alka1 komentáře u knih
Nápad dobrý, ale mně to přišlo zbytečně roztahané. Je fakt, že když už jsem si říkala, že mě to nudí, přišlo další "popošoupnutí" v ději a já zase vytrvala. Přesto se do dalšího dílu rozhodně pouštět nebudu, vůbec mě to neláká. Už při čtení knížky jsem přemýšlela, kterému dítěti bych měla knížku nabídnout - z těch, co znám, asi žádnému.
Knížka byla napínavá, čtivá, s velmi zajímavým námětem. Námět i závěr knihy jsou dle mého i vhodné k diskusi mezi dětmi třeba ve třídě (po společném čtení nebo v dílně čtení).
Začátek knihy se mi líbil, byl napínavý, objevilo se zajímavé téma. Když ale hlavní hrdina putoval s dopisem ke králi, už to bylo příliš zdlouhavé a do dočtení knížky jsem se nutila.
Kniha mi na nočním stolku ležela hodně dlouho, nechtělo se mi do ní. Ale nakonec jsem byla mile překvapená. Ač má větší formát a menší písmena, přečetla jsem ji velmi rychle, byla napínavá, děj se posunoval. Určitě velmi dobrá varianta Robinsona pro děti.
Knihu jsem koupila v Levných knihách, nic moc jsem od ní nečekala, ale příjemně mě překvapila. Jednoduchý děj, větší písmena, větší řádkování, krátké kapitoly, hl. postavy 12 let - ideální i pro slabší čtenáře (od 4. třídy až po nečtenáře na 2. stupni). Příběh čtivý, s rychlým spádem, vtipné hlášky.
První část knihy příliš rozvláčná,500 stran je zbytečně moc. Nápad s kontrolou myšlenek dobrý,ale řešení divně komplikované a nereálné. Opakovaná klišé,opakující se situace a repliky. Role některých postav nejasné,bez překvapení.
Knihu jsem si vybrala do vyzvy - pruhovana obalka. Venovala jsem ji 80 stran, ale dal to neslo. Vtipne to misty je, to je fakt, ale kniha nema dej, jsou to jen na sebe navrsene vtipy, zabavne historky, ... zkratka o nicem. Odkladam a pruhy najdu jinde.
Velmi pěkná knížka o velkém snu a přátelství. Určená dětem (dívkám) od 9 let, přestože hrdinky jsou malinko starší. Krásně se čte.
Někdo psal, že je knížka "růžová", že je vše klidné a spořádané. Ale právě tohle mi vůbec nevadí. Doporučila bych ji mladším dětem, třeba 2. - 3. třída - právě pro tu jednoduchost, přímočarost i témata (zařizování domu, založení zahrádky, vybavení pokojíčku, kamarádství a jeho principy ...), vhodné i pro předčítání a současně povídání si o tom. Pro větší děti už to bude asi "nuda", čtou Harryho Pottera, Poseroutku ..., ale vůbec by jim to neuškodilo. Trošku to byl pro mě návrat do dětství (neuspěchaného, s dětskými problémy). Problematika Downova syndromu asi nebyla hlavní téma, důležitější byl spíš ten vztah rodičů, sestry a okolí k Martinovi.
Knihu četla moje devítiletá dcera. Dle jejích slov byla kniha napínavá a moc hezká. Těší se na druhý díl.
Knihu četl šestiletý syn, moc se mu líbila. Krátký text, obrázek, zase krátký text - pro něj skvělé. Příběh je vtipný.
Zajímavé téma, první půlka se trošku "vleče", ale pro teenagery fajn.
Pro děti fajn knížka, dobře se čte, má spád. Objevují se různé situace, s kterými se 10 letí setkávají - škola, kamarádi, nesourodá dvojice, napětí, tajemství, rodičovská péče, nespravedlnost, nástrahy internetu ...
Pěkně napsaná kniha, pro mládež dobře pojaté téma autismu. Krásné obrázky. Čte se sama.
Velmi pěkný nápad, kniha dobře zpracovaná. Výborný , nápaditý střed knihy - přechod "z vody do země". Spousta zajímavých informací, ke knížce se budou děti jistě vracet, většinou asi i s rodiči. Jediné, co bych vytkla, pro mě příliš tmavé pozadí, na kterém je text. Ale to nestačí na odmazání jedné hvězdy.
Zatím máme knihu krátce, budeme ještě zkoumat.
Pro mě nepochopitelný děj, příliš složitá zápletka. Deník jsem nechápala a nepochopila. Nevidomá dívka - fajn téma, ale proč s takovou zápletkou? Nevím, jak to vnímají dospívající čtenáři, se na to mohou dívat jinak než dospělák.
Čtivá, s nenáročným dějem, žádné překvapení. Pěkné vykreslení autismu, komunikace mezi rodiči ...
Za mě - naprosto nevhodná kniha pro malé děti. Hlavní hrdina má 7 let, představa, že tohle přečtu své 6leté dceři, mě děsí. Strašidelný a hororový příběh pro děti je spíš o tmě, sklepě, půdě, neprozkoumaných věcech, tajemstvích ... Já dětem nedovolím dívat se na zprávy, takže číst jim, že sousedé jsou vrahouni, zloději ... že si souseda nakrájí na malé kousíčky ... to fakt ne.
Je to nadsázka, ve skutečnosti se to nemůže stát, ale tohle děti nerozliší!
Ze začátku nudné, říkala jsem si, že se to "rozjede". Čtivější to bylo až na konci knihy, tudíž nudné téměř do konce. Hlavní hrdina mi byl nesympatický. Floutek, sobec, nic z jeho jednání a chování nemělo mé sympatie. Knížku jsem dočetla, ale nestála za to, i já jsem občas odstavec přeskočila. Dvě hvězdičky dávám za stylistiku (autora nebo překladatele).
Knížku mi půjčila známá, ale nenadchla mě - očekávala jsem jiné čtení na základě reklamy apod. Děj se dá shrnout do pěti vět, erotické scény - stále totéž, repliky postav - stále totéž, chování hl. hrdinky - stále totéž (stále stejně strašlivé, naivní - až hloupé) ... Takže nemohu doporučit, leda tak jako čtení na pláž, kdy nevadí, že občas usnete nebo že čtete dva řádky současně. Další díl číst určitě nebudu.