85098211 85098211 komentáře u knih

Tajemství Velkého Vonta Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar

Pro mne definitivně nejlepší Foglarova kniha (mám na mysli celou Stínadelskou trilogii) - četla jsem ji jako první od tohoto autora na počátku 90. let a okamžitě mě pohltila. I černobílým televizním seriálem s Janem Třískou jsem byla fascinovaná. Prostě vynikající!

24.08.2017 5 z 5

Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

(audiokniha)
Nádherný, pohodový poslech! Interpretace Daniely Kolářové je to "pravé ořechové", co této audioknize sluší. Obsahově se ani tak nejedná o ucelený příběh, jako spíše o jednotlivé postřehy a zážitky autorky Marty Davouze (bývalé manželky Vladimíra Železného). Kniha je plná vtipných postřehů a je opravdu osvěžující. Jedna věc mi ale tak trochu vadila: vyskytují se tam (a dost hojně) dialogy v anglickém a francouzském jazyce - někdy se jedná pouze o samostatné věty. Sice jsem jim docela rozumněla (co mi moje základní znalosti angličtiny dovolily), ale pro posluchače, který není tolik jazykově vybaven, by poslech mohl znamenat malý problém. Přesto si mne audiokniha opravdu podmanila...

07.07.2017 5 z 5

Konec vosí sezóny Konec vosí sezóny Denise Mina

Tuto knihu jsem jako audio poslouchala už před poměrně dlouhou dobou a ten pesimismus spojený s depresí, který je tam po celou dobu cítit, mě nechtěl pustit několik dalších dní. Napsáno výborně, interpretace Jaromíra Meduny vynikající a i ty popisné pasáže mi nevadily. Ale ta beznaděj, táhnoucí se celým dějem, je ubíjející. Jediným světlým momentem je, že hlavní hrdinka je těhotná - čeká totiž dvojčata. Ale to je asi tak všechno, co by se dalo označit za jakýsi záblesk optimismu. Zbývá tedy jen malá naděje, že svět a lidstvo (snad) nejsou tak úplně zkažení, jak to vidí Denise Mina...

24.06.2017 3 z 5

Nejsem jako džbán Nejsem jako džbán Viola Ardone

Smutný příběh o silné dívce a potom i ženě mne zasáhl do té míry, že jsem nad ním ještě hodně dlouho přemýšlela. Samozřejmě jsem už něco věděla o tom, jak to v Itálii (včetně Sicílie) v padesátých a šedesátých letech (nejen) na venkově chodilo - především, pokud šlo o vztahy mezi muži a ženami a jejich postavení ve společnosti. Ale tato kniha popisuje osud, který byl Olivě nadělen, s otevřeností a syrovostí, jaká v té době byla víceméně obvyklá. Oliva mi byla sympatická, ve své rodině to neměla jednoduché, hlavně se svou matkou dost bojovala, protože ta tyto tvrdé tradice zastávala a u svých dcer prosazovala tělem i duší. Naštěstí měla aspoň svého milovaného otce...
Knize dávám suverénních pět hvězdiček a doporučuji!

11.12.2024 5 z 5

Síla okolností a jiné povídky Síla okolností a jiné povídky William Somerset Maugham

Jako celek je kniha vynikající, i když některé povídky jsou samozřejmě poutavější než ty ostatní. Všechny jsou ale skvostně napsané a čtivé. Mně osobně se asi nejvíc líbila hned ta první Před zahradní slavností, protože se mi zdála tak trochu tajuplná a napínavá. A potom mne ještě zaujal i příběh, kde muž své ženě začne vyprávět o svém dlouholetém předmanželském vztahu s domorodkou, se kterou má tři děti. Jak povídka skončí, je očividně jasné jen čtenáři, zato manžel zůstává zabedněný opravdu hodně dlouhou dobu ;-). Ráda tedy dávám knize plný počet hvězdiček a doporučuji.

10.04.2019 5 z 5

Spiknutí v ulici bílých plášťů Spiknutí v ulici bílých plášťů Jean-François Parot

Vynikající historická detektivka! Mne nadchla na 100% - je absolutně čtivá a výborně napsaná. Příběh je zajímavý, napínavý a svým způsobem strhující. A já nyní pevně doufám, že se brzy objeví další autorova kniha - samozřejmě nejraději v podobném stylu ;-).

05.01.2019 5 z 5

Petr Pan Petr Pan James Matthew Barrie

Kniha je dobře napsaná a příběh moc hezky a originálně vymyšlený - jedno "ale" tady však je ;-). A to, že už nejsem ve správném věku, i když jinak mám pohádkové knihy ráda. Z toho důvodu tedy jednu hvězdičku strhávám.

09.12.2018 4 z 5

Stín kapradiny Stín kapradiny Josef Čapek

(audiokniha)
Kniha je opravdu neobvyklá, hlavně stylem psaní, který mi moc nesednul. A musím přiznat, že kdybych ji neposlouchala v podání vynikajícího Igora Bareše, tak bych ji s velkou jistotou odložila. Příběh je zajímavý a svým způsobem strhující, ale jeho zpracování se - podle mého názoru - autorovi moc nepovedlo. To však může být pouze můj subjektivní pocit. Za načtení, které je dokonalé, jednu hvězdičku přidávám ;-).

05.12.2018 4 z 5

Až tady nebudu Až tady nebudu Linda Green

Kniha mne velice příjemně překvapila, i když se docela pomalu rozjíždí. Potom už ale není úniku, děj nabere na obrátkách a napětí stoupá s každou další otočenou stránkou. Mně se tento příběh líbil ještě víc než autorčina prvotina, proto hodnotím plným počtem a budu se těšit na její další knihu :-).

24.11.2018 5 z 5

Madame Picasso Madame Picasso Anne Girard

Jak jsem poznamenala už u předchozí knihy "Vařila jsem pro Picassa", příběhy tohoto typu nejsou vůbec můj šálek čaje - a přesto si je občas nedokážu odpustit ;-). Poté, co jsem začala číst tuto knihu, domnívala jsem se opět, že se jí budu muset protrpět. Ale posléze děj získal na spádu a poutavosti a já jsem se doslova toužila dozvědět, jak nakonec všechno dopadne - i když se smutným koncem se dalo po určité době s jistotou počítat… Jen jako poznámku na okraj bych dodala, že Picasso byl opravdový bohém a sympatický mi nebyl ani nyní v této knize, kdy jeho postava stála ve středu dění. Ale taky je možné, že mu jen křivdím? Zase na druhou stranu o tom sama silně pochybuji ;-).

22.09.2018 5 z 5

Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě Edvard Valenta

Aniž bych to předem očekávala, u této knihy jsem se královsky pobavila ;-). Jan Welzl - narodili jsme se oba ve stejném městě, byl opravdu hodně svérázný člověk. Vtipně skvostné jsou jeho příhody i jeho jazyk. Doporučuji také z toho důvodu, že by tento cestovatel měl být podle mého názoru známější, než ve skutečnosti je...

18.09.2018 5 z 5

Stíny nad Notre Dame Stíny nad Notre Dame Herbert Schauer

Zajímavé téma, výborně zpracované. Kniha je čtivá a mně se líbila. Je to spíše taková knižní klasika a to je nutné při jejím čtení zohlednit. Přesto - nebo právě proto ;-), hodnotím plným počtem.

05.09.2018 5 z 5

Bláznivá dobrodružství Fanfána Tulipána Bláznivá dobrodružství Fanfána Tulipána Benjamin Rochefort

A je tu další kniha, která mne doprovázela na dovolenou ;-). A tentokrát jsem byla navýsost spokojená. Mám moc ráda historické a zároveň dobrodružné romány - a toho se mi zde dostalo mírou vrchovatou. Kniha je neskutečně čtivá a je hodně těžké se od ní odtrhnout. Hlavní hrdina je sympatický sukničkář - njn, nemůže za to, podědil to po matce i po otci ;-), a i jeho statečnost je obdivuhodná. Za mne tedy plným právem nejvyšší počet hvězdiček!

20.08.2018 5 z 5

Svéhlavička Svéhlavička Eliška Krásnohorská

Krásná kniha, líbila se mi, i když se opravdu jedná o nenáročné čtení. Pro mne byl ale příběh pohlazením na duši, přenesl mne do úplně jiného světa, kde jsem se cítila moc hezky. Před lety jsem četla také knihu Trotzkopf od Emmy von Rhoden a mám silný dojem, že česká spisovatelka opisovala ;-). Nejen postavy, ale i veškeré situace v knize jsou naprosto identické. Autorská práva tenkrát pravděpodobně ještě neexistovala ;-). Ale buď jak buď, nakonec je to úplně jedno. Důležité je, že byl tento příběh napsán a dostal se i k českému čtenáři. Za sebe mám z toho velkou radost a knihu hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček :-).

11.07.2018 5 z 5

Nebudete se bát ničeho zlého Nebudete se bát ničeho zlého John Searles

Od anotace jsem si slibovala úplně jinou knihu, než jsem dostala. Protože tato kniha podle mého názoru není thriller. Tím ale nechci tvrdit, že jsem byla zklamaná - jen jsem si na tuto skutečnost musela chvíli zvykat. Jedná se o nevšední příběh o hodně neobvyklé rodině, který je nejen zajímavý, ale také ponurý a depresivní. Víc prozrazovat nebudu, zkuste se přesvědčit sami ;-).

23.04.2018 4 z 5

Švýcarský Robinzon (převyprávění) Švýcarský Robinzon (převyprávění) Bohumír Polách

Výborná robinsonáda, určená spíše mladším čtenářům. Kniha je rozhodně poutavá a čtivá, moc se mi líbila sounáležitost rodiny Braunových. Hlavně v dnešní době, kdy je málem vzácností na takovou rodinu narazit, je příběh pohlazením na duši. Mně se kniha líbila moc, měla jsem radost, že skončila happyendem, a i když už nepatřím k té správné cílové skupině, dávám hodnocení nejvyšší! :-)

04.04.2018 5 z 5

Parfém: Příběh vraha Parfém: Příběh vraha Patrick Süskind

Kniha je opravdu dobře napsaná, to stojí mimo jakoukoliv pochybnost. Ale zvolené téma s tak extrémně nesympatickou hlavní postavou? No, já fakt nevím, co si o tom mám myslet... Film jsem viděla také, před několika lety, ale nepamatuji si z něj už vůbec nic. Takže to znamená, že mne moc nezaujal ;-). Kniha je definitivně lepší, ale moje sympatie si i tak nezískala. Rozhodně se k ní již nehodlám vracet...

14.03.2018 3 z 5

Dánská dívka Dánská dívka David Ebershoff

Dobře napsané, to ano - ale Gretu naprosto nechápu. Tohle by nebylo nic pro mne, v tomhle jsem "stará konzerva" :-))).

03.03.2018 3 z 5

Matčin stín Matčin stín Diane Chamberlain

Co napsat k poslední knize z trilogie Kiss River? Snad jen to, že (zase) nezklamala a byla výborná. A možná i nejlepší z této řady? Těžko říct - ale jisté je, že autorka píše skvěle a já jí určitě přízeň zachovám i do budoucna.

23.02.2018 5 z 5

Zmizení Samanthy Shipleyové Zmizení Samanthy Shipleyové Joy Fielding

Připouštím, že střídání minulosti a součastnosti mi ze začátku připadlo dost neobvyklé. Ale dalo se na to poměrně rychle zvyknout. Problém byl spíš v tom, že se příběh tak trochu táhne. Zápletka je ale velice zajímavá, jako matka dvou dětí si takovou hrůzu nedokážu představit. Protože já bych z toho snad zešílela... Je to moje první kniha od autorky, podle mého názoru píše docela dobře a čtivě, proto jí časem dám další šanci.

11.02.2018 4 z 5