Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/bmid_zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg 4 7224 7224

Vysoko v kopcích Bílých Karpat jsou řídce rozeseta přikrčená stavení. Všude je daleko. Říká se, že právě proto si tam některé ženy dokázaly uchovat vědomosti a intuici, kterou jsme ztratili. Předávaly si ji z generace na generaci řadu století. Říkali jim bohyně, protože dokázaly bohovat – prosit Boha o pomoc. A jeho zásahům i trošku dopomoci… Říkalo se o nich, že vidí do budoucnosti. Proč tedy nezachránily tu svou? Dora Idesová je poslední z bohyní. Brání se přijmout zastaralý způsob života a věštit příchozím z odlitého vosku jako její teta Surmena. Vše se ovšem mění, jakmile pochopí, že co se v jejím životě zdálo být nešťastnou shodou okolností, bylo pečlivě promyšleným plánem. Její umístění v internátě, Jakoubkova ústavní péče, hospitalizace v psychiatrické léčebně v Kroměříži… Na konci 90. let na ni v pardubickém archivu ministerstva vnitra čeká operativní svazek vedený StB na vnitřního nepřítele – její tetu Surmenu. Dora nevěřícně rozplétá neznámé osudy své rodiny i dalších bohyní… Byly bohyně nebezpečím pro důvěřivé pacienty? Nebo byly skutečně ideologickou hrozbou normalizované společnosti? Či se o vyhlazení posledního reliktu pohanství postarala obyčejná závist a lidská zášť? Nový román Kateřiny Tučkové, autorky bestselleru Vyhnání Gerty Schnirch, je fascinujícím příběhem o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Kniha bude zfilmována, objeví se na jevišti zlínského divadla a je překládána do několika jazyků.... celý text

Lokina
15.11.2023 4 z 5

Ze začátku knihy jsem byla mírně rozčarovaná a říkala si, že tohle nebude můj šálek kávy. Start knihy působil hodně rozvlekle, nemohla jsem se zkrátka začíst. Ani ne před půlkou knihy nastal zlom a začala jsem příběh opravdu vnímat, kde Dora odkrývá pravdu o bohyních, ale i o své rodině. Jak se postupně dostávala k pravdě, tím víc to začalo být čtivější, zamotanější a napínavější. Téma Žítkovských bohyň mě opravdu zaujalo, donedávna jsem o tom nic nevěděla.
Hlavní hrdinka mi moc k srdci nepřirostla, zdála se mi odtažitá, trochu nesympatická, ale svou roli zde i hrálo, že měla těžké jak dětství tak i dospívání.
Pokud vás zajímá český folklor, určitě si knihu přečtěte.

Janina82
12.11.2023 3 z 5

Z této knihy mám rozporuplné pocity. Chvílemi jsem četla s nadšením, těšila se, co bude dál. Chvílemi se nudila a přeskakovala celé odstavce kniha má velmi zajímavý námět, to je plus. Bohužel jsem se nemohla s hlavní postavou ztotožnit, to její vykreslení mi přišlo takové ploché, neuměla jsem se do ní vcítit, nevěřila jsem jí. Ale celkově jsem ráda, že jsem knihu přečetla , dozvěděla jsem se spoustu nových a zajímavých informací

Plativa
05.11.2023 5 z 5

Musím uznat, že jsem nikdy nic podobného nečetla. Jak strukturou tak chronologií, to že velká část příběhu je popsána skrze úřední záznamy, dopisy a sdělení, které hlavní postava Dora získává z archivu. Velmi zajímavé zároveň mi to poskytlo náhled na práci archivářů a na hodnotu, s jakou přináší informace do společnosti. Příběh sám o sobě je spíše nostalgický a smutný, zároveň ale tak nevšední a zajímavý, především jak na pozadí popisuje společenské reformy a režimy minulého století (to je prostě nevyčerpatelné téma, jestli si někdo myslí, že už vše ví o hrůzách nacismu a komunismu, mýlí se).

mila2411
31.10.2023 5 z 5

Za mě SUPER! Ani nevím proč mi to tak dlouho trvalo, než jsem se k této maxiknize dostal, ale stálo to za to. Dokustyl kombinovaný s klasickým vyprávěním mi naprosto sedl a s přibývajícími stránkami jsem se od knihy nemohl odtrhnout. Výborná, sqělá kniha.

Safrika
20.10.2023 3 z 5

Kniha byla zajimava, libila se mi, pribeh ctivy, jen to nebyla uplne ta pecka, kterou jsem ocekavala.

AnoMANder
19.10.2023 5 z 5

Neuvěřitelně silný příběh založený na skutečných reáliích. Výborně kombinuje metodu vyprávění a zápisů z úředních spisů. Autorka postupně odkrývá jednotlivá tajemství rodiny, jejich obavy až do konce.
Vypravěčsky je to napsáno skvěle, těžko se odtrhnout, výborně zachyceny pocity postav.

Gimli
15.10.2023 5 z 5

O tématu knihy jsem nevěděl nic. Jen jsem věděl, že je kniha oblíbená. Bylo to velmi poutavé čtení, při němž jsem se dozvěděl o fenoménu, o kterém jsem do té doby neměl tušení. Nesmírně mě bavil investigativní háv výstaby celého příběhu. Navíc se odehrává v oblasti, odkud možná pocházeli někteří mí předci.

Rade
11.10.2023 4 z 5

Výhoda Kateřiny Tučkové je, že vybírá zajímavá témata, bylo tomu tak u Vyhnání Gerty Schnirch, tady je téma ještě atraktivnější. Je jasné, že musí chytnout.
Příběh je to na každý pád umně spletený, vyfabulovaný na základě skutečných reálií žítkovských bohyní, mě asi - samozřejmě vedle vlastních bohyní - nejvíc zaujala ta hra na skutečnost, úřední spisy, dopisy, hlášení, u kterých čtenář může nabýt dojmu, že jsou to opisy skutečných dokumentů a že tedy celý příběh je jen jakousi lehce upravenou literaturou faktu.
No ale tady už mám taky trochu pochyby, jako mám vždy, když se v beletrii objevují skutečná jména, přece jen to propojení skutečnosti a smyšlenek může být problematické a vlastně chápu, proč u mnohých, zvlášť místních, vyvolává otazníky. Tím spíš, že v knize nabývá na vrchu spíš ta negativní, černá magie a příběh se jeví nakonec jako dost pochmurný, a to nejen těmi estébáckými persekucemi...
Nicméně knihu jsem přečetla s chutí, palec nahoru, za tu hromadu faktů, které musela autorka nastudovat, a hlavně za to přiblížení fenoménu žítkovského čarování a magického kraje Bílých Karpat.
Samozřejmě po přečtení knihy jsem začala pátrat, jak to bylo "doopravdy".
Doporučuju knížku Žítkovské čarování Jiřího Jilíka, z této publikace si dovolím citovat:
"Jestliže však anglické ,cunning fol´ do jedné shořely jako čarodějnice na hranicích, bohyně ze zapomenutého karpatského regionu Kopanic - byť i ony byly vystaveny pronásledování - středověký hon na čarodějnice přežily. V 19.století dokonce zaznamenaly dobu své největší proslulosti a slávy a během 20.století se jako přežitek pověrčivosti z našeho světa vytratily, aniž by si kdokoliv uvědomil, že jsou posledními autentickými představitelkami násilím vymýceného, nám neznámého a nedostupného poznání a vědění, které provázelo člověka na tisícileté pouti tímto světem.“

Kulturnice
30.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Na knihu jsem narazila víceméně náhodou a nelituji. Přečetla jsem jedním dechem asi za 3 dny. Téma mne moc oslovilo, bylo tam vše, co mám ráda - historie a její zkoumání, folklór (jako bych slyšela svou profesorku vyprávějící o Kopanicích), téměř detektivní vyprávění. Autorka udělala kus práce při shromažďování materiálů. Staletí Bohyně přežily a nakonec je zlikviduje STB. Nu, škoda. Doporučuji k přečtení. Velmi zajímavý fenomén.

HanaNov
10.09.2023 4 z 5

Zajímavé téma, pečlivě zpracované a s překvapivým koncem. Není to jednoduché čtení, měla jsem pocit, že se textem musím doslova prokousávat, ale odměnou mi byl rozvětvený krásně napsaný příběh. Líbilo se mi propojení děje s dokumenty z archivu STB, i to, jak se příběh stáčel jinam, než jsem čekala. A konec byl pro mě docela šok. Tohle mě tedy opravdu nenapadlo ani náhodou!

Luteka
31.08.2023 5 z 5

Extrémně zajímavé téma výborně zpracované. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout ani na chvilku. Doporučuji do jakéhokoliv počasí, jelikož na tento skvost je čas vždy :)

Christeene
21.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Super! Jen tedy na to, jak byla Dora chytra, tak to vazne neodhalila, ze co je jeji milenka zac?!

chrudas
20.08.2023 5 z 5

Příběh plný zajímavostí z historie, četlo se dobře. I když je to knížka plná životních težkostí a rodinných tragédií, zaujme.

Pavla2
20.08.2023 5 z 5

Detailní práce s historickými reáliemi, která se je přesně vybalancovaná tak, aby šlo o zajímavé poznávání a nikoliv o nudné poučování. Možná to u někoho tuto hranci překročilo, u mě to bylo tak akorát. Život v jednom koutě Moravy, z jehož těsné blízkosti pocházím, je popsán velmi realisticky precizně a povahové charaktery a "životní styl" kopaničárů zcela podle pravdy, ať se to místním líbí nebo ne.

dangerkriss
19.08.2023 3 z 5

Pro mě rozhodně zajímavé čtení s překvapivým koncem. Některé pasáže knihy se mi četly hůř, občas jsem něco jen tak letmo proletěla, protože se mi nechtělo do sáhodlouhého textu zabředávat. Nicméně mě příběh bohyní zaujal a vlastně mi teď po dočtení chybí. Tučkovou jsem četla poprvé a určitě ne naposled.

Vestička
17.08.2023 4 z 5

všechno dokupy. Nacisticá ezoterika, zlí, zlí, zlí, bakaní komunisti, domácí zabijačka, čarodějnické procesy (to kdybych věděla, tak si s knihou nezačnu, tady prokázala autorka, že psát umí, a to až moc ) udavačství, ano škaredí, malí podlí Češi udavačští, zlí, zlí moc fujky. Šikana v komunistickým internátu pro opuštěný děcka. Chlast a postižený děcko( pane bože , další téma, kterýmu se vyhejbám). Útlak katolické církve , a chudák farář. Příliš mnoho pátrání v archívech. Slovník těch STB stejný, jako z životopisu našeho pana prezidenta, když se hlásil do rozvědčického kurzu Velice autentické. Potom taky zlí lékaři v hrozné psychiatrické léčebně. A čarování a přírody jen pomálu. , kletba, zahánění bouřek. A nevěřím že svěřili negramotné ženské 2 malý děcka. Leda by je očarovala. Na závěr bych chtěla říct, že autorka výběrem těchto společensky významných témat, a jejich uchopením prokázala kladný vztah k demokratickému zřízení. A cenu Magnesia Litera si plně zaslouží. Pouze je třeba dodat, že v knize se vyskytují pouze dvě lesby a žádná osoba nebinární , fluidní nebo trans. Vzhledem k tomu, že kniha je již 10 let stará, a v té době ještě nebyla problematika transsexuality v naší demokratické společnosti až tak silně akcentovaná, a věřím že autorka od té doby j vyspěla, což bude moct prokázat v další své práci. Dále navrhuji, aby dílo bylo zfilmováno. Režírovat to bude Hřebejk, a Surmerku bude hrát Geislerová Anna . Mj. Věděli jste že v Knize Legenda o Ostojovi popisuje archeolog Zdeněk Smetánka, jak se s jednou z Bohyň potkal?

lucie43
08.08.2023

Syrová a pravdivá sonda do života moravských Kopanic, i když se to tamějším obyvateům moc nelíbí. Ale jejich styl života takový opravdu byl (a někdy pořád je).

Andělský
07.08.2023 1 z 5

Hodně jsem o ní slyšel a těšil se na ni. Po 40. stránce jsem odložil. Téma bylinkářství a zaříkávání mě přitahuje, ale do této knihy nejsem schopen se začíst. Slova mi lítala jedním okem tam a druhým ven, otočil jsem stránku a už jsem nevěděl, o čem byla ta předchozí. Zbavovat se jí nebudu, třeba k sobě nakonec navzájem dozrajeme.

Monnyska
01.08.2023 4 z 5

Zajímavé téma, kniha podobně postavená jako pozdější Bílá voda, ale měla jsem obdobný pocit jako u Bílé vody... Někdy jsem se ztrácela ve vedlejších postavách, těžko jsem si udělala vztah k hlavním postavám... Mnoho otazníků a náznaků, které by nám měly do sebe zapadnout, ale přesto mnoho otazníků nevyřčených... konec překvapivý, ale pro mě takový nijaký, ale příjemné zpestření léta zajímavým tématem....

Andrea864
01.08.2023 5 z 5

Silný příběh. Výborně vytvořené dokumenty, které dodávají příběhu na autentičnosti a vždy o kousek poodhalí tajemství, sled událostí a odpovědi na otázky proč a jak. Velmi zajímavé informace o dávné i nedávné historii života žítkovských bohyní a jejich ženské rodové linii, která zřejmě sahá až do dávného úsvitu dějin a jistě - i když zdánlivě ukončena - bude pokračovat dál. Skvělé nahlédnutí do způsobu, významu, odkazu a magii bohování. Vřele doporučuji.