_Andrew_ komentáře u knih
Tak toto je kniha, kterou opravdu mohu vřele doporučit.
Při čtení mi vyskočila glosa páně Koubka - "Svoboda! Svoboda! Jenže co teď s ní..." Člověk pak krásně dojde k tomu, že všichni jsou si rovni. Ale po čase jsou si někteří rovnější...
Z alegorie, jež je v knize vyobrazená, opravdu mrazí. Knihu jsem měl za sebou za jedno odpoledne. Je psaná tak, že se od ní opravdu nedá odtrhnout. A je napsaná opravdu skvostně. Kdo ví, zdali si při svém proslovu Major představoval, že by to mohlo napsat takových obrátek...
"Já jsem zvíře, ty jsi zvíře,
my jsme všichni zvířata,
budoucnost jak zlato září
veselá a bohatá..."
Po zpracováních filmovém a divadelním se mi konečně dostalo toho přičichnout i k původnímu knižnímu zpracování. Nutno podotnknout, že ani film, ani divadlo nedosahuje kvalit knihy. Kniha je psaná lehce, humorně a čte se jedna báseň. Když jsem se dostal na konec knihy, nevěřil jsem, jak rychle se mi to povedlo a že bylo hotovo za jedno dopoledne. To musí být pro knihu nejlepší recenzí, když ji člověk přečte "jedním tahem" aniž by se od ní odtrhnul. Knihu řadím do oblíbených a vřele ji doporučuji. Jsem zvědav na pokračování z pera p.Macka.
Když se řekne jméno Jan Neruda, komu se nevybaví Povídky Malostranské?
Kdysi jako dítěti školou povinnému se mi moc líbilo seriálové zpracování Přivedla žebráka na mizinu. Bylo to takové lidské, upřímné a smutné...
A až teď, s odstupem času a odpoután od povinné četby se k těmto knihám vracím a konečně je mohu řádně ocenit, jelikož si je čtu ze svobodné vůle.
Povídky Malostranské jsou pěkné dílo. Musím ovšem podotknout, že kvalita jednotných povídek se značně liší. U všech však musím ocenit nádhernou češtinu, kterou jsou psány.
Přivedla žebráka na mizinu, Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku, Pan Ryšánek a pan Schlegl a Hastrman jsou dle mého subjektivního úsudku nejzdařilejší a jsou to opravdové klenoty české literatury. Některé, např. Mše Svatováclavská mají své kouzlo a některé, např. U tří lilií mě naprosto nezaujaly a jejich dočítání bylo značně zdlouhavé.
Pokud všechny povídky zprůměruji do jednoho souhrnného hodnocení, jsou to právě čtyři hvězdičky. 75% K těm nejzdařilejším povídkám se rád zase někdy vrátím.
Kniha to je skvělá a namluvení p. Filipovským je bezkonkurenční. Vřele doporučuji!
Povídky Šimka a Grosmana jsou jednoduše legendární. Již za mých mladých let mi je pouštěl děda, při dospívání jsem je poslouchal už sám a teď jsem se dostal i ke knížce. Většinu z nich jsem znal nazpaměť a při čtení mi v uších znělo Slávkův hlas, jímž nenapodobitelně dané povídky četl. Překvapilo mě, že v povídkách jsou často oproti mluvené podobě často změny a některé povídky byly kráceny či spojeny dvě do jedné. Všechny povídky jsou, i přes agitku v části "Jak jsme přechovávali bělogvardějce", opravdu povedené. Jsou opravdu zábavné, čtou se jedna radost po většinu čtení jsem se neubránil úsměvům. Docela milým překvapením byla i hra "Až přijde Komenská", kterou jsem neznal a jíž jsem se trošku bál. Nakonec mě moc bavila i ta.
Tohle prostě nemůže být nic jiného než 5/5. 100% Doporučuji!
Jako dítě školou povinné jsem se těmhle knížkám vyhýbal jak čert kříži. A až teď, kdy si je můžu přečíst z vlastní hlavy je dokážu ocenit.
Toto bylo mé druhé seznámení s panem Broučkem. Oproti Pravému výletu pana Broučka do Měsíce, kde mě nebetyčně vytáčela postava Měsíčňana jsem si tady liboval. Kniha byla psána podobným stylem, avšak zasazením mi sedla víc.
V čem si naprosto libuji - kniha je psána krásnou starou češtinou, které se nemohu nabažit. Je psána s laskavou vtipností, přičemž děj je vhodně doplněný popisnými částmi, kde je s citem vše vyobrazeno ke vší dokonalosti. I délkou byla kniha naprosto optimální.
Tato kniha byla pro mě opravdovým pohlazením po duši a už se těším na díl třetí - Matěje Broučka na světové výstavě.
Hodnotím hodnocením nejvyšším a přidávám do oblíbených. 100%
Byť jsem knížku četl delší dobu, tohle je opravdu (nebo opraudu?) knížka, která mě nadchla. Po rozvláčném začátku jsem se konečně dostal do děje, kde se ukázalo jak skvělým vypravěčem Steinbeck je a ne nadarmo jsem si při čtení pořídil do budoucna další tři jeho knihy. Nelze též neocenit velmi dobrý překlad Vladimíra Procházky.
Jakmile se rodina dá na cestu, člověk jednoduše dýchá s nimi. Nemůže se odtrhnout od přemýšlení nad jejich osudem a jednoduše se stává členem osádky Joadových. Člověku se až otvírala kudla v kapse z popisovaných podmínek a o to víc mrazí, že vychází ze skutečného historického pozadí a nějak takhle to tam mohlo vypadat.
Každá část knihy má své místo a své kouzlo. Popisné scény jsou vypiplány do posledního věchýtku a posunují zážitek ze čtení na úplně novou úroveň. A na konci jsem byl jen zklamán, že kniha není ještě delší... Protože v tuto chvíli jsem se s knihou loučil opravdu nerad.
Knihu řadím do svých "Best of". Rozhodně doporučuji! 5/5
Spalovač mrtvol je klasický kousek, který se uvádí jak na základní, tak i na střední škole. O to víc je pozoruhodné, že mě do dnešního dne míjel jak film, tak i kniha. Jediné, co jsem vydoloval z paměti byl úryvek z ?čítanky? a jméno Kopfrkingl z nějakých rozborů na SŠ.
Dnes jsem si řekl, že dám této knížce šanci. K podzimním ranním mlhám a brzkým tmám to pěkně sedí. Člověk tu těžkou četbu vnímá při ranní cestě busem tak trochu jinak.
Kniha se mi četla docela dobře. Až mrazivě je zde popsán přerod z normálního občana na zrůdu s vymytým mozkem. Ze začátku jsem měl problém se do knihu dostat, ale počínaje návštěvou panoptika jsem se se stylem psaní autora +- vyrovnal. Jediné, co mi zde trochu vadilo byly ?humorné? pasáže ve stylu "Seš blbá, nejseš tam, seš tady...". Trochu mi do jinak výborné knihy nezapadaly.
Smekám před vylíčením daných scén a jazykem, jímž je kniha psána. Jak jsem již výše zmínil, opravdu z toho až mrazí a člověk se od toho nemůže odtrhnout. Konec mohl být možná trochu více rozveden, psát by ostatně pořád bylo o čem. I tak to byl ovšem neopakovatelný zážitek.
Po dočtení knihy jsem musel zkusit i film, abych to měl z jedné vody načisto. I přes úžasný herecký výkon p. Hrušínského a výborně obsazeného Menšíka především kvůli osekanému ději dávám přednost knize.
4,5/5 Určitě stojí za přečtení.
Story této knihy zná asi každý. "Od koho je kafe? Od žida." Kdo se s tímto strohým popisem na nějaké ze svých škol nesetkal. A já se dnes dostal k tištěné formě. A poprvé si ji skutečně prošel.
Nářečí, v kterém je kniha psaná mě prostě bavilo. Možná i proto na mě kniha působila docela "exoticky" (!ne eroticky!) byť jsem v oblasti s podobným nářečím vyrůstal. Četla se mi dobře a lehce, scény byly velmi barvitě popsány a děj napínavý a lidský, což bylo také plus. Věřím, že v dané době by se dal příběh označit za "ze života". Bylo bezpochyby zajímavé se nad tehdejšími poměry zamyslet a pořádně si to v hlavě popřekulovat. Za dvě cesty MHD jsem měl knížku přečtenou. Ono s tím, že v době čtení padalo na zem hodně vody a z 30ti minutové jízdy se stala jízda 80ti minutová tomu dost pomohlo. Možná bych uvítal nějaké dovyprávění, co se dělo dál, ale chápu že to mysterično dodává konci prostor pro fantazii.
Resumé: Kniha se mi líbila. Díky nářečí působila osvěžujícím dojmem, děj byl zajímavý, lidský a měl spád. 4/5 80%
Už teď ani nevím jak se mi knížka připletla do knihovničky. Jelikož jsem ale povídkovej a při reorganizaci mi padla pod ruku, řekl jsem si, že jí dám šanci. Tematicky jsem ji četl samozřejmě v autobuse. :-)
Musím říct, že na to že jsem od knihy neměl žádná očekávání, mě mile překvapila. Povídky jsou milé, čtivé, čtou se rychle a použitý jazyk je vcelku dobrý. Délka povídek není odpudivá a každá má nějakou vtipnou pointu, což po minulém vylomeném zubu u Blondýny, důchodce nebo dinosaura mile potěšilo.
5/5 Už jsem si pořídil pokračování. Jsem zvědav, kdy mi to padne pod ruku.
Tohle jsem si opravdu užil. Společně s Letem balónem patří tato sbírka k tomu nejlepšímu, co jsem o Záviše četl. Škoda jen, že zbylé kousky (6) se mi i přes monitoring všech antikvariátů a knihkupectví nedaří sehnat...
Povel pro postiženého
Dopravní prostředky
K horám se blíží
Jsou plné pitomců
Prken a lyží
První seznámení s panem Broučkem a Svatoplukem Čechem.
Co u této knihy moc oceňuji je cit pro jazyk, se kterým je kniha psána. Popisné části jsou opravdu úžasné a čtení se stává zážitkem. Jediné, co mi zde (oproti již dočtenému druhému dílu) trochu vadí, je postava Měsíčňana, která mi moc nesedla. Přišla mi až moc ukňouraná a otravná. Zcela chápu, že přesně takto měla být vyobrazena, přesto mi to až trochu vadilo.
Knize jako celku uděluji čtyři hvězdičky, 70%
U této sbírky tak trochu nevím, co si mám o ní myslet. Přečteno za dvě cesty autobusem. A já si jsem jistý jediným - budu si to muset zopakovat a přečíst si ji znova a znova. Vzhledem k útlosti to jistě nebude problém.
Básně jsou více či méně zdařilé, formát pro Krchovského obyvklý, nic co by mě nějak zklamalo. Naopak - kniha mi zpříjemnila šedou cestu MHD a několikrát mi dala důvod k zamyšlení se.
Do dalšího čtení 4/5. Poté uvidím. Krok vedle ovšem volbou tohoto dílka neuděláte.
(SPOILER) **Tento způsob psaní knihy zdál se mi poněkud nešťastným.** I tak jsem vydžel...
Na krásné češtině si zakládám. Však Čechovy Broučkiády či laskavý Poláčkův jazyk řadím opravdu vysoko. Tady mi kniha ale moc nesedla.
Nejvíce mi vadil asi plytký děj. Uznejte, Antonín Důra, provozovatel říčních lázní, hovořící s dvěma dalšími pány jejichž rozhovor narušuje jeho žena a následný příjezd kouzelníka je na polovičku knihy trochu málo. Obzvláště když promluvy nejsou nikterak zajímavé a krásná čeština to opravdu nezachrání. S vystoupeními a zálety začala být kniha trochu čtivá, no musím říci že její četba se vcelku vlekla. Kapitoly byly sice krásné a popisné části vcelku slušné, ale celkový dojem jsem z knihy měl nevalný. Něco mezi 2 a 3 hvězdami.
Po zhlédnutí stejnojmenného filmu musím konstatovat, že Menzelovi se povedlo z této knihy vyždímat opravdu maximum. Byť byl děj osekaný, což většinou nehodnotím kladně, tady to docela sedělo a i výborné obsazení dávalo filmu slušnou fazónu. Musím tedy uznat, že po dlouhé době u mě tady vyhrál film přede knihou.
Kniha 2(+)/5
Film 4/5
Do opětovného čtení se asi jen tak nepustím, přesto uznávám, že někdo v tom může vidět víc a jistou poetiku jak knize, tak filmu upřít nejde.
Výborná jednohubka na jedno dopoledne. Humor Pepy Náhlovského mi byl vždycky blízký, a tak mi nebylo líto vypláznout několik stovek za tuhle knížku.
Kniha je na první pohled protkaná typickým Náhlovského humorem a čte se bezvadně. Při čtení mě napadlo, že Čechův pan Brouček měl jistě taktéž Krušnohorské kořeny. :-) Ta satira na český národ je parádní.
Od nápadu po provedení je vše výtečné, někde mi bylo až líto, že jsem znal scénky slovo od slova, a tak jsem je téměř dokonale znal.
Knihu vřele doporučuji.
(SPOILER) Již delší dobu mi tahle knížka ležela v hlavě proč že mi přišla tak mizerná... Nedalo mi to, a dal jsem jí druhou šanci. A dobře jsem udělal.
Nevím proč, ale v tom dnešním propršeném, mlhavém dni mi vyloženě sedla. Zlepšila mi doposud mizernou náladu a některé kousky mi přišly přímo geniální. Závův přednes by to myslím dotáhl k dokonalosti.
*Příhoda s Kokotem
Jedna rozvedená žena měla doma kocoura, a ten se jmenoval Kokot podle bývalého manžela. Jednou v noci přivedla z večírku domů jistého profesora a ráno, když se probudila, zakřičela: "Co tady děláš Kokote, okamžitě táhni pryč!"
Pan profesor zčervenal jak rak, rychle si na sebe hodil kalhoty a sako, strčil vázanku do kapsy a upaloval, co mu nohy stačily, až se za ním - jak se říká - prášilo. *
No uznejte, není to ze života?
Odvolávám co jsem odvolal a slibuji, co jsem slíbil. 4/5 Než příjde jaro, tak musím hodit znovu oko na Krůček od hajzlu, jestli jsem mu také neuškodil.
(SPOILER) Na Mrtvé duše jsem se chystal už delší dobu. Z Gogolova díla jsem měl doteď zkušenost jen s Revizorem, který se mi jako kniha a film velmi líbil.
I mrtvé duše řadím k velmi povedenému dílu, jemuž k dokonalosti schází jen malý ždibec. Předem uvádím, že jsem skončil koncem prvního dílu, jelikož z dílu druhého zbyly jen útržky a nedokončená či útržkovitá díla nemám v oblibě. To jen pro úplnost.
Už od úvodu mě kniha chytla. Na začátku jsem měl drobet problém se zorientovat, bylo to jako vhození doprostřed děje. Dlouho to ale netrvalo a začetl jsem se do knihy tak, že jsem se nemohl odpustit. Krásným jazykem psané návštěvy Čičikova u pánů Líbeznického, Psovského a Nozdreva a báby Shánělky mi nedaly se od knihy odtrhnout. Každý řádek jsem hltal a knihu jsem si neskutečně užíval. Od pána Psovského k Plesnivci a poté už za celý obchod dotáhnout. Bál, kde se vše provalilo i konspirace o napoleonovi či povídačky o Pětníkovi... Až potud jsem byl dílem fascinován a kniha jako celek působila velmi dobře.
Kde se mi drobet zkazila nálada byl ne příliš zdařilý konec. Počínaje Čičikovovým úprkem mé čtení ztratilo tempo a řádky jakoby přestaly odsýpat. Celý konec jsem dočítal už jen ze zvědavosti, jestli se dostaví nějaké rozuzlení či nikoliv. Šlo cítit, že autor si nechal otevřená dvířka pro pokračování, kterému se dokončení už nedostalo.
Kniha je psaná skvělým jazykem, popisné části jsou skvostné a i přes skromnou zápletku kniha opravdu nenudí. Satira, jež kritizuje ruskou společnost stejně jako v revizorovi, obzvláště pak úplatnost a hrabivost (celkově vlastně i pokleslou morálku jíž korunu nasazuje karikatura v podobě Nozdreva) tehdejší společnosti, je velice zdařilá. Nedá mi to nesrovnat tyto karikatury carského Ruska s též satirickými výlety páně Broučka, kde když si člověk vezme dvě a dvě dohromady zjistí, že jiný kraj, podobný mrav.
Za posledních dva tucty stránek a tím i pro mou osobu nešťastný konec strhávám půl hvězdičku. Zároveň ale knihu můžu vřele doporučit.
4,5/5 90%
Tato knížka byla vysloveně pohlazením po duši. Ano, je to sice "jen" pohádka, ale pořád je to pohádka psaná **úžasným** Poláčkovským jazykem.
S postavami Edudanta a Francimora jsem se již dříve setkal. Ať už v několika audio podobách (mám doma celkem tři adaptace) či s podobou večerníčku, který jsem jako malý žral, což se o knížkách tehdy nedalo říci.
Teď to bylo poprvé, co jsem se setkal s knižní podobou. A musím říct, že z toho všeho byla jednoznačně nejlepší. Milý a laskavý humor, čtivé vyprávění, zajímavý děj, nevšední nápady, nadčasovost... Ach, nesmírně jsem si to užil.
Po dočtení musím uznat, že předloze byla nejblíž asi rozhlasová adaptace s Kaiserem a Lábusem, kterou jsem jako malý často poslouchal. Jiné se zabývají převážně jen částí knihy. Přímo s audioknihou zkušenost nemám.
Jedno je po přečtení tohoto pokladu jisté. Rozhodně jsem ho nečetl naposledy a řadím ho rozhodně k oblíbeným.
5/5 100% Doporučuji!
Když jsem zíral na kategorii ve výzvě "Kniha s nápisem kdyby" věděl jsem, že to je past vedle pasti. Mizerný výběr knih mi po celý rok dělal vrásku na čele a nakonec jsem zakotvil tady řka si, že to jsou povídky a to by přece mohlo jít.
Což o to, čtení i díky většímu písmu docela odsýpalo, ale některé povídky jsem musel vyloženě přetrpět. Vysloveně u prvních dvou se mi otevírala kudla v kapse a myslel jsem, že to nedám a že tu knihu zahodím... Uplynul týden a já byl znova v téže řece... To pozitivní je, že první dvě povídky nastolily tak nízkou laťku, že zbytek už byl jen lepší. Některé povídky docela šly (Opušťák nebyl úplně špatně napsaný, KlikKlak podprůměrný ale mezi tím vším dalším jednookým králem) a dávaly mi naději, že se to ještě zvedne a bude z toho průměr. Bohužel se tak nestalo.
Přesexualizované pointy, postavy beze špetky normálního lidství stěžující si na prkotiny a myslící jen na jedno... Asi tak bych knihu popsal. Styl psaní autorky mi vyloženě nesedl. Ano, je to něco jiného. Bohužel ne pro mě... Suma sumárum, 2 povídky z 12 které ušly na víc než 1 hvězdičku nestačí. A já si jen lámu hlavu, jestli byla horší Blondýna, důchodce nebo dinosaurus či tento "skvost".
1/5 15%