aginecka | Komentáře u knih | Databáze knih

aginecka aginecka komentáře u knih

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Lehké a čtivé ano, ale jinak to vymetá každé klišé žánru a hrdinka je zhýčkaná hysterka, které ani navzdory tragickému úvodu nemůžete fandit.

16.01.2020 2 z 5

Dům U Tří borovic Dům U Tří borovic Hana Marie Körnerová (p)

Milé překvapení, obvyklá sladkobolnost historických romancí potlačena na minimum. Romantika a drsnější pasáže v rovnováze. A samozřejmě velmi čtivé.

13.12.2019 4 z 5

Tatérka Tatérka Alison Belsham

Originální prostředí a vrah, kterého výjimečně neodhalíte už na první stránce. Ale jinak – neurazí, nenadchne.

24.07.2019 3 z 5

Hra o trůny Hra o trůny George R. R. Martin

Na ten počet stránek a postav se toho stane překvapivě málo a udržet si přehled, kde se co právě děje, není snadné, ani když znáte seriál. I tak jsem ale u knížky byla přilepená od první do poslední stránky. I když, přiznávám, pasážím s Daenerys a Tyrionem se přece jen dostávalo pozornosti o něco víc. :)

24.07.2019 4 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Dokonalosti Zmizelé to sice nedosahuje, ale i tak si užijete sledování rodinné soutěže o titul největšího psychopata z okolí.

24.04.2019 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Příjemný styl psaní - jednoduchý a čistý. Silný příběh. Ale kapesníky jsem nepotřebovala…

07.02.2019 4 z 5

Žena z kajuty č. 10 Žena z kajuty č. 10 Ruth Ware (p)

Na rozdíl od jiných autorů thrillerovitých detektivek Ruth Ware chytne hned na začátku a drží. Bohužel stejně jako na rychlý rozjezd se můžete spolehnout i na ne zrovna uspokojivý závěr. Na to, jak dlouhou překážkovou dráhu pro vrávorající hrdinku připravila, se zdá konec poněkud ukvapený. Tak trochu deus ex machina... Ale jinak dobrý a Hru na lháře si určitě přečtu.

29.10.2018 3 z 5

Mrtví v Badger’s Drift Mrtví v Badger’s Drift Caroline Graham

Souhlasím, že oproti televizní podobě je kniha poněkud sušší. Humor chyběl hlavně na začátku, když ale přistoupíte na odlišný styl papírového Barnabyho, není to špatná detektivka.

16.10.2018 4 z 5

Spad Spad František Kotleta (p)

Sice jsem filozofování nečekala, ale stejně mi to přišlo trochu málo. Příběh ok, ale radikálně bych proškrtala ty střílečky! Paradoxně děj brzdily a hlavně už nikdy nechci slyšet o jakékoliv manipulaci s "věnečky"... Ale uznávám, že pár dobrých hlášek tam bylo ;)

14.09.2018 3 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Neměla jsem velká očekávání (nemám důvěru v příliš oslavovaná díla), ale byla jsem příjemně překvapená. Děj se dá stručně shrnout - ztroskotání, boj o přežití, záchrana - ale knížka je napsaná tak, že od ní neodejdete. A dva konce se mi líbí. Vyřešily otázku, zda věřit nebo ne. A nejlepší na tom je, že pro každého jinak.

16.08.2018 4 z 5

Farao Farao Bolesław Prus (p)

Pro starověký Egypt mám slabost, ale na rozdíl od literatury faktu mě beletrie zatím, nevím proč, vždycky zklamala. Kromě zmiňovaných citátů mi v knížce chyběla atmosféra. Pro mě je Faraon univerzální příběh o naivním klukovi, co si myslí, že se svět točí kolem něj, a mezitím ho převálcuje každý, co jen trochu používá mozek.

03.08.2018 3 z 5

Andělíčkářka Andělíčkářka Camilla Läckberg

Příběh zajímavý, postav sice hodně, ale zorientovat se dá. Problém byl v tom, že mě to vlastně chytlo až těsně před koncem. A to už je trošku pozdě na vylepšení skóre. Maximálně průměr.

03.08.2018 3 z 5

Červený drak Červený drak Thomas Harris

Vážně jsem tomu věřila! Skvěle popsaný vnitřní svět hlavních postav - od psychopatů po oběť, která nevidí. A i když jsem se nebála (spíš mě to fascinovalo), doporučuju!

29.05.2018 4 z 5

Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Britové nikdy nezklamou - oddechovka plná ironie a absurdit!

28.03.2018 4 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Jednoduché, milé čtení. Takové záblesky z venkovské kapitoly Svěrákova dětství.

21.02.2018 4 z 5

Na dně v Paříži a Londýně Na dně v Paříži a Londýně George Orwell (p)

Kdo by čekal, že autor kultovních antiutopií vystřihne román jak z pera Dickense! Každá nechutná řádka naprosto dokonalá!

22.06.2017 5 z 5

Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Ove mě uchvátil, S Babičkou jsem bojovala a Britt-Marie? Třetí Backmanova kniha pro mě byla návrat k jednoduchosti a čistotě vyprávěni. U Babičky mi vadilo, že se příběh malého vyděděnce ztrácel v kupě dalších, měl sklony k patosu a tudíž nezbýval prostor pro to, v čem je Backman nejlepší. Britt-Marie má blíž k Ovemu, je temnější, méně efektní, ale o to silnější!

01.01.2017 4 z 5

Mrtvá a živá Mrtvá a živá Daphne du Maurier

Nejlepší autorka, kterou jsem četla. Jedinečný styl, kterému nic nepřebývá ani nechybí. Tolik emocí a napětí a přitom se nikdy nepodbízí!

19.10.2016 5 z 5

Únik Únik Daphne du Maurier

Mistrně vyprávěný příběh. Emocemi nabité dobrodružství podává téměř věcně; s nadhledem a často i vtipem (zaslouženě opěvované interakce s Williamem). Úsporný styl dodává důležitost každému slovu. Čtenáře netopí v citech, o to víc si romantický únik od reality užije/prožije. Barvité popisy Cornwallské krajiny přímo umožňují pocítit uklidňující chládek tajemné zátoky v rozpáleném letním dni a vy jen čekáte, odkud se vynoří opálený gentleman...

21.04.2016 4 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Dokonale vybudované psycho, za které by se ani Orwell nemusel stydět. Zřejmě nejlepší díl, který kromě autenticky tíživé atmosféry přináší celé sérii i trochu rovnováhy. Souhlasím s tím, že alespoň krátké zablikání Harryho (potažmo i Jamesovy) svatozáře bylo více než potřebné. Napínavé, temné, ale i vtipné!

11.04.2016 5 z 5