Varhaník z mrtvé vesnice
Danuta Chlupová
Emotivní román z Karvinska 50. a 60. let. Od autorky bestselleru Jizva. Teodor je zapálený vesnický učitel, který hrává v kostele na varhany. Padesátá léta v Československu ovšem nejsou dobou varhan a kostelů, a Teodor se tak dostává do stále ošemetnější situace. Když během tragické nehody zaviní smrt svého souseda, odsoudí ho ve zpolitizovaném procesu na dvacet let do vězení. Život Teodora i jeho rodiny a přátel se tak stává jednou velkou zkouškou. Jak jejich osudy ovlivní setkání s autistickým chlapcem, který má výjimečný hudební talent?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , VyšehradOriginální název:
Organista z martwej wsi, 2020
Román, který mi zase o něco přiblížil 50. léta 20. století, se četl neskutečně lehce. A za to děkuji autorce.
Autorka pochází z mého rodného kraje, snad proto mi byla tematika a vyprávění blízké, i když zachycuje 50. a 60. léta minulého století. Venkovský učitel (a varhaník) Teodor se v životě musel vyrovnat s řadou překážek a smířit se se svým osudem. Román nabízí také pohled do života lidí, kteří byli, vlivem poddolování krajiny, nuceni odejít ze svých venkovských chalup a nastěhovat se do nově vystavěných sídlišť. Doba, v níž "soudruzi" diktovali a kdo nesouhlasil s režimem, byl nepohodlný a často pronásledovaný.
Jak sama autorka píše - postavy a události jsou fiktivní avšak historické a politické události odpovídají skutečnosti. V doslovu knihy najdeme pár slov autorky, kde čtenáře seznamuje, co bylo předobrazem jednotlivých událostí či situací, které popisuje. Mě osobně zaujalo setkání Teodora s chlapcem (s výjimečným hudebním talentem), který (slovy dnešní doby) trpěl Aspergerovým syndromem.
A pro ty, kdo nemáte daleko do třinecké knihovny:
18. 9. 2024 v 17.00 proběhne beseda s Danutou Chlupovou, na které představí své tři knihy: "Jizva", "Třetí terapie" a "Varhaník z mrtvém vesnice"
Před časem jsem si přečetl Jizvu, která se mi velmi líbila. Varhaníka z mrtvé vesnice jsem měl připraveného ke čtení dost dlouho, ale pořád jsem četbu odkládat s obavou, abych po první, skvělé knize, nebyl zklamán. Odklad však byl naprosto zbytečný. I tahle kniha mě moc oslovila a zaslouženě ji hodnotím pěti hvězdičkami. Možná, že jinému čtenáři, který nepochází z našeho kraje razovitého a nemá k němu vztah, může být odtažité prostředí nebo polská komunita ve které se celý děj odehrává. Já ale oceňuji právě tu pravdivost a realistická fakta z občas i kruté historie prolínání našich národů na česko-polském pohraničí. Jednoznačně doporučuji.
Moja prvá kniha z pera tejto pani spisovateľky.
Ku knihe som sa dostala opäť vďaka knižnej štafete a zaujala ma anotácia, a síce dej zasadený do neľahkých 50-tych rokov, do obdobia vlády komunizmu.
Príbeh varhaníka Teodora, ktorý si žije pokojný rodinný život s manželkou a synom Adamom.
Trápi ho neľahký osud susedky, ktorú fyzicky atakuje jej manzel, silný alkoholik. Teodor sa jej snaží pomôcť, čím celú situáciu dosť zhoršuje. Až príde ku tragickej udalosti, kedy nešťastnou zhodou okolností príde o život sused alkoholik a celá vina padne na Teodora.
Ako to však v tejto neľahkej dobe bývalo, polícia v tom nevidí nešťastnú nehodu, ale zosnovajú z toho politicky motivovaný trestný čin, za ktorý odsúdia Tea do väzenia.
Po odpykaní trestu sa Teodor vracia do dediny k rodine, no návrat je pre všetkých komplikovaný. Rodina sa navzájom odcudzila, Adam si na otca sotva pamätá. Teodor často uteká z domu a jeho život nájde zmysel vďaka chlapcovi Mirkovi, ktorému Teo pomáha.
Občas mi Teodor liezol parádne na nervy, ako sa staral najskôr o susedku, potom o cudzieho chlapca a neskôr aj jeho matku...pomáhal všetkým dookola, ale o svoju vlastnú ženu, ktorá sa roky starala o syna, domácnosť, musela všetko zvládnuť, o tú sa nestaral, k nej si cestu nájsť nevedel.
Kniha sa čítala výborne, autorka okrem postáv skvele vykreslila aj život na dedine v období komunizmu.
Určite knihu odporúčam a ja si vyhľadám aj ďalšiu autorkinu knihu.
Další velmi povedená kniha od autorky . Ale musím se přiznat , že jsem ji četla déle než jsem zvyklá a občas jsem se i přistihla že se nudím ... Jak již někdo zmiňoval , vlastně jsem si neobvinila žádnou postavu natolik ,jako tomu ve většině knih bývá ... I tak ráda přečtu další její knihy
Naprosto souhlasím s názorem mnoha ostatních, cítila jsem to stejně. Zajímavý příběh z (pro mě) neznámého Karvinska, ale něco tomu chybělo. Ani jedna z postav mi nepřirostla k srdci, příběh mohl jít víc do hloubky. Hodně mi vadil místy špatný slovosled, kvůli kterému jsem si některé věty musela přečíst dvakrát, abych je správně pochopila. A přes všechny tyhle výhrady jsem knihu přečetla za dva dny, takže na ní asi něco opravdu je.
Smutný příběh z padesátých let. Bohužel, doba přála soudruhům a kdo nedržel ústa a krok, byl státní nepřítel. Doba obav, strachu a arogance. Příběh rodin z vesnice, která musela ustoupit těžbě tolik potřebného uhlí. Všichni, co v ní žili, se museli smířit s demolicí svého domu i předchozího života a ještě projevovat vděčnost s jejich vystěhováním na sídliště. To všechno museli snést a k tomu i plamenné řeči na schůzích, kde nebyl prostor pro diskusi a platil jen souhlas s předloženým rozhodnutím. Kniha je velice čtivá, prostá ve vyjadřování a myslím, že je i dobrá. Tak to opravdu v těch časech chodilo. Vykonstruovaná obvinění, nespravedlivé věznění a ničení lidských životů i charakterů.
Včera jsem knihu přečetla na jeden zátah. Nedalo se to odložit, a to přesto, že mi tam pořád něco chybělo. Výsledný dojem pro mě je, že příběh klouže po povrchu a nejde do hloubky tam, kde bych očekávala. Velký potenciál zůstal nevyužit, i tak bych knihu doporučila k přečtení.
Kniha byla čtivě napsána, ale stejně jako ostatním čtenářům i mě zůstal po dočtení pocit jakési povrchnosti. Příběh otevřel více témat a mnohá z nich se kvalitně zpracovaná objevila i v jiných současných knihách, svým zpracováním Chlupová nic nového nepřinesla. Ovšem pak tu byl motiv uvězněných duchovních a jejich život za zdmi vězení, na nějž sem zpracovaný v beletrii nenarazila. Autorka z něj bohužel pro mne vytěžila jen velmi málo, přičemž téma by obstálo jako samostatný román. Obdobný pocit sem potom měla z motivu autistického dítěte vyrůstajícího v Československu 60. let. Měl-li být v druhé půli románu chlapec hybatelem osudů hrdinů, stal se pro mě jen bezcharakterní figurkou, prostředkem. Ve výsledku tak hlavní roli hraje Teodor a jeho vztahy k ženám, a i tato rovina pro mě postrádala nějaký vývoj a hloubku.
Kniha měla spád, ale přesto mi tam něco chybělo. Možná, že ta rychlost, kterou kniha ubývala, byla až příliš vysoká a nestihla popsat detaily...
Čtivé, smutné, zajímavé téma. Oproti jiným knihám s historickým pozadím mi tady však něco trošku chybělo. Ale i tak mohu doporučit.
Kniha čtivá, příběh pěkný, smutný, vypovídá o době, kterou popisuje. Několik zajímavých témat, ovšem, stejně jako někteří čtenáři přede mnou, mám pocit, že mohla být více propracovaná.
Jak je psáno u více komentářů.
Téma zajímavé, pro našince neotřelé,
Ale zpracování povrchní, ploché, bez vývoje postav.
Působí to jako reportáž a ne román.
Dalo by se z toho vytěžit mnohem víc, bohužel se tak nestalo.
Jsem ráda, že jsem si knihu nekoupila, byla bych moc zklamaná. Našt. naše skvělá knihovna měla ihned k zapůjčení, tak ji mám kam odnést zpět. V Knize by asi reklamaci nebrali…
V příběhu je obsaženo hned několik témat k zamyšlení. Najdeme tu násilí na ženách, poruchy autistického spektra, důlní neštěstí, a to vše na pozadí 50. let minulého století. kdy komunistický režim, který byl neštěstím samo o sobě.
... moje první setkání s autorkou. Příběh z těžké doby, kdy komunismus zmařil tolik životů. Do vězení se člověk dostal lehce. O to těžší byl pak život po návratu. Teodor byl navíc duchovní a o to hůř se mu pak žilo.
polská literatura Československo 50. léta 20. století osudy lidí oběti komunismu polské romány Karvinsko
No,není to špatná kniha,ale tak nějak se tam toho moc neděje a nikam se to neposouvá.