Volání Kukačky
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna – od ospalého poklidu ulic ve čtvrti Mayfair po zapomenuté hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho. Volání kukačky je vysoce ceněný debut Roberta Galbraitha, v němž se poprvé setkáváme s detektivem Cormoranem Strikem a jeho sympatickou pomocnicí Robin, na jejichž další případy se můžeme těšit už nyní.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
The Cuckoo's Calling, 2013
Kniha se celkem dobře četla, zápletka byla dobře zamotaná i když občas se člověk v tom množství postav mohl trošku ztrácet. Trochu mě teda zklamalo, jak vyšetřování dopadlo - přece jen mi to přišlo takové nepravděpodobné, že by se někdo, kdo má takovou minulost, hned od začátku rozhodl takhle zachovat.
Co mi však nejvíc vadilo a působilo na mě při čtení vyloženě rušivým dojdem, byl přechod ve vypravování z minulého do přítomného času na konci knihy. Naprosto to sem nesedělo a úplně mně to odvádělo od soustředění se na děj samotný. Opravdu nešťastné použití změny času...
Velmi rozvláčný děj, předvídatelný závěr, vše obalené záplavou vulgarismů, další knihy už určitě ne.
Příjemně čtivá detektivka, zase trochu jiná než ostatní. Jen mi trochu připadalo, že v průběhu psaní paní Rowlingová ještě nevěděla, kdo bude vrahem a tak nějak to nechala na poslední chvíli :-) Ale i tak bezva čtení.
Když to pojmete jako oddechové čtení, ve kterém se na vás valí příliš mnoho faktů a nečekáte příliš od konce, tak kniha splní svůj účel :-)
Knihou jsem byl příjemně překvapený. Ze začátku je sice tempo velmi pomalé, ale poté, co jsem se prokousal méně záživným úvodem, jsem byl spokojen. V detektivkách je vždycky zásadní postava vyšetřovatele, a zde mi byl sympatický jak Cormoran (i když je to složitá osobnost), tak jeho asistentka Robin. Zaujalo mě i prostředí velkoměstského Londýna, protože ze svých oblíbených knih jsem zvyklý většinou na Skandinávii. Škoda, že závěr je téměř takový výstřel naslepo, kdy je prostě kniha v jednu chvíli utnutá tím, že zjistíme, kdo je vrah. Na druhou stranu odhalit vraha není zase tak složité, celou knihou jsou propleteny náznaky, takže pro mě závěr nebyl nijak šokující. Na to, že se jedná o první detektivku J. K. Rowlingové, je kniha velmi dobrá. Těším se na další příběhy, které si nenechám ujít.
Kniha mě nezklamala. Harry Pottera nemusím, zatím (třeba se k němu časem s dětma propracuju), Cormorana Strikea jednoznačně ano. Za mě plný počet. Jsem nadšená z jazyku, baví mè chytrý detektiv, který patrá, píše si poznámky, ptá se, zjišťuje a má po ruce pracovitou a bystrou kolegyni. Jsem ráda za intelugentni detektivku bez hrůzných masakrů, násilí na nevinných obětech, ... Těším se na květen a nový případ Cormorana.
Kniha super, četla jsem ji jedním dechem. Stylem mi hodně připomíná severské dektetivky.
Nejdřív se mi dostal do ruky Hedvábník, tedy "druhý díl série", který se mi četl dobře - upoutal příběhem, stylem, sympatiemi postav. Díky tomu, že Volání kukačky jsem četla až poté, již jsem věděla o některých vývojových zvratech, ochudila jsem se tedy o moment překvapení, ale myslím, že to nutně nebylo jediným důvodem toho, proč mě Kukačka nezaujala tolik. Děj je místy hodně rozvleklý, některé stránky jsou doslova nudné. Hedvábníkem jsem listovala se zatajeným dechem, Kukačku opakovaně na dlouhé dny odložila a nedokázala se k ní vrátit. Když jsem ji nakonec dočetla, musím říct, že ani poněkud překotný konec mému dojmu z knihy nepřidal. O poznání průměrnější dílo, které nedokáže tolik chytit, nevyniká detektivní chytrostí a chemie mezi detektivem a jeho asistentkou se mi nelíbila tolik, jako v Hedvábníkovi, i když zde jistojistě měla výrazně větší možnosti. Škoda, šlo to napsat i lépe.
Přečetla jsem knihu jedním dechem :-) za mne super, pravda je sice, že jsem měla obavy, že to bude nemastné neslané, ale byla jsem mile překvapena ...
Takže já jsem knihu nedočetla, vůbec mě to nebavilo a nezaujalo. Dokousala jsem se cca do 3/4 a pak odložila. Škoda, asi jsem měla po Harry moc velká očekávání.
Tak já musím napsat, že z této knihy nadšená nejsem. Zdála se mi strašně zdlouhavá, místy jsem se vyloženě nudila, také mě pachatel napadl hned na začátku knihy a bohužel jsem se nespletla.
Výborná kniha, která mě bavila o začátku až dokonce. Sympatické hlavní postavy, zajímavý děj. Opět si ověříte, že vždy jde jen o prachy. Vraha jsem tipla dobře, byť jsem si jím nebyla úplně jistá. Konec se mi zdál možná trošku přehnaný, ale i tak se těším, až se pustím do další knihy z této série.
Po Prázdném místu přichází úplně jiné téma a já mám z toho mám radost. Není to žádný krvák a zvrácenost a proto je to pro mě pohodové čtení. Hltám stránku za stránkou, místy trošku rozvláčnější než by bylo zdrávo, ale i tak jsem rychle na konci a chystám se na další díl.
Za sebe určitě doporučuji, líbí se mi to a fandím ji, ať takhle podobně píše dál.
Četlo se to moc hezky, hlavní hrdinové člověka zaujali. A i když jsem to prokoukla, vůbec mi to nevadilo. Co mi trochu vadilo je fakt, že jsem se chvílemi trošililinku nudila. Ale ono to asi jinak nejde, pokud chce autorka v jedné knize řešit zapeklitý případ a zároveň se zaobírat životy svých postav víc do hloubky.
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Pre mňa zdľhavé opisy prostredia, osôb.ˇKeď som si predstavila týmto štýlom čítať viac ako 400 str., tak som to zabalila.Knihu som mala našťastie požičanú z knižnice.Od detektívky očakávam troch rýchlejší spád deja.