3DD!3 komentáře u knih
Konečně opravdu dobrá akční sci-fi. Vojenská příprava, dril, naprostá oddanost věci. Oslava války jako takové. Oproti většině filozovických vědeckofantastických děl je HVĚZDNÁ PĚCHOTA velmi osvěžující a nejeden akční sci-fi film (odkud si myslíte že se vzali mecháčci?) nebo hra z něj vycházejí. Film je hodně o něčem jiném a v podstatě se nedá s knihou srovnávat.
Výborně využité téma a nápad s postupným odhalováním nákazy skrze rozhovory není vůbec marný. Každá část (rozhovor) má jistá specifická odhalení ať už o zombíkách nebo o způsobu jejich likvidace. Promyšlená je do nejmenších detailů. Výborné čtivo na ukrácení dlouhé chvíle.
LISEY A JEJÍ PŘÍBĚH patří k tomu nejlepšímu co jsem od Stephena Kinga měl tu čest číst. King mistrně skládá jednotlivé vrstvy děje, prolíná současnost s minulostí a dovolí si v té minulosti vzpomínat ještě do větší hloubky. Něco podobného sice provedl v menším rozsahu například v PISTOLNÍKOVI nebo v TO, ale řekl bych, že v tomhle románu bylo přímo nezbytné jít právě touto cestou. Bez toho by příběh nikdy nemohl fungovat tak dobře. Vrcholné pasáže pak tvoří vyprávění Scotta o jeho zvláštní schopnosti a o pochmurném dětství, které si prožil. King rozhodě napsal čtivější nebo temnější knihy, ale LISEY A JEJÍ PŘÍBĚH patří rozhodně k jeho literárně nejvyspělejším.
Brilantní studie myšlenek pomalu ničeného člověka. Možná trochu předvídatelný děj King čtenáři vynahrazuje propracovaností každého detailu. Mám pocit, že do SROVNÁNO SE ZEMÍ vložil hodně ze sebe a ze svých obav v době hospodářské krize.
Pro začátek bych chtěl uvést, že Stephen King svůj úkol splnil a já počínaje tímto dnem končím nebo alespoň značně omezím volání z mobilních telefonů. SMS zprávy budou muset stačit :)... PULS trochu připomíná klasické zombie horory, které s takovou oblibou točí Kingův dobrý kamarád George A. Romero, jemuž je kniha také věnována. Obraz chaosu a destrukce společnosti se Kingovy povedl znovu dokonale (lidskou společnost ničí ve svých románech poměrně často;) a o zajímavé nápady tady taky není nouze. Postupná změna v chování "telefonních lidí" je dostatečně zajímavá, aby vás nutila hltat stránku za stránkou. Celkový děj trochu připomíná Válku světů (spíše film od Spielberga než knihu od Wellse) jen ti mimozemšťani jsou nahrazeni telefonními šílenci. Co se týká propojení s Temnou věží, nu řekněme, že jich je tam celkem dost. S knihou jsem jinak spokojen i když mi celkový dojem kazila jakási přílišná jednoduchost a velice neuspokojivé konečné vysvětlení fenoménu jménem Puls.
Klasická pohádka napsaná mistrovým nezaměnitelným rukopisem. Dalo by se říct, že je to čtení na "dobrou" noc :).
Zdá se mi až neskutečné jak dokázal Stephen popsat myšlenkové pochody psa. Postupnou přeměnu z milovníka lidí až k nelítostné zabijácké bestii. Finále je jako brnkání po hodně napjatých strunách no a úplný konec je to obávané prasknutí.
King ve své vrcholné formě. Lahůdkové povídky o vzdálených světech či vnitřních děsech nedávají člověku za některých obzvláště ošklivých nocích usnout...
Christina sice nepatří ke Kingovým nejlepším, ale má své kouzlo. Znovu útočí Stevova neselhávající imaginace, která do starého Plymouthu narve duši démona a do cesty jí strčí všemi opomíjenou, bezvýraznou nulu. Osobně se mi hodně líbil styl vyprávění, který se v průběhu knihy střídá.
Napínavý, vtipný, ale smutný román s typycky Bachmanovským koncem. Stephen King se bez nejmenších problému vrátil do bot svého druhého já a dal světu jeden z Jeho nejlepších kousků. Příběh Claytona "Blaze" Blaisdella mladšího je jednoduchý, překvapivý a plný smutých nebo legračních příhod, ale hlavě je dobře napsaný. Flashbacky do minulosti hlavního hrdiny navíc patří k tomu nejlepšímu co King napsal. Určitě se vám při čtení vybaví díla jako Tělo nebo Talisman, ke kterým mají určité části hodně blízko. Jde o zatraceně dobré počtení a já jsem jen rád, že Steve v té zastrčené krabici BLAZE našel.
Mé první setkání s literárním Conanem. Nápadité, chytlavé a ten svět mě pohltil. Pro malého kluka má ta kniha všechno a rád na ty časy v Zingaře vzpomínám.
První vydání jsem kdysi vyhrabal v tátově knihovně a Howarda jsem tehdy znal jen jako toho chlapa co napsal Conana, podle kterého natočili film se Schwarzeneggerem. Jaké bylo mé překvapení, když jsem začal číst. Strach, který z těch povídek sálal, ta hrůza a zároveň hrdinství tváří v tvář naprostému zničení. Tohle byl jeden z klíčových odrazových můstků mého čtenářství.
Temný horor z pokřivené mysli génia strachu Howarda Phillipse Lovecrafta nás zavede do třicátých let minulého století. Skupina badatelů Miskatonické univerzity se tehdy vydala do neprozkoumané antarktické pustiny s cílem získat geologické údaje z doby vzniku ledového světadílu. Bílý kontinent však skrýval víc, než byla lidská mysl schopna pochopit. Pod sněhem a namodralým ledem vědci narazili na zkameněliny a pozůstatky neznámých tvorů, o kterých se jen v náznacích zmiňuje šílený arab Abdul Alhazred na stránkách neblaze proslulého Necronomiconu. Tunely, kterými se průzkumníci nakonec vydali, nebyly vytvořeny člověkem ani pro něj a to, co na jejich konci našli, jednoduše změnilo jejich chápání. Obrovské pohoří, několikrát převyšující nejvyšší himálajské štíty, byly překřtěny na Hory šílenství z jistého důvodu. Bylo to proto, že mozek těch, kteří viděli, co se za jejich hradbami skrývá, už prostě nefungoval správně.
Povedená myšlenka se svázáním příběhů, tradičně skvělých. I přesto, že Sandman nehraje hlavní roli. Mým nejoblíbenějším je kousek se šéfem smajlíkem. :)
Mé první setkání se Sandmanem. Hodně zvláštní pohádka, ve které je možné úplně všechno.
Perfektní atmosféra, mystický hrdina a příběhy, které se zažerou do mozku a nepustí. Pasáž s dr. Dee v restauraci je až obludně děsivá a mrazí z ní v zádech. Zvlášť když je vyvedena jen tuší.
Místy výborně čtivé, místy ztráceli AMERIČTÍ BOHOVÉ dech. Hlavně když někam zmizel pan Středa. Sama Gaimanova myšlenka je rozkošně hravá a originální. Mezipasáže z historie (přežívání) bohů v americe byli někdy lepší než samotný hlavní děj. P.S: Díky téhle knize jsem se naučil nějáké triky s mincí.
Pro mě osobně jde o nejlepší knihu co kdy Asimov napsal. Cestování časem pro mě ještě nikdy nebylo tak pohlcující. Krásně vysvětlené paradoxy, dějové zákruty a překvapivé zvraty ve chvílích, kdy se všechno rozbíhalo tak slibně. Hloupí lidé škodící sami sobě svou snahou zlepšení života... jak nadčasové téma, ale až v příběhu o čase dokáže naplno vyniknout. Mistrovská práce s tématem.
Skvělá myšlenka a vykreslení světa je bezchybné. Trochu tím trpí detektivní část, ale nejspíš je to i tím že tentokrát se tu Asimov pokusil o romanticky laděný příběh a v tomhle jeho podání jde o dost netradiční lovestory, podle jeho slov nezvládnutou, ale možná tím i dost vyjmečnou právě svou odlišností (jsme v budoucnosti a na jiné planetě proboha!). Každopádně perfektní studie, jedné možné, formy úpadku lidstva.
Dnes už klasický kousek. Pro mě první ne-povídka od Asimova a skvělá ukázka práce s žánry. Klasický detektivní příběh, i když dost triviální by se nakonec dalo říct, využívá prvky sci-fi ve prospěch děje a ne naopak jak je u některých autorů zvykem. Navíc je tu představen Daneel Olivaw, největší kápo série, drsný bouchač a zdroj údivu pro ubohého detektiva Baleyho. ;-)