V jednej osobe
John Irving
Irvingov trinásty román je rozprávanie o túžbe, o tajomstvách, o hľadaní sexuálnej identity a o nenaplnenej láske – manifest inakosti a ďalší autorov bildungsromán, ktorého ústrednou postavou a zároveň rozprávačom je Billy Abott, úspešný takmer sedemdesiatročný spisovateľ. Billy vyrastal v neúplnej rodine, otec ho opustil hneď po narodení, a to za záhadných okolností, „o ktorých sa doma mlčí“, jeho matka bývalého manžela naoko nenávidí a znovu sa vydá za miestneho učiteľa, Billyho teta Muriel nenávidí každého a všetko, jej manžel je alkoholik, starý otec má pílu a hrá v mestskom amatérskom divadelnom súbore, do ženských šiat sa však neprezlieka len na javisku, ale aj v civilnom živote. Je teda jasné, že Billy si od raných liet kládol zásadné otázky nielen o svojej rodine. Pod vplyvom jednej zo svojich lások, slečny Fosterovej, knihovníčky v miestnej knižnici, ktorá má tiež svoje veľké tajomstvo, Billy sexuálne precitne a užíva si naplno svoj život. ... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
In One Person, 2012
![iluliacross iluliacross](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60333/m_iluliacross-s79.jpg?v=1540891550)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Musím uznat, velice zvláštní knížka. Přiznám se bez rozpaků, trošku mi změnila můj kritický (konzervativní) pohled na homosexuály, transvestity, bisexuáli aj. Snad za to může Ich-forma, snad za to může fakt, že autor své postavy nestaví do špatného světla, ale naopak, vše je normální, tak to má být, vždyť láska může zahořet mezi lidmi jakéhokoliv pohlaví (a v různých kombinacích, že?). U americké literatury se postupně setkávám s faktem, že nerozumím dialogům a jisté situace mi nepřijdou normální, v "našem světě" by to takto lidé neřekli, nebo neudělali. Americká literatura mi prostě přijde zvláštní. Ale Irving mě překvapil a já jsem zmatená, protože nedokáži říct proč. Něco na té knize bylo.
![Dandy87 Dandy87](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68587/m_dandy87-aUv.jpg?v=1694083124)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Dávám pět zasloužených hvězd. Irving mě mile překvapil. "Adagio" směřující k dokonalosti.
![Axat Axat](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Kniha se četla poměrně obtížně, odkazy na různé literární postavy a díla tomu také příliš nenapomáhaly. Hlavní téma knihy v současnosti již (bohudík) není nijak zvlášť kontroverzní (alespoň pro mne). Působivé byly především pasáže věnované problematice AIDS v komunitě LGBT, ovšem některé vyústění dějových linek lze považovat za příliš předvídatelné.
![lsisec lsisec](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Nedočetl jsem . Řádky a řádky čiré nudy. Potom zase se chvíli něco zajímavého děje a potom zase dlouho a dlouho nuda. Když čtu to super hodnocení níže , tak se musím nad sebou zamyslet. Zřejmě nejsem intelektuálně na výši. To téma je velice zajímavé, ale Bohapusté tlachání kolem toho je zoufalé.
![TheMajkee TheMajkee](https://www.databazeknih.cz/img/users/53_/53010/m_themajkee-FeF.jpg?v=1606920739)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jsem rád, že právě V jedné osobě je první kniha, kterou jsem od Irvinga četl. Pokud je jeho nejnovější dílo takto brilantní, nemohu se dočkat až sáhnu po těch starších. Irvingův psavecký styl je totiž silně sugestivní, řekl bych, že místy až skoro syrový, ale přesto nepůsobí neotesaně. Vyprávění hlavního hrdiny je tak přirozené, že to působí jako skutečné memoáry. Pravdou je, že mi drahnou chvilku trvalo se do knihy začíst, protože prvních sto stran se neřeší prakticky nic jiného než divadlo. Ale s postupným dozráváním hlavního protagonisty dozrává i děj samotný. Jako jeden z největších kladů beru také nechronologičnost příběhu - působí tak nějak plastičtěji, když nejede lineárně, ale různě skáče z místa na místo, z minulosti do budoucnosti a opačně.
Jsem rád, že stále existují autoři a jejich knihy, kteří se vás dokážou dotknout a zasáhnout vás přesně tam, kde vás zasáhnout mají. Díky Irvingu!
![martunka martunka](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77302/m_martunka-mjx.jpg?v=1635155197)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc pěkné! Musím říct, že se mi líbí, že se autor nebojí žádného tématu a umí jej skvěle zpracovat. Příběh je citlivý i když místy trochu smutný. Jinak se mi celá kniha moc líbí, přečetla jsem ji už dvakrát a myslím, že to ještě pro mě neskončilo. Další skvělá kniha od skvělého autora.
![Hellou Hellou](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/10213/10213.jpg?v=1381127929)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Typický Irving :) Kdyby to pro mě byla jeho první nebo druhá knížka, dávám hvězdiček 5 :) Ale takhle musím dát 3, i když jsem ostatní knihy četla už dávno, pořád mi přijde, že už se bohužel opakuje. Takhle pro mě Pravidla moštárny a Svět podle Garpa zůstanou dál TOP :)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Dávám tři hvězdy. Kniha dobrá, osoby zajímavé, ale dle mého názoru se příliš neodlišuje od jeho předchozích děl... Kdyby se v knize řešil medvěd, asi bych ji zahodila...
![zpevSusannah zpevSusannah](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/26245/26245-d35.jpg?v=1402404395)
Skvělá knížka!
Člověk nahlédne do duše a srdce bisexuálů a homosexuálů. Spatří strach a zmatenost z toho, že jejich city jsou tak odlišné a zároveň podobné jako u většiny "normálních" lidí v okolí. A zároveň pochopí význam výrazu "v jedné osobě".
Myslím, že toto se vážně Irvingovi povedlo.
Neubráním se citaci: "Můj milý hochu, prosím, nepřisuzuj mi žádnou nálepku - nezařazuj mě do žádné kategorie dřív, než mě poznáš!"
![petule1 petule1](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Pokud přečkáte cca 100 stran keců o Shakespearovi, objeví se Vám úžasný příběh, který Vás pohltí.
![Pett Pett](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/632/m_pett-GrW.jpg?v=1540824117)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Irving...je pro mě záhadou...nějak se mu nedaří u mě vyvolat jakékoli emoce...V jedné osobě mě zaujal kontroverzí a tak jsem si řekla, že si udělám vlastní názor...se začátkem jsem se doslova prala...moc Shakespeara? 150.strana a oni stále hrají divadlo a dohadují se, kdo koho by měl hrát? Ale pravdou zůstává, že pak jsem tomu propadla a přečteno za pár dní...Ale stejně nevím...ok, super sonda do světa odlišné sexuality, ale nebylo jí tam až příliš? Vždyť každý druhý, ne-li první byl "jiný"...tolik náhodiček na jednom malém městě?
Možná jsem stále ještě ovlivněná nedávným Domovem na konci světa, ten se mě dotknul na podobné téma daleko víc... takže zůstávám u Irvinga bez emocí- bohužel...i když vypravěč je to brilantní!
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
Omlouvám se předem všem znalcům... ale já to nedala, skončila jsem kolem strany 200. Přišlo mi to velmi náročné, pro opravdové znalce Shakespeare, hrdina byl velmi rozpolcený a celý děj mi přišel taky takový ...
![kavo kavo](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tuto knihu jsem dostala od své mamky a nevím proč, ale myslela jsem si, že to bude detektivka. No. V půlce knihy mi došlo, že o detektivku absolutně nejde. Kniha mě i přes toto malé zklamání neuvěřitelně nadchla, pravda, náročnější čtení (začetla jsem se až někde u 170. stránky...). Těším se na dalšího Irvinga!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Možná přesyceností "severskými" detektivkami, možná tím, že nejsem homofobik, a možná tím, že už jsem dlouho nečetl klasickou beletrii, mi přišla kniha naprosto úžasná!!!
V celé knize žádná vražda, na takové knihy už jsem skoro zapomněl:-)
Po dlouhé době dávám 5 hvězd a doporučuji.
homosexualita americká literatura sexualita transsexualita, změna pohlaví společenské romány BDSM transgender LGBT, queer, LGBT+ transvestitismus, crossdressingAutorovy další knížky
2003 | ![]() |
2005 | ![]() |
2016 | ![]() |
1994 | ![]() |
2013 | ![]() |
.....a Irving opäť trafil klinček po hlavičke....
Pred otvorením románu som len zbežne preletela anotáciu /každé druhé slovo/ a jediné čo mi utkvelo v pamäti bola téma homosexualita. Budiž teda, som si hovorila, hlavné je, že Irving napísal ďalší román, ktorý v zbierke nesmie chýbať. Dala som si s ním načas, to teda, ale skutočným obsahom mi opäť vyrazil dych....
...William, ty uličník jeden.....sakra to je taká zapeklitá hlavná postava, že ja ani skutočne neviem čo by sa o nej dalo napísať. Všetko okolo neho je tak "iné", tak zvláštne a tak nevšedné, ale vďaka Irvingovi tak bližšie k nám, k ľuďom, ktorí v živote nestretli podobných Williamov.....ten pohľad do sveta odlišne orientovaných ľudí sa snaží o jediné....o viac tolerantnosti a pochopenia zo strany hetero....o to ti predsa milý John šlo....alebo sa mýlim?
Odhliadnuc od tej veľkej koncentrácie bi, homo, či trans..... tak ti dám plný počet, ale aj 4/5 je viac než dobré...
A len tak mimochodom.....ktoré hovädo splodilo tak príšernú anotáciu??????