aktijnov aktijnov komentáře u knih

Kabina smrti Kabina smrti Louis Lucien Rogger

Krátký detektivní příběh odehrávající se na výletní lodi. Moc špatně jsem se orientovala v obrovském množství jmen (jen detektivové tam byli snad ze všech evropských zemí) a hlavní hrdinou bylo velice nesympatické, rozmazlené dítě, které neustále zbytečně riskovalo. Ale jako oddychové prázdninové čtení to nebylo špatné.

20.07.2020 3 z 5

Záhady lásky Záhady lásky L. A. Čarská (p)

Soubor povídek, které nekončí vždy tak, jak by si čtenář myslel. Některé mají velmi silný náboj. A do "červené knihovny", kam by podle názvu knihy mohly patřit, mají rozhodně daleko.

20.07.2020 3 z 5

Marinka Marinka Karel Hynek Mácha

Nádherná povídka psaná krásným barevným jazykem.

24.06.2020 4 z 5

Brněnské Židovky Brněnské Židovky Naďa Horáková

Dočteno na druhý pokus. Před několika měsíci mě kniha vůbec nezaujala, teď přečtena jedním dechem.

24.06.2020 4 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Ernest William Hornung

Nenáročná, odpočinková knížka. Jakýsi mix mezi červenou knihovnou a detektivkou, která ale čtenáře donutí dočíst až do posledního slova.

24.06.2020 3 z 5

Cikáni Cikáni Karel Hynek Mácha

Romantická místa, toulaví cikáni, tajemná židovská dívka, láska, pomsta.... A tohle všechno v zažloutlém vydání z počátku dvacátého století a za okny bouřka.

18.06.2020 4 z 5

Můj obchod se psy a jiné povídky Můj obchod se psy a jiné povídky Jaroslav Hašek

Některé povídky jsou úžasné. Člověk se začíná smát u prvních řádků a lituje, že už skončily. Jiné pro mne naopak nečitelné.

15.06.2020 3 z 5

Mé sladké šestnácté století Mé sladké šestnácté století Rachel Harris

Už dlouho jsem nečetla takovou hloupost. Kniha je určena pro náctileté. Ale i těm by asi vadila nevěrohodnost a nelogičnost některých věcí. Postavy jsou nezralé, dětinské. Děj předvídatelný.

15.06.2020

Kupecká dcera v domě Habsburků: Filipina Welserová a její léčitelské umění Kupecká dcera v domě Habsburků: Filipina Welserová a její léčitelské umění Sigrid-Maria Größing

Příběh zajímavé ženy je pouze první částí knihy. Ve druhé jsou její recepty, kterými léčila své blízké. Dobrý odvar z božího dřeva pro nápoj na pocení nebo zaručený prostředek a osvědčený truňk na čtvrtodenní horečku dnes už asi vařit nebudeme, ale rozhodně to stojí za přečtení.

09.06.2020 4 z 5

Skotské duchařské historky Skotské duchařské historky James Robertson

Z knihy jsem spíše na rozpacích. Pokud by příběhy dostal do rukou někdo, kdo umí psát, byla by to zajímavá četba, ze které by běhal mráz po zádech.

27.05.2020 2 z 5

Právo první noci Právo první noci Vlastimil Vondruška

Tentokrát mi trvalo asi prvních sto stran, než se mi podařilo začíst. Ale jako nenáročná, odpočinková četba to bylo fajn.

27.05.2020 3 z 5

Pohádky Pohádky Wilhelm Hauff

Četla jsem vydání z roku 1903. Ale půvab těchto pohádek zůstává do dneška...

27.05.2020 5 z 5

Lovci knih Lovci knih Dirk Husemann

Velmi dlouho mi trvalo se knihou prokousat. Má krásný název a zajímavý námět. Ale příběh nějak neměl spád. Něco mu chybělo.

17.04.2020 3 z 5

Lvářka Lvářka Tereza Janišová

Krásná pohádka pro několik večerů....

25.03.2020 5 z 5

Patnáct let v klášteře Patnáct let v klášteře František Schacherl

Soubor přednášek, které autor napsal kvůli svému vystoupení z kláštera v Emauzích. Obhajoby a argumenty, kterými se snažil obhájit svůj tehdy pro veřejnost "skandální a naprosto pohoršující krok". Uvědomil si, že chce žít jako "antický člověk". Ten nežil "mlhavým vidinám záhrobního života. ... žil pro tento život, pro tento život, o kterém jediné určitě věděl, že existuje. V tomto životě chtěl býti šťasten a blažený, v tomto životě chtěl býti celým člověkem..."
Napadá mě tady srovnání s Drašarem Terezie Novákové. Ten na rozdíl od autora tohoto spisku zemřel v naprosté chudobě a opovržení. Nevymohl si možnost oficiálního sňatku. Nepodařilo se mu najít to štěstí, po kterém toužil.
Text popisuje důvody, proč do kláštera vstoupil, život v klášteře ("Celý život klášterní je jediným řetězem velkých maličkostí, sloužících ku výchově lidí nesamostatných. Účelem bylo zlomiti v člověku poslední zbytek hrdosti a sebevědomí, udělati z dospělého muže velké dítě. .... Velkých dětí potřebuje církev vůbec. ... Všechno to běhání, okuřování, uklánění se, není než zaměstnanou zahálkou, která se do dvacátého století nehodí. ..."). Naráží na víru v "zázraky", na rozpor učení církve a vědeckých znalostí ("Ve víře katolické nalézají se věci, jež činí rozumu potíže."), na nerovnosti v postavení jednotlivých obyvatel klášteru (bratři laici x vysvěcení kněží).

25.03.2020 4 z 5

Klub zneuznaných mužů Klub zneuznaných mužů Gilbert Keith Chesterton

Jsem spíš na rozpacích. Podivné příběhy posle stále stejného mustru. Mladý inteligentní a velmi zvláštní muž a v blízkosti nějaká dívka zrovna na vdávání... Celý text se mi nečetl dobře.

09.03.2020 3 z 5

Jak jsme v Teheránu četly Lolitu Jak jsme v Teheránu četly Lolitu Azar Nafisi

Kniha dost rozvláčná a jen s obtížemi jsem dočetla... Na druhou stranu - mě příběh silně zasáhl. Nechtěla bych žít v zemi, kde jedna část obyvatel musí být takřka neviditelná, kde jsou velmi silně omezována lidská práva a hlas mají ortodoxní vyznavači náboženství.
Nevím, zda jsem všemu dokázala porozumět. Žiju v jiné době, v jiné zemi, mnohá z děl autorkou uvedených a použitých jako protipól k situacím a příběhům její reality neznám tak podrobně, četla jsem už dávno nebo jsem je vnímala očima svobodné evropské ženy.

02.03.2020 4 z 5

Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

Čtivý historický román zasazený do bouřlivých dob vlády slabošského krále.

24.02.2020 4 z 5

Tajemství Anny z Lampersdorfu Tajemství Anny z Lampersdorfu Naďa Horáková

Příběh ze starých časů, jehož rozuzlení je přeneseno do současnosti. Nápad zajímavý, první dvě kapitoly plné tajemství... Zbytek sešitý horkou jehlou.

21.02.2020 3 z 5

(Nejen) Horácká kuchařka aneb Povídání o jídle, vaření, zvycích a tradicích (Nejen) Horácká kuchařka aneb Povídání o jídle, vaření, zvycích a tradicích Helena Zelená Křížová

Povídání o Horácku plné vzpomínek na tradice a zvyky prokládané recepty našich babiček...

21.02.2020 4 z 5