3DD!3 komentáře u knih
DUMA KEY je duchařina ne nepodobná PYTLI KOSTÍ, jen je podle mého názoru o chlup lepší. Možná to bylo Floridskou atmosférou a lodí duchů pohupující se na vlnách ve Freemantelových obrazech, či prostě jen stylem vyprávění. Nevím, ty obrazy mě prostě pohltily. Kingovi se také do děje podařilo zakomponovat příběh o přátelství, u kterého si vzpomenete na jiné dva parťáky co si museli odkroutit svůj trest ve věznici jménem Shawshank.
Měl jsem pocit jako bych četl povídky ze zlaté Kingovy éry (70-80 léta) jen s vytříbenějším stylem v psaní. Ty slabší jen vyjmenuji protože jich vážně moc nebude. Nesedla mi WILLA, HARVEYHO SEN a MATURITNÍ ODPOLEDNE, při tom však jsou to velice kvalitně napsané povídky jde jen o to, že ten obsah mě moc neuchvátil. Rád bych ale naproti tomu vyzvedl povídku N., která ve sbírce patří k nejnovějším (podle mého názoru i k nejlepším), má dokonalou atmosféru a je napsaná moc pěkným stylem (dopísy, zápisy cvokaře, email). K mým oblíbeným v této sbírce patří i ROTOPED, VĚCI, KTERÉ PO NICH ZŮSTALY, NĚMÝ a ujetá šílenost V ÚZKÝCH o jednom takovém sousedském sporu. Tu rozhodně nedoporučuji číst před, při ani po jídle.
Spolu s Temnou věží jde o nejlepší Kingovu věc z období "po nehodě". Pod Kupolí je téměř tisíci stránkový macek nacpaný vynikajícími postavami (Šéf, Sanders, plukovník Barbie, Strašák Joe), napínavým příběhem a pro Steva typickým sarkastickým humorem. Vyřešení celé záhady je typicky Kingovské, nenápadné a ve své prostotě i velmi chytré. Jinak já osobně jsem si nejvíce užíval pasáže kolem metamfetaminové továrny, jejíž význam je v závěru vskutku gigantický.
První příběh mě moc nechytl. Nemám moc rád, když se Steve babrá v minulosti a i přes to mu nejde upřít jistý půvab. Druhý příběh o ženě, která vezme spravedlnost do svých rukou, už má tu správnou atmosféru. Schizofrenické průpovídky s navigací nebo kocourem všechno krásně oživují. Za naprostý vrchol považuji povídku PRODLUŽOVÁNÍ ČASU, kde King jednoduchý nápad vytěžil na maximum, závěr je pak dokonalým odrazem dnešní společnosti a na tváři mi vykouzlil pobavený úšklebek. Čtvrtý příběh o další ženě, která se chopí spravedlnosti, mi připoměl seriál DEXTER. Otázka co kdyby Rita zjistila, že... nebo libovolná manželka sériového vraha. Perfektní vykreslení postav je u Stephena samozřejmostí, ale tady jde o ukázkovou věc. Krásná práce.
Geniální začátek nejpodivnějšího rozměru Kingovy děsivé imaginace. Pulpová atmosféra s filozofickým přesahem. PISTOLNÍK míchá náboženství, literaturu, komiksy, filmy a shrnuje všechny tyhle náznaky v apokalyptickém světě jehož paměť postihla alzheimerova choroba. Ve světě který se neustále mění a šipka kompasu neukazuje sever. Tady prchá přes poušť tajemný muž v černém a podivně narušený pistolník Roland Deschain je mu v patách.