andrej0867 komentáře u knih
Uvod fajn, potom vata az to cca jednej tretiny, knizka sa rozbieha az potom. Uzasna obrazotvornost Arieckeho biotechu, mozno ako Zergovia zo Starcraftu. Skvely napad s immerom. Skvely napad s Jazykom. Skvely preklad. Zaver velmi zaujimavy. Horsie ako Perdido ale lepsie ako Jazva.
Danskeho novinara Matta vodi za ruku eskimacka verzia Lisbeth Salander ktora obcas nieco hackne a obcas namiesto motorky jazdi na ukradnutom motorovom clne. Zaujimavy pohlad na Gronsko pod Danskym "kolonialnym" vplyvom a kulturne nekompatibilnych a vykorenenych eskimakov zijucich v meste.
Vyborna knizka.
Kapitola 6 - Tmava energia je s velkym naskokom najdepresivnejsia vec ktoru som za posledne roky cital.
Nudne vztahy. Zaujimave technologie.
Svojim skoro az vedeckym popisom mi to pripominalo Dračí vejce Roberta Forwarda.
Trochu som sa stracal v troch Habsburgoch (Matyas/Matej, Maximilan III a Rudolf II), dozvedel som sa nieco o dedicnej degeneracii Habsburgovskeho rodu (Habsburgska celust ako viditelny dosledok pribuzenskych svadieb medzi spanielskou a rakuskou vetvou rodu), zistil som ze Plzen je postavena na pieskovcovom podlozi a celovo som sa a skvele bavil. Tradicne vyborny Cervenak.
Chvilami humorny a chvilami civilny popis tazkeho zivota maleho farmara. Velmi casto sa ale knizka stavala dokumentom o totalnych vidlakoch drancujucich prirodu severozapadu USA - ako vystrihnutych z filmu Idiocracy.
Zaujimave bolo aj konstatovanie rozdielu medzi hrdymi indianmi literatury 19-teho storocia vs mentalne aj fyzicky postihnutymi alkoholikmi 20-teho storocia.
Kolo a Pitoma Martanka boli super, Rude svinstvo slusny nadpriemer, ostatne priemer az podpriemer.
Dal som tomuto este sancu. Po krivych a chlpatych nohach srnky som tu pubertalnu zlataninu definitivne zmazal. Trojka uz nebude.
(SPOILER) Zakomplexovana a nezrela 400-rocna hlavna postava (?) Vyvyan cely cas pusta trapne hlasky a prirovnania a chvilami si robi srandu z vedlajsej postavy ktora obcas pusta trapne vtipy.
Clenovia tajneho radu zalozeneho na hodnotovom boji za zachranu krajiny sa spravaju ako stredoskolske primadony a po zlozeni telefonu / zatvoreni dveri pubertiacky a falosne odvravaju a zosmiesnuju nadriadenych.
Dej (?) sa chaoticky potaca, postavy ploche, opisy slabe. Ak sa tam aj nieco nahodou pomedzi ten chaos a nudu stane, tak je to zahovorene s tym ze sa o tom postavy porozpravaju neskor.
Celkovo velka povrchnost a strata casu. Oznacit toto ako B-ckovy brak je urazka braku.
Mazem z citacky po pretrpeni 70% po tom, ako...
SPOILER ALERT!
...postavy holymi rukami vyhrabali megadolezity artefakt a potom ho tyzden skumaju v lesnej chatke a v snahe o nenapadnost jazdia v Porsche Cayene do potravin v blizkej osade (5 domov, potraviny, maximalne auto Skoda 120 alebo Felicia) kde ich vsetci okukuju.
Vyborny mix hard scifi a severskej detektivky zalozeneho na zivotnosti (v zmysle zotrvania/existencie) alternativnych vesmirov a hlavne na unikatnom napade backtrackingu cesty v case. Prvu a posledne dve kapitoly treba citat velmi pozorne.
Vcelku originalny napad ozvien mi pripomenul Holdstockov Les mytag.
Update po druhom precitani: komu nie su jasne Shanonine ozveny a paralelne casove roviny tak treba vygooglit "gone world ending explained" a prestudovat si celkom slusne vysvetlenie celej naslednosti udalosti knizky. Samozrejme, tam svieti jeden velky neonovy spoiler alert.
Zaujimave, ale celej knizke by prospelo keby redaktor z kazdej poviedky tak stvrtinu vyskrtal a odstranil.
(SPOILER) Pýtajú sa Slovenského roľníka:
Dali by ste štátu kravu?
Veru dal.
A koňa?
Aj toho.
Aj sliepky?
To už nie.
Prečo?
Lebo sliepky mám.
napad fajn, ale spracovanie jednoduchucke, postavy uplne ploche, taka b- space opera.
tesim sa na pokracovanie na ktore si autor spravil skvelu pripravu
Prvy diel bol viac zombie survival, tento druhy je viac o politike.