Alma-Nacida Alma-Nacida komentáře u knih

Mračna nad Arénou Mračna nad Arénou Michael Bronec

Chtěla jsem oddychovku a dostala ji, jako audiokniha to bylo fajn, ale že bych byla uchvácena a nepuštěna se říct nedá. Všechny ty postavy jsou takové jenom načrtnuté a celkově je to poněkud ukecané. Korzáři slibující nějakou tu akci se nakonec taky pořád válejí na pláži a plavou nalití někam kdo ví proč. Nebo císař ví proč? Dostala jsem ještě druhou část, taky jako audio, tak si ji poslechnu, zatím celkově za dvě a půl hvězdy.

16.06.2024 3 z 5

Azincourt Azincourt Bernard Cornwell

První autorova kniha, která mě nechytla a nevtáhla do děje. Určitě je to zajímavé z historického hlediska, ale postavy jsou oproti jiným Cornwellovým knihám ploché a neprojdou ani žádným vývojem, takže jsem se o ně netřásla, ani s nimi neprožívala každý dějový zvrat.
Celkově pěkné tři hvězdy.

28.01.2024 3 z 5

Nejodlehlejší stanice Nejodlehlejší stanice Ben Aaronovitch

Hvězdu ubírám za otravný opakující se autorův zvyk nechat na konci aspoň jednu neobjasněnou či spíš neobjasnitelnou záhadu. Jinak je tahle mezikniha fajn, i když je kratší a na závěr doplněna rozhovorem, aby kruci měla nad těch 120 stránek. ;) Vzhledem k tomu, že se do děje začíná prosazovat Abigail, mohla by série pokračovat ještě hodně, hodně dlouho. Zatím budu ve čtení pokračovat, protože toho, co odhadnu, je míň než toho, co mě překvapí.

20.01.2024 4 z 5

Sestřička Sestřička Raymond Chandler

Tohle bylo už trochu moc, příliš krásných žen s morálkou coury a plno padouchů, takže už to zavánělo parodií, včetně té uhozené vražedné zbraně v závěru. Zkrátka Mazaný Filip. ;)

31.12.2023 2 z 5

Stínejte své draky soucitně Stínejte své draky soucitně Malcolm Stern

Většina self- help knih a jiných návodů na život mi vždycky připadá z části dočista mimo, jde jen o to, z jak velké části. Tady to bylo víc než z poloviny. Je mi líto, ale nakonec ani název, který mě přiměl si knihu koupit, nebyl z autorovy hlavy, ale jde o text nějaké mně neznámé písničky.
Celkově dvě a půl hvězdy díky některým příběhům účastníků skupin. Mimochodem, pro mě jako superintroverta je představa terapeutické skupiny totožná s nejhlubším peklem. ;)

09.12.2023 3 z 5

Šepot podzemí Šepot podzemí Ben Aaronovitch

Tenhle díl je čtivější než ten předchozí, i když nešvar hluchých míst přetrvává. Zase jsem kombinovala četbu s poslechem, což bylo fajn. Vrah se mi zdál dost nepravděpodobný, a tak zatím nevím, jestli autorovi skočím na vějičku v podobě mluvící lišky doslova na poslední stránce.

19.11.2023 3 z 5

Kouř a zrcadla Kouř a zrcadla Neil Gaiman

S povídkami se to má tak, že jich je pár skvělých, mnoho celkem zajímavých a pár, co mě vůbec nezaujmou. Ani Gaiman není výjimkou. A ještě, tohle je pro děti a mládež? Jako fakt? Nezdá se mi.

31.10.2023 3 z 5

Poslední záblesk slunce Poslední záblesk slunce Guy Gavriel Kay

Nad očekávání dobrá kniha plná nejen dobrodružství, plavby, bojů, nadpřirozených sil a vrtkavé štěstěny, ale taky chytrých žen, generačních výzev a sem tam i filozofických úvah. Autor hojně používá závorky (a já je mám také v oblibě) a k vybudování tohoto alternativního světa využil mnohé keltské, anglické a vikingské reálie. Díky za to, je to doporučení hodný počin.

15.10.2023 5 z 5

Lord Mord Lord Mord Miloš Urban

Audiokniha načtená autorem, což v tomto případě není tak docela klad, dost dlouho mi trvalo si zvyknout na poměrně složitý jazyk a děj, který je poněkud spletitý a ulpívající v podivnostech a detailech. Trvalo mi čtyři měsíce s přestávkami se tím prokousat. Nadšení se bohužel nedostavilo a konec ani komentovat nebudu. Nejspíš se k autorovým ctitelům nepřipojím.

07.10.2023 3 z 5

Ano, můj pane Ano, můj pane František Niedl

Čekala jsem oddychovku a dostala ji, navíc v audio verzi, ale popravdě číst to bych už moc chuti neměla. Je to tak trochu na jedno kopyto, tedy kromě začátku, kdy to vypadalo na nějaký ten konverzační humor a stručné know how pro začínající žoldnéře, což mě dost bavilo. Zato eskapády v Čechách mi už přišly na sílu. Jako audio k nudným domácím pracem dobrý. ;) Celkově dvě a půl hvězdy.

26.09.2023 3 z 5

Dobrodružství rabiho Harveyho - kreslená novela o židovské moudrosti a důvtipu na Divokém západě Dobrodružství rabiho Harveyho - kreslená novela o židovské moudrosti a důvtipu na Divokém západě Stephen Sheinkin

Podivnosti, to je moje, a tak mě tato neobvyklá fúze gunmana s kolty proklatě nízko a moudrého rabiho, který je tak trochu šlemazl, musel upoutat. Ne že by to bylo špatné, ale že bych byla uchvácená, se říct taky nedá. Kresba mi nesedla, příběhy už víc, některé jsou vtipnější, jiné míň. Asi se nedokážu zbavit pocitu, že příběhy patřící do zaniklých štetlů by potřebovaly ke své reinkarnaci na Divokém Západě něco víc než jen změnit garderobu hlavních postav.

04.07.2023 3 z 5

Velitel šalupy Velitel šalupy Patrick O'Brian

Pokud bych chtěla číst dokument o plachtění na začátku 19. století, pak bych asi byla nadšená. Ale já jsem čekala spíš dobrodružství, které sice v knize je, ale pod záplavou technických podrobností a poněkud strnulých dialogů se dojem z něj vytrácí. Zkrátka to není nic pro mě a další díl si odpustím.

28.05.2023 2 z 5

Zymovrat Zymovrat Andrew Caldecott

Určitě nejmíň od strany 300 začne být zřejmé, že se v tomto dílu asi všechno vyřešit nestačí. Kladně hodnotím to, že v podstatě všichni jsou spíš antihrdinové než hrdinové. Chovají se nelogicky, jsou zmatení, bojí se, zamilují se, což je nejspíš realistické, ale dost se tím natahuje děj.
Určitě to zas všechno zapomenu, než vyjde česky třetí díl. ;)

15.05.2023 3 z 5

Hodiny bez ručiček Hodiny bez ručiček Carson McCullers

Moje oblíbená kniha, mám vydání, kde je tato novela společně se Svatebčankou, a nebude to náhodou, obě novely mají mnoho společného. Smutek, smíření s osudem, drobné radosti a pohled, který ukazuje, že mnozí jsme "v pasti" a že bychom mohli snad na druhé nahlížet bez předsudků, místo abychom po ležících v prachu ještě šlapali. Bohužel, takový je svět.

05.03.2023 5 z 5

Spy x Family 7 Spy x Family 7 Tacuja Endó

Už to trochu dře, předchozí díly byly plné srandy, jednotlivé mise navazovaly na sebe, tady se za celý díl nic nikam neposunulo. Budu číst, dokud bude dcera kupovat, ;) jinak mi to už asi stačilo.

20.02.2023 3 z 5

Případ doktora Karpety Případ doktora Karpety Jaroslav Boček

Kniha má dobrý námět a začátek je i celkem rychlý, ale asi od poloviny začne asi každý čtenář tušit, oč jde, a tak je rozuzlení už dlouho očekávané, nijak překvapivé a přesto neurčité. Proto hodnotím jen třemi hvězdami.

03.02.2023 3 z 5

Řekni vlkům, že jsem doma Řekni vlkům, že jsem doma Carol Rifka Brunt

Kniha cílí nejspíš na YA čtenáře, je napsaná čtivé a svižně, jen pro takovou protřelou starou osobu, jako jsem já, moc předvídatelně. Místy jsem se nudila, ale děti (8.-9.třída) to docela hltaly až na jednu, dvě výjimky. Hodnotím tu ale za sebe a vidím to na dvě a půl hvězdy.

12.01.2023 3 z 5

Napůl zlý Napůl zlý Sally Green

Čtivá kniha, děj plyne rychle a dramatické zvraty ho posouvají dopředu, jen toho mučení je tam trochu moc a v detailním popisu na to, že je to "pro děti a mládež". Oceňuji snahu nezjednodušit postavy a kromě černé a bílé ponechat i všechny odstíny šedé mezi tím. V něčem je to takový temnější Harry Potter. ;) Tři a půl hvězdy.

07.01.2023 3 z 5

Spy x Family 5 Spy x Family 5 Tacuja Endó

Světový mír je potřeba ochránit všemi prostředky, i kdyby se měl kvůli tomu člověk socializovat. :) Nebo nechat vyzkoušet.

26.11.2022 4 z 5

Spy x Family 3 Spy x Family 3 Tacuja Endó

Chudák deprivant Yuri :), je to už trochu na jedno brdo, ale co už... Prý je v dalším díle nějaký ... se superschopnostmi, tak to prostě musím číst dál.

26.11.2022 3 z 5