3DD!3 3DD!3 komentáře u knih

Vůle Vůle Brian Azzarello

Azzarelova Wonder Woman si drží svůj standard a ze sérií u nás vydávaných New 52 je rozhodně nejlepší. Postavy se vyvíjejí místy velice překvapujícím způsobem a některé nové charaktery jsou mile sexistické. Hlavním tahounem Vůle je tentokrát Válka, který vystupuje ze stínu a ukazuje nečekaně dobráckou povahu, když se pouští do tréningu utiskované amazonky, které přezdívají Hlíno. Zatím nejlepší kousek čistě o Wonder Woman co u nás vyšel.

16.10.2018 5 z 5

Válka velké trojky Válka velké trojky J.M. DeMatteis

Konečně smysluplné vydání velké komiksové události, která proti sobě poštve všechny tři ligy spravedlnosti. Díky poslepovanému příběhu dává dějový oblouk smysl, torza z předchozích vydání od BB/Artu se najednou stávají důležitými součástmi mozaiky. Motivace postav jsou podložené událostmi, které v knize najdeme a do popředí se konečně dostávají hrdinové/antihrdinové jako je Shazam nebo Constantine, kteří byli doteď trestuhodně nevyužití. Konec je tak nyní neuvěřitelně podařeným vnadítkem na další bombastickou sérii ze světa naruby. P.S: Lemirovy a Fawkesovy pasáže příběhu jsou páteří celého konfliktu kolem kterého Johns plácá scénáristicky jednoduché bitky... proto to samostatně nedávalo smysl.

13.10.2018 5 z 5

Tajemný poutník a další příběhy Tajemný poutník a další příběhy Mike Mignola

Povídkový Baltimore je mnohem lepší než ten ucelený. Úderné pointy a děsivé nestvury jsou rozmanitější a pěkně dokreslují trouchnivějící svět po první světové válce. Finální příběh pak nádherně připravuje půdu pro konfrontaci s inkvizitorem. Doufám, že se dočkáme ještě dalších flashbacků.

03.10.2018 5 z 5

Hammerhead Hammerhead Andy Diggle

Dynamická akční bondovka, Diggle na rozdíl od Ellise méně filozofuje, ale o to více tlačí na pilu v akci. Casalanguidova kresba je úroveň výše než ta Mastersova, více komiksová, soustředěná na výbušnost celé situace. Sekvence Bond vs auto je bezvadná (na Fordku nikdy nebyl spoleh) a záporáka si nelze nezamilovat.

28.09.2018 5 z 5

JLA: Svoboda a spravedlnost JLA: Svoboda a spravedlnost Alex Ross

Nová verze Kmenu Andromeda po superhrdinsku. Bacily jsou svinstvo, ale i proti nim dokáže Liga spravedlnosti bojovat. Příběhově oldschoolové propagující ty správné americké hodnoty, co se týče kreseb tak fantasticky propracované. Hlavní postavou je nečekaně Marťanský lovec lidí a jeho filozofování krásně rámuje příběh o lidské bezmocnosti i hloupé agresivitě. Obrovský formát dává pořádně vyniknout Rossvým malbám. kéž by tak vyšlo i Království tvé...

27.09.2018 5 z 5

Město & město Město & město China Miéville

Pocta detektivním klasikám v Chandlerovském stylu. Miéville ale případ nálezu zohavené (a samozřejmě mrtvé) mladé ženy zasadil do prostředí dvou prolnutých měst jejichž spletitá pravidla případ zvláštním způsobem komplikují. K dokonalosti chyběl bližší popis toho jak se celá oblast v rozštěpila v prvé řadě a něco málo z tajemné historie trans-g. Možná si autor nechal zadní vrátka a Borlú se někdy vrátí na scénu.

25.09.2018 4 z 5

100 nábojů: Smůla 100 nábojů: Smůla Brian Azzarello

Zásady. Vůle je prosadit. Nutnost je pošlapat a nechat ležet v prachu. 100 nábojů není o ničem menším než je lidská nestálost, o tom jak se časem mění priority, o tom že co platilo včera nemusí nutně platit dnes. Finále ságy, ke které jsem se já osobně pročítal přes deset let (tomu se říká disciplína, dámy a pánové) aniž bych se kurvil s anglickým vydáním. Azzarelovo opus magnum o tom jak funguje svět a tom, že obvykle končí v plamenech a tratolišti krve.

23.09.2018 5 z 5

Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho Robin Furth

Nikdy nic nekončí. Poslední příběh z Rolandova mládí je úderný a plný smrti. Jae Lee se naposledy vrací, aby kreslil obrazy konce světla ve středosvětě. Ať jde o krásnou Aileen, kult uctívačů benzínové pumpy, nebo pomalé mutanty. Vdechuje život magickému světu, který se hnul. Odklon od předlohy v některých detailech mi ovšem ukradl odpověď... S jakou otázkou na rtech Cuthbert umíral? S jakou...

17.09.2018 5 z 5

Druuna 3 Druuna 3 Paolo Eleuteri Serpieri

Serpieri tentokrát Druunu vhání do osidel sexu poměrně málo. Svým způsobem to není až tak překvapivé, protože na cestě časem a prostorem nechal všechny muže (a aby nebyl obviněn ze sexismu až na Druunu, všechny ženy) zemřít. Pouští se do zkoumání umělé inteligence a jejího případného využití k uspokojení ženy. Výsledky však pro dámu nemusí dopadnout dle jejích představ. Klasika, jen chybí poslední příběh. Je to nepříjemně nedokončené....

15.09.2018 4 z 5

Ghost in the Shell 1.5: Human-error processor Ghost in the Shell 1.5: Human-error processor Masamune Shirow (p)

Určitě je to přehlednější a zábavnější než dvojka, ale chybí tomu nahé robotky. Celkově to lépe drží pohromadě. Týmové hašteření a zemitější zápletky se sledují mnohem lépe než kybernetické robořádění. Vraždy jsou správně krvavé a zpět jsou i hláškující Fučikomy!

09.09.2018 4 z 5

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Dlouho jsem hloubal nad tím, jestli jsem četl v poslední době četl něco ambicióznějšího, inspirativnějšího a čtivějšího než je Vzpomínka na Zemi. Samozřejmě jsou zde klasiky od Clarka a Asimova, kterými se Liou inspiroval, ale ty měly jednu velkou nevýhodu. Byly zaseklé ve svém čase, limitováni poznatky té doby. Spekulativní sci-fi se v druhém tisíciletí měla posunout do další dimenze, ale zůstávala poměrně konzervativní a vstoupit do ní se podařilo až této trilogii, jejíž závěr překonává nejdivočejší sny. Znovu šel skutečný svět do pozadí, abych mohl sledovat poslední špatné rozhodnutí zástupce lidského druhu. Temný les končí a my s ním.

04.09.2018 5 z 5

Žabí mor Žabí mor Mike Mignola

Skvělý příběh rozvádějící linii z Hellboye ústí v původ Abea Sapiena, který je řádně mrazivý a možná ještě tajemnější než se zprvu zdálo. Davisovu kresbu moc rád nemám, paradoxně jeho nestvůry vypadají lépe než obyčejní lidé. Těch tady naštěstí moc není.

30.08.2018 5 z 5

Tomb Raider: Archivy S.3 Tomb Raider: Archivy S.3 James Bonny

Archivy se jasně definovaly za a) jako četba pro nostalgiky, kteří hltají obrazy a jednoduchý (někdy až hloupý) brak, který postrádá pozlátko a potřebný nadhled, který třeba Indymu dodával Spielberg s Lucasem a za b) komiks pro teenagery, kterým stačí akce a zábava. Ani v jedné z těchto škatulek třetí Croftová neselhává. Komiks nabízí neuvěřitelnou porci stejně neuvěřitelné akce, klišovité záporáky, poklady i nevysvětlitelné záhady. Vizuálně je především zajímavá hra s odhalováním křivek titulní krásky, aneb vykouknutí je více sexy než celý full frontal. Scény sprchování nebo pochodování v ručníku tak dostávají nový rozměr a mohou směle rovnat těm akčním, často je i předčí. P.S: Finální čistě textová povídka je škvár nejhoršího kalibru.

20.08.2018 3 z 5

Green Lantern: Tajemství původu Green Lantern: Tajemství původu Geoff Johns

Důvod proč Deadpool zastřelil Ryana Reynoldse se skrývá ve jméně autora Tajemství původu, protože ten veskrze průměrný film je s komiksem téměř totožný. Jen ten divný mrak nahradil zubatý mimozemšťan. Johnsovi prkenné dialogy zachraňuje pouze pěkná kresba a samotná idea zhmotnit cokoliv. Jinak více méně průměr. Chcete zajímavého Green Lantherna? Přečtěte si Rudou hvězdu.

12.08.2018 3 z 5

Mlžný ostrov zbarvený do ruda Mlžný ostrov zbarvený do ruda Martin Šinkovský

Mlžný ostrov působí spíše jako start série než samostatná kniha proto zamrzí, že zkratkovité finále bez katarze pokračování svým způsobem vylučuje. Líbí se mi paralela s moderním Americkým přístupem, vytvořme někde problém, ať se můžeme realizovat. Kresba místy zajímavá, ale při akci nepřehledná.

07.08.2018 3 z 5

Simulakra Simulakra Philip K. Dick

Zajímavý svět, ale přespříliš povědomý, poslepovaný z jiných lepších Dickových světů. Utkvělo mi pouze neortodoxní pojetí cest časem. Simulakra se nečetla dobře a postrádala opravdu dobré postavy. Základní myšlenka má potenciál, bohužel ho téměř netěží, i závěr vyzní do ztracena. Možná neměla opustit formát povídky.

05.08.2018 2 z 5

Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Už dlouho mě žádná kniha nenutila číst po nocích a na úkor reálného života, takže před Liou Cch'-sinem nezbývá než smeknout. Čtivá žánrová lahůdka prošpikovaná strategickými kličkami čtyř tajnůstkářů (z nichž se sice ve finále vyklubou lidé s velice pochybnými hodnotami) a finálovým střetem připomínajícím myšlenkovou přestřelku. Ta Š' znovu ve vedlejší roli (part bez nejmenších pochyb psaný pro Chow Yun Fata) vládne, ale přidávají se k němu další fantastické postavy jako je Čang Pej-chaj nebo Rey Diaz. Mrazivě realistické vykreslení jak paniky tak marné naděje a dechberoucí první střet s neznámou civilizací jsou magnetem pro oči. Do zlatého fondu sci-fi patří Temný les právem.

01.08.2018 5 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Myšlenkově hutná sonda do motivů jednotlivců stojících za počátkem civilizačního konfliktu, který nemá obdoby a ukázka neochoty lidí zhebnout (Ta Š' ví, že hrubá síla zabere vždycky). Čínská kulturní revoluce je dobrým startovacím bodem pro pochopení motivace hlavní hrdinky, ale síla Liou Cch'-sinova románu spočívá aplikované fyzice, kdy starý problém gravitací se ovlivňujících těles překopal v důvod vymírání jedné civilizace. Ve své podstatě jde o prolog k (asi) gigantickému konfliktu, které sice sem tam využívá sci-fi berličky, ale jinak jde v Clarkových stopách ověřených nebo právě zkoumaných technologií a snahu o pochopení vesmíru a naší rolí v něm. "Jste jen hmyz."

23.07.2018 5 z 5

Knihy magie Knihy magie Neil Gaiman

Celé to působí jako předehra k něčemu většímu, ale i tak jde o velice příjemné putování skrze světy až na konec času. Možná Constantine je tu málo cynický, ale dělá chůvu děcku, tak se asi krotí. Po vizuální stránce je Knihy Magie úžasnou přehlídkou stylů tech nejpovolanějších. Magické.

10.07.2018 5 z 5

Sága 7 Sága 7 Brian K. Vaughan

Další skvělý zářez, tentokrát na Phangu. Zničení se blíží a smrt je všude!

29.06.2018 5 z 5