Vánoce v Praze
Jaroslav Rudiš
Je 24. prosince a na pražské hlavní nádraží přijíždí z Berlína česko-německý spisovatel Jára. Namísto domluveného setkání s přáteli, jimž se nemůže dovolat, ho však čeká fantaskní pouť vylidněnou metropolí, kterou se prolínají protagonistovy melancholické vzpomínky na otce a dávnou lásku. Ve vyhlášené malostranské hospodě U Černého vola potká první z řady neobyčejných postav, jež mu o svátečním večeru budou dělat společnost: muže se zářící hlavou, který se jmenuje Kavka, ale všichni mu říkají Kafka. Náhoda jim pak do cesty přivede známou personu místního podsvětí, strach budícího Pražskýho krále, jemuž v metropoli neodolá žádný zámek. A skupinku osamělých cizinců doplní krásná Stella, vdova z Milána, jejíž nebožtík manžel byl řidičem tramvaje a Prahu nazýval nejkrásnějším italským městem. Do barvitého líčení cesty podivného čtyřlístku po obou vltavských březích vstupuje láska, samota, literatura i historie – a samozřejmě duch Vánoc.... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2024 , OneHotBookOriginální název:
Weihnachten in Prag, 2023
Interpreti: Jaroslav Rudiš
Myslím, že kdo má rád Prahu, Vánoce, vlaky a osobitý styl psaní pana Rudiše, tak ten při čtení knihy bude zažívat příjemné pocity. I s přihlédnutím k faktu, že kniha je rozsahem čtiva velice skromná.
A třeba si i jako já uvědomí, že v naší krásné metropoli už vlakem dlouho nebyl a je třeba to rychle napravit :)
Praha, Vánoce, pivo a kapři...nejen o tom je tato příjemně poetická novela Jardy Rudiše. Pražské motivy jsou zde tak krásně popsané, že se vůbec nedivím tomu úspěchu v zahraničí! Publikace je navíc doplněna o nádherné kresby Jaromíra 99. Pětihvězdičková jednohubka!
Bylo to milé, poetické a velmi příjemné vyplnění jednoho večera. Jen škoda tak malého rozsahu.
2021 | Winterbergova poslední cesta |
2002 | Nebe pod Berlínem |