Achillesaželva komentáře u knih
Vypadá nenápadně, skoro by se řeklo: "dělaná na koleni", ale je to neskutečně zdařilá brožura a i po těch letech vzácná a ojedinělá! Byla doba, kdy jsem se bez ní v podstatě neobešla. Rytmus modlitby se v čase pochopitelně mění, nicméně tuto publikaci nedám z ruky. Jsou tam dnes i těžko dohledatelné modlitby, zasvěcení. No krása!
Dalo by se říci: Tomáš Špidlík a děti dětem. Jedná se o brožuru obsahující důležité momenty kardinálova života zachycené kresbami dětí. Publikace je koncipována jako omalovánky a přináší pěkné podněty dětem, ale též například katechetům pro hodiny náboženství.
Vždycky jsem přemýšlela, proč vlastně kompletář takto samostatně vyšel. Pro koho je přesně určen? A pro jaké příležitosti? Vždyť kdo se breviář modlí povinně, stejně jej musel mít vždy celý s sebou... Na druhou stranu je sympatické vzít si do ruky na tuto krátkou modlitbu jen malý sešítek do ruky, místo celé bichle. Každopádně brožuru mám, stále více preferuji papír před aplikací (ale i ty jsou skvělé).
Tato tragédie je spojena s další, dnes již známou obětí, a to studentky Rachel Joy Scott. Její deníky jsou svědectvím o hlubším hledání upřímného vztahu s Ježíšem, a dokonce uvědomění si ceny oběti vlastního života. Bližší informace o Rachel, stejně jako o Cassie a celém masakru jsou dohledatelné v angličtině na YT.
Je to soukromé zjevení velké mystičce, kterou katolická církev uctívá jako blahoslavenou. O její popis umučení Páně se tedy může každý s důvěrou opřít a prorozjímat největší tajemství velikonoční Kristovy oběti. Film Mela Gibsona je natočen věrně podle této knihy. Na postní období a Svatý týden pro mne nepostradatelné. Doporučuji všem k osobnímu rozjímání.
Tento český překlad je podle mě nejzdařilejší. Brožura obsahuje na závěr i odborný jazykový rozbor Akathistu.
Pamatuji, že byla doba, kdy jsem se rozhodla každý den se naučit jednu invokaci a stou strávit v modlitbě celý den. Všechny kondaky jsem určitě nezvládla, ale něco ano, a ač bych si to dnes už rozhodně nevybavila, tehdy to byl pěkný čas. Alespoň chviličku jsem "dýchala oběma plícemi".
Na YT též autor vysvětluje význam katolické mše ve videu: The Meaning of The Holy Mass Venerable Fulton Sheen. Vřele doporučuji!! Stejně jako vždy a všude jeho autobiografii Treasure in Clay. Toto nám dnes chybí!! K tématu též Scott Hahn: The Lamb's Supper
Bylo mi čtrnáct, maximálně patnáct, když jsem to četla a tenkrát mě to bavilo. Dnes už bych se do toho znovu nepustila. Tak dávám 3 hvězdy.
Společně s Malou mořskou vílou Ariel nejoblíbenější knížka. Babička mi ji musela předčítat stále dokola, až se jí to znudilo a občas něco vynechala, nebo zkrátila. Nedala jsem se, znala jsem si celou slovo od slova. Teď si uvědomuji, že jsem ji musela mít doma už od 3 let. No je to krásné!
Moje nejoblíbenější dětská knížka. Všechno se mi zdálo úžasné, ty obrázky přes celou stranu, křídový papír (to byly devadesátky, to bylo decela luxusní) a příběh napsaný velkými písmeny, takže jsem si ho jako školačka mohla potom číst i sama - ale dřív jsem to uměla zpaměti ;-) No krásné...
Měla jsem pocit, že autorka chce za každou cenu udržet styl psaní Ch.Brontëové a být její prodlouženou rukou... Bylo to ale spíš na škodu. Nakonec to na mne působilo příliš křečovitě dost mi to vadilo, ta chybějící autorčina stylistická svoboda. To ale nebylo nic proti tomu, jak se rozvinuly charaktery postav.. a celá zápletka. Hrůza. Překombinované, nelogické, v křeči. Nakonec jsem to se sebezáporem už dočetla do konce, ale děkuji, stačilo.
TATO malá knížečka, tento sešítek stál na počátku - u zrodu pozdějších krásných věcí - určil azimut a přivedl mě a další, řeklo by se: žíznivou univerzitní mládež, ke kráse umění, teologie a mystiky. Předmluvu napsal jezuita o. Altrichter a někteří dokonce tvrdili, že byla ještě lepší, než obsah knihy - tak nádherné knihy! Živé Slovo nemusí být užvaněné, aby si zavolalo jménem ty své...
Doporučuji!
Srdcovka!
Můj pradědeček byl sosák na Podkarpatské Rusi - naposledy Trebušany (Rachovská obl.) a je zajímavé, že například gen.Lva Prchalu označoval přímo za zrádce a jeho dobrou pověst nemohl vystát, protože ji považoval za zmanipulovanou, vzhledem k tomu, co na vlastní kůži zažil, ale naopak velmi vyzdvihoval (a teď tu hodnost si nevzpomenu) Zemana, který prý za Prchalu zachraňoval statečně, co mohl. No je to zajímavé! Možná někdo má bližší informace, nebo jiná svědectví.
Mně tato kniha dala svého času opravdu hodně. Stala se pro mne solidním základem pro rozlišování, modlitbu, nezbytnou osobní askezi.. Je psaná srozumitelně, byly pasáže, kterým jsem věnovala jen okrajově pozornost, na druhou stranu mám knihu na mnoha místech podtrhanou. Lallemant byl pro mne snazší, než například Surin, kterého jsem uchopila až mnohem později. Ale tuto Spiritualitu srdce všem vřele doporučuji!
Já mám zcela odlišný názor než kolega z předchozího komentáře. Především asi proto, že jsem nesáhla po tenkém sešítku, abych si osvojila nějaké hlubší historické znalosti, ale proto, abych porozuměla srdci Edmunda Kampiána, který obětoval svůj život pro Pána. Samozřejmě, že knížečka je napsána takovým idealistickým laskavým stylem, u toho ale nemůžeme zůstat - to je jen forma, která nás vede a odkazuje dál, hlouběji...do Sladkého Trojjediného Srdce, jehož tajemství Edmund pochopil a vydal mu svědectví až na smrt. Kromě toho v knížečce žádné historické nesrovnalosti nejsou, takže i v tomto ohledu jistě méně náročného čtenáře obohatí. Ale opravdu rozumím tomu, že máme odlišné přístupy. Za mne super!
Svatá Ája - naprostá srdcovka!! Kdo ji zatím nezná, určitě moc doporučuji tuto novénu k bližšímu seznámení! Krásné, že nám někdo zprostředkovává i méně známé světce, to je velmi obohacující.
Pokud někdo chce začít číst knihy o. Altrichtera z edice Současné otázky, pak doporučuji začít právě od této publikace, která je, myslím, první z této řady a na ní pak volně navazují další díly. Není nutné jít chronologicky, může to však být přínos - osvojíte si styl autora a snáze porozumíte logice jeho myšlenek. Knihy vychází dodnes a věnují se duchovním i společenským tématům. Nechybí často ani knižní recenze, témata z historie, filozofie, umění - autor je mj. odborník v oblasti muzikologie...
Neskutečná erudice, přehled a zkušenost z kněžské praxe.. upřímné hledání Ježíšovy Tváře a krásný, laskavý pohled na člověka. Autor píše osobitým jazykem, jeho slovní zásoba je nezaměnitelná. Velmi krásné knihy, doporučuji!
Tato kniha je více lyrická, než cestopisná. Kdo čeká dějový spád, možná bude zklamán, i když kapitoly svoji dějovou linku vždy mají. Je to však překrásná výprava s otevřeným pohledem na svět. Autorka si klade na cestě životní otázky - zcela přirozeně, tak jak se setkává s lidmi, kulturou I krajinou a nechává odpovědi zcela otevřené. Čtenáři nic nevnucuje, to je sympatické. Styl psaní je místy těžkopádný. Každopádně tato kniha je svým způsobem jedinečná reportáž posledního zbytku nedotčeného Tibetu a nabízí i pro nezasvěcené pěknou exkurzi do místních reálií (přírodních, kulturně-historických, náboženských, antropologických, aj.). Autorčiny fotografie jsou velkým přínosem knihy a ocenila jsem i vysvětlivky k různým pojmům, které jsem neznala (sidar-šerpa např.). Dávám nakonec 5 hvězdiček, protože kniha ve mně zanechala mnoho silných dojmů a rozšířila mi obzory, ačkoliv z hlediska stylu je, řekněme, velmi neučesaná. Jsou typy lidí, kterým sedne, a proto doporučuji.
Anna Zelíková byla hořící obětí zde na zemi a nyní je hořícím srdcem v nebi. Takový byl a je celý její život. K tomuto hoření z lásky zve i každého z nás. Neprávem poměrně málo známá osobnost. Na Moravě v Napajedlích se sice věřící každého 11.dne v měsíci scházejí u jejího hrobu k modlitbě za nenarozené děti, ale jinak jsem se s hlubším zájmem, bohužel, setkala jen výjimečně, pokud vůbec. Jaká škoda! Kdosi trefně prohlásil, že ona je naše česká "malá Terezička". K její korespondenci se pravidelně vracím. Ona žila větou: Dělej si se mnou, Pane, co chceš. Na jejím hrobě je nápis: vše bylo tak krásné, s nikým bych neměnila!