uklidit za dveřmi je tchyně. Proč to tak zkrouhl? Každýmu věnoval stránku? Taková škoda! Klidně bych s ostatními prožila dalších třebas 109 stránek :-)
Velice zábavná kniha a k zamyšlení...Výborně se četla, jsem překvapena a těším se, až si přečtu ostatní autorovy knihy.
Pokud jste někdy od autora už něco četli tak i zde se můžete těšit na typický Backmanův humor. Konkrétně zde bych ale dala mnohem raději přednost divadelní hře, na kterou by byla kniha jako dělaná.
Ironický humor, střet tří generací i různých sociálních poměrů, tajemství a překvapující rozuzlení. To vše mi dává příjemných 75%. Bohužel mi zde chybělo víc napětí. Ale to bylo spíš způsobeno mým momentálním nastavením.
IG: @hanybooks
Tak tohle mi vůbec nesedlo. Kniha má spousty dobře mířených myšlenek, které ve mně na chvíli něco zanechaly. Postavy mě štvaly snad všechny, přišlo mi to hodně nucené a všichni dost jakoby přehrávali. Kniha by mohla být dobrou předlohou pro film nebo sitcom.
Tak mě bohužel kniha vůbec nenadchla :(... Nedostávaly se ke mě ty pocity, které jsem u Backmanovýh knih vždy měla; a to dojetí, smích a příjemné mrazení z příběhu. Ale je pravda, že knihu jsem poslouchala v audio verzi a ne úplně mi sedla interpretace od p. Brouska. Nepopírám, že by se mi ve čtené formě líbila víc.
Vždycky tak nějak zapomenu, jak krásně Backman píše. Tento autor má obrovský talent a zatím z žádné jeho knihy nejsem zklamaná. V jednu chvíli se nahlas smějete a za 10 minut máte slzy v očích. Poutově a hlavně zábavně napsané. Trochu zmatek a zároveň promyšlené do detailu.
Téma úzkostí je mi velmi blízké, jsem ráda, že se s tím autor nebál vyjít na veřejnost. Snad se ta lidskost úplně ve světě nevytratí..
Šest hvězdiček z pěti. Tak moc jsem se snad nikdy nedojala ani v reálným životě, natož u knihy. Původně jsem jen chtěla vložit větu z knihy, ale protože na ni padly téměř všechny moje lepíky, nedovedla jsem vybrat.
Ještě jsem se snad “nepotkala” se spisovatelem s takovýmhle citem. Citem k jazyku, ke slovu, ke člověku, k lidstvu. S citem pro humor, pro hloubku, pro příběh. Se spisovatelem, co by ve mně probudil touhu obejmout sama sebe, každou babičku a bankéřku, každého lupiče a policajta a vlastně celej svět. Co by ve mně něco sevřel a zároveň povolil a uvolnil.
Prosím, přečtěte si to.
U knihy je napsáno bláznivá komedie, no bláznivý příběh to je, ale komedie zrovna moc ne. Je to laskavý příběh lidí, kteří se náhodou sejdou. Je to příběh o tom, že každý se snaží dělat vše, jak nejlépe umí, ale ne vždy se to podaří. Je to příběh o spoustě pochyb v našich každodenních životech. Je neuvěřitelné, kolik pravdivých myšlenek o životě v knize je. Chtěla jsem si psát citáty, ale zjistila jsem, že bych opsala půl knihy. Klobouk dolů...
humor komedie švédská literatura tajemství zajetí vztahy mezilidské vztahy ironie únosy moudrost vyšetřování
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Během čtení hlasitý smích i ukápnuté slzy dojetím. Jedno čtení rozhodně nestačilo. Určitě se ke knížce vrátím, třeba zrovna když budu pociťovat úzkost.
Krásné!