a.k a.k komentáře u knih

Mráz pod kůží Mráz pod kůží Allie Reynolds

Pětice mladých lidí dorazí na setkání do izolovaného horského střediska.Tajemstvím zůstává, kdo je pozval a proč s nimi hraje tak podivnou hru.
Zlověstná zápletka s mnoha neznámými, plná lží a polopravd, s temnou skličující záhadou z minulosti. Příběh má výbornou dynamiku a skvěle se čte.

08.11.2020 5 z 5

Na okraji propasti Na okraji propasti Bernard Minier

Napínavá detektivka, kde důležitou roli hrají moderní IT technologie.
Ze začátku to hodně dlouho vypadalo, že půjde o nějaké kyber/sci-fi dobrodružství, ale postupně se z toho vyklubala vcelku zajímavá detektivní zápletka, se vzrůstajícím tempem a přibývajícími mrtvými. Čtivé, akční a znepokojivé. Jak málo si uvědomujeme rizika zneužití současně využívaných technologií.

07.11.2020 5 z 5

Temná cesta Temná cesta Linda Castillo

Výborné. Tahle série se čte sama. Moc doporučuji!

09.10.2020 5 z 5

Ve víru Ve víru Rachel Caine (p)

Nechvalně proslulá exmanželka sériového vraha Gwen Proctorová se musí vypořádat s novou hrozbou. Ne jen že musí vyřešit nátlak skupiny rodin pozůstalých manželových obětí, ještě k tomu se zaplete do vraždy v odlehlém, zlověstném městečku.
Třetí příběh série a nebezpečí stoupá. Autorka nešetří nápady, co a kdo všechno může naší hrdince zatopit a tak těch zlořádů, se kterými se musí Gwen vypořádat, je nekončící řada. Záleží jen na čtenáři, zdali přistoupí na autorčinu hru a bude si nebezpečí užívat. Je to zběsilá jízda, ve které se může stát opravdu cokoliv. Mě to moc bavilo.

07.07.2020 5 z 5

Nevítaný host Nevítaný host Shari Lapena

Osvědčený model pro detektivní zápletku. Skupinu lidí uzavřeme do od světa odříznutého objektu a po objevení první zavražděné osoby hádejme, kdo z nich je vrah. Tady to fungovalo. Moc dobře se to četlo. Třetí u nás vydaná autorčina kniha a určitě lepší než ty předešlé. Nenáročné, lehce předvídatelné, oddechové, rychlé čtení.

26.05.2020 4 z 5

Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

Sarah má se svým dědečkem společnou vášeň pro drezuru koní. Dědeček jí má co učit, sám kdysi býval vyhlášeným drezurním jezdcem. Šťastné chvíle v koňském sedle skončí nečekaně rychle a Sarah se najednou musí vypořádat se zcela novou životní situací.
Autorčiny knihy mám moc ráda. I tento příběh má velmi pěkná místa. Pasáže věnované koním jsou velmi autentické. Hra koňských svalů v pohybu nebo pohled smutných koňských očí si vás nadobro získá. Samotný příběh by si možná zasluhoval větší spád. Především první polovina je zdlouhavá, bez zásadního dějového posunu. Někdy ale i pomaleji plynoucí příběh má své kouzlo. Ideální oddechové čtení.

17.05.2020 4 z 5

Kříďák Kříďák C. J. Tudor

Původně jsem čekala detektivku. Kříďák je ale příběhem, ve kterém se prolíná temná záhada z minulosti s nečekaným dopadem do současnosti. Mělo to tu správnou atmosféru, která drží v nejistotě a vytváří řadu otázek, co se za tím vším ukrývá. Kniha se čte moc dobře. Bavilo mě to.

12.01.2020 5 z 5

Sucho Sucho Neal Shusterman

Co nastane, když dojde voda? Velmi znepokojující a aktuální téma. Příběhu se nedá upřít čtivost, mnoho zajímavých momentů a dramatičnost ve vyhrocených situacích. Ale... chyběla mi tam celková koncepce vzniklého problému. Bylo to v mnohém uspěchané bez hlubších logických souvislostí.

05.01.2020 3 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Jack s manželkou a malým synkem se stanou oběťmi nefalšovaného hororového pekla, když je sníh odřízne od civilizace a oni zůstávají v opuštěném horském hotelu.
Výborná, postupně vzrůstající atmosféra zla a něčeho temného, co chce pohltit každého, kdo se odváží v hotelu setrvat. Vynikající progres ponuré psychologie jedné z postav. Šílenství, které prostupuje stránkami, je přímo hmatatelné.
Tohle mě moc bavilo. Doporučuji.

20.12.2019 5 z 5

Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít Filip Rožek

Příběh psího nalezence Gumpa, který je možná více příběhem o nás lidech. A není to vždy radostné čtení. Knížku doprovází nádherné, ale smutné ilustrace psů.
Smutná, dojemná, ale krásná kniha, která neponechá čtenáře chladným.

01.11.2019 5 z 5

Smrt v sutinách Smrt v sutinách Ann Granger

Kdo hledá oddychovou detektivku, která není postavena na brutalitě a krvavých scénách, tomu mohu tento kousek doporučit. Podmanivá atmosféra anglického venkova a zápletka s přesahem do minulosti hlavních aktérů se vám bude líbit.

20.05.2019 4 z 5

Růže pro Algernon Růže pro Algernon Daniel Keyes

Smutné to bylo čtení, dojemné, chvílemi mi bylo až úzko.
Moc dobře vymyšlené, excelentně napsané. Doporučuji.

22.04.2019 5 z 5

Skleněný les Skleněný les Cynthia Swanson

Knihu bych doporučila čtenářům, kteří mají rádi rodinná dramata, u jejíchž zrodu jste od úplného počátku. Připravte se na pomalejší tempo vyprávění, ve kterém se nedá dopředu odhadnout, kterým směrem se bude příběh ubírat. Na závěr budete odměněni překvapivým rozuzlením, ve kterém nechybí vypočítavost a chladnokrevnost postav, u kterých to nejméně čekáte.

12.03.2019 4 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

Velmi sugestivně pojatá dilemata člověka se ztrátou paměti. Až mi bylo hlavního hrdiny líto. Barvitě vykreslené scenérie hebridských ostrovů. K tomu zápletka, u které jsem ze začátku měla strach, že sklouzne až ke konspiracím, ale ve finále jsem byla velmi mile překvapena.
Tolikrát jsem měla knihu v ruce, vždy jsem ji odložila a dostala přednost jiná. Jsem moc ráda, že jsem se konečně rozhoupala ji zdolat. Protože určitě stála za to.

03.03.2019 5 z 5

Mrtví promlouvají Mrtví promlouvají Linda Castillo

Náčelnice paintersmillské policie Kate Burkholderová řeší záhadná úmrtí, která vykazují souvislost s pětatřicet let starým nevyřešeným zločinem, při kterém byl zastřelen amišský truhlář Willis Hochstetler, unesena jeho manželka Wanetta, a při kterém uhořely jejich čtyři děti.
Další případ série z amišského prostředí, na který jsem netrpělivě čekala. Jako vždy výborná a čtivá detektivka. I když jsem tentokrát rozlousknutí případu zhruba očekávala, knihu jsem si báječně užila.

02.01.2019 5 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Profesor bioinformatiky Theo Cray je obviněn z vraždy bývalé studentky. Záhy policie zjistí, že žena zemřela po útoku medvědem. Theo má však vlastní hypotézy, které svědčí o opaku. Proto podniká nebezpečný hon na neznámého zabijáka na vlastní pěst.
Postava biologa v roli vyšetřovatele s jeho dedukčními metodami je originální a způsob, kterým dospěl k odhalení vraha, mě moc bavil. Kniha má spád a moc dobře se čte.

03.12.2018 5 z 5

Nebeská hostina Nebeská hostina Donald Ray Pollock

Kniha asi nebude pro každého. Mě však zcela pohltila.
Píše se rok 1917 a v drsné krajině podél hranice mezi Georgií a Alabamou žije svůj beznadějný život farmář Pearl Jewett se svými třemi syny.
Při čtení pocítíte atmosféru amerického nemorálního Jihu i ozvěny rasové nesnášenlivosti. Ale především zažijete nevšední příběh bratrské soudržnosti a proměny jejich naivních představ o budoucnosti v trpkou realitu.

17.08.2018 5 z 5

Vězeň času Vězeň času Matt Haig

V knize se prolínají přítomnost s různými životními obdobími Toma v minulosti. Přes veškeré historicky zajímavá témata pro mě zůstává román především příběhem jednoho osamělého muže, kterému historie dýchá na záda, který je sám sobě tajemstvím, který zůstává rozpolcený mezi staletími, mezi místy a časem.
Již po přečtení několika stránek jsem příběhu naprosto propadla. Nechybí zde láska, touha, životní poznání, přátelství i úvahy o smyslu života. To vše je výborně zakomponované do příběhu, kterým budete žít.

06.08.2018 5 z 5

Štítná žláza a její léčba Štítná žláza a její léčba Anthony William

Netradiční pohled na úlohu štítné žlázy v našem těle a na onemocnění, která jsou s ní spojována. Primárně se v knize seznamujeme s viníkem, který způsobuje daleko širší spektrum nemocí. Autor popírá obecně zavedené definice zdravotních faktů jako pouhé teorie a nabízí svoje vysvětlení původu nemocí. Celkově mám z knihy velmi smíšené pocity. Více v mé recenzi v záložce.

31.07.2018 2 z 5

A každé ráno je cesta domů delší a delší A každé ráno je cesta domů delší a delší Fredrik Backman

Neuvěřitelná knížečka, která původně ani knihou být neměla. Tady mi nestačí slova, abych zachytila, jaký emočně silný tobogán způsobilo těch pár stran na mou duši.
*** Jak je kruté, když mozek umírá rychleji než tělo... ***

29.07.2018 5 z 5