Alto98

Dobrodružné vyprávění od přímého účastníka restaurování, překladu a interpretace svitků. Informace jsou zajímavé i dnes, neměl jsem pocit, že by nějak významně zastaraly. Pečlivý a čtivý překlad.

Ano, tak má vypadat knižní publikace blogu. Vybráno 80 nejlepších článků, které jsou doplněny aktualizací z léta 2021 a poznámkami pod čarou.
Je tu předmluva autora, editora Jiřího Wagnera, a také vydavatele Neviditelného psa, Ondřeje Neffa. Ne ve všem s autorem souhlasím, ale je radost to číst. Kultivovaně napsané úvahy o současném světě s občasnými odbočkami do historie.

Originálním stylem psané krátké příběhy ze života městských strážníků. Krásné grafické zpracování knihy.

Děj se natolik zkomplikoval, že jsem chvílemi ztrácel orientaci. Ale za to si můžu sám, četl jsem velmi rychle a téměř najednou.
Je zajímavé, že se zatím vůbec neobjevilo žádné pozemské náboženství. Země v té době už nejspíš žádnou víru neměla.

Po Než jsem tě poznala je to zklamání. Úplně jiný styl, postavy jsou komiksově jednorozměrné. Snaha o humor za každou cenu nedopadla dobře. Příběh nevěrohodný.

Deník ze života běžné středostavovské rodiny pohledem ženy. Nic překvapivého, nenáročná četba na jedno odpoledne. Překvapuje mě ale ochota online zveřejňovat podrobnosti svého soukromého života.

Kniha je kratší, než první díl, ale o to je děj dramatičtější.

Knihu jsem přečetl jako doplnění skvělého stejnojmenného filmu. Bavilo mne porovnávat, jak si tvůrci filmu v zájmu dramatičnosti skutečné události přizpůsobili. Ale celkové vyznění zůstalo v knize i filmu stejné.

Krásné vyprávění o tom, jak si cesta podmanila poutníka. A poutník to čtivě popsal.

Moje nej dětská kniha. Vynikající překlad! Suchý anglický humor nejlepšího druhu :-)

Čtivý rozhovor s archeologem středověku. Nejvíce se mi líbila úvodní kapitola o průzkumech při zániku původního Mostu.

Neuvěřitelně nudné, to jsem podle popisu nečekal. Hlavní hrdina mi byl dost nesympatický. Čteno v překladu Kateřiny Hilské, ještě možná dám šanci staršímu překladu.

Ukázky, odhadem tak 10 % z původních cca 4600 (!) osmiveršových slok, prokládané novodobými velmi zábavnými komentáři od Calvina. Renesanční fantasy, hodně spletitý a často dost brutální příběh, nebo spíš řada prolínajících se příběhů.

Text slabý, ilustrace strašné. Původně jde asi o časopisecké sloupky. Škoda času.

Pohled konzervativního levičáka do zákulisí české politiky.

Stručný úvod do problematiky domácí FVE. Vše podstatné na jednom místě.

Strukturou a stylem je to stále diplomová práce, ze které kniha vznikla. Uvítal bych také více přepisů rozhovorů s hudebníky, v textu jsou jen krátké úryvky.

Je to taková všehochuť informací, nepříliš dobře uspořádaná.