Alethea_k Alethea_k komentáře u knih

Italské listy Italské listy Karel Čapek

O těchto cestopisech se na školách učí, že jsou výbornými humoristickými díly Karla Čapka. No... Zklamalo mě to, velmi. Vtipná mi přišla až věta cca na str. 80, což je 10 stran před koncem, nemýlím-li se. Celkově mi texty přišly naprosto o ničem, pozitiva spatřuji pouze ve vytříbeném jazyce, i když s novotvary jsem mnohdy také měla problém.
Příště sáhnu jen po jeho osvědčené klasice.

11.10.2019 2 z 5

Větvička jívy Větvička jívy Jaroslav Seifert

Moje první sbírka od Seiferta. Jsem nadšená! Líbily se mi myšlenky, jednu hvězdičku ale strhávám za to, že se někdy opakovaly. Verše Seiferta jsou čtenářsky přístupné, a to i přesto, že byl literárně oceněn, to se často nestává. Doporučuji :)

08.10.2019 4 z 5

Proměna a jiné povídky Proměna a jiné povídky Franz Kafka

Přiznávám, že jsem nečetla úplně všechno, ale kratší texty se mi moc nelíbily. Nejlepší byla za mě Proměna. Teď si ale říkám, zda v Proměně nevidím něco mnohem vyššího, než Kafka zamýšlel. Jestli jsem tam neviděla něco, co ostatní ne, protože jsem do povídky šla s tím, že Kafkovy texty jsou obtížné na interpretaci. Co se ale Proměny týče, četla se skvěle, nemám jí co vytknout.

18.09.2019 3 z 5

Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Zpočátku se mi kniha líbila, na to, že se jedná o klasiku, je dílko naprosto neotřelé. Přiznávám ale, že se mi postupem času kniha přestala líbit, jelikož je pořád popisováno to samé dokola. Orgie. No dobrý, ale nic víc...
Mnohem více se mi text líbil, když jsem si ho dávkovala, tedy četla tak, jak byl původně vydáván. Myslím, že veškerý text na jednom místě a čtení víceméně na jeden zátah tomu jen a jen škodí.

21.07.2019 3 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Musím se přiznat, že zpočátku mi kniha nesedla, byla jsem poněkud v rozpacích. Běžně popisy nemám ráda, myslela jsem si, že kniha nebude mým šálkem kávy. Naštěstí jsem změnila názor, jelikož dialogy byly nezapomenutelné, ani slůvko navíc, zbytečně. Jsem velice ráda, že jsem vydržela.
Naprosto mě fascinovala hlavní hrdinka, kterou bych nejspíše označovala "na přes držku". Normálně by mi vadila, ovšem zde byla dle mého úžasná, velmi se mi líbila její mladická nerozvážnost, nestálost, dravost, divokost, zkrátka vše co k mladé Holly patří.
Poněkud mne překvapilo, že hrdinka po slávě ve výsledku netouží, i když si to všichni kolem myslí. New York musel tehdy být opravdu kouzelný, vůbec není popisován, jako by probíhala 2. sv. válka.
Pokud má někdo z vás štěstí a může si příběh přečíst jakožto maturitní četbu, neváhejte. Krátké, svižné, krásné... Já "bohužel" toto štěstí neměla. Rozhodně by se tento příběh neměl opomenout.

30.06.2019 4 z 5

Čarodějova nevěsta 6 Čarodějova nevěsta 6 Kore Yamazaki

Tak šestka je za mě nejlepší. O nových postavách se rovnou něco dozvíme, ani to není nijak zamotané. Nesnaží se tu sice pohnout s dějem nijak markantně, ale tohle se mi celkem líbilo, jo! Doufám, že to nepokazí v dalších dílech.

30.06.2019 4 z 5

Čarodějova nevěsta 5 Čarodějova nevěsta 5 Kore Yamazaki

Nevím, jestli mám čím dál menší nároky, nebo se mi tento díl vcelku líbil. Rozhodně si chci přečíst všechny díly a rozšířit si tak obzory.

29.06.2019 3 z 5

Čarodějova nevěsta 3 Čarodějova nevěsta 3 Kore Yamazaki

Nevím, jestli na mangu nemám jen buňky, ale zdá se mi, že si autorka nedává práci cokoliv objasňovat. Neustále mám tendenci podvědomě srovnávat mangu s komiksem Sága, ve kterém je vše, co oceňuji, všemu tam rozumím, a hlavně... HNED V PRVNÍM DÍLE JSEM SI BYLA SCHOPNA ZAPAMATOVAT JMÉNA POSTAV. Vím, že manga je z jiného soudku, ale ve výsledku má s komiksem leccos společného. A tohle je prostě jeden velký chaos.

28.06.2019 2 z 5

Čarodějova nevěsta 1 Čarodějova nevěsta 1 Kore Yamazaki

Na mnohá doporučení jsem si "přečetla" svoji první mangu. O téhle tvrdili, že patří mezi nejlepší. No... Chci vědět, jak to bude pokračovat, ale že bych z toho byla nadšená, to se úplně říct nedá. Kresby prakticky zazdívám, natolik jsou nezajímavé. Doteď si nejsem jistá jak "svět" funguje, připadá mi, že se skoro nic nestalo.

28.06.2019 3 z 5

Rudá jako rubín Rudá jako rubín Kerstin Gier

Knihu jsem přečetla během jediného večera. Příběh je opravdu chytlavý, neoznačila bych jej přímo za fantasy. Kupodivu mi nevadí ani historie. Čtení je velice návykové, nechápu, proč jsem si knihu nepřečetla mnohem dřív. Myslím si, že je to jedna z mála YA knih, které se mohou číst napříč generacemi a zalíbí se každému, kdo si chce odpočinout. Ihned se musím podívat na film. Nicméně tato kniha v sobě má podivné kouzlo, které vás pouze utvrdí v tom, že se vyplatí pokračovat dál a vy ty další díly musíte mít ihned.

21.04.2019 5 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

Tento díl je bez debat nejslabší. Doufám, že tímto počinem Boček ukončuje sérii Aristokratka, neboť 4. díl nemá s původní sérií prakticky nic společného. Popisovat cizí postavy, nic se na konci nevyřeší, děj prakticky o ničem... Chtěla jsem dát 3* ze soucitu, protože se kniha čte stále skvěle, ale když původní postavy v knize téměř nevystupují, nemůže být o soucitu řeč.

09.03.2019 2 z 5

Temný duet Temný duet Victoria Schwab

Asi jde vidět, že stárnu. Před 1,5 rokem jsem četla první díl a do světa i postav jsem se zamilovala. Teď už vnímám každý nedostatek, takže do poloviny příběhu bych knihu hodnotila 3*, nijak mě kniha neoslovila. Posledních 100 stran ale bylo protkáno akcí a napětím, zasloužily by si 5*. Takže udělat kompromis není na škodu. Jsem ráda že to dopadlo právě takto. Na druhou stranu se nesnaží nic dovysvětlit, uvítala bych pár kapitol navíc...

27.01.2019 4 z 5

Ovoce poznání Ovoce poznání Liv Strömquist

Poté, co komiks prolétl instagramem, jsem neodolala a musela zjistit, co je na tom tak objevného. Všichni komiks prezentovali jako něco, u čeho se můžete i červenat. Mně to přišlo jako stručná a přehledná učebnice vývoje vnímání lidských genitálií. Jako komiks obsahuje spoustu informací a dost mě vzdělal, to ne že ne. Jen nechápu tu vlnu kontroverze. Holt je zde popisováno stále (poněkud) kontroverznější téma. Za mě dobrý.

12.01.2019 4 z 5

Dospívání rodičovství a (homo)sexualita Dospívání rodičovství a (homo)sexualita Zdeněk Sloboda

Nejlepší odborná literatura z oblasti sexuality. Vše je jasné, stručné, zajímavé, vypíchnuty nejdůležitější informace, čtenář nečte zbytečnosti, které by kvůli cizím slovům nepochopil. Díky slovníčku na konci je jasné naprosto vše. Oceňuji relativní aktuálnost - část právní.

25.12.2018 5 z 5

Mladost - radost Mladost - radost J. H. Krchovský (p)

Básně Krchovského hodnotím jako geniální záležitost. Spousta věcí napsána s lehkostí a polopatě, i přesto, že jde o poměrně náročný obsah. Neustále se dají hledat skryté, nové významy. Důkaz, že poezie nevymírá v žádné době.

27.10.2018 5 z 5

Jedna želva za druhou Jedna želva za druhou John Green

Za tohle dostanu od bohemistů nejspíš přes hubu, ale vážně si myslím, že toto dílko má (jako jediné z tvorby autora) potenciál stát se nefalšovanou klasikou a později i povinnou četbou. Po dlouhé době kniha Greena, která má hloubku, opravdu se mi líbila. Každá kniha nám nevědomky ovlivňuje život a jsem si jistá, že tahle více, než jiné. Všechny postavy byly propracované, sympatické, porucha hl. hrdinky dodala ději na zajímavosti. Green je schopen v několika větách vyřknout jednu pravdu za druhou a podat to zároveň tak vznešeně, filosoficky, s přehledem, že se zkrátka musíte zamyslet i nad svým životem a nad životy jiných.
Je schopen dokázat, že sebestřednost a narcismus nejsou dobré vlastnosti, zároveň jsou životně důležité, stejně jako přátelství či láska, přestože život je hořkosladký a v životě neexistuje žádná jistota. Náhoda či osud? Těžko říct. V knize se sice de facto nic neděje, zato uvnitř vás se toho bude dít sakra hodně. Věřím, že i po dočtení.

23.09.2018 5 z 5

Pět Pět Ursula Poznanski

Nejprve jsem četla druhý díl, do kterého jsem se okamžitě zamilovala. Chtěla jsem vědět o tajemstvích, na která autorka poukazovala a také dozvědět se minulost našich vyšetřovatelů. Jsem opravdu ráda, že se mi první díl nakonec dostal do ruky. Upřímně.... druhý díl mě tematicky zaujal více, na druhou stranu... znám mnoho lidí v mém okolí, kteří se zabývají geocachingem a je to ve své podstatě děsivé. Zamilovala jsem se do vyšetřovatelů ještě víc (hlavně do Florina) a spousta věcí z minulosti mě překvapila. Navíc tomto díle jsem "uhodla" kdo vlastně byl owner. Připadalo mi to přitažené za vlasy, ale pak se mi to potvrdilo a byla jsem na sebe hrdá. Ovšem souvislosti by mě ani ve snu nenapadly. Takže opět smekám před autorkou a jejímu promyšlenému případu.

BACHA, NĚCO JAKO SPOILER!
Teď musím neustále přemýšlet nad tím, zda se jedná o jeden a tentýž vzorec. Vrah něco zamýšlí s Beatricí a přijde princ Florin a zachrání ji. Těsně před tím jí samozřejmě vrah sdělí všechny své myšlenkové pochody.

SPOILER FREE
Ale je to čtivé, na detektivky dle mého poměrně kvalitní, tak je to vlastně jedno. Vždycky budu tyto vyšetřrovatele milovat, stejně jako Joonu Linu a manželskou dvojici Lars Kepler. :)

01.09.2018 5 z 5

Odvrácená tvář lásky Odvrácená tvář lásky Colleen Hoover

Více než po měsíci kniha, kterou jsem dočetla do konce. Za mě je to stejně dobré jako Než jsem tě poznala. Přehršel emocí, které se na vás přenesou, musíte milovat všechny postavy a doufat, že to dopadne tak, jak chcete vy. V příběhu vidím nepřímá drobná poselství, díky nimž se mi mnoho věcí potvrdilo. Netušila jsem, co se na Colleen Hoover tak moc vidí, ale tohle byla asi ta nejlepší YA/NA romantika, kterou jsem kdy četla.

24.08.2018 5 z 5

Dokonalý cizinec Dokonalý cizinec Renée Knight

Páni! Měla jsem po dlouhé době chuť na něco, u čeho se budu trošku bát, budu napnutá jak kšandy a nebudu vědět, co si mám o postavách myslet. Tady se mi dostalo všeho. Retrospektivní zatahování čtenáře do děje bylo zvoleno dle mého správně. Autorka dávkovala informace tak, aby mě to nutilo neustále číst. Nenávidím popisy, tady jsem je zbožňovala. Vlastně nemám, co bych vytkla. A doufám, že si brzy opět přečtu něco tak chytlavého.

03.07.2018 5 z 5

Hodiny francouzštiny Hodiny francouzštiny Valentin Rasputin

Ruská literatura mne fascinuje. Vždy je zde možno vidět literární přesah. Je zde hezky vykresleno, že každý má právo a hlavně možnost být v něčem dobrý, i když pochází z nuzných poměrů. Jednoznačně doporučuji!

14.04.2018 5 z 5