Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky
Edgar Allan Poe
Kniha obsahuje 5 detektivních povídek amerického spisovatele – Vraždy v ulici Morgue, Záhada Marie Rogetové, Odcizený dopis, Vrah jsi ty! a Zlatý brouk. Ve třech povídkách vystupuje Augustin Dupin, známý svým analytickým myšlením. Ve čtvrté je detektivem anonymní vypravěč s břichomluveckými schopnostmi. V poslední povídce vystupuje William Legrand, který nalezne pirátský poklad. Parádní koláže Václav Sivko. Edice Máj, svazek 49.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 1964 , Mladá frontaOriginální název:
Murders in the Rue Morgue and Other Stories
Oblíbená již z dětství. Povídka Zlatý brouk čtená mnohokrát. A povídka Vraždy v ulici Morgue hodně, hodně drastická. A závěr povídky Vrah jsi ty - taky pěkně hrůzyplná představa...
Tohle mi moc nesedlo. Poe píše nádherné hororové povídky, ale jeho detektivní kousky mě bohužel moc nezaujaly. Snad je to tím, že jsem zvyklá na "dnešní" detektivky a vraždy v Poeově podání už prostě nevykouzlí ono u kriminálních příběhů očekávané napětí.
Slibovala jsem si o hodně více. Tak nějak ukáže případ, vysvětlí okolnosti. A zbylé dvě třetiny povídky jsou věnované hrdinovi, který vysvětluje, jak to všechno vypátral úplně sám, bez maminky...
Vraždy v ulici Morgue mě děsily už jako sedmileté děvče. Tehdy jsem je viděla ve filmovém zpracování a ještě pár let jsem se bála spát u babičky, která bydlela na zámku s věčně otevřenými okny v noci. Teprve dnes jsem si přečetla knižní předlohu a musím přiznat, že ono mrazení v zádech se vrací docela spolehlivě.
Nebylo to zlé, to ne. Od mistra hororu jsem čekal trocu víc, sice to byla detektivka s velice dobře vyvíjející se zápletkou, ale to rozuzlení a orangutan mi přišlo prostě jednoduchý :/
Přečteno jedním dechem, a to jsem na ni narazil čirou náhodou...velké doporučení pro všechny čtenáře detektivního žánru
Upřímně - všechny povídky jsem zhltla se zatajeným dechem a obdivovala se E. A. Poeovi, který mi dokázal, že jeho talent sahá od dekadentnějších hororů a smutných básní ještě mnohem dál. Dedukce, které používal v příbězích byly okouzlující, analýzy které rozlouskly pointu příběhu dech beroucí a konce ohromující. Nepřeháním, tuto sbírku si jednoduše nemohu vynachválit. Osobně se mi nejvíce líbila povídka Zlatý brouk (na kterou jsem sice narazila už dříve v jiné knize, ale velmi ráda jsem si jí připomněla), protože mě opět vrátila do dětství, kdy jsem zbožňovala pátraní po pokladech pomocí šifer. Zbylé čtyři byly taktéž velmi zajímavé - občas se divím, co se dokáže zrodit v něčí hlavě.
Knížku jsem četla na slunné francouzské pláži, a přesto jsem dokonale cítila atmosféru povídek. Poe je totiž dokonalý vypravěč.
Část díla
2011 | Povídky |
2009 | Jáma a kyvadlo a jiné fantastické povídky |
2013 | Černý kocour a jiné hororové povídky |
1964 | Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky |
Některé povídky byly úžasné a u některých jsem se občas ztrácela v ději. Proto 4 hvězdy. :)