Vrány

Vrány
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539377/bmid_vrany.jpg 4 3912 3912

Dvanáctiletá Bára si na prahu puberty připadá osamělá, jenže ne tak jako její dospívající vrstevníci běžně čelící nepochopení. Ona vážně sama je. Matka ji ustavičně srovnává se starší sestrou, která dělá „všechno líp“, otec své chování k ní mění podle toho, jestli se ženský zbytek rodiny zrovna dívá, a Bářinu výtvarnému nadání doma nikdo nevěnuje pozornost přesto, že ve škole na její kresby pějí ódy. Opakovaná a dobře míněná doporučení ohledně rozvíjení dívčina talentu ze strany učitelů mají ale velmi netypický dopad… Šrámy a stíny na duši se vrší a s nimi i temnota hluboko v Bářině nitru. Jedinými jejími důvěrnicemi se stávají vrány hnízdící před okny v parku. Jaké by to vlastně bylo být vránou?... celý text

Dom95
16.11.2024 5 z 5

Opravdu těžká kniha. Vybral jsem si ji, protože byla jedna z nejčastěji přidávaných do výzvy a líbila se mi obálka. Bohužel jsem si nepřečetl, o čem kniha je (což dělám skoro vždy) a byl jsem tedy překvapen. Mísí se ve mně pocity. Kniha byla napsána velice čtivě, poutavě, realisticky. Zároveň děj mi stahuje útroby.
Při své práci se setkávám právě s dětmi, které mají podobný, ale i horší osud, než Bára, tudíž si rád u knih (a filmů) raději odpočinu. Touto knihou jsem se dostal opět do práce a neodpočinul jsem si.
Určitě ale doporučuji přečíst.

Maaarci
15.11.2024 5 z 5

Tak toto byla síla

Roscata
14.11.2024 5 z 5

Krátký ale silný příběh. Celou dobu mi bylo Báry strašně líto a její matka mě neskutečně vytáčela. Je šílené, jak moc může matka nesnášet jedno ze svých dětí a neustále protěžovat jiné, podle ní "lepší". Celá tahle, na první pohled dokonalá, rodina byla extrémně toxická a nefunkční. Vůbec nechci uvažovat na tím, kolik takových "dokonalých" rodin kolem nás existuje.
Jsem vděčná autorce, že linku s otcem nerozváděla dál, už tak to bylo depresivní.
Tenhle příběh mi zůstane v hlavě hodně dlouho.

KatyM.
14.11.2024 5 z 5

Krátký, ale silný příběh, popisující kam až může vést "nevinná" výchova v rodině. Má první kniha od Petry Dvořákové, ale určitě nezapomenu. Po dočtení knihy jsem ještě dlouho zpracovávala.

bee88maja
12.11.2024 5 z 5

Petra Dvořáková je pro mne vždy zárukou kvality. Ani tentokrát jsem nešáhla vedle. Svižné ,a když na každé druhé stránce Vás maminka Barborky vytáčí do běla, tak je to myslím důkaz skvěle napsané knížky. Emocema jsem se zmítala, jako ta vrána. Zakráká, a je najednou pryč, ale uvnitř silně rezonuje, jakoby rezidua slov, chtěla mi vyklovat oči...

Baushka
03.11.2024 5 z 5

Rychlá, ale velmi emotivní knížka. Strašné nepochopení různých lidských povah. V mysli jsem se snažila přesvědčit matku Báry, aby konečně prohlédla, aby nebyla zaslepená svým úhlem pohledu, aby víc mluvily... Bylo to smutné počtení, ale moc hezké, ač psané hovorovou češtinou.

Mánička178
01.11.2024 5 z 5

Ty jo, tak takový příběh jsem fakt nečekala, úplně mi to vzalo dech. Docela unikátní téma, nikdy jsem nic podobného nečetla. Člověk se primárně všude dozví jenom o tom, jak jsou děti v pubertě otravné a na zabití, přičemž jako chudák je líčen rodič. Další věc, která mě zaujala je rozdílnost lásky rodiče k dětem... Je to vždycky tak, že rodič má některé ze svých více dětí radši? Spousta otázek... Díky za tento důležitý příběh a neotřelé prizma, jakým se na něj Petra Dvořáková dívá! :)

Jana K
28.10.2024 5 z 5

Taková rychlá sonda a nahlédnutí do jedné pražské rádoby spořádané, ale přitom nefungující rodiny. Kniha na jeden, maximálně dva večery.
Příběh je to smutný a velmi depresivní, celou dobu mi bylo hlavní hrdinky Báry neskutečně líto, naopak už dlouho jsem v žádné knize nezažila postavu, která by mi byla tak strašně nesympatická jako její matka. Tolik křivdy co napáchala na Báře, neustálé protěžování sestry Katušky… neskutečně mi lezla na nervy.
Ale díky této “matce roku paní Lundákové, jsem aspoň knihu zařadila do čtenářské výzvy - Kniha jejíž postava pracuje v knihovně.
Prostřihy s vránami taky velmi zajímavé, umocňovaly depresivnost a bezvýchodnost celého příběhu.
Ve vyprávění příběhu se střídají jak Bára tak i její matka a k tomu bych měla jednu výhradu a to ke stylu vyprávění. Styl vyprávění matky Lundákové je naprosto stejný jako styl vyprávění její pubertální dcery Báry a to nepůsobí vůbec věrohodně. Spoustu nespisovných výrazů (takovejhle, cejtit, bejt, celej, mejch, mladejch, nepřemejšlí aj.) a dalších paskvilů jsem ochotna akceptovat v mluvě puberťačky, nikoli její o generaci starší matky.
Co mě ještě v knize chybělo byla trochu větší propracovanost postav a vysvětlení charakterů postav, např. by mě enormně zajímalo odkud pramenila ta averze z matčiny strany k Báře, proč tolik vyzdvihovala druhou dceru Katku a další věci, které nebyly v knize podrobněji uvedeny na pravou míru.

Timkim
24.10.2024 5 z 5

Uff, tak tohle se mi neposlouchalo moc dobře. Z toho důvodu, že máme 3 děti a z toho dva kluky. 9 a 7 let a já se podvědomě snažím mladšího chránit. I když to starší nedělá se zlým úmyslem, mě přijde, že se mě snaží vyprovokovat a je tudíž i víc trestán. Ne fyzicky, ale naložením více úkolů a práce.
Ta matka mi lezla na nervy, ale když jsem si uvědomil, že v podstatě dělám to samé, musím se stydět. Kniha mi otevřela oči a zcela určitě přehodnotím svůj postoj ke svým dětem. 100% je tady málo.

Margherita_N
20.10.2024 5 z 5

Ta kniha je tak skvěle napsaná, úplně zahrála na nějaké struny ve mně, kde je pořád ukryté to milionkrát dospělými zklamané dítě. Báry mi bylo celou dobu tak líto. Anotace knihy nesedí, Báru poškozuje stejně, jako to dělali její rodiče. Nebyla vůbec nezvladatelná, naopak byla milá a hodná, a její sestra nebyla poddajná v pozitivním smyslu slova, byla to vypočítavá matčina spojenkyně. Těžký čtení.

citronie
10.10.2024 5 z 5

Strašně silný příběh. Četla jsem docela už davno, ale těžko se mi komentuje i dnes.. Petra Dvořáková je pro mě mistr silných uvěřitelných příběhů. Ráda ji čtu. I když je to někdy fakt sousto-jako toto a nebo jeji Zahrada...

Adina123
10.10.2024 5 z 5

Je to už půl roku, co jsem dočetla knihu Vrány, která ve mě zanechala opravdu silné emoce. Toto je příběh, o kterém si přejeme, aby byl opravdu jen smyšlený... ale bojím se, že v mnohém, ať už je to chování matky či otce není, bohužel, nereálný... Kniha se čte velmi dobře, ale obsah se tedy "tráví" špatně (tedy aspoň mě). I navzdory těžkému tématu je kniha krásným kouskem, mám ráda styl psaní Petry Dvořákové.

Aiden888
07.10.2024 5 z 5

Knížka se docela těžko hodnotí. Z hlediska toho, jak rychle ji budete mít přečtenou, je to jednohubka. Z hlediska čtivosti je příjemně a jednoduše čtivá.
Co ale asi jen tak nerozdýchám, je samotný děj. Už dlouho jsem v knize nepotkala tak nesympatickou postavu, jako byla matka dvanáctileté Báry. Žena, která se zajímá jen o to, co si myslí okolí a jak před ním vypadat co nejlépe. Neustále hysterická, protivná, a to její upřednostňování dcery “Katušky před “Barunou mě neuvěřitelně rozčilovalo. A to ani nemám vlastní děti. No, přečtěte si to sami.

MiTrevi
05.10.2024 5 z 5

No, co na to říct. Knížku jsem si otevřela v tramvaji cestou z obchodu a nemohla jsem přestat, dokud jsem ji nedočetla, takže za den jsem ji měla “hotovou". Je to hodně těžký příběh, hodně dobře napsaný. Tušila jsem, že se mě takhle knížka dotkne, ale netušila jsem jak moc. Knížka zachycuje krátký výřez ze života rodiny, ve které nikdo není v pořádku a nic není v pořádku. Příběh graduje a při čtení se člověk cítí víc a víc bezmocně, asi stejně jako hlavní hrdinka. Všechno působí až bolestivě pravdivě a reálně. Psaní ze dvou perspektiv je zajímavý způsob vyprávění a rozhodně knížku obohatil, jediné co mě trochu mrzelo, byl utnutý konec, ale vlastně už nebylo co dodat.

kurama45
30.09.2024 5 z 5

Pôrod ešte nerobí zo ženy matku. Najhoršie pre mňa boli scény, keď Bára matke plakala v náručí. Skúste si liečiť rany na duši za pomoci človeka, ktorý ich spôsobil.
Už som sa bola poďakovať svojej mame za to, aká je úžasná.

SirenKa
29.09.2024 5 z 5

Tak toto bylo rychlé, ale znepokojující čtení. Koncentrované sonda do utrápené dětské duše. Děsivé, jak málo stačí, aby se "normální" rodina stala takto patologickou. Málo? Trochu mi tu chybí začátek, co se stalo, že se vše takto zvrhlo. Protože svým způsobem soucítím se všemi, i s matkou, zaslepenou a zacyklenou ve svých ulpělých hodnotách. Jak mohla své dítě takto nenávidět/nevidět?
A ty protřihy s vránama - moc pěkné.

knihomol1985
24.09.2024 4 z 5

Smutný příběh o rodině, ve které malá holčina neměla vůbec štěstí na rodiče ... Barča byla svéráz, ale rozhodně nebyla její chyba jak se ve svém věku chovala... Knize bych jen malilinko vytknul pasáže kde nebylo potřeba delších ,,detailů,, a utnutý konec ... Knihu doporučuji - přečtena za 2 večery .... :-) Zůstává u mě doma v knihovně.

Katelineth
23.09.2024 4 z 5

Smutný příběh, ale překvapivě pro mě jsem z toho nebyla tak “rozbitá. Četlo se to plynule a rychle. Styl jakým to bylo napsané, mi připomínalo jak píše Soukupová ( více pohledů členů rodiny, téma rodinných vztahů…) Její tvorbu mám moc ráda a tohle bylo taky dobré. Konec byl zajímavý.

Hakl54
20.09.2024 5 z 5

To byla moc smutná kniha o smutné holčičce a ošklivých rodičích.

Elion
08.09.2024 5 z 5

Vrány jsou dost depresivní jednohubkou. Ať chcete nebo ne, kniha vás chytí a nutí vás číst až do samého konce. Na tom konci vás pak vyplivne totálně semletý a psychicky vyřízený.
Je to příběh napsaný s velkým citem k tématu který se v něm odehrává. Protože to, co popisuje se může dít kdekoliv kolem nás. Za kterýmikoliv zavřenými dveřmi, od jakékoliv rodiny. Domácí násilí na dětech.
Doufala jsem že na konci příběhu se dočkám třeba pochopení toho proč se to dělo, proč byla celá rodina k mladší z dcer tak moc zlá, ale bohužel. To si můžeme jen domýšlet.
Na to, jak je to útlá kniha, nese obrovské poselství a měla by být čtena. A já věřím že nenechá nikoho chladným a že nejedno oko nezůstane suché.