Amneris komentáře u knih
U knihy jsem se velmi nasmála, v některých situacích jsem poznala sebe nebo někoho z rodiny. Pokud potřebujete zlepšit náladu, tato kniha je ta pravá.
Kniha mě provázela při studiu historie na vysoké škole. Byla to taková naše Bible :-)
Kniha se mi líbila, vybrala jsem si je z důvodu příběhu Anny Marie Františky Toskánské. Poprvé jsem o ní slyšela při prohlídce na zámku Zákupy a chtěla jsem se o ní dozvědět více. Kniha se četla dobře.
Vybrat si školu jen kvůli klukovi, do kterého je Viky zamilovaná, mi přišlo jako zajímavá zápletka. Ačkoliv kvůli němu zažívala průšvihy, jako pozdní příchod na internát, nevzdala se a neutekla po prvním problému a to mi bylo velmi sympatické. Kniha se četla velmi svižně a otevřený konec mi trochu vadil, ale u paní Lanczové jsem si na ně už zvykla.
Knihu jsem přečetla až po shlédnutí stejnojmenného filmu. A velmi mě překvapila, četla se dobře. Pan Vondruška středověku zkrátka rozumí.
Tuto knížku mám moc ráda, četla jsem ji několikrát, třeba během nemoci nebo o prázdninách. Ráda ji budu číst svým dětem.
Celá trilogie se mi líbila, občas se kniha lišila od filmu, ale to mi během čtení nevadilo. Líbil se mi systém přenášení do minulosti i nevědomost Gwendolyn o Společenství. Doporučuji k přečtení.
Autorka popisuje tři různé cesty, které vedou do Santiaga de Compostela. Každá je jiná, ale přesto by se dalo říct, že si jsou v něčem podobné - v touze a odhodlání vzdát se na nějaký čas svého pohodlí, vzít batoh na záda a zažít neopakovatelné dobrodružství a nezapomenutelné zážitky z poznání.
Kniha se četla velmi dobře, libilo se mi i seriálové zpracování. Všeobecně mám období počátku české emancipace velmi ráda.
Rozhodně skvělá pomůcka pro badatele a genealogy, kteří chtějí znát vývoj příjmení jejich předků.
Skvělá pomůcka po vytvoření rodinné kroniky nebo knihy předků ze zjištěných informací genealogického bádání.
Kniha představuje sondu do života kněžny Pavlíny ze Schwarzenbergu, která je známá tragickou smrtí na oslavě svatby Napoleona Bonaparte a Marie Luisy Habsburkové. Přitom její život byl velmi zajímavý a nebýt brzké smrti, jistě by kněžna Pavlína byla mnohem známější, než je tomu nyní. Ačkoliv je kniha velmi obsáhlá, paní Lenderové se podařilo čtenáře seznámit se životem kněžny ze Schwarzenbergu a dalších osob v jejím životě. Rozhodně doporučuji přečíst.
Na knize se mi líbilo hlavně to, že hlavní hrdinka měla hendikep, a i přesto se dokázala otevřít ostatním a vyjít ze své ulity. V jistém ohledu jí v tom pomohl Tadeáš, kdo by o tak krásného kluka nestál :-)
Skvělá kniha pro začínající genealogy, hezky zpracované kapitoly s využitím příkladu na konkrétním rodu. Oceňuji i užitečné odkazy na instituce nebo archivy.
Knihu jsem využila při sestavování rodokmenu svých předků a musím říct, že některé ukázky z matriční praxe mě opravdu pobavili. Rozhodně doporučuji.
Po první knize jsem se velmi těšila na pokračování, ale nastalo zklamání. Knihu jsem se zapřením dočetla. Třetí díl asi číst nebudu...
Skvělá učebnice pro procvičování starých textů včetně jejich přepisu pro kontrolu.
Kniha je velkým přínosem jak pro začínající, tak i pokročilé genealogy. Kniha obsahuje i mnoho zajímavostí ohledně hledání zápisů předků, historických souvislostí, slovníky a další zajímavé přílohy. Za mě jakožto mírně pokročilého genealoga/badatele rozhodně doporučuji.
Zajímavě podaná kniha pro začínající nebo pokročilé badatele v oblasti genealogie.
Styl psaní pana Koláčka mám moc ráda, i když o si o jeho teoriích o skonech manželek Karla IV. myslím své, i přesto mě v knize opět dokázal pobavit.