Zvířecí statek
George Orwell (p)
VÝSTAVNÍ VEPŘ STAROSTA, chlouba statku pana Jonáše, nabídne na sklonku požehnaného života vykořisťovaným zvířatům lákavé řešení. Stačí odhodit okovy a vyhnat prapůvodce všeho útlaku: člověka, jenž si až doteď přivlastňoval plody jejich dřiny. Povstání na zaostalé usedlosti na sebe nenechá dlouho čekat. Protože však každá společnost – tedy i zvířecí samospráva – potřebuje řád, ujmou se vůdčí role Starostovi prasečí soudruzi. Odhodlání, pravidla, sny i nerozborná jednota revolucionářů se ale začnou drolit ve chvíli, kdy Zvířecí statek vedle lidských škůdců napadne zákeřný vnitřní nepřítel. Zakrátko tu zavládnou demagogie, hlad, hrůza a násilí… Nový český překlad alegorie o krachu idejí bolševické revoluce míří ke generacím, které už byly osvobozeny od komunistického blouznění o „světlých zítřcích“. Největší kritik totalitních režimů 20. století, inspirovaný zvěrstvy Stalinova Velkého teroru, varoval Evropu před tím, že k pohádkám o rovnostářství není radno vzhlížet. Zanícení reformátoři, jichž se po válce – Orwellova kniha vyšla v roce 1945 – rojily všude zástupy, totiž zapomínají na naše tisícileté rozpory i přirozené sklony ke špatnostem. A tak je původní útlak vystřídán dalším a vrchnost se v tom znovu s potěšením rochní. Příklady vidíme kolem sebe. Tento zcela nový český překlad nejslavnější satirické antiutopie opatřil sugestivními barevnými obrazy Boris Jirků.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , LedaOriginální název:
Rebelión en la granja, 1945
Velmi nadčasové, podnětné a alarmující. Rusko, Kuba, KLDR....., ani nám se obdobná zkušenost nevyhnula a musíme si dát zatraceně pozor, aby se byť v lehčí formě u nás obdobný systém znovu neobjevil!
Právem tato kniha patří do povinné četby, i když se ukazálo, ukazuje a bude ukazovat, že ani tesat ji do kamene nepomůže, přečíst ji a přemýšlet nad ní by měl opravdu každý. Geniální, nadčasové, prorocké...ale vše už bylo řečeno...lidé, čtěte...my přece nejsme prasata...
*čtenářská výzva 2021: Kniha, která je (byla) v některé zemi zakázaná
Po románu 1984 jsem se domnívala, že to Orwell jen trefil . Farmu zvířat jsem četla bezprostředně po knize o KLDR a jsem si téměř jistá, že tu skleněnou kouli prostě mít musel.
Z této knihy mně chodila číst různé úryvky, které ji zaujaly, dcera, která má knihu v povinné četbě a chodila tak často, že jsem si ji od ní půjčila a po letech si ji znovu celou přečetla. Nadčasové, pravdivé čtení a tolik, tolik potřebné zejména v této době, v této (naší krásné) zemi. Myslím, že toho spoustu pochopila i stále ještě náctileta dcera, chtěla se o tom bavit, diskutovaly jsme a já pocítila radost spolu s vírou, že se budoucnosti není třeba bát. Oni to zvládnou :-).
Slyšela jsem v podání Petra Čtvrtníčka, bylo to skvělé.
Dlouho předlouho odkládaná knížka, v určité době trochu kapric, jakože - tys fakt? nečetla? Orwella?? NE!!! Mulisymulisy!!! :(((( ... A pak už mi nějak unikal, vždycky bylo něco jiného. A pak už mi tolik nesešlo na tom, co si kdo myslí o mém výběru četby, až jsem se nakonec sama sebe jednou zeptala - tys fakt nečetla Orwella? - a koupila jsem si ho.
Některé knížky nepromeškáte, Farma zvířat k nim patří. Vlastně, bohužel. Je to podobenství o tom, co bylo, je, a bezpochyby taky bude, což odvážně tvrdím, přestože jsem si zrovna někam zašantročila svou křišťálovou kouli. Když jsem doposlouchala, tak si (ještě v zajetí té síly) povídám - super, máme to z krku, ještěže někoho napadlo to napsat... A pak jsem se vzpamatovala, rozpomenula se KDY to Orwell napsal, a co se stalo od té doby všude možně. No, co naděláme. Třeba jednou... (?)
Tato kniha si prostě své místo v povinné literaturě zasluhuje. Podle mého skromného názoru, by si ji měl přečíst každý. Je krátká, je snadna poživatelná i pro nečtenáře a sakra výstižná. Je krásné, jak moc velké poučení z bajky může plynout. Navíc je to skvělá lekce z historie, co víc si přát.
Opravdu nadcasove dilo, pravdy v nem zminene plati dnes a denne. Bajka o tom, jak se zvirata uvarila jako zaby...
Je zajímavé, jak přesvědčivá lež stačí k tomu, aby se věřilo v lepší zítřky. Bajka plná podobenství.
História sa opakuje a Orwell to vystihol presne. Nečudujem sa , že kniha bola zakázaná.
Opravdu geniální a pravdivá záležitost. Pro mě taky mnohem srozumitelnější než utopistické dílo 1984. Alegorie koloběhu života v Sovětském svazu je trefná. Začíná to velkými sny a nadějemi, abychom nakonec zjistili, že nová mocenská revoluční elita se stane nápadně podobná těm, které s velkou pompou vypudila. Zaujalo mě ideologické učení - animalismus a 7 přikázání, které sice platily, ale jak to tak bývá, jen pro někoho. Ale co - hlavně, že všechny čekají světlé zítřky, protože budeme pracovat lépe a radostněji!
Tak na tohle opravdu jen tak nezapomenu! Kromě toho, že jde o úžasně, až děsivě, nadčasové a neuvěřitelně poutavě napsané dílko, pro mě zůstane nezapomenutelné i to, ze jsme si ho s dcerou během dneška vzajemne předčítaly a měly z toho tak vlastně audioknihu. A bylo to hrozně fajn. :)
Geniální nadčasová záležitost. Bohužel pořád a pořád aktuální. Ilustrovat, že cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly a že to vždycky dopadne tak, že se na hrad dostane nějaké tučné rafinované prase, na zvířecí komunitě, to bylo prostě geniální.
Skvěle jsem se bavil a samozřejmě doporučuji.
Je to nadčasová kniha, vyjadřující v alegoriích na zvířatech jednání lidí, jak to bylo možno pozorovat v totalitních systémech, ale nejen v nich.
Je to trochu deprimující uvědomit si, že toto dílo napsal Orwell v letech 1943 - 1944 a pak se z této bajky přenést do naprosté reality například Farmy Československo v letech 1946 - 1989, kde si milióny lidí prošly NAPROSTO stejnou zkušeností. To srovnání je opravdu mrazivé!
Ano, my lidé dokážeme beze sporu velké věci, dokážeme ale také páchat neskutečné zlo a násilí a dokážeme se také chovat hloupě, jako ovce.
Točí se, točí kolo ozubené... a pořád dokola. Úžasné, jednoduché, vtipné a neskutečně nadčasové. Nelze jinak, než smeknout před panem Orwelem a jeho proroctvím. Jenže ono ani tak proroctvím není, vždyť se to všechno pořád opakuje. Vždycky je na začátku někdo, kdo to "myslí dobře" a komu se hezky naslouchá, kdo říká to, co chceme slyšet. A pak už to jde rychle a karty se rozdávají.
I naše generace má svoje kajícníky
A fízly z honorace a skromné úředníky
A tvory bez svědomí a plazy bez páteře...
Kniha útla rozsahom, ale veľká obsahom. V príbehu je popísaná časť dejín Sovietskeho zväzu a je až desivé sledovať, ako sa z ušľachtilých ideí stávajú nástroje diktatúry a neslobody. Kniha je nadčasová a dajú sa v nej nájsť podobnosti aj so súčasným svetom, ktorý poznáme. Alegorické vyobrazenie zvierat namiesto ľudí je spracované geniálne. Každý druh zvieraťa predstavuje iný typ človeka a vidno, kde by sa kto v hierarchii farmy nachádzal. Niektoré zvieratá boli naozaj veľmi naivné, niektoré veľmi ovplyvniteľné, niektoré zaslepené, ale tak je to aj s ľudmi. Metafory, ktoré autor používa sú jasné, výstižné a trefné. Na pár stranách je popísaná cesta k slobode, ktorá končí otroctvom a diktatúrou. Páči sa mi, že každá veta v knihe má či už väčší, alebo menší význam a nie je tam žiadny zbytočný balast navyše. Smutné je, že je v knihe zobrazená ľudská prirodzenosť. Knihu som mala prečítanú za necelý deň, určite odporúčam. "Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie."
totalitní stát bajky satira zfilmováno alegorie podobenství komunismus rozhlasové zpracování totalitní režimy doporučená školní četba komunistický režim George Orwell, 1903-1950Autorovy další knížky
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Ani jsem netušila jak to bude smutné a bohužel také velmi nadčasové čtení. Dokonale a výstižně podáno. Až z toho jde mráz po těle.