Adinlea komentáře u knih
Uf......... MISTROVSKÉ DÍLO o 976 stranách :D Vyšetřila jsem si na to víkend a přečetla jsem to na jeden zátah :)
A jsem nadšená...... Aby autor/ka udržel pozornost čtenáře téměř 1000 stran, tak to tu opravdu nemáme každý den... Rowling prostě umí, to bezesporu! Až do posledních 40 stran (cca) jsem netušila, kdo je vrah a jak to tedy bylo. Tentokrát jsem byla se svými podezřeními absolutně mimo a žasla jsem! Dokonce jsem neměla ani problém s orientací mezi postavami, jelikož Cormoran a Robin je vždy v dialozích skvěle opisují a připomínají si navzájem jejich role v případu.
Opravdu se nenechte odradit rozsáhlostí knížky, tam, kde se stránkově jiné knížky už uzavírají, přestoupí Rowling na další rychlostní stupeň a prostě udržuje dokonalé napětí a pozornost.
Ale rozhodně je nutné celou sérii číst postupně, kvůli vývoji ústřední dvojice :)
Omluvte to bezbřehé nadšení, ale po dlouhé době jsem prostě obětovala dobrý spánek pro skvělou knížku! :D :D
Jen doufám, že překlad šesté knihy, The Ink Black Heart, nebude trvat tak proklatě dlouho!
Netypicka kniha od Michaely Klevisove. Zvlastni oddechovka, ktera mi sedla do nalady. Klevisova umi krasne vystihnout atmosferu pohranici, zvlastni rodinne vztahy, bezutesnost zivota v odlehlych koncinach, ale zaroven i ukazat tu poetickou krasu klidu a zivota starousedliku….
Neocekavejte od knihy honicky, vrazdy, prehnanou akci. Je to spis sonda do zivota a rodinne historie, ktera neni nijak prevratna nebo sokujici, ale o to vice uveritelna.
(SPOILER) Pro me je autorka nejlepsim prekvapenim tohoto roku :) jsem rada, ze jsme ji objevila a postupne se seznamuji s jejimi knihami!
Ackoliv je knizka pomerne utla, dej je dobre davkovany a zahusteny. Ikdyz jsem knizku odkladala kvuli praci a povinnostem, nedelali mi problem zustat tzv. v deji a hned se zase napojit :)
Vraha jsem tedy odhadla uz prakticky na zacatku, ale i tak jsem se nenudila. Hlavni vysetrovatele Laura a Adam jsou mi sympaticti a zatim me nicim nenervuji :)
Zpocatku mi trvalo, nez jsem si zvykla na autoruv styl psani a vypraveni… Ale potom…
Neuveritelna kniha! Pribeh, ze ktereho opravdu mrazi… posledni tretinu knihy jsem doslova zhltla, neexistovala zizen, zachod, nic! :)
Jsem zvedava, co je vlastne Asad zac a kam se bude dej v dalsich knihach ubirat… Skoda, ze nemam po ruce hned dalsi dil, nic by me neodradilo cist dal :)
Bryndza proste umi psat! Jeho Erika Foster je trosku zvlastni, zivotem dosti profackovana zena, ale sympaticka :) Na kazdou novou knihu se tesim jako na Vanoce :) Skoda, ze to mam vzdy za dva dny prectene…
Serie s Erikou mi sedi vice nez jeho serie s Kate.. Nejspis za tim bude ten presah do nam znamych slovenskych vod :) Vykresleni Ericina charakteru a zivota je pro me uveritelnejsi, ma vice poloh a knihy s ni se mi ctou lepe…
Opet vyborna kniha! Poslednich par dilu me moc nenadchnulo, ale tady se Lisa Regan opet ukazuje ve svem zivlu :-)
Mame taky prilezitost se vice seznamit s Josiinou rodinou a hlavne dvojcetem Trinity.
Zase se muzu tesit na dalsi dil!
Vrani oko jsem si delsi cas odkladala na sve kupicce knih. Proste az za odmenu, protoze Klevisova a jeji Bergman, tomje proste sazka na jistotu Ani tentokrat nejsme zklamana, naopak jsem dostala presne odmerenou davku dobre ceske detektivky, s prijemnym a znamym prostredim a presvedcivyma postavama :)
Je to uz 8.kniha s detektivem Bergmanem a u vsech knih se dostavi zvlastni detektivni pohlazeni duse. Pribehy se ctou na jedno nadechnuti.
Pet hvezd!
(SPOILER) Vyborne!!!! Tahle serie me bavi, je ctiva, zajimava a vzajemne propletena.
Jen jedna pripominka a spoiler - dejova linka s navrativsim se otcem je ujeta… to se opravdu nepovedlo, neni nijak mozne vysvetlit, ze alespon zpovzdali nesledoval zivot dcer…
(SPOILER) Mrazive cteni a tajuplna atmosfera vesnice, kde se dej odehrava, me od prvnich stranek chytlo. Divna, hruzu nahanejici atmosfera by ale mohla skoncit tak o 20 stranek drive, v jednom momentu se to dost vleklo. Stranky ubihaly, knizka se tencila a me bylo jasne, ze dalsi postavy ani zvrat neprijdou. Autorka si vystacila s pomerne malym ansamblem, ale efekt to melo, ne ze ne.
Podle me i na nase zemepisne sirky celkem uveritelny pribeh. Ikdyz - jestli si opravdu nikdo nemohl tech unosu vsimnout???
To nedoreseni a chybejici satisfakce mi ale zkazila uplny konec.
(SPOILER) Kde zacit? Knihu jsem si s, respektem k jeji obsahlosti, schovavala na dobu, kdy budu mit vice casu. A vyplatilo se to - precetla jsem tu bestii na jeden zatah a byla jsem totalne vtazena do deje, zdalo se mi o postavach, analyzovala jsem jednotlive dialogy :) proste jsem byla jako reklama na dokonaleho ctenare!
A muj dojem? Absolutni pecka! Rowling s kazdou knihou posouva nejen hranici sveho psani, ale i muj cteci rekord :-)
Nevadila mi spletitost chatu z Drekovy hry, dalo se v tom orientovat, postav bylo tak akorat, aby clovek behem prvnich kapitol nedokazal tipnout vraha.
6 hvezdicek z 5 :-)
Trosku pomalejsi rozjezd, ale jinak na ceske pomery vyborna detektivka.
Urcite si chci od autora precist dalsi knihy, i vysetrovatele byli sympaticti :)
Vtipne osvezeni byli zastupci medii - izitra, televize Fajn, denik Ajo a Nová TV :))
Vyborna kniha, ostatne jako vzdy od Roberta Brzyndzy :)
Dej super, napsano skvele. Ale subjektivne musim rict, ze mi Kate ani za ty ctyri knihy neprirostla k srdci
Kam zapletka smeruje jsem bohuzel odhadla pomerne rychle. Coz ale nic nemeni na tom, ze se jedna o velmi dobrou knihu :)
Trosku pomalejsi rozjezd a asi do zacatku 2.ctvrtiny knihy jsem se do cteni musela nutit
Oproti Klekanici ale zlepseni autorcina stylu, vice kompaktni dej. Stale az moc postav, cca do pulky knihy se stale objevuji nove a nove.
Zapletka skvela, nektere veci nechava autorka na domysleni ctenari, coz se mi libi a pusobi to uveritelne.
Tesim se na dalsi autorcinu knihu :)
Standartne vyborna kniha od Kristyny Trpkove! Jsem moc rada, ze jsem tuto autorku objevila a uz na me ceka jeji dalsi kniha :)
(SPOILER) Tri zeny, tri pribehy o manipulaci.
Podle anotace jsou pribehy o nizkem sebevedomi, ale pro me tam byla vice nosna linie manipulace.
Prvni pribeh - 4/5 - velmi neprijemne cteni. Tedy napsano to bylo vyborne, ale pribeh velmi neprijemny. Hrdinka me celou dobu strasne stvala, to nebylo o sebevedomi, ale o tom, ze byla proste blba.
Druhy pribeh - 5/5! Velmi poutave cteni. Skvela forma skrz emailovou korespondenci. Precetla jsem to jednim dechem.
Treti pribeh - 5/5! Rychle tempo, gradace, vyborne a barvite napsano.
(SPOILER) Priznam se, ze jsem se na knihu tesila kvuli znalosti knizek Larse Keplera Ale toto pro me bylo velke zklamani
Mam rada zanr anglickych detektivek, ale tento pokus o Agathu Christie na svedskem zamku v lesich me neoslovil.
Nastesti byla knizka kratka a ja jsem to cetla z povinnosti, abych se aspon dozvedela o co v te nudne sedi jde. Jedine plus bylo, ze jsem fakt nevedela, kdo je vrah. Postavy mi prisly nudne, nerozpracovane, ustredni dvojice Julie a Sidney byla zase opredena nejakym tajemstvim, na ktere se furt narazelo, ale vlastne me vubec nezajimalo.
Shrnuto a podtrženo - velka skoda a promarna dobra zapletka..
(SPOILER) Skvele napsana kniha s hnusnym tematem. Velmi mi sedi styl psani a vypraveni, kniha je presne tak dlouha, jak mi na cteni vyhovuje a ma prijemnou sazbu.
Od autorky si poridim rozhodne dalsi knihy a drzim Huldarovi palce, aby se mu vztah s Frejyou posunul dal :)
Spoiler - Nejak nechapu, proc byl Huldar kvuli predchozimu pripadu potrestan, nemohl za mrtvici u vyslychaneho a jako prvni a jediny odhalil pachatele…. Z meho pohledu je Erla daleko horsi hlavni vysetrovatelka….
(SPOILER) Vyborna kniha. Na Dana trosku nezvykly uvod, kdy pres 100 stran sledujeme uvodni pasaz protkanou mezinarodnima intrikama a rodinnou historii slovenskych Rockefelleru. Ale ma to spad, a kdyz prijde na scenu kriminalisticka banda, pribeh dostane dalsi grady.
Celkove se mi ten pribeh hodne libil, zase uplne jine tema, skvele zpracovane, u Dana ma clovek opravdu pocit, ze je uvnitr kriminalky. Autor ma proste vsechny postupy a system v malicku, coz se mi libi a dava pocit uveritelnosti.
I presto, ze zase nedojde k zatceni pachatele, vsichni vi, kdo to cele provedl, i jak, nemela jsem z toho pocit zmaru a zoufalstvi jako z konce jinych Danovych knizek.
Moje prvni setkani s knizni podobou detektivek Dominika Dana. Mam za sebou par audioknih ve slovenstine a Krauze jsem si prakticky zamilovala :) Proto jsem se rozhodla postupne si precist Danovu serii o Nasem Meste, chronologicky, jak ji napsal.
Popel vsechny zarovna je velmi hutna knizka. Obsahove i jazykove :)) vulgarismy mi ale vubec nevadi, sedi to k charakteru postav, prostredi a je to vtipne.
Jen jsem tu knizku precetla az prekvapive pomalu, prave diky velkemu mnozstvi faktu a prirovnani. Trosku jsem se chvilemi ztracela v tom preskakovani dejove linky z podzimu na jaro a naopak. Hlavne na zacatku to bylo trosku na muj vkus zmatene, ale asi autoruv zamer..
jinak skvela knizka, z politickych pletich az mrazi….
Krimi pribehy z prostredi katolicke cirkve vzdy fascinuji. Tady autorka paradne zkombinovala tajemno, stare traumata, pribeh komisarky Lottie a nechutne zverstva na detech. Misty to bylo syrove, flashbacky byly krute a necetly se lehce. Ikdyz se nad touti kombinaci vznasel opar, ktery nam naseptaval, ze vime, kudy se to ubira, konec me vlastne prekvapil. Doporucuju vsema deseti!