Ve stínu apokalypsy

Ve stínu apokalypsy
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390164/bmid_ve-stinu-apokalypsy-weG-390164.jpg 4 188 188

Každá civilizace věřila, že jednou přijde její konec – vrátí se bohové a všechno se rozpadne v prach. Tenhle strach zůstává i v dnešním člověku, a možná proto po celém světě patří knihy s tématem apokalypsy a života po ní už desítky let mezi nejúspěšnější. A je jasné, že tahle antologie se mezi ně zařadí, protože v ní najdete přední české autory fantastického žánru, kteří se vydali vstříc invazím mimozemšťanů, zmutovaným virům, zdrcujícím válkám či klimatickým změnám. Jan Kotouč přináší prequel ke své populární sérii o alternativních dějinách českých zemí, Dalibor Vácha vám ukáže, jak by vypadala invaze vojsk Varšavské smlouvy do USA, Petra Lukačovičová vás přenese do občanské války v Praze, Míla Linc vám představí hrůzy morové rány, Petr Stančík nabídne až detektivní historku ze světa, kde se biologická i robotická evoluce údajně ignorují, František Kotleta vás zase přesvědčí, že s invazí mimozemšťanů se dá bojovat jenom pořádnou dávkou humoru, šílenství a… Nechte se překvapit, protože to zdaleka není všechno! Zkrátka a dobře, apokalypsa ještě nikdy nebyla tak barevná jako v téhle antologii! Do antologie přispěli: Martin D. Antonín, Roman Bureš, Oskar Fuchs, Markéta Klobasová, František Kotleta, Jan Kotouč, Míla Linc, Petra Lukačovičová, Julie Nováková, Petr Schink, Kristýna Sněgoňová, Petr Stančík, David Šenk, Dalibor Vácha, Hanina Veselá... celý text

midloch
13.12.2018 5 z 5

Pro mě ještě lepší antologie než předchozí Ve stínu říše. Povídky mi přišly čtivější, nebylo vyloženě špatných kousků. Většina povídek je naplněná ať již zoufalstvím, zmarem, nebo beznadějí post/apokalyptického světa, což výborně vytváří atmosféru povídek. Ale popořadě (pokusím se moc nespoilovat, ale za nic neručím :-) ):

1. Devět životů / Markéta Klobasová
Na pozadí apokalypsy v podobě Velké války se odehrává příběh o boji s nadpřirozenou bytostí, který po pár stránkách čtenáře pohltí. Nemá kladných postav a zmar prostupuje celou povídkou. Urban fantasy historie dvou světových válek. 4,5/5

2. Pro pár krys šel bych světa kraj / Martin D. Antonín
Jediný slabší kousek celé antologie. Fantasy svět, čemuž moc neholduji. “Humor”, který mě nerozesmál. Pro mě nemastné a neslané, ale věřím, že jiným čtenářům bude povídka sedět. 2/5

3. Křižáci jdou do nebe / Míla Linc
Paráda, alternativní historie jak vyšitá. Dýmějový mor pustoší české země, lidé věří, že za to mohou čerti, ale nakonec je to vše jinak a závěr tomu nasadí korunu. 5/5

4. Muž, který psal dopisy / Dalibor Vácha
Jaderná válka východního bloku proti USA a v ní českoslovenští vojáci na východním pobřeží USA, zoufale toužící po kontaktu se svými rodinami, což je přivede do spárů jednoho stvoření. Povídka čtivá, nevyčnívá nad ani nezapadá pod průměr. 4/5

5. Zákon smyčky / Oskar Fuchs
Tohle mě hodně bavilo. Prokletý dánský voják svádí den co den boj se svým nepřítelem. Rozuzlení mě vážně pobavilo. Kdo má viset, ten se neutopí. 5/5

6. Kód Zeta / František Kotleta
Tak tohle byla řádná Kotletovka, břitký humor, akce, troška erotiky. Nejvíc pobavily postavy prof. Zlatníka, doktorů Křupky a Šrámka a jejich asistentky Jeleny. Pobaví to ale nejspíš jen ty, kdo znají předlohy postav osobně. Každopádně, velmi dobré. 5/5

7. Nemesis / Roman Bureš
Hodně syrový příběh o přicházejícím konci světa a lidech jež se s neodvratným koncem vypořádávají. 4,5/5

8. Čtyři Králové / Petra Lukačovičová
Povídka jež se odehrává v postapo Praze, Vltavou teče toxický sajrajt. Ulice jsou plné gangů a magorů a v nich pracuje skupina kurýrů, která má za úkol doručit důležitou zásilku. Čtivé se slušným příběhem. 5/5

9. Po Velké bouři / Jan Kotouč
Alternativní historie z doby kolem konce třicetileté války. Postapo svět je zde nastíněn jen okrajově, ale za vzniklé situace, kdy Rakousko nemá císaře se dějiny českých zemí ubírají prostě jiným směrem. Rád si od autora prečtu něco víc z jeho cyklu o velké bouři. 4,5/5

10. Dlouhá noc na Japetu / Julie Nováková
Jedna z nejlepších povídek v antologii. Svět je v řiti, lidé se snaží kolonizovat vzdálené objekty sluneční soustavy a na Japetu se dostávají do problémů. Hororová povídka s parádní atmosférou o boji o vlastní přežití. 5/5

11. Střep / Petr Schink
Povídka jak vystřižená ze světa mého milovaného Falloutu, na který se autor odkazuje i v úvodu. Boj proti zmutovaným zmetkům. Prostě parádní akční kousek. 5/5

12. Hltač kostí / Hanina Veselá
Zajímavá povídka ze světa, který ovládla podivná stvoření a zbytky lidí přežívají v mrakodrapu, kam na ně nové zvířecí druhy nemůžou. Na můj vkus tam bylo přespříliš slovanských postav (na to že se povídka zjevně odehrávala mimo Evropu), ale jinak to bylo velmi dobré počtení. 4,5/5

13. Caput Mortuum / Petr Stančík
K tomuhle jsem přistupoval s obavami. V poslední antologii mě Stančíkova povídka vůbec nebavila a tak jsem doufal, že tentokrát to bude lepší. Bylo, a to výrazně. Postapo krajina středních čech, detektivní příběh a na pozadí intriky mezi frakcemi usilujícími o moc. 5/5

14. Barva smrti / David Šenk
Další podoba apoklaypsy. Houba, která přiletěla z kosmu a žere veškeré dřevo a lidé se snaží proti ní bojovat. Lehce se to čte ale nijak výrazně povídka nevyčnívá. 4/5

15. Sliby se maj plnit / Kristýna Sněgoňová
Závěr knihy patří povídce, kde rezonuje hlavně morální dilema jedné z postav na pozadí světa, který obsadil přerostlý hmyz likvidující lidstvo. Lehce nadprůměrná povídka, velmi dobře napsaná a čtivá. 4,5/5

Průměr hodnocení: 4,5 takže jednoznačně pět hvězdiček za celou knihu.

kleo9554
27.11.2018 4 z 5

Tak zatím jsem si nedočkavě přečetla Kotletu a paráda:-D