alnahu Online alnahu komentáře u knih

Užívej života! Užívej života! Halina Pawlowská

Dnes mi tato kniha od paní Haliny zvedla náladu.Její humor,přikázání a historky jsou nenapodobitelné a život je hned veselejší.

Jak píše autorka je nutné podívat se pravdě do očí:
Je přece jasné.že kdo se cítí stár,
nemůže být suprstár!

12.11.2022 4 z 5

O čem se nemluví O čem se nemluví Kelly Rimmer

Dojemný příběh psaný ve dvou časových liniích.V tě první sledujeme příběh babičky Aliny,který se odehrává v Polsku v nelehkém období druhé světové války,kdy Alina prožívá svá mladá léta,je zamilovaná a má se vdát za poláka Tomasze,ale osud je rozdělí a oni bojují o přežití.V té druhé linii, té současné se seznámíme s její vnučkou Alicí ,ta žije na Floridě ,má postiženého syna a žije jen pro něj.Ale i přesto,když ji nemocná babička požádá,aby jela do Polska a zjistila,co se stalo s Tomaszem,ona ji vyhoví a splní poslední babiččino přání. Toto byl opravdu silný příběh o přežití,strádání a také ztracené lásce.

06.11.2022 4 z 5

Letní záhady Letní záhady Agatha Christie

Kniha,krátkých originálních povídek z pera královny napětí.I když jsou příběhy určené na letní dovolenou na pláž i teď na podzim mi zpestřily několik večerů.

03.10.2022 4 z 5

Tudy na hrad Tudy na hrad Petra Stehlíková

Tak tahle kniha mi zpravila náladu,moc jsem se u ní pobavila.A jak píše Janina 66-výprava manželů Maškových na Andělskou horu -to bylo opravdu skvělé .Doporučuji k přečtení všem ,kdo má rád český humor.

23.09.2022 5 z 5

Manželkou podruhé Manželkou podruhé Melanie Summers

Příběh spisovatelky Abigail,které se lepí smůla na paty a tak začne svou situaci řešit, sbalí svého kocoura a odstěhuje se do domku v malém městečku na břehu oceánu,aby zde prožila naplno svůj zbytek života.Romantický příběh je místy smutný,ale čtivý.Kniha má také pěknou lákavou obálku.

09.05.2022 4 z 5

Stezka mrtvých Stezka mrtvých Sara Blædel

Tajemná stezka mrtvých, vedoucí ze zahrady do lesa ,až k dívčím hrobům a obětnímu dubu ,kde se odehrávají obětní rituály, skrývá temné tajemství. I když je příběh fikce ,přesto je to napínavá severská detektivka s pěknou obálkou.

26.10.2021 4 z 5

Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Další kniha o osudu židovské rodiny žijící na Slovensku -podle skutečné události -v té době žilo na Slovensku asi devadesát tisíc Židů. Příběh od tohoto polského autora je rozdělen na čtyři části .V první části ,která se odehrává ještě před válkou se seznámíme s židovskou rodinou právníka Eliase Zingera .V další části nás zavede do koncentračního tábora v Osvětimi. Tam je transportována i dcera právníka Milena. I ona prožívá hrůzy koncentračního tábora ,tam se setkává s esesmanem Franzem. který se do ní zamiloval a snaží se jí zachránit. Kniha je poutavě napsána ,příběh ,který v nás probudí pocit hrůzy ,kterou tehdy lidé prožívali.

22.02.2021 5 z 5

Dopisy od babičky Dopisy od babičky Veronika Doušová

(SPOILER) Nádherný příběh v kterém se prolíná přítomnost s minulostí. Příběh třicetileté Jany, která žije v současnosti. V životě ji provází jen samé problémy ,jak ve vztazích tak i v práci .To se změní ,když ji osloví notářka, že po své babičce zdědila starý dům, v kterém našla babiččin deník, ale také hlavně vzkazy od babičky, jak naložit se svým životem. V deníčku babička Anna sepsala svůj průběh života, jak se žilo v malé vesničce nedaleko německých sudet v době války, kdy jí bylo 18 let a prožívala zde i svou osudovou lásku. A tak se Jana postupně z deníčku dozvídá ,jak babička tehdy žila a jaký byl život a poměry v té době na vesnici. A Jana se čím dál víc vžívá do babiččina příběhu .V knize si přečteme osudový příběh vnučky a babičky, která i po své smrti svými dopisy, vede vnučku ke spokojenému životu. Knihu doporučuji všem ,kdo mají rádi osudové příběhy. Kniha má také nádhernou obálku vhodnou k příběhu.

28.05.2024 5 z 5

Rande Rande Halina Pawlowská

Opět milé čtení od paní Haliny v krátkých i delších povídkách a jako vždy pohled na život s humorem. Kniha má název Rande ale není to jen na toto téma. Nejvíce se mi líbila povídka na téma vánoce v té nám Halina popsala o jejich přípravách, když byla malá. Její tatínek .měl za úkol obstarat každý rok stromeček ,to řešil až na Štědrý den-většinou sehnal nějaké koště .Na holé větve pak rozdělil nějaké ozdoby, prskavky a tátovi papírky, ty natrhal na proužky a na těch bylo napsáno ,co všechno by nám táta koupil, kdyby na to měl- no třeba nás toto také čeká v příštím roce také.
A proto
"Malý dárek ,ten se hodí,
velký lásce neuškodí!"

29.11.2023 5 z 5

Vražedná krása Vražedná krása Jaroslava Černá

Krásná obálka této knihy a neméně krásná a čtivá historická detektivka,která nás zavede do staré Prahy.Píše se rok 1646 a opět se zde vraždí,tentokrát je zavražděn,známý apelační ráda Kaprštejn-toho nenávidí celá Praha a tak to ani nikomu nevadí,ale celý případ má dalekosáhlé pozadí.Vyšetřování je velmi složité, do případů je zapleteno mnoho osob,kteří jsou podezřelí.Opět se setkáme s již známými osobami z knihy Krev andělů:vyšetřovatelem Boleslavem Rybářem s Aničkou-teď již jeho manželkou,soudcem Hyklem a katem Hanušem,který je synem kata Mydláře.Autorka skvěle propojila fikcí se skutečností, která se opravdu udála i tresty odsouzených vrahů nejsou smyšlené.Opět skvělá kniha z pera této mé oblíbené autorky,která mě velmi nadchla a těším se ,že se opět se známými osobami setkáme v dalším příběhu.

08.11.2023 5 z 5

Italská dívka Italská dívka Lucinda Riley

Další historická kniha s milostným příběhem,který začíná v Neapoli roku 1966.
Tam žije malá Rosana,která byla obdařena nádherným hlasem a také o mnoho let starší operní pěvec Robert.Jejich životy se časem protnou a spojí je láska k hudbě.S nimi navštívíme i nejznámější místa operního světa.
Přečteme si nádherný příběh plný lásky,rodinných tajemství ale i bolesti.

22.07.2023 5 z 5

Smrková Tišina Smrková Tišina Kristýna Sládečková

Tak trochu mysteriózní příběh ,který je vsazený do Šumavské přírody- kniha je docela napínavá .Autorka dobře popsala postavy tohoto příběhu- je jich několik a vzajemně se jejich příběhy propojuí .Kniha má i pěknou obálku.

06.05.2023 4 z 5

Případ zazděné šlechtičny Případ zazděné šlechtičny Jaromír Jindra

Jednoduchý příběh s detektivní zápletkou ,který se odehrává v polovině 17.století v Budějovicích.Je to již šestý díl ze vzpomínek místního kata .Z předešlých dílů jsem žádný nečetla ,protože se mi kniha o zazděné dámě a hradě Maškovec četla dobře, přečtu si s chutí i další díly.

29.12.2022 4 z 5

Pan Romantik Pan Romantik Leisa Rayven

Pan Romantik-pro všechny kdo sní o dokonalém ,galantním chlapovi-prostě džentlmen ,který vás dostane. Taková milá romantická oddechovka.

08.07.2021 4 z 5

Jarní oběť Jarní oběť Anders de la Motte

Od tohoto autora je to moje první kniha ,kterou jsem četla a nezklamala mě .Mrazivý příběh který nás zavede do Švédska roku 1986,kde si potrpí na oslavy vítání jara ,při této oslavě se stane obětí šestnáctiletá dívka na rituálním místě ,která se stala jarní obětí .Do rodného města se vrací po letech Thea a David. Thee tato vražda nedá spát a začne pátrat po tom co se událo před lety o Valpružině noci. Kniha napínavá s nádechem duchovna-což se mi líbí.. Určitě sáhnu i po dalších knihách.

10.05.2021 4 z 5

Liška Bystrouška Liška Bystrouška Rudolf Těsnohlídek

Též jsem sáhla po této knize v rámci čtenářské výzvy a docela s chutí jsem si příběh lišky Bystroušky a revírníka Bartoše přečetla. V příběhu liška uvažuje jako člověk a chystá svatbu s lišákem Zlatohřbítkem ,jejich svatba a přípravy probíhaly zrovna tak jako u lidí. Kniha mě pobavila a je krásně ilustrovaná. Tato kniha se stala také předlohou slavné Janáčkově opeře.

27.02.2021 5 z 5

Pozvala mě dál Pozvala mě dál Lucy Clarke

Čtivý psychothriller psaný ve třech dějových liniích-ta hlavní je z pohledu Elle. Příběh úspěšné spisovatelky Elle Fieldingové ,která si koupí krásný dům s výhledem na moře. Touto koupí se zadluží a proto svůj dům na čas pronajme -po návratu opět do něj nic není jako předtím. Někdo odemkl její minulost a ona ho pozvala dál a dala mu k ní klíč. Příběh je napínavý plný zvratů a mrazivé atmosféry.

12.01.2021 4 z 5

Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

I když byl tento díl hodně morbidní,přesto jsem musela číst dál a dál.Kniha je psána v krátkých kapitolách ,takže se čte velmi rychle.Závěr byl pro mě docela urychlený , skok v čase o sedm let,mě také moc nesedl.
Dopisy psané Hunterovi psané krví-byly děsivé,skládaly se ze tří slov: JÁ JSEM SMRT

09.01.2020 5 z 5

Šílená babička Šílená babička Martina Boučková

Další z povedených, humorných knih od této autorky u které se pobavíte a odpočinete si-i když Past na sňatkového podvodníka se mi líbila přeci jen o trochu víc.
A taková babička do rodiny je poklad a hold -:Rodiče si nevybíráš ,někdy se před nimi ani neschováš.

01.04.2024 5 z 5

Pod Kaštanem Pod Kaštanem Barbora Majchráková

(SPOILER) Opět jsem sáhla již po druhé ,po knize ze
života od této mladé české autorky.
Tentokrát nás příběh zavede do malé obce Smrková,kam se vydá hledat své štěstí hrdinka příběhu Eliška.Té se lepí smůla na paty-nejen že ji ztroskotá manželství, po kterém jí zbyly jen dluhy a tím také přišla o možnost pořídit si svou vysněnou restauraci.Její sen je stát se kuchařkou a tak se přihlásí na inzerát ,ale zbylo jí pouze místo uklízečky a i tak to nevzdává.
Ani její přátelé ,kterých je několik a jsou v knize dobře popsáni-ani ti to nemají v životě lehké a právě to je spojuje.
I když se příběh zdá tak trochu ztřeštěný,přesto jsem se u něj i pobavila.

09.10.2023 3 z 5